Astăzi 15 Noiembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 14 Noiembrie 2018
Abonamente

Actualitate 7 August 2017, ora 13:47

Bormaşina în ACŢIUNE. O reparaţie simplă în apartament costă peste 100 de mii de lei

Marime Font

Pentru o bună parte dintre moldoveni, perioada de vară nu înseamnă doar concedii sau vacanțe exotice, dar e și sezonul reparațiilor în locuințe. Acest fenomen este mult mai vizibil în Chișinău, unde practic în fiecare bloc, de dimineață până seara, se aude câte o bormașină. Dacă unii fac doar reparații curente și superficiale, alții încep totul de la zero.

Cele mai multe bătăi de cap le au proprietarii apartamentelor în variantă albă sau sură. După șocul financiar suferit în urma procurării locuinței, oamenii cu greu realizează de câți bani au nevoie pentru reparație și mai ales cât timp sau nervi implică un asemenea proces. Pentru un apartament cu două camere, costurile minime pentru reparația la cheie depășesc 100 mii de lei - jumătate pentru muncitori și jumătate pentru materialele necesare. Totuși, cheltuielile finale variază în funcție de suprafața locuinței, prețul materialelor de construcție, complexitatea lucrărilor și evident costul pentru serviciile lucrătorilor.

Înainte de a începe reparația în apartament, specialiștii în domeniu recomandă proprietarilor să urmeze câțiva pași care le vor ușura munca și le vor economisi timpul. În primul rând, trebuie evaluată cu atenție fiecare cameră ce urmează să fie reparată. Trebuie stabilite cu precizie necesitățile și mijloacele care vor fi utilizate. Un lucru extrem de important este analiza pieței materialelor de construcție și identificarea ofertelor speciale sau a reducerilor. La fel, potrivit experților imobiliari este binevenită consultarea unei companii sau a unor specialiști. Celor care au idei extravagante sau greu de executat, li se sugerează să-și repartizeze rațional bugetul și să conștientizeze că aceste lucrări vor prelungi cu mult perioada de reparație și vor implica cheltuieli suplimentare.

„Pe lângă bani am cheltuit mult timp și nervi”


Chiar dacă sunt multe companii care se ocupă de reparația apartamentelor la cheie, mulți cetățeni preferă să colaboreze cu persoane sau echipe care activează pe cont propriu. Un astfel de exemplu este Alexandru Școdin. În toamna anului trecut, el și-a făcut reparație într-un apartament care are o suprafață de 60 de metri pătrați. „Lucrătorii i-am selectat conform obiectelor precedente unde au lucrat și am avut posibilitatea să evaluăm calitatea serviciilor prestate. Reparația a fost de la zero și a durat în jur de două luni. Am demolat câțiva pereți și asta ne-a mai furat din timp”, susține bărbatul. 


Potrivit lui, cele mai mari dificultăți le-a întâlnit la evacuarea deșeurilor, deoarece în preajma blocului nu erau tomberoane speciale pentru gunoiul de construcții. O altă problemă a fost urcarea materialelor de lucru până la etajul patru într-un bloc fără ascensor. „Prețurile materialelor de construcție le-am analizat în funcție de distribuitori, dar și de calitatea lor. Pentru un apartament cu două camere, cu bucătărie și grup sanitar am cheltuit în jur de 5000 de euro. Suma a inclus costul pentru lucrări și pentru materiale. Dar pe lângă bani am cheltuit mult timp și nervi. Sunt multe lucruri mărunte care-ți dau bătăi de cap și pe care nu le poți prevedea. Este o vorbă, dacă dorești să-i faci cuiva un rău, urează-i reparație în apartament”, a concluzionat Alexandru zâmbind.


„Cheltuielile sunt mai mari decât te aștepți inițial”

La ajutorul unui grup de lucrători, care muncesc pe cont propriu, a apelat și Mariana, o tânără din Chișinău care și-a cumpărat recent un apartament de 70 m2 cu două camere, în variantă albă. Ea spune că reparația începută de la zero este mereu imprevizibilă. Dacă la prima vedere, pereții pot părea drepți și podeaua făcută bine, ulterior se adeverește contrariul. „Deja mai bine s-ar vinde apartamentele în varianta sură, ca locatarii înșiși să facă lucrările de finisare, căci nu cred că există cineva care a lăsat pereții așa cum i-a găsit. O altă problemă este și calitatea lucrărilor propriu-zise de la compania de construcții. Aceasta folosește cele mai ieftine sisteme de iluminat spre exemplu, apoi te trezești că nu lucrează unele chestiuni puse de companie. Și acestea îți provoacă niște cheltuieli suplimentare și consumă timp pentru a fi schimbate. Nu în ultimul rând, trebuie aleși bine muncitorii, care vor face reparația. Calitatea lucrărilor este importantă, dar și atunci, când finalizarea lor durează la nesfârșit, îți vine să te lași de toate și să-ți iei lumea în cap”, mărturisește chișinăuianca.

Potrivit ei, cheltuielile sunt mai mari decât te aștepți inițial, iar ulterior apar tot felul de costuri aparent minore, care cumulativ trag greu la cântar. „Trebuie să țineți cont că aveți nevoie de multe lucruri la care nu v-ați fi gândit, cum ar fi cleiul pentru teracotă sau plinta care se pune în fiecare cameră. Pentru lucrările de finisare, plus materiale și tehnica sanitară cheltuielile se ridică la peste 100 de mii de lei. Aceasta înseamnă că reparația este relativ simplă și materialele de construcție au un preț mediu sau mai mic”, a comunicat Mariana.

Serviciile agenției de profil – de la 70 de euro m2

Sunt persoane care nu au timp și nici plăcere să se implice în procesul de reparație și apelează la serviciile agențiilor specializate. Specialiștii recomandă ca agenția să fie selectată conform lucrărilor efectuate precedent și să fie stabilite din start toate condițiile de colaborare prin intermediul unui contract legalizat la notar. Conform paginii web, a unei agenții imobiliare din Chișinău, reparația capitală include o gamă completă de lucrări. Acestea implică nivelarea, tencuiala și vopsirea pereților, încleierea tapetului sau alte metode de decor. Mulți solicită înlocuirea geamurilor, a firelor electrice și instalarea ușilor.

Pe același site sunt menționate prețurile pentru fiecare lucrare în parte, iar fiind cumulate, costul pentru reparația capitală a unui metru pătrat a apartamentului, prin intermediul agenției, ar costa 2400 de lei. Prin urmare, pentru un apartament de 70 m2 proprietarul va trebui să scoată din buzunar în jur de 170 de mii de lei doar pentru lucrările prestate de agenție. Conform specialiștilor, tot cam atât costă materialele de construcție, iar mobilierul și amenajarea finală a locuinței prevede alte costuri suplimentare.


Lucrări de reparație doar între orele 8:00 și 18:00

Expertul imobiliar, Radu Sitov, susține că, de obicei, serviciile agențiilor specializate în reparații costă de 3-4 ori mai mult decât ale persoanelor care lucrează pe cont propriu. „Dacă proprietarul dorește calitate și operativitate, atunci trebuie să-și rezerve un buget de 50-150 de dolari per metru pătrat. Timpul executării lucrărilor variază între 1-3 luni. Materialele ar fi bine să fie procurate de la magazine specializate unde se oferă factură și garanție”, susține specialistul. Pentru a evita eventuale înșelăciuni din partea muncitorilor, Sitov recomandă ca lucrul să fie efectuat etapizat și să existe din start un plan prestabilit.

Conform proiectului de lege cu privire la locuinţe, adoptat de Parlament, lucrările de reparaţie, care provoacă zgomot, pot fi efectuate de la ora 08:00 până la 18:00. Totodată, acesta stabilește clar regulile de reconstrucţie şi replanificare a locuinţelor în blocurile locative. Astfel, la reconstrucţia locuinţei va fi interzisă extinderea încăperilor din contul balcoanelor şi al lojilor, intervenţia care afectează structura de rezistenţă a blocurilor, extinderea şi reamplasarea bucătăriilor şi a blocurilor sanitare, reamplasarea reţelelor de apă şi canalizare. Acţiunile care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative, cum ar fi construcţia balcoanelor şi a anexelor, la fel vor fi interzise.
 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 21:01

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea, a făcut astăzi publice întrebările la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:06

Proiectele sociale de anvergură, derulate de Guvernul Filip sunt apreciate de cetățeni. Cel puțin așa arată datele ultimului sondaj de opinie, realizat de IMAS și prezentat astăzi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 16:58

Europarlamentarul Andi Cristea, copreședintele grupului de prietenie parlamentară UE-RM, susține că votul de astăzi al Parlamentului European, care vizează Republica Moldova, este un document politizat, care nu-şi are locul în context electoral. Amintim că Parlamentul European a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:13

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a păstrat astăzi, 14 noiembrie, verdictul Curții de Apel în dosarul lui Veaceslav Platon. Magistrații CSJ au declarat drept neîntemeiat recursul depus de avocații acestuia împotriva deciziei CA. Prin urmare, a fost menținută condamnarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:09

Raportorul Parlamentului European pentru Georgia, Andrej Mamikins, a criticat, într-un discurs rostit marți seara, dorința unor deputați de a critica această țară, în condițiile în care acolo se desfășoară alegeri prezidențiale. Înaltul oficial de a Bruxelles...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Natalia Hadârcă

La această concluzie a ajuns un grup de cercetători care a studiat situația comunităților din apropierea frontierei Localitățile de pe ambele maluri ale Prutului au fost puternic ideologizate în perioada sovietică. Oamenilor li se impunea ideea că, pe celălalt mal, nu pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:34

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura mun. Chişinău, Oficiul Principal au realizat o operaţiune complexă în cadrul căreia a fost destructurată activitatea unei formaţiuni paramilitare ilegale, care acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:29

O petiţie însoţită de peste 100 de mii de semnături a fost depusă, astăzi, de către secretarul general-adjunct al PDM, deputatul Eugen Nichiforciuc, la sediul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Prin acestă petiție se solicită sprijinul instituţiilor europene...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:57

Partidul Democrat din Moldova se bucură acum de cea mai mare încredere din ultimii ani. Peste 16 la sută dintre cetățeni sunt gata să voteze pentru această formațiune, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare. Această tendință se menține timp de doi ani. Celelalte partide...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:38

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, consideră că poliţiştii care stau ascunşi pe traseele naţionale cu scopul de a obţine bani de la şoferii care depăşesc limita de viteză trebuie să stea la puşcărie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:06

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a cerut Ungariei și vecinilor săi să renunțe la conductele rusești de gaze, care, potrivit Washingtonului, sunt folosite pentru a întări presiunea Moscovei în Europa Centrală și de Est, scrie Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:56

Iernile lungi şi grele din România intră în istorie. După zece luni de extreme şi recorduri naţionale, în ţara noastră urmează o iarnă blândă, cu episoade scurte de zăpadă şi ger.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:53

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:51

Europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius este una dintre vocile critice la adresa ţării noastre. Acesta și-a exprimat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de adoptarea legii votului mixt din Republica Moldova. Asta deşi a fost ales de trei ori în Parlamentul de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:40

 Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2018, ora: 08:06

Organizațiile maghiare de extrema dreapta desfășoară contra cost campanii agresive împotriva NATO și UE și alimentează conflictul interetnic din vestul Ucrainei, scrie astazi publicatia EUobserver.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:44

Prețul barilului de petrolul a scăzut puternic, marți, accentuând tendința de scădere abruptă, pe măsură ce oferta tot mai mare pare pregătită să depășească cererea anul viitor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:24

Un preot care s-a urcat la volan beat a provocat o nenorocire marţi seară, în Suceava. Ameţit bine de aburii alcoolului, George Ionuţ Apetrei a scăpat maşina de sub control şi a intrat în plin două femei care mergeau pe margine unui drum din Mitocu Dragomirnei. După impactul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:23

Cel de-al optulea și ultimul sezon al serialului Game of Thrones (n.r. Urzeala Tronurilor) va fi lansat în luna aprilie, 2019, au anunțat producătorii. Reprezentanții HBO au confirmat că serialul se va întoarce în prima jumătate a anului 2019, însă nu au dezvăluit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:14

 Horoscopul din 14 noiembrie favorizează planul profesional al zodiilor. Astrele sunt binefăcătoare cu nativii zodiacului. Horoscopul zilnic din 14 noiembrie anunță succese profesionale și bani pentru o zodie! Viața i se schimbă radical!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Preotul care muncește în construcții peste hotare Din editia print

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)