Externe

Belarus: Svetlana Tihanovskaia îi cere lui Putin ”să asculte poporul”

Tihanovskaia, al cărei soţ a fost încarcerat în Belarus anul trecut, după ce a încercat să candideze în alegerile prezidenţiale, a făcut o paralelă între soarta sa şi cea a soţiei lui Navalnîi, Iulia.

”Atunci când ne încarcerează soţii din cauza campaniilor lor (electorale) din dorinţa de a îmbunătăţi viaţa în ţările noastre, noi, soţiile, nu putem decât să-i înlocuim şi să să-i susţinem cum putem”, declară ea.

În opinia sa, liderii ruşi ar trebui, înainte de orice ”să asculte poporul, cererile sale, să descopere ceea ce nu funcţionează şi să încerce să rezolve această problemă în nod civilizat, fără bastoane şi pistol paralizant”.

Încarcerarea lui Navalnîi, opozantul numărul unu al lui Vladimir Putin, care-l acuză pe preşedintele rus de corupţie, a condus la un val de manifestaţii în întreaga Rusie, reprimate dur.

Preşedintele Putin este un apropiat al liderului autoritarist belarus Aleksandr Lukaşenko, reales a şasea oară, anul trecut, într-un scrutin pe care Uniunea Europeană (UE) îl consideră ilegitim.

Tihanovskaia, candidata opoziţiei în aceste alegeri, a fost nevoită, atunci, să fugă în Lituania vecină.

”REGIMUL SE VA PRĂBUŞI”

Exprimându-se în faţa pesei, la şase luni de la începutul unor manifestaţii în ţara sa, Tihanovskaia a apreciat că sistemul politic belarus ”se clatină”.

”Regimul se va prăbuşi din interior”, a declarat ea, subliniind că un număr tot mai mare de oficiali din cadrul forţelor de ordine divulgă informaţii despre presupuse încălcări ale drepturilor omului de către poliţie.

”Asta nu se va întâmpla ca prin magie. Belaruşii trebuie să facă acest lucru etapă cu etapă, să menţină presiunea constant. Acesta este singurul mijloc”, insistă ea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *