Actualitate

Blestemul diamantului pe care îl poartă regina Elisabeta a II-a pe cap

 Mare diamant alb „Koh I noor”, cunoscut şi ca „Muntele de lumină”, împodobeşte astăzi coroana Reginei Elisabeta a II-a. Bijuteria are una dintre cele mai fascinante poveşti care începe în secolul al XIV-lea, când a fost descoperită, potrivit legendei, în minele Golcondei din India.

Multe secole, diamantul a decorat turbanul Raja al Dinastiei Malwa. Aceeaşi legendă spune că primul proprietar al pietrei a fost un erou al epocii indiene Mahabharata, din Karna. Prin urmare, există o credinţă în rândul poporului că atunci când bijuteriei Koh I Noor i se schimbă proprietarul, statul va fi înrobit.

Aşa s-a întâmplat în 1304, când Malwa a fost câştigată de Sultanul din Delhi, Ala-ud-Din, şi, cum era de aşteptat, şi-a arogat faimoasa bijuterie.

Diamantul a fost martor mut al mai multor dinastii: Dinastia Marilor Moguli, Dinastia iraniană Afsharid, Dinastia afgană Durrani – în toate timpurile fiind considerat un simbol al puterii. Nu de puţine ori s-a intrat în posesia lui prin războaie sângeroase.

Istoricii spun că 18 dintre proprietari au avut parte de un sfârşit nu tocmai fericit: unii au fost asasinaţi, alţii au fost ucişi în luptă, iar restul au murit în sărăcie.

În cele din urmă, Koh I Noor a ajuns în mâinile autorităţilor britanice, în 1849. Acesta a fost oferit firmei britanice East India Company, care, la rândul ei, l-a oferit reginei Marii Britanii, fiind transferat, printre alte proprietăţi, Reginei Victoria. În prezent, diamantul este montat pe coroana Reginei Mamă şi se află expus în Turnul Londrei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *