Astăzi 25 Mai 2020, Luni - Ultima actualizare la 24 Mai 2020
Abonamente

Actualitate 25 Iulie 2016, ora 14:54

Basarabenii în Vaslui: peste 28.000 s-au înregistrat în doar şase luni!

Marime Font

Populaţia Vasluiului creşte simţitor, odatã cu afluxul neobişnuit al moldovenilor. Aceştia cautã familii cu apartamente care sã îi ia în spaţiu, pentru a putea obţine cartea de identitate. Tranzacţia se ridicã la 100 de euro de persoanã.

EUROPENI….Mirajul salariilor de mii de euro din Uniunea Europeanã a cuprins zeci de mii de cetãţeni din Republica Moldova. Aşa se face cã, lunar, mii de moldoveni dau nãvalã la ghişeele Serviciilor Publice Comunitare Locale pentru Evidenţă Persoanelor din judeţul Vaslui pentru a pune mâna pe o carte de identitate româneascã. O demonstreazã cifrele Serviciului Judeţean de Evidenţă Persoanelor, din primul trimestru. Peste 28.000 de persoane au primit cãrti de identitate noi, majoritatea fiind înregistrate în municipiul Vaslui. În medie, peste 4.500 de persoane primesc cãrti de identitate în judeţul Vaslui, în fiecare lunã. Nu este de mirare faptul cã reşedinţa de judeţ trece de 100.000 de locuitori, în acest moment, iar Vasluiul poate trece într-un alt grad de mãrime, prin aceastã fluctuaţie neobişnuitã a moldovenilor care vin şi se inregistreazã pe adrese din oraş, de multe ori contra unor sume de 50-100 de euro de persoanã.

“Obiectivul principal care a stat în atenţia serviciilor publice comunitare de evidentã a persoanelor din judeţ, în primul semestru din acest an, a fost asigurarea stãrii de legalitate pe linie de evidenţă persoanelor şi de stare civilã, conform prevederilor legale în vigoare. Personalul de conducere a urmãrit soluţionarea tuturor categoriilor de cereri primite cu respectarea prevederilor legale, punând în prim-plan calitatea şi operativitatea acestora, combaterea birocraţiei, asigurarea unor servicii eficiente şi profesioniste în interesul instituţiilor de stat şi a cetãteanului”, spune comisarul Dorina Rãdãsanu, directorul Serviciului Judeţean de Evidenţă Persoanelor Vaslui. Cifrele oficiale privind populaţia judeţului Vaslui sunt şi ele destul de contradictorii. Unele voci oficiale susţin cã judeţul Vaslui ar avea o populaţia de aproape 400.000 de locuitori, conform ultimului recensãmânt, în timp ce conducerea Serviciului Judeţean de Evidenţă Persoanelor vorbesc de un total de 490.351 locuitori, persoane care se aflã în bazele de datele ale serviciilor locale de evidenţă persoanelor, date care se regãsesc în Direcţia de Evidenţă Persoanelor şi

Loading...


Administrarea Bazelor de Date, ale Consiliului Judeţean Vaslui şi conducerii primãriilor din judeţ. La Vaslui, de exemplu, se crede cã numãrul persoanelor care sunt în evidenţele serviciului public comunitar local trece de 100.000, deşi recensãmantul oficial din urmã cu câţiva ani arãta cã în oraş mai sunt doar 55.000 de persoane. Sunt în jur de 30.000 de moldoveni înregistraţi pe diverse adrese în oraş, oameni care îşi iau cãrtile de identitate, dupã care pleacã la muncã în strãînãtate. Iatã şi sinteză activitãţilor Serviciului Judeţean şi a serviciilor locale, în primele şase luni din acest an. În total, în judeţul Vaslui au fost editate şi eliberate 28.325 acte de identitate, din care 27.650 cãrti de identitate şi 675 cãrti de identitate provizorii, fătã de 25.651 acte de identitate eliberate în semestrul I din 2015. Cum era de aşteptat, cele mai multe acte de identitate au fost eliberate de Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă Persoanelor Vaslui, pentru cã în acest oraş actioneazã şi reţelele care preiau în spaţiu miile de moldoveni care cautã o adresã româneascã, pentru a primi o carte de identitate. Volumul cel mai mare de lucru a fost la Biroul de evidenţă persoanelor din cadrul S.P.C.L.E.P. municipiul Vaslui, spune Doina Rãdãsanu. Aici, deşi numãrul de personal este mic, s-au eliberat 14.226 acte de identitat, peste 90% dintre acestea fiind în contul unor cetãţeni din Republica Moldova.

În judeţ au fost în evidentã, la naştere, 2.813 persoane, fiind fãcute peste 10.000 de verificãri pentru persoanele care nu au solicitat eliberarea actelor de identitate în termenul legal în Registrul Naţional pentru Evidenţă Persoanelor, la Compartimentele de Stare Civilã şi la alte adrese din ţarã. Pentru a pune în legalitate persoanele care nu au cãrti de identitate, în comune îndepãrtate ale judeţului, au fost efectuate 116 acţiuni cu staţia mobilã la persoanele netransportabile şi în comunele mai îndepãrtate, fiind puse în legalitate, cu acest prilej, 894 persoane. “Am reuşit sã actualizãm, la nivelul Biroului judeţean de evidenţă persoanelor şi Compartimentului informatic al Serviciului Public Comunitar Judeţean de Evidenţă Persoanelor Vaslui, situaţia unui numãr de 2.170 persoane, în Registrul Naţional de Evidenţă Persoanei, că urmare a comunicãrilor primite de la Serviciilor locale din judeţ, şi au fost comunicate date pentru 10.342 persoane, din care 2.824 persoane în baza adreselor primite de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, restul pentru agenţi economici, persoane fizice, precum şi alte ministere”, explicã directorul Serviciului Judeţean de Evidenţă Persoanelor.

Peste 920 de familii s-au întemeiat, în primul semestru al acestui an
Pe linie de stare civilã, la nivelul judeţului Vaslui au fost desfãsurate 68 de controale la compartimentele de stare civilã din judeţ, fiind eliberate 1.283 de avize la dosarele de transcriere a actelor de stare civilã emise de autoritãţile strãine în registrele de stare civilã şi 57 avize la dosarele de rectificare a actelor de stare civilã din judeţ. Tot în aceastã perioadã au fost înregistrate la compartimentele de stare civilã din judeţ 5.853 acte de stare civilã, din care 2.414 acte de naştere, 921 acte de cãsãtorie şi 2.518 acte deces. “În perioada urmãtoare se vor continuă activitãţile specifice, la structurile de stare civilã şi de evidenţă persoanei din judeţ, dar şi în teren, cu ocazia acţiunilor şi controalelor efectuate împreunã cu structurile abilitate pentru aplicarea mãsurilor necesare de punere în legalitate cu documente de stare civilã şi de evidenţă persoanelor. Reamintim cetãtenilor care au acte de identitate cu termenul de valabilitate expirat, care şi-au schimbat domiciliul, numele, cã trebuie sã se prezinte la ghişeele S.P.C.L.E.P Vaslui, Bârlad, Huşi, Negreşti şi Murgeni dupã caz, conform programului afişat la avizier şi pe site, cu documentele necesare pentru a solicită eliberarea unui act de identitate, conform prevederilor legale în vigoare”, mai spune comisarul Rãdãsanu.

Sursă: www.vremeanoua.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2020, ora: 15:17

Senatoarea de Iași, către Ion Chicu: ”Un politruc și mujic needucat”

Senatoarea de Iași, către Ion Chicu: ”Un politruc și mujic needucat”

Un politruc, un mujic de la Chisinău s-a trezit să mulțumească într-un mod incalificabil României pentru ajutorul dat fraților noștri de peste Prut în lupta cu noul coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2020, ora: 09:29

Cele două emisfere ale creierului lui Dodon

Cele două emisfere ale creierului lui Dodon

 Săptămâna trecută va rămâne în istorie ca „săptămâna Kuliokului”. Pentru a devia cumva atenția opiniei publice de la „kuliok”, regimul lui Dodon a aruncat în luptă toate fumigenele pe care le avea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2020, ora: 17:35

Maia Sandu: România trebuie să ştie că Dodon şi Chicu nu reprezintă opinia cetăţenilor R. Moldova

Maia Sandu: România trebuie să ştie că Dodon şi Chicu nu reprezintă opinia cetăţenilor R. Moldova

 Guvernul lui Dodon a întrecut orice măsură, atacurile de azi ale lui Chicu demonstrează lipsă de respect atât faţă de România, cât şi faţă de cetăţenii Republicii Moldova, a declarat Maia Sandu precizând că România trebuie să ştie că nici...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2020, ora: 16:42

Vlad Țurcanu: De ce premierul moldovean a sărit la gâtul României

Vlad Țurcanu: De ce premierul moldovean a sărit la gâtul României

 Ieșirea grosolană a premierului moldovean la adresa României a trezit pe ambele maluri ale Prutului reacții firești de furie și revoltă, provocând chiar și o ripostă oficială din partea MAE român. Dar ar fi o greșeală să punem declarațiile lui Ion Chicu doar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2020, ora: 12:35

Un „kuliok” și cinci petarde / Scandalul pornit de Chicu - o nouă tentativă de a distrage atenția de la MITA LUATĂ DE DODON DE LA PLAHOTNIUC

Un „kuliok” și cinci petarde / Scandalul pornit de Chicu - o nouă tentativă de a distrage atenția de la MITA LUATĂ DE DODON DE LA PLAHOTNIUC

Experții serviciilor speciale rusești încearcă cu disperare să salveze ce mai pot din imaginea lui Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2020, ora: 11:00

Primarul Iașului către Chicu: Cum poți să te superi pe un repetent la istorie că ia note mici?

Primarul Iașului către Chicu: Cum poți să te superi pe un repetent la istorie că ia note mici?

Ne pare nespus de rău, domnule Chicu, vremelnic prim-ministru al Republicii Moldova, că ați ratat șansa de a rămâne, cât de puțin, în cartea de istorie a Moldovei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2020, ora: 09:02

VIDEO / Câine-robot paznic la OI. Cățelul din metal poate fi folosit de agricultori să monitorizeze recoltele

VIDEO / Câine-robot paznic la OI. Cățelul din metal poate fi folosit de agricultori să monitorizeze recoltele

Oieritul trece la un alt nivel în Noua Zeelandă! O companie a creat un câine robot care poate mâna oile, dar poate fi folosit de agricultori și ca să monitorizeze recoltele. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Mai 2020, ora: 08:56

Ministerul Afacerilor Externe a României reacționează la declarațiile deplasate a premierului românofob Ion Chicu

Ministerul Afacerilor Externe a României reacționează la declarațiile deplasate a premierului românofob Ion Chicu

 Față de declarațiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile și...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 23 Mai 2020, ora: 08:56

Ce s-a întâmplat până la urmă cu asistenta medicală din Rusia care și-a pus costumul de protecție peste lenjeria intimă

Ce s-a întâmplat până la urmă cu asistenta medicală din Rusia care și-a pus costumul de protecție peste lenjeria intimă

 Mai mulți medicii ruși și un politician au sărit în apărarea asistentei medicale care a fost mustrată după ce a fost pozată purtând doar lenjerie intimă pe sub echipamentul de protecție.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 23 Mai 2020, ora: 08:52

Portugalia deschide ușile turiștilor și anunță condițiile pentru cei care vin cu avionul

Portugalia deschide ușile turiștilor și anunță condițiile pentru cei care vin cu avionul

Uşile Portugaliei sunt deschise turiştilor, a declarat vineri ministrul de Externe, Augusto Santos Silva, una din primele ţări europene care urează bun venit vizitatorilor străini, transmite Reuters, citată de Agerpres. "Turiştii sunt întâmpinaţi cu bucurie în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 23 Mai 2020, ora: 08:42

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 23 MAI 2020. Ce trebuie să scoți la lumină?

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 23 MAI 2020. Ce trebuie să scoți la lumină?

  Luna noua in Gemeni incepe sa creasca timid si sa iti dea noi idei de reinnoire. Venus retrograd in Gemeni, la fel si Saturn, Jupiter si Pluto ne reamintesc ca traim vremuri ciudate. Nu te aventura foarte departe, pe terenuri necunoscute.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2020, ora: 16:48

CORONAVIRUSUL continuă să FACĂ RAVAGII / +143 de cazuri NOI din care 15 sunt cadre medicale

CORONAVIRUSUL continuă să FACĂ RAVAGII / +143 de cazuri NOI din care 15 sunt cadre medicale

Pe parcursul ultimelor 24 de ore au fost înregistrate 143 de cazuri noi de infecție cu COVID-19, după procesarea a 1217 de probe. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 22 Mai 2020, ora: 14:40

FĂRĂ COMENTARII / Premierul lui „KULIOK VODĂ” revine la retorica anti-europeană și românofobă

FĂRĂ COMENTARII / Premierul lui „KULIOK VODĂ” revine la retorica anti-europeană și românofobă Foto: simbol

Redăm mai jos un comentariu descalificant al premierului R. Moldova, Ion Chicu, subalternul lui Igor Dodon:

( ) Citeşte tot articolul

Politică 22 Mai 2020, ora: 13:14

Anatol Șalaru: Politica externă echilibrată și vițelul la poarta nouă

Anatol Șalaru: Politica externă echilibrată și vițelul la poarta nouă

Izolarea lui Igor Dodon de către omologii săi din Uniunea Europeană dar, mai ales de vecinii România și Ucraina, a devenit singurul rezultat, singura certitudine, a așa numitei politici externe echilibrate. Practic, minunea de echilibru a lui Igor Dodon s-a transformat într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 22 Mai 2020, ora: 13:07

Toți DEPUTAȚII din R. Moldova intră în autoizolare din 22 mai până la aflarea rezultatelor testelor de COVID-19

Toți DEPUTAȚII din R. Moldova intră în autoizolare din 22 mai până la aflarea rezultatelor testelor de COVID-19

O dispoziție în acest sens a fost semnată astăzi, de președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 22 Mai 2020, ora: 12:53

COVID-19 mai face o nouă victimă în R. Moldova

COVID-19 mai face o nouă victimă în R. Moldova

COVID-19 a provocat un nou deces în Republica Moldova, astfel, bilanțul total al victimelor fiind de 234.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 22 Mai 2020, ora: 12:44

Se reface Blocul ACUM? Andrei Năstase a discutat cu Maia Sandu planul de DEMITERE a lui Igor Dodon

Se reface Blocul ACUM? Andrei Năstase a discutat cu Maia Sandu planul de DEMITERE a lui Igor Dodon

Mai mulți membri ai Platformei DA și ai PAS s-au întâlnit în urmă cu câteva zile.

( ) Citeşte tot articolul

Social 22 Mai 2020, ora: 12:26

Gazoductul Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizat până la 1 august

Gazoductul Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizat până la 1 august

Magistrala de gaze Ungheni-Chișinău va fi finalizată până la 1 august 2020, susține Ministerul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova. Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a avut joi o discuție, despre gazoduct, cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2020, ora: 12:21

Viceguvernatoarea BNM Cristina Harea a demisionat din funcție

Viceguvernatoarea BNM Cristina Harea a demisionat din funcție

 Viceguvernatorea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Cristina Harea, și-a depus cererea de demisie din funcție, invocând motive personale, scrie Ziarul de Gardă.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 22 Mai 2020, ora: 12:16

Rețetă / Fursecuri cu unt de arahide din 3 ingrediente

Rețetă / Fursecuri cu unt de arahide din 3 ingrediente

Din când în când nu doar că ne loveşte pofta de dulce, dar parcă simţim nevoia să fim chiar noi cei care pregătim ceva delicios şi ne încântăm papilele gustative. Sunt multe deserturi delicioase şi sănătoase pe care le putem încerca în...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 22 Mai 2020, ora: 12:11

PCCOCS a descins cu percheziții matinale la Procuratura Anticorupție și CNA

PCCOCS a descins cu percheziții matinale la Procuratura Anticorupție și CNA

 Procurorii PCCOCS au descins în această dimineață cu percheziții la Centrul Național Anticorupție, dar și la Procuratura Anticorupție.

( ) Citeşte tot articolul

Social 22 Mai 2020, ora: 12:08

Paștele Blajinilor ar putea fi anulat sau amânat din nou

Paștele Blajinilor ar putea fi anulat sau amânat din nou

 Discuțiile în jurul organizării și desfășurării Paștelui Blajinilor continuă. În timp ce biserica spune da, epidemiologii se pronunță contra.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2020, ora: 12:01

Bulgaria a ridicat pentru cetățenii UE interdicția de intrare pe teritoriul său

Bulgaria a ridicat pentru cetățenii UE interdicția de intrare pe teritoriul său

 Bulgaria, țară care a început să reducă restricțiile impuse din cauza coronavirusului, a renunțat la interdicția de intrare pe teritoriul său a cetățenilor UE și Schengen, a anunțat ministrul sănătății, citat de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 22 Mai 2020, ora: 11:57

Se teme de al doilea val sau vrea să șantajeze Occidentul? China preia din nou controlul fabricilor de echipamente de protecție

Se teme de al doilea val sau vrea să șantajeze Occidentul? China preia din nou controlul fabricilor de echipamente de protecție

 Partidul Comunist din China preia din nou controlul fabricilor ce furnizează materiale sanitare de protecție pentru întreaga lume, au declarat pentru New York Post importatori americani ce cumpără din China.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2020, ora: 11:48

Decis: Judecătorii au emis un mandat de arest pe numele lui Vladimir Plahotniuc

Decis: Judecătorii au emis un mandat de arest pe numele lui Vladimir Plahotniuc

 Judecătorii au admis în dimineața zilei de 22 mai demersul PCCOCS și au emis mandat de arest pentru 30 de zile în privința lui Vladimir Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)