Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:56
Abonamente

Opinii & Editoriale 25 Octombrie 2016, ora 07:24    Din editia print

Marime Font

Boala boului nebun

Republica Moldova se aseamănă cu un cinematograf în care se demontează filme de groază. Spectatorii privesc în tăcere și tremură de frică. În fiecare zi un film nou cu un alt protagonist: Becciev, Șarban, Pasat, V. Țurcanu, M. Hurmuzal, după care vor urma, probabil, Urecheanu, Colța, Ciontoloi ș.a., apoi liderii unor partide „neascultătoare”, directorii unor ziare care se prea „alertează”… 

Republica Moldova are pierdere 22 de dosare la CEDO, care costă bugetul milioane de lei. Atmosfera e de inchiziție, oamenii de valoare emigrează, intelectualii se vând, businessmenii își retrag capitalurile și fug, țăranii își abandonează pământurile, oamenii se tem să discute la telefon… Poliția operează arestări numai în tabăra opoziției, dar nu se apropie și de tabăra președintelui – nu se atinge de „țigările” lui Mișin, de microbuzele lui Stepaniuc, nemaivorbind de afacerile lui Oleg Voronin.

… Și în tăcerea aceasta sinistră se aude doar glăsciorul lui Tarlev care a redevenit surprinzător activ și sfătoșel. În replică la un raport privind corupția în RM, premierul a declarat că „Moldova a îmbunătățit gradul de corupție cu 22 de puncte”, că în Moldova „este corupție, dar nu așa se vorbește în filmuri”… Și încă o declarație „mortală”, de data aceasta pe tema gripei aviare: „Presa trebuie să facă mai puțină alertă pe această temă”…… Iaca-așa! Toată Europa e alertată, toată presa din lume vuiește, viața oamenilor e în real pericol deoarece nu există încă un vaccin special împotriva acestei maladii, Tarlev însă nu e îngrijorat că moldovenii nu se vaccinează și nu au luat cu asalt farmaciile, ca occidentalii, că farmaciile din Moldova se îmbogățesc vânzând un vaccin antigripal prevăzut pentru gripa simplă și care doar se presupune că „ajută” împotriva gripei aviare (și care costă tocmai 80 de lei!), că populația e total neinformată și, deci, nepregătită în fața unui pericol de moarte… Pe Tarlev îl deranjează presa din Chișinău, care „trebuie să facă mai puțină alertă pe această temă”. Și aceasta o declară șeful guvernului, prima obligație a căruia e să asigure securitatea statului și sănătatea populației…

…Avem o Moldovă, domnilor, ce facem cu ea? Nu vedeți că o mănâncă toate bolile cele mai grele: insuficiență civică, hipertrofie statală, gripa găinilor, boala vacilor nebune și a
boului nebun?

Fragment din cartea „Blestemul de a fi”, 2009 

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md