Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

Comentariu 19 Martie 2014, ora 10:10    Din editia print

Marime Font

Bem şi mâncăm

Duminică pe stil nou au fost prăznuiți Sfinții 40 de Mucenici. În Moldova ei vor fi sărbătoriți săptămâna viitoare pe 22 martie. 

 
 

Există un motiv de tristețe pentru mine când se apropie această mare, sfântă și minunată sărbătoare. Când oamenii în loc să se cutremure, se îmbată și se îmbuibă cu colaci, numiți mucenici. Patruzeci de covrigi dulci, patruzeci de pahare cu vin. Însă așa cum spunea un mare profesor, de la care am învățat enorm, părintele Ioan I Ică jr., în spatele acestui număr sunt nume. Patruzeci de nume, patruzeci de bărbați sfinți. Simpli soldați. Tineri și credincioși. Ale căror nume ne sunt necunoscute.

Sfinţii 40 de Mucenici au suferit martiriul pentru Hristos în timpul persecuţiei împăratului roman Liciniu, în anul 320. Erau soldaţi din Legiunea a XII-a Fulminata, staţionată la Melitene, în Armenia. Refuzând să aducă jertfe idolilor, sunt condamnați la moarte. Scufundați în apele lacului Sevastiei și păziți. Apoi trupurile lor au fost arse.Înainte de moarte ei au compus o scrisoare în care își luau rămas bun de la preoți, familii, prieteni, soții, dar care cuprinde și sfaturi duhovnicești pentru cei rămași în urma lor. Fiind fără teamă în fața morții, ci având grijă doar de suflet și mântuire: „Sârguiţi-vă, deci, să fiţi fără greşeală în poruncile lui Hristos, ca să scăpaţi de focul cel nestins şi veşnic„ - au scris ei. Sau îngrijind fără tulburare de înmormântarea lor: „Căci, chiar dacă noi toţi suntem din localităţi diferite, ne-am ales, însă, un singur şi acelaşi loc de odihnă. Deoarece împreună am dat aceeaşi luptă, ne-am hotărât să avem împreună acelaşi loc de odihnă, în locul spus mai înainte. Acestea, deci, s-au părut Duhului Sfânt şi ne-au plăcut şi nouă". Acest document, cunoscut sub numele de „Testamentul Sfinţilor şi slăviţilor 40 de Mucenici“ este o mărturie cutremurătoare ce ar trebui citită de fiecare creștin.

Să fim deci mai puțin nebuni. Care 40 de pahare de vin ne trebuie nouă? Biserica a rânduit ca în Postul Mare să nu se facă pomenire de Sfinți. De aceea dacă o sărbătoare cade în post, ea e mutată. Cum se întâmplă când Sfântul Mare Mucenic Gheorghe se nimerește să fie în post. Însă pomenirea acestor 40 de sfinți a rămas neschimbată din respect și cutremurare pentru martiriul lor. Și atunci e potrivit să bem și să mâncăm? Cum am spus, cinstindu-l pe bunul meu profesor, sunt 40 de nume și ar trebui să le cunoaștem, de aceea, voi încheia acest articol cu salutarea Sfinților Mucenici de la finalul Testamentului lor: „Vă salutăm, deci, pe toţi, noi cei patruzeci de fraţi întemniţaţi: Meletius, Aetius, Eutihius, Kyrion, Candidus, Aggias, Gaius, Chudion, Heraclius, Ioanis, Teofilus, Sisinnius, Smaragdus, Philoctemon, Gorgonius, Chirilus, Severianus, Teodulus, Nicallus, Flavius, Xanthius, Valerius, Hesychius, Domitianus, Domnus, Aelianus, Leontius (numit şi Teoctist), Evnoicus, Valens, Acacius, Alexandrus, Vicratius (numit şi Vivian), Priscus, Sacerdon, Ecdicius, Atanasius, Lisimahus, Claudius, Iles şi Meliton.

Aşadar, noi cei patruzeci de întemniţaţi ai Domnului Iisus Hristos am semnat cu mâna unuia dintre noi, Meletius, şi am întărit toate cele scrise mai înainte şi ele sunt dorinţele noastre ale tuturor. Ne rugăm cu sufletul şi Duhul cel dumnezeiesc ca noi toţi să dobândim bunătăţile cele veşnice ale lui Dumnezeu şi împărăţia Sa, acum şi în vecii vecilor. Amin”. (Actele Martirice p. 284 – 288)

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul