Actualitate

Bancile din Moldova vnd gaj de sute de milioane de lei

Criza economica ruineaza agentii economici si bancile au purces la vinderea averii gajate de cei care nu mai pot rambursa creditele. Bancile moldovenesti vand „in calitate de creditor gajist” fabrici, cote-parti din capitalul social, terenuri agricole si cladiri nefinalizate, tehnica agricola, automobile si chiar vinuri de colectie. In conditii normale valoarea acestor bunuri poate depasi si un miliard de lei, nu si acum pe vreme de criza.

Moldova-Agroindbank, de exemplu, vinde fabrica de vin din Raciula, raionul Calarasi, la un pret de 3,5 milioane de lei sau cu 2 milioane mai ieftin decat pretul initial. Moldindconbank a scos la vanzare o baza de carbune din Chisinau pentru care cere doar 750 mii euro. Banca de Economii a scos la vanzare o locomotiva. ?inand cont de faptul ca la noi caile ferate apartin Intreprinderii de stat CFM, am putea presupune, desi nu este o legitate, ca gajul a fost depus de acest agent economic. Din cele scoase spre vanzare de FinComBank, impresioneaza sonda de apa minerala cu adancimea de 112 metri din apropierea orasului Cahul.
Expertii estimeaza ca in acest mod problemele de recuperare a creditelor bancare vor creste din cauza crizei mai ales in orasele de provincie.
 

Dupa ECOnomist
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *