Ultima oră

BBC despre propaganda ieftină a Moscovei privind Siria

„Rusia salvează Europa de barbarism pentru a patra oară”, a spus notoriul prezentator Dmitry Kiselyov în emisiunea sa săptămânală.

„Să-i numărăm: mongolii, Napoleon, Hitler – și acum Statul Islamic”.

Orice critici venite din afara țării, cum că Rusia ar ignora teroriștii de la Statul Islamic și ar ataca de fapt opoziția la președintele sirian Bashar al-Assad, sunt catalogate drept propagandă.

„Aceasta este cu adevărat o problemă de securitate națională”, a spus săptămâna aceasta purtătoarea de cuvânt a ministrului de Externe, Maria Zakharova.

„Am experimentat terorismul. Nu vrem să mai trecem prin așa ceva din nou”.

Jurnaliștii britanici susțin că mesajul Kremlinului a ajuns la ruși, deoarece mulți dintre ei își iau știrile de la TV.

Un sondaj realizat de centrul independent Levada din Moscova a arătat că 72% dintre ruși sprijină bombardamentele. Rezultatul a suferit o modificare dramatică, de la ultimul sondaj înainte de declanșarea campaniei media și militare, când majoritatea rușilor se opuneau unei asemenea acțiuni.

BBC subliniază că primele rachete de croazieră rusești au atins Siria chiar de ziua lui Putin, care a împlinit 63 de ani.

A doua zi, ziarele au ridicat în slăvi atacul rachetelor, afirmând că dovedesc că Rusia a revenit în cursă cu rivalul SUA, după ce Vladimir Putin ordonase investiții masive în modernizarea armatei.

Dar, sondajul realizat de Levada a mai arătat ceva.

„Există o frică clară că Rusia se va împotmoli în Siria, după cum a făcut Uniunea Sovietică în Afghanistan; că aceasta va fi o campanie lungă, cu sacrificii umane și un cost uriaș”, a declarat Lev Gudkov, directorul centrului de sondaje.

Rezultatele acestea apar deși autoritățile rusești au dat asigurări că nu vor trimite forțe terestre în Siria.

„Kremlinul subliniază că aceasta este o operațiune pe termen scurt, exclusiv aeriană. Dar ce se va întâmpla dacă militanții atacă baza aeriană rusească? Este neclar ce va urma după”, a mai sous Gudkov.

BBC arată că Putin are o problemă și cu musulmanii din Rusia, în contextul în care Kremlinul spune că sprijină alianța șiiților împotriva opoziției sunite.

Cel puțin 11% dintre cetățenii ruși sunt musulmani, mulți dintre ei suniți.

Chiar și ciferele oficiale arată că este peste 2000 de cetățeni ex-sovietici s-au alăturat ISIS sau altor grupuri extremiste din Siria, se arată în analiza BBC.
 
Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. toate clanurile care forfotesc prin institutii din Moldova is corupte furind banii din bugetul statului, la rindul lui saracind veniturile bugetarilor si pensionarilor, evident si la cresterea economiei. De ce oare trebuie sa fim pasivi cu asa tipi de viermi, gindaci care gindesc numai la stomacul lor. Trebuie pusa in vigoare lege mai severa cu asa criminali, plus la aceasta toti hotii care au parasit tara gasiti, confiscata averea si pusi in puscarie pe viata…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *