Actualitate

Borrell: „Rusia vrea să ocupe Ucraina, nu este interesată de negocieri. Totul se va decide în următoarele 15 zile”

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externă afirmă că următoarele 15 zile vor fi decisive în războiul din Ucraina, deși totul va depinde de rezistența ucraineană.

Totul se va decide în următoarele 15 zile”, a subliniat el în interviu pentru „La Hora de la 1”, scrie Zdg.md.

Borrell a explicat că „nu va fi o chestiune de 48 de ore” ca războiul să se încheie, dar totul va depinde de rezistența ucraineană „care poate dura cât poate dura”. Din acest motiv, el a susținut că este important să se „ajute” în continuare Ucraina trimițând mai multe arme din țări terțe.

„Acum Rusia nu vrea să stea și să se pună de acord cu nimic: vrea doar să ocupe teritoriul. Vrea să încercuiască coasta până la granița cu R. Moldova și să izoleze Ucraina de mare. Vrea să negocieze serios doar atunci când și-a asigurat un poziție puternică”, a declarat Borrell într-un interviu pentru postul de televiziune spaniol TVE.

Borrell a subliniat că Uniunea Europeană și aliații vor continua să ofere asistență militară armatei ucrainene. Tot aici, șeful diplomației Uniunii Europene a avertizat că UE are mai multe sancțiuni pregătite pe masă și apără reducerea dependenței energetice de Rusia.

Borrell a mai subliniat că „ucrainenii au inventat un al treilea mod de a duce războiul cu infanterie ușoară înarmată cu rachete moderne” care le permite să oprească coloanele blindate ale rușilor.

Potrivit liderului european, rezistența Ucrainei este „extraordinară” și este ceea ce face ca trupele ruse să nu „deplaseze la peste 200 de kilometri de bazele lor logistice”.

De asemnea, la începutul acestei săptămâni, Mihail Podolyak a declarat că poziția Rusiei în negocierile cu Ucraina „s-a înmuiat”, dar Ucraina este hotărâtă să lupte până la capătul forțelor sale.

Totodată, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a subliniat încă o dată că prioritățile sale în negocieri sunt absolut clare. Acestea sunt: sfârșitul războiului, garanțiile de securitate, suveranitatea, restabilirea integrității teritoriale, garanții reale pentru Ucraina și protecția reală a Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *