CSI / Rusia

BBC: O alianţă între Rusia şi puterile din Vest împotriva Statului Islamic este puţin probabilă

Şansele unei cooperări au scăzut şi mai mult că urmare a doborârii avionului rus de către Turcia, la graniţa cu Siria, informează bbc.com.

În ultimele săptămâni, preşedintele Vladimir Putin şi mulţi politicieni ruşi au promovat ideea că Rusia şi Vestul ar trebui să facă o alianţa asemănătoare celei din Al Doilea Război Mondial împotriva grupării teroriste Stat Islamic (ISIS).

În luna septembrie, într-un discurs susţinut la Naţiunile Unite, Putin a cerut o „alianţa puternică împotriva terorismului, la fel că cea care a fost realizată împotriva lui Hitler”.

Pe de altă parte, mitropolitul Hilarion din Volokolamsk, director al Direcţiei de Relaţii Externe din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, a susţinut aceeaşi idee: „Înţelegem că terorismul este un fenomen internaţional şi că, pentru a îl combate, este nevoie de o alianţa internaţională. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai multe ţări au reşit să îşi lase la o parte diferenţele de natură politică pentru a combate fascismul. Acum avem nevoie de acelaşi lucru: să lăsăm diferenţele la o parte şi să luptăm împreună împotriva terorismului”.

Cu toate acestea, fostul prim-ministru de la Kremlin, Mihail Kasianov (foto), suspectează că liderii Rusiei au şi un alt motiv pentru a cere o „unitate invincibilă”.

„Putin vrea neapărat că Vestul să coopereze, în primul rând, pentru a elimina posibilele sancţiuni. Apoi, pentru a forţă ţările vestice să recunoască faptul că, fără Rusia, nu s-ar putea întâmplă nimic în această lume. El are nevoie că Rusia să fie respectată de celelalte state, că să poată obţine acelaşi respect şi în interiorul ţării, prin propagandă”, a spus Kasianov, potrivit bbc.com.

Însă, Rusia nu este pregătită să asigure această alianţa invincibilă, întrucât refuză să pună capăt sprijinului pe care i-l acordă preşedintelui sirian Bashar al-Assad, pe care liderii Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii şi Franţei îl văd că pe un obstacol în calea stabilirii păcii.

„Nu avem o viziune comună şi, prin urmare, nu putem avea nici o strategie comună”, a spus Andrei Kortunov, membru al Consiliului rus de Relaţii Internaţionale.

El a adăugat că cele mai multe părţi ale conflictului nu au încredere unele în altele, ceea ce generează o complicaţie majoră. „Nu văd soluţii de încheiere a conflictului de la Washington, Moscova sau Londra”, a precizat el.

De asemenea, la mică probabilitate de a se realiza alianţa împotriva ISIS s-a adăugat bombardarea recentă a unui avion rus în Turcia, care a crescut suspiciunea Rusiei faţă de Vest.

„Problema este că anumite ţări, inclusiv Statele Unite şi, probabil, şi Marea Britanie, încearcă să folosească această stabilitate pentru a promova anumite interese naţionale”, a spus Preşedintele Comitetului pentru relaţii internaţionale din cadrul Consiliului federaţiilor, Konstantin Kosasev.

„Interesele pe care le promovează sunt de a rămâne naţiunile conducătoare şi de a-şi păstra, astfel, dreptul de a determina cine are dreptate şi cine nu. Această este o greşeală, în opinia mea”, a adăugat el.

Cu toate acestea, autorul analizei de pe site-ul BBC a scris că, dacă Roosevelt şi Churchill au reuşit să coopereze cu Stalin, atunci Obama şi Cameron vor reuşi să coopereze cu Putin. El crede că acest lucru se va întâmplă atunci când toate statele vor ajunge la concluzia că ameninţarea la siguranţă lor este atât de mare, încât singură soluţie de a se apară este să formeze o alianţa.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *