Astăzi 19 Ianuarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 18 Ianuarie 2019
Abonamente

Actualitate 7 August 2017, ora 13:47

Bormaşina în ACŢIUNE. O reparaţie simplă în apartament costă peste 100 de mii de lei

Marime Font

Pentru o bună parte dintre moldoveni, perioada de vară nu înseamnă doar concedii sau vacanțe exotice, dar e și sezonul reparațiilor în locuințe. Acest fenomen este mult mai vizibil în Chișinău, unde practic în fiecare bloc, de dimineață până seara, se aude câte o bormașină. Dacă unii fac doar reparații curente și superficiale, alții încep totul de la zero.

Cele mai multe bătăi de cap le au proprietarii apartamentelor în variantă albă sau sură. După șocul financiar suferit în urma procurării locuinței, oamenii cu greu realizează de câți bani au nevoie pentru reparație și mai ales cât timp sau nervi implică un asemenea proces. Pentru un apartament cu două camere, costurile minime pentru reparația la cheie depășesc 100 mii de lei - jumătate pentru muncitori și jumătate pentru materialele necesare. Totuși, cheltuielile finale variază în funcție de suprafața locuinței, prețul materialelor de construcție, complexitatea lucrărilor și evident costul pentru serviciile lucrătorilor.

Înainte de a începe reparația în apartament, specialiștii în domeniu recomandă proprietarilor să urmeze câțiva pași care le vor ușura munca și le vor economisi timpul. În primul rând, trebuie evaluată cu atenție fiecare cameră ce urmează să fie reparată. Trebuie stabilite cu precizie necesitățile și mijloacele care vor fi utilizate. Un lucru extrem de important este analiza pieței materialelor de construcție și identificarea ofertelor speciale sau a reducerilor. La fel, potrivit experților imobiliari este binevenită consultarea unei companii sau a unor specialiști. Celor care au idei extravagante sau greu de executat, li se sugerează să-și repartizeze rațional bugetul și să conștientizeze că aceste lucrări vor prelungi cu mult perioada de reparație și vor implica cheltuieli suplimentare.

„Pe lângă bani am cheltuit mult timp și nervi”


Chiar dacă sunt multe companii care se ocupă de reparația apartamentelor la cheie, mulți cetățeni preferă să colaboreze cu persoane sau echipe care activează pe cont propriu. Un astfel de exemplu este Alexandru Școdin. În toamna anului trecut, el și-a făcut reparație într-un apartament care are o suprafață de 60 de metri pătrați. „Lucrătorii i-am selectat conform obiectelor precedente unde au lucrat și am avut posibilitatea să evaluăm calitatea serviciilor prestate. Reparația a fost de la zero și a durat în jur de două luni. Am demolat câțiva pereți și asta ne-a mai furat din timp”, susține bărbatul. 


Potrivit lui, cele mai mari dificultăți le-a întâlnit la evacuarea deșeurilor, deoarece în preajma blocului nu erau tomberoane speciale pentru gunoiul de construcții. O altă problemă a fost urcarea materialelor de lucru până la etajul patru într-un bloc fără ascensor. „Prețurile materialelor de construcție le-am analizat în funcție de distribuitori, dar și de calitatea lor. Pentru un apartament cu două camere, cu bucătărie și grup sanitar am cheltuit în jur de 5000 de euro. Suma a inclus costul pentru lucrări și pentru materiale. Dar pe lângă bani am cheltuit mult timp și nervi. Sunt multe lucruri mărunte care-ți dau bătăi de cap și pe care nu le poți prevedea. Este o vorbă, dacă dorești să-i faci cuiva un rău, urează-i reparație în apartament”, a concluzionat Alexandru zâmbind.


„Cheltuielile sunt mai mari decât te aștepți inițial”

La ajutorul unui grup de lucrători, care muncesc pe cont propriu, a apelat și Mariana, o tânără din Chișinău care și-a cumpărat recent un apartament de 70 m2 cu două camere, în variantă albă. Ea spune că reparația începută de la zero este mereu imprevizibilă. Dacă la prima vedere, pereții pot părea drepți și podeaua făcută bine, ulterior se adeverește contrariul. „Deja mai bine s-ar vinde apartamentele în varianta sură, ca locatarii înșiși să facă lucrările de finisare, căci nu cred că există cineva care a lăsat pereții așa cum i-a găsit. O altă problemă este și calitatea lucrărilor propriu-zise de la compania de construcții. Aceasta folosește cele mai ieftine sisteme de iluminat spre exemplu, apoi te trezești că nu lucrează unele chestiuni puse de companie. Și acestea îți provoacă niște cheltuieli suplimentare și consumă timp pentru a fi schimbate. Nu în ultimul rând, trebuie aleși bine muncitorii, care vor face reparația. Calitatea lucrărilor este importantă, dar și atunci, când finalizarea lor durează la nesfârșit, îți vine să te lași de toate și să-ți iei lumea în cap”, mărturisește chișinăuianca.

Potrivit ei, cheltuielile sunt mai mari decât te aștepți inițial, iar ulterior apar tot felul de costuri aparent minore, care cumulativ trag greu la cântar. „Trebuie să țineți cont că aveți nevoie de multe lucruri la care nu v-ați fi gândit, cum ar fi cleiul pentru teracotă sau plinta care se pune în fiecare cameră. Pentru lucrările de finisare, plus materiale și tehnica sanitară cheltuielile se ridică la peste 100 de mii de lei. Aceasta înseamnă că reparația este relativ simplă și materialele de construcție au un preț mediu sau mai mic”, a comunicat Mariana.

Serviciile agenției de profil – de la 70 de euro m2

Sunt persoane care nu au timp și nici plăcere să se implice în procesul de reparație și apelează la serviciile agențiilor specializate. Specialiștii recomandă ca agenția să fie selectată conform lucrărilor efectuate precedent și să fie stabilite din start toate condițiile de colaborare prin intermediul unui contract legalizat la notar. Conform paginii web, a unei agenții imobiliare din Chișinău, reparația capitală include o gamă completă de lucrări. Acestea implică nivelarea, tencuiala și vopsirea pereților, încleierea tapetului sau alte metode de decor. Mulți solicită înlocuirea geamurilor, a firelor electrice și instalarea ușilor.

Pe același site sunt menționate prețurile pentru fiecare lucrare în parte, iar fiind cumulate, costul pentru reparația capitală a unui metru pătrat a apartamentului, prin intermediul agenției, ar costa 2400 de lei. Prin urmare, pentru un apartament de 70 m2 proprietarul va trebui să scoată din buzunar în jur de 170 de mii de lei doar pentru lucrările prestate de agenție. Conform specialiștilor, tot cam atât costă materialele de construcție, iar mobilierul și amenajarea finală a locuinței prevede alte costuri suplimentare.


Lucrări de reparație doar între orele 8:00 și 18:00

Expertul imobiliar, Radu Sitov, susține că, de obicei, serviciile agențiilor specializate în reparații costă de 3-4 ori mai mult decât ale persoanelor care lucrează pe cont propriu. „Dacă proprietarul dorește calitate și operativitate, atunci trebuie să-și rezerve un buget de 50-150 de dolari per metru pătrat. Timpul executării lucrărilor variază între 1-3 luni. Materialele ar fi bine să fie procurate de la magazine specializate unde se oferă factură și garanție”, susține specialistul. Pentru a evita eventuale înșelăciuni din partea muncitorilor, Sitov recomandă ca lucrul să fie efectuat etapizat și să existe din start un plan prestabilit.

Conform proiectului de lege cu privire la locuinţe, adoptat de Parlament, lucrările de reparaţie, care provoacă zgomot, pot fi efectuate de la ora 08:00 până la 18:00. Totodată, acesta stabilește clar regulile de reconstrucţie şi replanificare a locuinţelor în blocurile locative. Astfel, la reconstrucţia locuinţei va fi interzisă extinderea încăperilor din contul balcoanelor şi al lojilor, intervenţia care afectează structura de rezistenţă a blocurilor, extinderea şi reamplasarea bucătăriilor şi a blocurilor sanitare, reamplasarea reţelelor de apă şi canalizare. Acţiunile care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative, cum ar fi construcţia balcoanelor şi a anexelor, la fel vor fi interzise.
 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 Fostul premier italian Silvio Berlusconi a anunţat joi că va candida în alegerile europene de la 26 mai, potrivit agenţiei italiene de ştiei Ansa şi Euronews.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 08:15

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

Dorita Afacere Dreyfus de pe malurile Bâcului nu s-a produs - muntele a născut un șoarece! Provocarea jucată cu atâta iscusință de agenții de influență a Moscovei la Chișinău, referitor la pretinsa „discriminare” a găgăuzilor de poliția moldovenească, s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 18:06

 Poate că singurul lucru care îi revoltă mai mult pe apărătorii ruși ai lui Stalin decât paralelele evidente între regimul său și al lui Hitler este orice referire la alianța pe care cei doi dictatori au format-o în 1939 cu Pactul Ribbentrop-Molotov, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:59

 Între multele companii fondate de Elon Musk, se regăsește și Neuralink, o firmă al cărei scop ar fi să te transforme într-un fel de cyborg, cel puțin la nivelul minții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:46

 Circa 25 mii de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, relatează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:00

Supărat că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat, recent, la o emisiune televizată că dânsa ar da toți procurorii afară și că Autoritatea Națională de Integritate a fost creată pentru ca statul „să mai fure” niște bani, fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Guvernul va continua să muncească la capacitate maximă și să producă efecte pozitive pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor, îmbunătățirea mediului de afaceri, modernizarea țării în general. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong-un ar putea să aibă loc în martie sau aprilie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:12

În cadrul raportului de guvernare la trei ani de activitate Pavel Filip a răspuns şi la întrebarea dacă Partidul Democrat se promovează folosind resursele Guvernului. Premierul a negat aceste declaraţii şi a comunicat că în campania electorală vom avea parte de multă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:10

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat prezenţa la Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din ţările membre ale Uniunii Europene care este programată a avea loc la Bucureşti în zilele de 30 şi 31 ianuarie, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:19

Investiții, locuri de muncă mai bine plătite, venituri mai mari – adică bunăstare sunt principalele priorități ale Guvernului pentru a determina oamenii să rămână acasă, să nu plece din ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:18

Autoritățile din Ucraina au anunțat reținerea unei jurnaliste ucrainene acuzate de subminarea integrității teritoriale a țării, potrivit Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Candidatul independent Andrei Nastas, care va candida la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 33 din Chișinău, ar fi chiar proiectul liderului PPDA, Andrei Năstase, deși ultimul afirmă că guvernarea ar sta în spatele polițistului-„spoiler”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:59

Japonia a trimis o notă de protest Rusiei din cauza controlului efectuat de grănicerii ruși pe vasele pescarilor japonezi langă insulele Kurile, transmite RIA Novosti.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:56

Partidul Democrat din Moldova trimite a decis să trimită corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-Lex (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) analiza sa referitoare la două rapoarte emise...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:46

 Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu. Premierul a felicitat România cu ocazia preluării Președinției la Consiliul Uniunii Europene, menționând că Republica Moldova mizează...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)