Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

Atitudini 4 Iulie 2012, ora 05:58    Din editia print

Marime Font

Brandul de ţară - rahat în secetă

În fiecare vară - aceleaşi probleme în Moldova: secetă, inundaţii, ape poluate, apa caldă tăiată în Chişinău. 

 
 

Şi sate fără apă. Zici că suntem în Sahara. Brandul Moldovei - un peşte ce se usucă pe mal. O tarancă.

În 2009, un cunoscut care lucra la barajele din raionul Ştefan-Vodă mi-a povestit cum s-au inundat special satele şi câmpurile. În timp ce soldaţii cărau disperaţi saci de nisip ca să întărească barajele, de mai sus se spărgeau intenţionat malurile. Ca să şteargă urmele inactivităţii, să nu se ştie că nu s-a lucrat câteva luni absolut deloc. Oamenii au fost anunţaţi din timp: dacă puteţi lua ceva din roadele câmpurilor - luaţi şi fugiţi, apa va şterge tot. Am încercat să fac atunci un interviu cu omul care mi-a povestit asta, dar nu a vrut, îi era frică de sănătatea sa de după dezvăluiri.Să fim serioşi: în lacurile din Chişinău, dacă ţii la sănătatea ta, nu poţi face baie. Mizerie în apă, mizerie pe mal. Asta fără să te interesezi de bacteriile acvatice. Dar şi în iazurile din Moldova în fiecare an apa e infectată. De-abia am aşteptat să merg la Antoneşti să mă scald, dar şi la iazul de la intrarea în sat, şi la iazul copilăriei mele de la Odaie am văzut inscripţia depresivă: „Scăldatul interzis!”. Ambele iazuri sunt luate în arendă. Ca şi majoritatea iazurilor din Moldova, pe care scrie: „Scăldatul interzis!”. Din ele se scoate mult peşte. Eu încă n-am văzut peşte cu certificat, deci: Poftă bună!

Şi la Chişinău povestea cu apa se repetă. Cei mai norocoşi vor sta o lună fără apă caldă. Cei mai norocoşi, pentru că unii vor sta şi mai mult. Şi fără apă caldă. Dacă povestea va atinge nesimţirea maximă - se va tăia şi gazul, aşa cum s-a întâmplat anii trecuţi. Cum să nu înjuri?

Chişinăul a rămas fără un brand ruşinos - mirosul de rahat, de care îşi aminteau cu groază toţi străinii şi toţi chişinăuienii plecaţi în străinătate. Dar se pare că atât funcţionarii primăriei capitalei, cât şi politicienii noştri în general, ţineau prea mult la acest brand. Aşa că ne taie apa, să se întoarcă mirosul de rahat al Chişinăului şi al Moldovei.

Cât poate dura nesimţirea? Cât rezistă un om să trăiască în rahat? Chişinăuienii pot spune că mult. Politicienii ne creează toate condiţiile. Să rugăm primăria să pună prin oraş panouri cu „Chişinău - un oraş de rahat” sau cu „Moldova - patrie de rahat”. Sau un panou foarte adevărat: „Moldova - politicieni de rahat”. 

Un articol de: Alexandru Vakulovski Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul