Astăzi 22 Aprilie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 17:23
Abonamente

Actualitate 7 August 2017, ora 13:47

Bormaşina în ACŢIUNE. O reparaţie simplă în apartament costă peste 100 de mii de lei

Marime Font

Pentru o bună parte dintre moldoveni, perioada de vară nu înseamnă doar concedii sau vacanțe exotice, dar e și sezonul reparațiilor în locuințe. Acest fenomen este mult mai vizibil în Chișinău, unde practic în fiecare bloc, de dimineață până seara, se aude câte o bormașină. Dacă unii fac doar reparații curente și superficiale, alții încep totul de la zero.

Cele mai multe bătăi de cap le au proprietarii apartamentelor în variantă albă sau sură. După șocul financiar suferit în urma procurării locuinței, oamenii cu greu realizează de câți bani au nevoie pentru reparație și mai ales cât timp sau nervi implică un asemenea proces. Pentru un apartament cu două camere, costurile minime pentru reparația la cheie depășesc 100 mii de lei - jumătate pentru muncitori și jumătate pentru materialele necesare. Totuși, cheltuielile finale variază în funcție de suprafața locuinței, prețul materialelor de construcție, complexitatea lucrărilor și evident costul pentru serviciile lucrătorilor.

Înainte de a începe reparația în apartament, specialiștii în domeniu recomandă proprietarilor să urmeze câțiva pași care le vor ușura munca și le vor economisi timpul. În primul rând, trebuie evaluată cu atenție fiecare cameră ce urmează să fie reparată. Trebuie stabilite cu precizie necesitățile și mijloacele care vor fi utilizate. Un lucru extrem de important este analiza pieței materialelor de construcție și identificarea ofertelor speciale sau a reducerilor. La fel, potrivit experților imobiliari este binevenită consultarea unei companii sau a unor specialiști. Celor care au idei extravagante sau greu de executat, li se sugerează să-și repartizeze rațional bugetul și să conștientizeze că aceste lucrări vor prelungi cu mult perioada de reparație și vor implica cheltuieli suplimentare.

„Pe lângă bani am cheltuit mult timp și nervi”


Chiar dacă sunt multe companii care se ocupă de reparația apartamentelor la cheie, mulți cetățeni preferă să colaboreze cu persoane sau echipe care activează pe cont propriu. Un astfel de exemplu este Alexandru Școdin. În toamna anului trecut, el și-a făcut reparație într-un apartament care are o suprafață de 60 de metri pătrați. „Lucrătorii i-am selectat conform obiectelor precedente unde au lucrat și am avut posibilitatea să evaluăm calitatea serviciilor prestate. Reparația a fost de la zero și a durat în jur de două luni. Am demolat câțiva pereți și asta ne-a mai furat din timp”, susține bărbatul. 


Potrivit lui, cele mai mari dificultăți le-a întâlnit la evacuarea deșeurilor, deoarece în preajma blocului nu erau tomberoane speciale pentru gunoiul de construcții. O altă problemă a fost urcarea materialelor de lucru până la etajul patru într-un bloc fără ascensor. „Prețurile materialelor de construcție le-am analizat în funcție de distribuitori, dar și de calitatea lor. Pentru un apartament cu două camere, cu bucătărie și grup sanitar am cheltuit în jur de 5000 de euro. Suma a inclus costul pentru lucrări și pentru materiale. Dar pe lângă bani am cheltuit mult timp și nervi. Sunt multe lucruri mărunte care-ți dau bătăi de cap și pe care nu le poți prevedea. Este o vorbă, dacă dorești să-i faci cuiva un rău, urează-i reparație în apartament”, a concluzionat Alexandru zâmbind.


„Cheltuielile sunt mai mari decât te aștepți inițial”

La ajutorul unui grup de lucrători, care muncesc pe cont propriu, a apelat și Mariana, o tânără din Chișinău care și-a cumpărat recent un apartament de 70 m2 cu două camere, în variantă albă. Ea spune că reparația începută de la zero este mereu imprevizibilă. Dacă la prima vedere, pereții pot părea drepți și podeaua făcută bine, ulterior se adeverește contrariul. „Deja mai bine s-ar vinde apartamentele în varianta sură, ca locatarii înșiși să facă lucrările de finisare, căci nu cred că există cineva care a lăsat pereții așa cum i-a găsit. O altă problemă este și calitatea lucrărilor propriu-zise de la compania de construcții. Aceasta folosește cele mai ieftine sisteme de iluminat spre exemplu, apoi te trezești că nu lucrează unele chestiuni puse de companie. Și acestea îți provoacă niște cheltuieli suplimentare și consumă timp pentru a fi schimbate. Nu în ultimul rând, trebuie aleși bine muncitorii, care vor face reparația. Calitatea lucrărilor este importantă, dar și atunci, când finalizarea lor durează la nesfârșit, îți vine să te lași de toate și să-ți iei lumea în cap”, mărturisește chișinăuianca.

Potrivit ei, cheltuielile sunt mai mari decât te aștepți inițial, iar ulterior apar tot felul de costuri aparent minore, care cumulativ trag greu la cântar. „Trebuie să țineți cont că aveți nevoie de multe lucruri la care nu v-ați fi gândit, cum ar fi cleiul pentru teracotă sau plinta care se pune în fiecare cameră. Pentru lucrările de finisare, plus materiale și tehnica sanitară cheltuielile se ridică la peste 100 de mii de lei. Aceasta înseamnă că reparația este relativ simplă și materialele de construcție au un preț mediu sau mai mic”, a comunicat Mariana.

Serviciile agenției de profil – de la 70 de euro m2

Sunt persoane care nu au timp și nici plăcere să se implice în procesul de reparație și apelează la serviciile agențiilor specializate. Specialiștii recomandă ca agenția să fie selectată conform lucrărilor efectuate precedent și să fie stabilite din start toate condițiile de colaborare prin intermediul unui contract legalizat la notar. Conform paginii web, a unei agenții imobiliare din Chișinău, reparația capitală include o gamă completă de lucrări. Acestea implică nivelarea, tencuiala și vopsirea pereților, încleierea tapetului sau alte metode de decor. Mulți solicită înlocuirea geamurilor, a firelor electrice și instalarea ușilor.

Pe același site sunt menționate prețurile pentru fiecare lucrare în parte, iar fiind cumulate, costul pentru reparația capitală a unui metru pătrat a apartamentului, prin intermediul agenției, ar costa 2400 de lei. Prin urmare, pentru un apartament de 70 m2 proprietarul va trebui să scoată din buzunar în jur de 170 de mii de lei doar pentru lucrările prestate de agenție. Conform specialiștilor, tot cam atât costă materialele de construcție, iar mobilierul și amenajarea finală a locuinței prevede alte costuri suplimentare.


Lucrări de reparație doar între orele 8:00 și 18:00

Expertul imobiliar, Radu Sitov, susține că, de obicei, serviciile agențiilor specializate în reparații costă de 3-4 ori mai mult decât ale persoanelor care lucrează pe cont propriu. „Dacă proprietarul dorește calitate și operativitate, atunci trebuie să-și rezerve un buget de 50-150 de dolari per metru pătrat. Timpul executării lucrărilor variază între 1-3 luni. Materialele ar fi bine să fie procurate de la magazine specializate unde se oferă factură și garanție”, susține specialistul. Pentru a evita eventuale înșelăciuni din partea muncitorilor, Sitov recomandă ca lucrul să fie efectuat etapizat și să existe din start un plan prestabilit.

Conform proiectului de lege cu privire la locuinţe, adoptat de Parlament, lucrările de reparaţie, care provoacă zgomot, pot fi efectuate de la ora 08:00 până la 18:00. Totodată, acesta stabilește clar regulile de reconstrucţie şi replanificare a locuinţelor în blocurile locative. Astfel, la reconstrucţia locuinţei va fi interzisă extinderea încăperilor din contul balcoanelor şi al lojilor, intervenţia care afectează structura de rezistenţă a blocurilor, extinderea şi reamplasarea bucătăriilor şi a blocurilor sanitare, reamplasarea reţelelor de apă şi canalizare. Acţiunile care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative, cum ar fi construcţia balcoanelor şi a anexelor, la fel vor fi interzise.
 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:23

Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita oficial pe președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski după victoria clară obținută în weekend în alegeri,a transmis luni Kremlinul potrivit Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:22

Într-un număr de 60 de regiuni dintr-un total de 85 de regiuni ale Rusiei a fost înregistrat un declin demografic, transmite RIA „Știri”, potrivit datelor statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:21

Mai mult de douăzeci de persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatarii ceceni împotriva construcției unei centrale hidroelectrice în Cheile Pankisi din Georgia, zona locuita predominant de ceceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:20

 Aliaţii politici de la Bruxelles ai binomului PAS-PPDA îi atenţionează pe Maia Sandu şi Andrei Năstase asupra inoportunităţii crearăii unei alianţe cu PSRM, în Parlament. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:18

În pofida unor pronosticuri apocaliptice ale opoziţiei, datoria publică s-a diminuat cu 164 milioane de lei în primul trimestru al anului 2019. Ministrul Finanţelor Ion Chicu a spulberat, într-o postare pe Facebook, speculaţiile despre pretinsele împrumuturi masive ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:15

O investigație a prestigioasei publicații britanice The Sunday Times scoate la iveală noi conexiuni dintre raiderul numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon și președintele Fundației Open Dialog (FOD), Ludmila Kozlovska, expulzată din UE, la cererea Poloniei, pentru legături cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:14

După patru ani de cădere, volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar și nebancar a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei, în 2018. Astfel, nivelul volumul creditelor a revenit la nivelul de până la criza din sistemul bancar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Aprilie 2019, ora: 09:28

Suma creditelor oferite tinerilor și familiilor în cadrul Programului guvernamental “Prima Casă” a depășit 1 miliard de lei, iar valoarea găranțiilor de stat depăşeşte 500 de milioane de lei. Datele Guvernului mai arată că, în total, peste două mii de familii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:03

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:59

Din cauza inflaţiei care se preconizează că va ajunge la opt milioane de procente în acest an, Venezuela şi-a câştigat titlul de cea mai slabă economie din lume. Naţiunea sud-americană a ocupat poziţia de top în cadrul clasamentului Misery Bloomberg, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:23

Actorul de comedie Volodimir Zelenski, nou intrat în politică, a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko, reflectând amploarea nemulţumirii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:21

Continuă să crească bilanţul masacrului din Sri Lanka unde, potrivit autorităţilor, extremişti religioşi au atacat biserici şi hoteluri în duminica de Paşte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:20

Milioane de persoane folosesc combinația „123456” ca parolă pentru conturile lor, potrivit unei analize realizate de Centrul Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Aprilie 2019, ora: 07:15

Horoscopul zilei de 22 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 01:47

Oamenii de știință au explicat care sunt beneficiile în a avea o pisicuță ca animal de companie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Aprilie 2019, ora: 08:13

Horoscopul zilei de 21 aprilie 2119 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 aprilie 2119 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 07:18

FLORII. Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce...

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 04:47

Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. O cercetare publicată International Journal of Cancer arată însă că un astfel de obicei este riscant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 07:46

Wafa şi Maha al-Subaie, două surori care au fugit din Arabia Saudită şi au ajuns în Georgia susţin că au fost tratate ca sclave în regat, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Aprilie 2019, ora: 07:44

FLORII, obiceiuri și tradiții. De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori. În acest an, sărbătoarea este pe 21 aprilie și se celebrează în duminica dinaintea Paștelui....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)