Afaceri

Bogaţi şi săraci… în declaraţii

Partidul Liberal-Democrat din Moldova

Cel mai bogat dintre politicienii de la guvernare, potrivit declaraţiilor de avere, e premierul Vlad Filat, care pare a fi şi cel mai înstărit dintre candidaţii PLDM. El a declarat că în 2008-2009 a câştigat 222 mii de lei din salariu şi aproape 7,2 mln. lei din investiţii. Filat are o casă de locuit de 376 metri pătraţi într-o zonă prestigioasă, o maşină de teren Toyota Rav 4 şi o „Niva” sovietică. Faţă de declaraţia depusă anul trecut, în actuala au reapărut acţiunile – în valoare de 11,5 mln. lei – la „Kapital Invest Company” SA din România (care deţine 49% din clădirea „Ipteh”, amplasată vizavi de magazinul „Unic”, naţionalizată pe timpul guvernării comuniste, dar restituită ulterior, după decizia CEDO, actualilor proprietari).

Un alt milionar pe lista PLDM este fiul ex-preşedintelui Lucinschi, Chiril. Acesta declară venituri de 846 mii de lei, deţine trei apartamente, două case, 1,5 ha de pământ şi acţiuni de 5,7 mln. de lei la compania americană „Emerging Media Holdings” (care are drept subsidiară „Media Alianta and Analiticmedia-Grup” din RM, companie ce deţine câteva posturi TV şi o agenţie de publicitate). Al doilea pe lista PLDM, ministrul Justiţiei Alexandru Tănase, care până la alegerile din aprilie 2009 a fost avocat, a declarat venituri de 574 mii de lei pentru anii 2008-2009, o casă în capitală şi un automobil. Ministrul de Externe, Iurie Leancă, a câştigat din salarii 422 mii de lei, are un lot de pământ la Ialoveni, două automobile şi 50 mii de euro la bancă. Colegul său de pe locul trei în listă, Mihai Godea, a avut venituri mult mai modeste: 167 mii de lei, un lot de pământ într-un sat din Ialoveni şi un automobil, nu însă şi casă. Dintre noii veniţi la PLDM, nu o duce rău rectorul ASEM, Grigore Belostecinic, care în ultimii doi ani a câştigat din salarii, muncă prin cumul şi alte surse peste 700 mii de lei, adică aproape 30 mii lunar. Deţine şi 13% din „Moldcredit” SRL, are apartament, garaj, automobil, lot într-o suburbie a Chişinăului. O altă „achiziţie” recentă, Nicolae Juravschi, preşedintele Comitetului Naţional Olimpic, a câştigat peste 200 mii de lei, are apartament cu trei odăi, 15 ha de pământ arabil, maşină, garaj, precum şi 50% din acţiuni la „Satul Olimpic” SA. Este proprietar a zece hectare de pământ şi ministrul Sănătăţii Vladimir Hotineanu, care mai indică în declaraţie o casă, un automobil şi venituri de 350 mii de lei.

Partidul Democrat

Liderul PD, Marian Lupu, cap de listă la alegeri, nu e şi primul şi în topul averilor. El a declarat venituri din salariu de 344 mii de lei şi aceleaşi proprietăţi pe care le avea şi anul trecut: un apartament (evaluat în 2009 la 1,2 mln. lei) şi un garaj. Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, deşi a câştigat ceva mai puţin din salariul de deputat – 270 mii de lei -, este mai avut decât Lupu, obţinând peste un milion de lei din închirierea unei proprietăţi. El nu precizează dacă e vorba de apartamentul cu trei odăi de la Moscova sau cele două oficii situate la adresa unde e şi sediul PD, şi care sunt trecute pe numele soţiei, la fel ca şi casa din Chişinău a familiei Diacov, de 189 metri pătraţi, şi un automobil BMW. Dl Diacov, care e şi proprietarul unui ziar, a pus şi bani la bancă: 147.000 lei, 6413 USD şi 7885 euro.

Deputatul Igor Corman, care anul trecut a făcut cea mai mare donaţie în fondul electoral al PD – jumătate de milion de lei – şi care până în mai 2009 a fost ambasador al RM la Berlin, a declarat venituri salariale pentru 2008-2009 de circa 650 mii de lei, un autoturism şi un teren de 5,4 ari. Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, poate fi considerat milionar. El deţine o cotă de 10%, evaluată la tocmai 2,6 mln. de lei, are o casă de două milioane, un lot de construcţie de 16 ari în Mingir, Hânceşti, o cotă de 50% în firma „Tatra-Bis” şi un autoturism, iar la venituri a trecut peste 330 mii de lei. În declaraţie nu regăsim însă două apartamente indicate anul trecut. Cercetând declaraţiile de avere aflăm că managerii unor întreprindei de stat sunt remuneraţi cu salarii impresionante pentru Moldova. Bunăoară, candidatul PD Pavel Filip a câştigat, timp de doi ani în funcţia de director la CTC „Tutun”, 1,022 mln. lei, adică peste 42 mii de lei pe lună. Tot peste un milion a câştigat în doi ani de zile şi colegul acestuia de listă, Vasile Botnari, care s-a aflat în 2008-2009 în funcţiile de director la „Air Moldova” şi apoi la Agenţia Transporturi.

Partidul Liberal

Liberalii sunt mai puţin înstăriţi faţă de alţi colegi de AIE. Cel mai mare venit l-a obţinut în ultimii doi ani liderul Mihai Ghimpu – 125 de mii de lei din salariu şi indemnizaţie de consilier municipal, plus dividende de 500 de mii din cota-parte de 1/3 în firma „Eurosim” (care deţine o benzinărie). În schimb, colegul său de partid, ministrul Transporturilor Anatol Şalaru, retras temporar din lista iniţială, la fel ca şi ceilalţi miniştri de la PL, susţine că a obţinut în ultimii doi ani doar 73 de mii de lei, din salariu. El a declarat două apartamente în Chişinau, un garaj, circa 1,3 ha de pământ într-un sat din Orhei şi două maşini. Majoritatea candidaţilor liberali se pare că trăiesc din salarii relativ modeste. Bunăoară, consilierul prezidenţial Vlad Lupan a declarat că în 2008-2009 a obţinut doar 70 mii de lei, iar deputatul Boris Vieru şi mai puţin – vreo 62 mii de lei. Totuşi, majoritatea nu sunt chiar săraci, declarându-se proprietari de apartamente, case, loturi de livadă şi automobile.

Alianţa „Moldova Noastră”

La AMN, liderul Serafim Urecheanu, primul pe listă, a obţinut venituri salariale de 312 mii de lei, la care se adaugă pensiile de 48 mii şi 4500 de lei indemnizaţie pentru „Ordinul Republicii”. Faţă de proprietăţile declarate anul trecut – un apartament cu trei odăi, o vilă cu 12 ari de pământ şi o motocicletă – mai apare şi un garaj. Colegul mai tânăr al preşedintelui AMN, vicepremierul Victor Osipov, a câştigat ceva mai mult – 350 mii de lei; el are o casă de locuit cu trei apartamente, un automobil şi este co-proprietar la o revistă. Ministrul Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, a adunat din salariu 314 mii de lei, dar şi o dobândă de 28 mii de lei la depozitul bancar de 150 mii pe care îl are. Cosarciuc deţine un apartament de 128 metri pătraţi, un autoturism şi 12 ari de pământ agricol, dar şi 5200 acţiuni la „Moldagrotehnica”, precum şi o cotă de 259 mii de lei în SRL „Servaldinax”. Cea mai puţin avută pare a fi ocupanta locului nouă pe lista AMN, o doctorandă de 29 de ani, care în doi ani a adunat doar zece mii de lei şi nu are nicio proprietate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *