Actualitate

Bogdan Aurescu: România va sprijini R. Moldova, care poate deveni model de orientare pro-europeană

„Revin cu bucurie la Chișinău într-un moment crucial pentru dezvoltarea Republicii Moldova precum și pentru evoluția relațiilor noastre bilaterale. Mă bucur că sunt primul oficial european care vine la Chișinău după rezultatul istoric de la alegerile din 11 iulie”, a declarat Bogdan Aurescu după întrevederea cu președintele Maia Sandu.
Oficialul de la București a mai subliniat că România a susținut ferm și continuă să susțină aspirațiile cetățenilor Republicii Moldova care se regăsesc în amplul program de reformă pe care l-a propus PAS și pe care noul Guvern îl va duce la îndeplinire.
„Rezultatele de la alegerile parlamentare creează premize și pentru o relansare a parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova dintre țările noastre. Vom depune toate eforturile atât în plan bilateral cât și în plan europeană pentru a răspunde cu succes aspirațiilor cetățenilor” a declarat Bogdan Aurescu.
Oficialul a mai adăugat că Republica Moldova poate să devină un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE care este un spațiu de importanță strategică pentru uniune. Bogdan Aurescu a transmis și mesaje din partea președintelui și a prim-ministrului român.
„Contăm pe o cooperare reînnoită cu noul Guvern. Mă aflu aici pentru a transmite asigurările noastre, ale domnului Iohannis, ale Guvernului condus de Florin Cîțu că România este pregătite pentru o accelerare a realizării a tuturor acestor proiecte și o multiplicare a acestora. Sprijinul României pentru Republica Moldova se va consolida în toate domeniile pentru interes major. Este un mesaj ferm și plin de deschidere care vreau să ajungă la toți cetățenii Republicii Moldova indiferent de limba maternă vorbită, de regiunea în care se află”.
Aurescu și Maia Sandu au discutat despre importanța convenirii a unui nou program de asistență nerambursabilă care să îndeplinească funcțiile acordului de asistență nerambursabilă de 100 de milioane de euro, semnat în 2010 și ieșit din vigoare în martie acest an.
Totodată, România va oferi și un nou program de asistență nerambursabilă 300.000 de euro – susținerea societății civile și a presei independente din republica moldova. Maia Sandu a declarat că cei doi oficiali au avut o discuție bună despre rezultatele alegerilor parlamentare anticipate și despre acțiunile de pe agenda bilaterala.
„Am mulțumit pentru sprijinul semnificativ din partea României, pentru ajutoarele din criza pandemică. Am primit donații semnificative de vaccin care ne-au ajutat să salvăm vieți. Domnule ministru, mulțumim, domnule Iohannis, mulțumim! România este cel mai mare donator de vaccin pentru R. Moldova”, a subliniat Maia Sandu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *