Germania a ieşit din criza financiară globală ca liderul economic şi mai ales politic al Europei, iar pandemia, care devastează cele mai multe din economiile europene, nu va face probabil decât să-i întărească acest rol.
După plecarea Angelei Merkel, un politician recunoscut pentru prudenţă şi echilibru, de la conducerea guvernului anul acesta, va fi tentată Germania să-şi folosească puterea pentru a-şi promova cu mai multă hotărâre propriile interese? Dacă da, acest lucru ar fi o greşeală, crede Lukasz Gadzala, fost editor la Euractiv şi colaborator al publicaţiei Visegrad Insight, o platformă de analiză şi dezbatere politică şi economică pentru statele din grupul Visegrad - Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia.
Visegrad Insight aparţine Fundaţiei Res Publica din Polonia, o ţară al cărei guvern este considerat ca având tendinţe autoritare şi a intrat uneori în conflict cu Comisia Europeană şi cu guvernul de la Berlin. Ultimul conflict, legat de bugetul UE, a paralizat un timp eforturile europene comune de refacere economică după pandemie.
În primul rând, Germania n-ar fi puternică politic pe plan internaţional dacă n-ar fi o forţă economică. Economia germană este cea mai mare din Europa, având o pondere de 22,4% în PIB-ul UE-27 (care nu include Marea Britanie) în 2019, potrivit datelor Eurostat. După alte calcule, raportul este de aproape 25%. În 2009, an de criză economică, ponderea a fost de 21,5%. Spre comparaţie, ponderea Franţei, a doua ţară ca mărime din UE post Brexit, este mai mică de 18%.
Tot în 2019, populaţia Germaniei a reprezentat aproape 19% din cea totală a Uniunii. Adică Germania este o cincime din piaţa comunitară. De asemenea, dintre statele membre ale UE, Germania a avut în 2019 de departe cea mai mare contribuţie la exporturile extra-UE-27, de 30%. În importurile din aceeaşi categorie, ponderea a fost de 21%. Germania şi-a creat cumva o cale spre poziţia de lider cu toate că scopul iniţial al UE a fost tocmai ca Germania să nu mai ajungă prea puternică.
Unul din obstacolele din calea reconcilierii franco-germane de după război a fost problema producţiei de cărbune şi oţel. Cărbunele şi oţelul erau cele mai importante materii prime pentru naţiunile dezvoltate, ingredientele unei economii de succes. Cărbunele era principala sursă de energie, iar oţelul era vital pentru industrie, iar producerea lui necesita mult cărbune. Ambele materii prime erau necesare pentru crearea de arme.
Cea mai mare concentrare de mine de cărbune şi oţelării era în două regiuni ale Germaniei de Vest: Valea Ruhrului şi Saarland. Aliaţii s-au asigurat că Germania are acces limitat sau deloc la acestea şi au restricţionat producţia de oţel şi cărbune pentru a frâna dezvoltarea economică a Germaniei. Aceste restricţii erau garanţia statelor vecine, printre care Franţa, că Germania nu-şi va folosi resursele pentru a-şi reconstrui armata şi declanşa un nou război.
Noul guvern german dorea însă acces deplin la resurse. Soluţia la această problemă a venit sub forma Planului Schuman, numit aşa după ministrul de externe francez Robert Schuman. Planul Schuman a fost prezentat pe 9 mai 1950 şi spunea că producţia de cărbune şi oţel ar trebui pusă sub supravegherea unei autorităţi supranaţionale. Au urmat apoi negocierile pentru stabilirea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului. Aceasta punea la comun resursele de cărbune şi oţel ale Franţei, Germaniei, Italiei, Belgiei, Olandei şi Luxemburgului.
Astfel a fost redus semnificativ pericolul unui război între Franţa şi Germania. Între timp, Germania s-a transformat din „bolnavul Europei“ în cea mai importantă ţară pentru UE antrenând, în ascensiunea sa, economii precum cea a Poloniei, devenită cea mai mare din Europa de Est.
Anul trecut, guvernul de la Berlin a ieşit în evidenţă prin succesul în negocierile unui acord pentru buget la summit-urile UE din iulie şi decembrie în contextul unor interse puternic divergente ale celor 27 de state membre, aminteşte Lukasz Gadzala.
Asumându-şi rolul de „acţionar responsabil“, Angela Merkel a reuşit încă o dată să păstreze statele UE laolaltă, dar nu fără pagube colaterale precum renunţarea la condiţionalitatea acordării fondurilor UE de respectarea statului de drept. Datorită acestui rol de intermediar între nord, sud şi est, Germania a devenit o putere indispensabilă Europei. Însă acest rol de stabilizator nu trebuie considerat ca fiind un dat. Schimbări rapide ale balanţei puterii globale şi europene, inclusiv puterea în creştere a Germaniei, vor crea multe tentaţii pentru guvernul de la Berlin de a-şi folosi influenţa mai hotărât pentru a-şi promova propriile interese. Până la urmă, vechea lume unipolară, care a adus Europei pacea şi prosperitatea de după război, a apus. Multipolaritatea şi era rivalităţilor între marile puteri se dezvoltă deja cu rapiditate.
|
Liderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulÎn majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulLiderul regimului de la Tiraspol minte în legătură cu cele 1800 de doze de vaccinuri pe care Chişinăul urmează să le trimită regiunii transnistrene. Cele 1800 de doze fac parte din lotul pe care Republica Moldova le-a primit drept donaţie din partea României, însă...
( ) Citeşte tot articolul