Astăzi 7 Iulie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Actualitate 10 Iunie 2016, ora 07:17    Din editia print

„Ca să nu încalc legea, mai bine nu risc să fumez în stradă sau în parc”

Marime Font

În data de 31 mai, anul curent, prima zi de intrare în vigoare a legii privind controlul tutunului și anume a interzicerii fumatului în spațiile publice, oamenii încă sunt nedumeriți de dispozițiile acesteia.

Pe de o parte, nefumătorii se bucură că vor avea mai mult spațiu fără fum de țigară, iar pe de altă parte, fumătorii sunt nemulțumiți că vor fi obligați să atragă mai multă atenție locurilor unde vor fuma. Însă, printre fumători sunt și acei care salută această lege,dar și cei care ar mai cere anumite modificări ale acesteia.

Adina, 41 de ani, Ungaria
„Avem o asemenea lege de câțiva ani și sunt total de acord cu ea. Nu știam că, în Moldova, din 31 mai, este interzis fumatul în spațiul public, dar salut această idee. Nu am văzut ca moldovenii să fumeze mult, dar cred că numărul de fumători nu se prea diferențiază de țara de unde provin. Sper că aceste schimbări vor face numai bine oamenilor.”

Loading...


Tatiana, 36 de ani, Chișinău
„M-am informat, pe Internet, despre locurile unde se poate fuma și unde nu. Ies practic în fiecare zi la locul de joacă din parcul central și pot să vă spun că părinții nu fumează în apropiere. Sunt alte persoane care fumează în apropiere. De unii mă apropii și le spun să lase țigara. Oamenii sunt diferiți, cineva înțelege și stinge țigara, cineva îmi răspunde cu brutalitate că trebuie să te duci cu copilul în altă parte, dacă te deranjează. Acum știm că există un număr de telefon unde putem apela și sesiza organele, dar nu cred că oamenii vor îndrăzni să sune. Aș vrea să cred că această lege va stimula oamenii să fie mai ordonați.”

Ilia, 59 de ani, Comrat

„În clădirea Comitetului Executiv din Comrat, sunt afișate informații despre noile prevederi care au intrat astăzi în vigoare. Eu personal le-am pus la indicația superiorilor mei. La intrarea în clădire, este amplasat semnul că nu se permite fumatul. Oamenii sunt informați că locurile pentru fumat acum sunt restricționate. Se dorește să fie amenajate locuri pentru fumat, însă va trece un pic de timp până le vom instala.”
Natalia, 30 de ani, economist, Chișinău
„Eu chiar salut această idee, fiindcă de fiecare dată când vroiam să merg într-un local, problema era fumatul. Eu nu sunt fumătoare și îmi deranjează atât ochii, cât și gâtul. Nu poți merge în orice local cu copiii, iar aceasta este o barieră mare, sunt mamă și aceasta foarte mult limitează socializarea. Nu de fiecare dată ai posibilitatea să fii invitat sau să inviți ca să te vezi cu prietenii într-un local unde nu este fum de țigară. Eu mă bucur că în sfârșit se pune legea în aplicare. Diseară am rezervat o masă într-un local preferat, sperăm că acolo nu se va fuma și ne vom odihni fără fum de țigară.”

Denis, 26 de ani, Chișinău
„Știu că, începând de azi, nu se poate să fumezi în spațiul unde sunt oameni mulți. Iar ca să nu încalc legea, mai bine nu risc să fumez pe stradă sau în parc. Fumez câteva țigări pe zi. Astăzi dimineața, am fumat în parcare, unde nu sunt oameni. Am citit ieri că la intrare în blocurile de locuit, în instituții și la locul de muncă nu se poate fuma. Eu susțin această lege, dar sper să scoată și cazinourile din țară și țigările, să fie doar o gheretă în centrul Chișinăului, ca fumătorii să stea în rând și toți să îi vadă. Chiar dacă eu fumez, sunt pentru aceste prevederi care vor disciplina cetățenii noștri”.

Olga, 29 de ani, economist
„Eu am alergie de la fumul de țigară și total susțin aceste noi reguli unde se poate fuma.”
Iurie, 29 de ani, antreprenor în domeniul construcțiilor, Chișinău
„Eu cred că e bine să nu se fumeze pe lângă grădinițe și spitale, în rest nu văd o problemă. Am auzit că și în localuri nu se poate fuma, eu cred că nu merită. Persoanele singure decid dacă vor să intre într-un local unde se fumează sau să aleagă restaurante unde nu se fumează. Doar nu trebuie să fim restricționați prin lege, mai este și o stimă a oamenilor. Cui pot încurca dacă la orele două noaptea fumez în stradă? Se putea să fie permis fumatul pe timp de noapte în localuri. Ar trebui să dea voie să fumeze de la 12 noaptea până la șase dimineața. În această perioadă nu sunt mame cu copii. Fumez pasiv de doi ani, de câteva ori pe săptămână, când sunt la petreceri în localuri. Istoria ne-a demonstrat, că pe timpul URSS nu se dădea voie la alcool și tot s-a vândut foarte mult. Am citit legea în monitorul oficial”.

Eduard, 29 de ani, inginer, Chișinău
„M-am informat unde se poate fuma. Pe stradă nu cred că este o problemă. Știu că în spațiile închise nu se permite de azi să se fumeze, însă eu consider o aberație. La noi se face totul „prin fund”. În țara noastră sau nu se face nici o lege sau se dorește implementarea în extreme. Eu sunt de acord că sunt mulți fumători care nu au bunul simț. Nu cred că trebuia lege ca să nu fumezi în stație unde sunt mai mulți oameni sau lângă un loc de joacă pentru copii sau chiar curtea unei școli. Dar din cauza persoanelor fumătoare și iresponsabile vom avea de suferit noi, fumătorii responsabili. De zece ani fumez și nu cred că legea aceasta mă va face să las fumatul, poate alte motive”.

Vânzătoare la o gheretă cu țigări, Chișinău
„Am auzit că de azi oamenii vor fuma în anumite locuri, că nu le dau voie să fumeze oriunde. Ne temem că vom rămâne fără lucru. Dacă le interzici să fumeze, nu o să mai cumpere țigări. Astăzi, țigări s-au vândut ca de obicei, dar vom vedea în timp cum vor proceda oamenii.”

Vox realizat de Lia Ciutac, pe 31 mai

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)