Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 10:05
Abonamente

Actualitate 25 Iulie 2016, ora 14:54

Basarabenii în Vaslui: peste 28.000 s-au înregistrat în doar şase luni!

Marime Font

Populaţia Vasluiului creşte simţitor, odatã cu afluxul neobişnuit al moldovenilor. Aceştia cautã familii cu apartamente care sã îi ia în spaţiu, pentru a putea obţine cartea de identitate. Tranzacţia se ridicã la 100 de euro de persoanã.

EUROPENI….Mirajul salariilor de mii de euro din Uniunea Europeanã a cuprins zeci de mii de cetãţeni din Republica Moldova. Aşa se face cã, lunar, mii de moldoveni dau nãvalã la ghişeele Serviciilor Publice Comunitare Locale pentru Evidenţă Persoanelor din judeţul Vaslui pentru a pune mâna pe o carte de identitate româneascã. O demonstreazã cifrele Serviciului Judeţean de Evidenţă Persoanelor, din primul trimestru. Peste 28.000 de persoane au primit cãrti de identitate noi, majoritatea fiind înregistrate în municipiul Vaslui. În medie, peste 4.500 de persoane primesc cãrti de identitate în judeţul Vaslui, în fiecare lunã. Nu este de mirare faptul cã reşedinţa de judeţ trece de 100.000 de locuitori, în acest moment, iar Vasluiul poate trece într-un alt grad de mãrime, prin aceastã fluctuaţie neobişnuitã a moldovenilor care vin şi se inregistreazã pe adrese din oraş, de multe ori contra unor sume de 50-100 de euro de persoanã.

“Obiectivul principal care a stat în atenţia serviciilor publice comunitare de evidentã a persoanelor din judeţ, în primul semestru din acest an, a fost asigurarea stãrii de legalitate pe linie de evidenţă persoanelor şi de stare civilã, conform prevederilor legale în vigoare. Personalul de conducere a urmãrit soluţionarea tuturor categoriilor de cereri primite cu respectarea prevederilor legale, punând în prim-plan calitatea şi operativitatea acestora, combaterea birocraţiei, asigurarea unor servicii eficiente şi profesioniste în interesul instituţiilor de stat şi a cetãteanului”, spune comisarul Dorina Rãdãsanu, directorul Serviciului Judeţean de Evidenţă Persoanelor Vaslui. Cifrele oficiale privind populaţia judeţului Vaslui sunt şi ele destul de contradictorii. Unele voci oficiale susţin cã judeţul Vaslui ar avea o populaţia de aproape 400.000 de locuitori, conform ultimului recensãmânt, în timp ce conducerea Serviciului Judeţean de Evidenţă Persoanelor vorbesc de un total de 490.351 locuitori, persoane care se aflã în bazele de datele ale serviciilor locale de evidenţă persoanelor, date care se regãsesc în Direcţia de Evidenţă Persoanelor şi


Administrarea Bazelor de Date, ale Consiliului Judeţean Vaslui şi conducerii primãriilor din judeţ. La Vaslui, de exemplu, se crede cã numãrul persoanelor care sunt în evidenţele serviciului public comunitar local trece de 100.000, deşi recensãmantul oficial din urmã cu câţiva ani arãta cã în oraş mai sunt doar 55.000 de persoane. Sunt în jur de 30.000 de moldoveni înregistraţi pe diverse adrese în oraş, oameni care îşi iau cãrtile de identitate, dupã care pleacã la muncã în strãînãtate. Iatã şi sinteză activitãţilor Serviciului Judeţean şi a serviciilor locale, în primele şase luni din acest an. În total, în judeţul Vaslui au fost editate şi eliberate 28.325 acte de identitate, din care 27.650 cãrti de identitate şi 675 cãrti de identitate provizorii, fătã de 25.651 acte de identitate eliberate în semestrul I din 2015. Cum era de aşteptat, cele mai multe acte de identitate au fost eliberate de Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă Persoanelor Vaslui, pentru cã în acest oraş actioneazã şi reţelele care preiau în spaţiu miile de moldoveni care cautã o adresã româneascã, pentru a primi o carte de identitate. Volumul cel mai mare de lucru a fost la Biroul de evidenţă persoanelor din cadrul S.P.C.L.E.P. municipiul Vaslui, spune Doina Rãdãsanu. Aici, deşi numãrul de personal este mic, s-au eliberat 14.226 acte de identitat, peste 90% dintre acestea fiind în contul unor cetãţeni din Republica Moldova.

În judeţ au fost în evidentã, la naştere, 2.813 persoane, fiind fãcute peste 10.000 de verificãri pentru persoanele care nu au solicitat eliberarea actelor de identitate în termenul legal în Registrul Naţional pentru Evidenţă Persoanelor, la Compartimentele de Stare Civilã şi la alte adrese din ţarã. Pentru a pune în legalitate persoanele care nu au cãrti de identitate, în comune îndepãrtate ale judeţului, au fost efectuate 116 acţiuni cu staţia mobilã la persoanele netransportabile şi în comunele mai îndepãrtate, fiind puse în legalitate, cu acest prilej, 894 persoane. “Am reuşit sã actualizãm, la nivelul Biroului judeţean de evidenţă persoanelor şi Compartimentului informatic al Serviciului Public Comunitar Judeţean de Evidenţă Persoanelor Vaslui, situaţia unui numãr de 2.170 persoane, în Registrul Naţional de Evidenţă Persoanei, că urmare a comunicãrilor primite de la Serviciilor locale din judeţ, şi au fost comunicate date pentru 10.342 persoane, din care 2.824 persoane în baza adreselor primite de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, restul pentru agenţi economici, persoane fizice, precum şi alte ministere”, explicã directorul Serviciului Judeţean de Evidenţă Persoanelor.

Peste 920 de familii s-au întemeiat, în primul semestru al acestui an
Pe linie de stare civilã, la nivelul judeţului Vaslui au fost desfãsurate 68 de controale la compartimentele de stare civilã din judeţ, fiind eliberate 1.283 de avize la dosarele de transcriere a actelor de stare civilã emise de autoritãţile strãine în registrele de stare civilã şi 57 avize la dosarele de rectificare a actelor de stare civilã din judeţ. Tot în aceastã perioadã au fost înregistrate la compartimentele de stare civilã din judeţ 5.853 acte de stare civilã, din care 2.414 acte de naştere, 921 acte de cãsãtorie şi 2.518 acte deces. “În perioada urmãtoare se vor continuă activitãţile specifice, la structurile de stare civilã şi de evidenţă persoanei din judeţ, dar şi în teren, cu ocazia acţiunilor şi controalelor efectuate împreunã cu structurile abilitate pentru aplicarea mãsurilor necesare de punere în legalitate cu documente de stare civilã şi de evidenţă persoanelor. Reamintim cetãtenilor care au acte de identitate cu termenul de valabilitate expirat, care şi-au schimbat domiciliul, numele, cã trebuie sã se prezinte la ghişeele S.P.C.L.E.P Vaslui, Bârlad, Huşi, Negreşti şi Murgeni dupã caz, conform programului afişat la avizier şi pe site, cu documentele necesare pentru a solicită eliberarea unui act de identitate, conform prevederilor legale în vigoare”, mai spune comisarul Rãdãsanu.

Sursă: www.vremeanoua.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 08:57 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 07:58

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia (Zaharia Cușnir)

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia (Zaharia Cușnir)

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Ianuarie 2020, ora: 00:25

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Conştientul emite raţionamente şi subconştientul produce; conştientul alege şi subconştientul livrează marfa. Vă prezentăm câteva trucuri. Este de la sine înţeles că puteţi adăuga cele care corespund aşteptărilor, nevoilor sau dorinţelor voastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:23

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Doi deținuți de la Penitenciarul nr.2-Lipcani intenționau să evadeze printr-un tunel săpat sub zidul închisorii, dar au fost prinși până să-și pună planul în practică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:03

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei Foto: Ramin Mazur

Portalului e-licitatie.md arată că Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a demarat o licitație publică pentru a achiziționa 110 de tablete noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 19:18

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

 Preşedintele rus Vladimir Putin a depus luni la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei, la mai puţin de o săptămână de la anunţul său surpriză privind o reformă a sistemului politic, transmite AFP. Proiectul de lege, publicat pe site-ul Dumei de Stat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 18:56

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat că nu o va susține pe Olesea Stamate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate pe circumscripția uninominală Hîncești și optează pentru candidatura lui Mihai Druță. Anunțul a fost luat în cadrul ședinței de astăzi a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 16:35

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Mimarea combaterii corupției, arestări ilegale și învinuiți achitați pe bandă rulantă!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Stare de alertă pe întreg teritoriul Chinei. Cea mai mare temere a specialiştilor s-a adeverit. Noul tip de coronavirus s-a răspândit în alte două provincii din China, după Wuhan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:48

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

O angajată a Serviciului Poliţiei Judecătoreşti a IGP din Bălţi a fost reţinută de ofiţerii DGT,,Nord” a CNA şi procurori pentru corupere pasivă. Potrivit denunțătorului, poliţista i-ar fi cerut 200 de euro pentru a grăbi încetarea dosarului de căutare, pornit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)