Astăzi 7 Iulie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:27
Abonamente

Interviu 16 Iulie 2015, ora 09:07    Din editia print

Boris Cremene: „Unica salvare e unirea cu România”

Marime Font

Actorul moldovean Boris Cremene a jucat pe cinci continente și a fondat două școli de teatru în China. 

A trăit sub soarele dogoritor al Braziliei și în bătaia vânturilor irlandeze. Știe să poarte o sumedenie de chipuri, reinventându-se de fiecare dată. Recunoaște că firea lui singuratică îl face deseori să tragă cortina, după care iese reînnoit, gata pentru un nou rol. Plecat din Moldova de 16 ani, vede limpede situația din țară. Crede în puterea artei și a educației, capabilă să frângă cercul vicios al fraudei și al nepăsării.

- Ce v-a determinat să deveniți actor?
- Eu am decis să devin actor înainte de a mă naște. Dar am știut că voi fi actor în clasa a VIII-a, pentru că la altceva nu mă pricepeam. Atunci am montat spectacolul „Amintiri din copilărie”. A fost primul meu rol, eram și producător, și regizor. Eu l-am interpretat pe Nică. Am inclus toate fragmentele și le-am făcut haioase. Când am coborât de pe scenă, profesorii mi-au spus să mă fac artist.

Loading...


- Care au fost cele mai importante, cele mai complicate roluri ale dvs.?
- Toate rolurile sunt grele când le construiești. Cel mai memorabil a fost primul meu spectacol „Liola”, pe care l-am purtat prin toate casele de cultură. Aceasta a fost corvoada mea actoricească. După ce am trecut la Teatrul „Eugene Ionesco”, am cunoscut un alt segment și anume teatrul modern. Am trăit opt ani în Irlanda. Am făcut film, teatru, publicitate și seriale, cum ar fi „Murphy’s Law” realizat de BBC sau „Pure Mule”. Cele mai importante roluri le-am jucat în „Cântăreața cheală”, „Chirița”, „Voci în lumina orbitoare” și mai e o coproducție americană de David Mamet, jucată de numai 3-4 ori. „Șalul” va rămâne spectacolul jinduit de mine, pe care eu nu l-am jucat suficient.

- Cum vă pregătiți de un rol? Cum are loc transformarea?
- Metamorfoza este o iluzie. Actoria este o profesie, a juca înseamnă a interpreta. Te pregătești de un rol la fel cum îți coși o haină. Mergi la prima probă, îți alegi stofele. Faci o lectură, ai o discuție virtuală cu personajul pe care trebuie să-l joci. El îți spune tot ce trebuie să faci. Un personaj care nu moare niciodată îți spune cum trebuie să-l joci. Este foarte pretențios. Dacă nu îl joci cum se cuvine, e rău.

- Ce vă frământă înainte de un spectacol?

- Foarte des aveam niște vise teribile. Visam că ies în scenă și uit textul. Niciodată nu s-a întâmplat în realitate. E foarte greu să joci primul, al doilea, al treilea spectacol… E o chimie care se creează instantaneu între tine și spectatori. Ea poate fi diferită. Azi s-a jucat bine, ieri – nu. De ce? E o legătură mistică între spectacol și actor. Te frământă așteptarea asta, ai un trac inexplicabil și copleșitor.

- În Moldova, ați fost implicat în crearea noilor forme de teatru, cum ar fi laboratorul teatral Foosbook și Teatrul-Spălătorie.
- Da, eu cred că acesta e drumul, însă este doar un segment. Mai există tendința ca actorul să creeze spectacolul, să dea naștere personajului. Se spune că teatrul este oglinda societății. De ce trebuie să așteptăm ca un scriitor să ne scrie o piesă? De ce să nu scriem noi un text despre migrare, boschetari, violență, artiști de stradă, iubiri sau despărțiri?
Am văzut la Valencia un spectacol despre un actor și personajele lui. Rolurile devin mănușile tale la un moment dat. Mă întreb: cât de mult merită să îl joc pe Hamlet? E banal să joci un personaj care l-au jucat până la tine sute și mii de actori. Cât mai spunem povestea lui Hamlet? Teatrul clasic a devenit pentru mine o artă demodată, învechită. Vin alte forme ale teatrului, moderne.

- Care e diferența dintre teatrul clasic și cel modern?
- În trecut, regii erau eroii spectacolelor. Eroii teatrului clasic de astăzi sunt președinții, conducătorii. Pentru mine, teatrul modern mută accentul asupra omului din sală. Povestea lui contează. Noi am pierdut valoarea eroului de altădată. Cum este un model de a fi azi? Noi nu vedem aceste idealuri. Teatrul nu face asta, literatura nu face asta. Politica nici atât nu face.

- Cum ați ajuns să fondați o școală de teatru în China?
- M-am dus în China pentru un film, urmând să stau două săptămâni. Pelicula se chema „Tigrul în iarnă”, un film despre Napoleon. Eu l-am jucat pe liderul francez. Acolo m-am întâlnit cu o chinezoaică care mi-a spus că vrea să investească în artă, în special în teatru. În două-trei zile, voia proiectul unei școli de teatru modern. Nu am dormit câteva nopți și l-am făcut. În scurt timp, Școala Curcubeului a găzduit 300 de studenți. Aceștia învață actorie, arta vorbirii, canto și dans.

- Ați vizitat peste 45 de țări, ce ați învățat de la străini?
- De la irlandezi am învățat să beau. Chinezii mi-au arătat cât de important e să asculți de două ori și să nu te grăbești. De la brazilieni am deprins să lenevesc frumos. Pe mine nu mă interesează muzeele, arhitectura și trecutul. Vreau să văd oamenii, să-i urmăresc ce vorbesc, cum râd. Eu sunt omul soarelui.

- Călătorind în afară, v-ați simțit străin?
- Da, întotdeauna, dar această stare e un cuțit cu două tăișuri. Ai mai mult tupeu. São Paulo are o populație de 28 de milioane. Nu mai spun de Beijing unde în jurul tău, în fiecare clipă, e un milion de oameni. Tai colțul și nu te mai știe nimeni.

- Ați putea prinde rădăcini undeva?
- Rădăcinile mele sunt aici, dar eu sunt un fel de plantă care știe să-și lase rădăcinile și să se regenereze în altă parte. Acest loc poate fi oriunde, unde găsești o femeie, o casă, o familie.

- Cum ați reușit să păstrați vie comunicarea, relația cu fiica dvs. aflată la distanță?
- O văd des, plecăm împreună în călătorii. Despărțirea părintelui de copilul său e cel mai strașnic lucru ce se poate întâmpla. E drama noastră națională.

- De ce piese are nevoie Moldova pentru a simți cu adevărat forța teatrului ca oglindă a societății?
- Moldova e foarte rătăcită. În teatru se montează niște lucruri dezgustătoare la ora actuală, niște comedii de bulevard din anii ’80. Nu știu dacă se mai râde la așa ceva. Pentru mine e foarte ridicol să merg la un spectacol cu actori machiați și costume caraghioase. Teatrul e o formă de artă elitară și nu este destinată maselor. Trebuie să aibă această formă intimă. În sală nu e nevoie de mai mult de o sută de oameni care stau în jurul actorului și îi urmăresc suferința, bucuria, într-un cuvânt, povestea.

- Care credeți că sunt marile probleme ale Moldovei la moment?
- Acum nu mai avem nimic, nici măcar probleme, doar o lâncezeală totală. Moldova este într-o agonie. În medicina modernă, starea de agonie sau de moarte clinică poate să dureze mult. Moldova nu se mai descurcă nici financiar, nici organizatoric. E o debandadă totală. E împărțită în clanuri interesate să fure. Unica salvare e unirea cu România. De douăzeci de ani ne chinuim să alegem politicieni. Eu consider că ei nu există. Pentru mine, dacă un bandit e întâlnit cu pâine și sare la aeroport și ales primar într-un oraș românesc, eu îmi fac valiza a doua zi. Nu din cauza lui, ci a mulțimii ce nu-mi poate garanta nimic mai mult. Doar un cuțit în spate, într-o zi. Probabil, această distanță de 16 ani m-a educat altfel. Viața mi-a arătat alte mostre. Eu m-am prins ca țiparul de altceva. Eu cronic nu mai accept ce ni se întâmplă.

- Credeți că e posibilă unirea cu România?
- E necesară. Eu cred că unirile se întâmplă în condițiile unei crize geopolitice. Ea se apropie. Pe cale politică, unirea este imposibilă din cauza fricii clasei politice moldovenești, dar și a intelectualității de aici. Mi-am pus această problemă a identității naționale și am înțeles diferența: noi, românii de aici, suntem educați pe calapoade rusești, iar cei de dincolo sunt educați pe calapoade americane și franceze. Populația vorbitoare de rusă refuză să se integreze, deoarece aici se vorbește limba rusă, iar Moscova o văd la televizor. Rușii s-au integrat în Georgia datorită felului lor extraordinar de a fi. Noi avem un limbaj, un mod de a fi marginal.

- Seamănă Moldova de azi cu cea pe care ați părăsit-o?
- Noi am trăit mulți ani într-o mare foame culturală. Această deschidere a dat naștere unor lucruri șocant de noi și interesante. A apărut Teatrul „Ionesco”, teatrul de buzunar. Aproape fiecare gen de artă a dat o mică revoluție.

- Și aceste revoluții nu au ajutat la nimic?
- E ca avionul de hârtie pe care îl arunci în aer, dar el nu are propulsare și cade. Statul nu a susținut aceste inițiative. Ori, într-o țară ca Moldova, pe agenda politică, numărul unu trebuie să fie educația. Cultura educației este arma noastră. Observ că se încearcă organizarea unor evenimente cu porturi naționale, construcția unui brand de țară, însă acestea miroase mult a comerț. Educația nu se întâmplă prin așa ceva. Actul de cultură trebuie să fie accesibil tuturor, omniprezent.

- Care e rolul actorilor, al oamenilor de cultură în construcția democrației de acasă?
- Oamenii de cultură sunt sanitarii societății, ei se ocupă de sănătatea morală a unei comunități. Mă întristează faptul că noi aproape nu avem relații culturale cu România. Am organizat pentru studenții mei o întâlnire cu marele actor român, actor de Hollywood, Marcel Iureș. Aceștia nu-l cunoșteau.

- În condițiile în care tot mai mulți tineri pleacă…
- Știi, asta ar putea fi mântuirea noastră adevărată. Când n-o să rămână nimeni aici, poate atunci clasa politică o să se gândească. Moldova nu s-a deșteptat, se ține pe banii celor plecați. Aceștia sunt finanțatorii reali. Iar tinerii trebuie să-și asculte inima.

Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 12:27

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul discută cu China un acord de parteneriat strategic pe termen lung și acesta „nu are nimic secret”, a dat asigurări, duminică, ministrul iranian de Externe, într-un discurs ţinut în fața deputaților, la Teheran, relatează Rador citând La Libre Belgique....

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Iulie 2020, ora: 12:19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

 Statele Unite au atins, marţi, pragul de 3 milioane de îmbolnăviri de COVID-19, potrivit datelor prezentate de worldmeters.info. Cu peste 50.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în 24 de ore, SUA a ajuns la 3.040.833 de infectări, fiind de departe ţara cu cele...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 12:08

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

În opinia liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, decizia de astăzi a Curții Constituționale era previzibilă și se încadrează cu strictețe în litera și spiritul Constituției Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Iulie 2020, ora: 11:59

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

 După ce autoritățile chineze au semnalat apariția unui caz de ciumă bubonică, Rusia a anunțat că a creat patrule speciale pentru a opri vânătoarea de marmote în apropierea frontierei sale cu China și Mongolia, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Iulie 2020, ora: 11:30

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare este interzisă. Curtea Constituțională a pronunțat, cu puțin timp în urmă, o hotărâre în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)