Integrare Europeană

Benita Ferrero-Waldner: UE poate sa ajute Moldova sa-si construiasca viitorul

Comisarul european pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate, Benita Ferrero-Waldner, a ajuns in dupa-amiaza zilei de ieri la Chisinau, pentru o vizita oficiala de doua zile. Este prima vizita a Comisarului Ferrero-Waldner de la alegerile europene din iulie 2009 si reprezinta un semn important al sustinerii Comisiei Europene pentru R. Moldova pe calea sa spre stabilitate politica si economica.

„Sunt incantata ca noua guvernare a creat relatii mai apropiate cu UE tinand cont de programul sau. Eu sper ca toate partidele din RM vor lucra acum pentru a pune capat instabilitatii politice, astfel ca tara sa se concentreze asupra abordarii provocarilor sale importante. UE poate sa ajute Moldova sa-si construiasca viitorul si suntem gata sa intensificam cooperarea in vederea declansarii potentialului deplin al relatiilor noastre. Un alt capitol se va deschide in relatiile noastre in ianuarie, odata cu negocierile unui nou Acord, care va inlocui si va duce la un nivel mai avansat relatiile noastre decat Acordul curent de Parteneriat si Cooperare.

Sunt convinsa ca acordul va aduce beneficii tangibile atat pentru cetatenii moldoveni, cat si pentru cei europeni. E admirabil sa vedem RM implicandu-se activ in Parteneriatul Estic si ma bucura faptul ca noile autoritati intentioneaza sa foloseasca toate sansele oferite de aceasta noua initiativa. Prin relatiile noastre bilaterale si activitatile multiple ale Parteneriatului Estic, Moldova are multe de castigat, in special o apropiere de UE, dar si o buna oportunitate de a contribui”, a declarat Benita Ferrero-Waldner inainte de a lua avionul spre Chisinau. Aici, ea s-a intalnit/se va intalni cu presedintele in exercitiu si presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu; cu prim-ministrul, Vlad Filat; cu viceprim-ministru si ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Iurie Leanca; cu liderul PD, Marian Lupu; cu membrii opozitiei si cu reprezentanti ai societatii civile.

Astazi, dna Ferrero-Waldner va tine un discurs in Parlamentul RM si va vizita un sat al copiilor creat de „Concordia”, o organizatie fondata de Parintele Georg Sporschill. Dna Comisar va pune accentul pe necesitatea RM de a-si continua eforturile in vederea implementarii efective a reformelor economice si politice, si de a coopera amplu cu institutiile financiare internationale. Comisarul va vorbi despre intentia UE de a accelera dezvoltarea relatiilor cu RM, folosindu-se din plin de oportunitatile oferite de Parteneriatul Estic, inclusiv lansarea in ianuarie a negocierilor privind noul acord contractual cu Moldova care va inlocui Acordul curent de Parteneriat si Cooperare, si promisiunea de a continua asistenta financiara pentru a ajuta Moldova sa faca fata crizei financiare si economice s.a.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *