Blestemul de a fi bătrân

publicat în Bună Dimineața pe 21 Octombrie 2016, 09:19

Îmi aduc aminte bunica mea avea o vorbă: muncesc acum cât sunt tânără și în putere pentru a-mi trăi bătrânețele frumos. Anii au trecut, iar bunicuța mea a simțit și ea împreună cu alții de vârsta ei cum e să fii bătrână în Republica Moldova.

Pentru un pensionar, chinuit de ani buni de muncă, cea mai buna vestea este cea pe care o aduce poștașul, adică pensia. Imediat banuții sunt împărțiți pentru facturi, ceva se pune în basmaluță pentru duminica la biserică, iar chipul pensionarului nostru se mâhnește la loc căci să își cumpere ceva de mâncare nu îi mai ajunge.

Si mai greu e când vin sărbătorile. Dacă tineretul de azi trece usor peste tradiții și obiceiuri, bătrânii nu o pot face atât de simplu. Ei încă vor să fie ca pe vremuri, masa plină cu de toate, iar la masă de jur împrejur cei dragi. Dar nu mai e ca ieri. Sunt zeci de bătrânei care stau azi în stradă si vând ce pot, ce au prin casă. Sunt bătrânei cărora demnitatea si cinstea nu le permite să se umilească în așa hal încât să cerșească pe la semafor.

Zilele trecute fratele meu a venit acasă cu un snop de mărar. Mama nedumerită, îl întreabă de ce a cumpărat mărar când numai de mărar nu aveam nevoie în casă. Acesta, cu toată duritatea lui de bărbat i-a spus: ”Mi s-a făcut milă de o bătrânică ce vindea în piață, jos pe asfalt, mărar de la ea din grădină. Nu am putut să trec indiferent pe lângă ea. Mi s-a înmuiat sufletul”.

Iar cazuri de acest fel sunt zeci poate chiar sute. Bătrânii demult și-au pierdut sperața în cei de la guvernare. Ei știu prea bine că politicienii profită de necazul lor, mai ales acum în campania electorală.

Domnilor candidați, care acum în campania electorală ați face orice numai, numai să vă voteze acești oameni amărâți, eu zic să vă suflecaţi mânecile de la cămaşă și să începeți a cârpi casele pensionarilor că și așa se dărâmă, să scoateci vacile la păscut, oile, iar pensionarul măcar în campanie să se simtă pupat undeva, că după alegeri, devine din nou bătaia voastră de joc.

P.S: Pensia medie în Republica Moldova a fost la începutul lunii octombrie de 1278 de lei şi a crescut cu 100 lei comparativ cu anul 2015, arată datele Casei Naţionale de Asigurări Sociale. Luând în considerare tarifele majorate la energia termică, pensionarilor le va ajunge pensia doar pentru a achita o gigacalorie de energie termică (1068,22 lei) şi pentru o pâine pe zi.