Astăzi 17 Noiembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Noiembrie 2019
Abonamente

Actualitate 10 Iunie 2016, ora 07:17    Din editia print

„Ca să nu încalc legea, mai bine nu risc să fumez în stradă sau în parc”

Marime Font

În data de 31 mai, anul curent, prima zi de intrare în vigoare a legii privind controlul tutunului și anume a interzicerii fumatului în spațiile publice, oamenii încă sunt nedumeriți de dispozițiile acesteia.

Pe de o parte, nefumătorii se bucură că vor avea mai mult spațiu fără fum de țigară, iar pe de altă parte, fumătorii sunt nemulțumiți că vor fi obligați să atragă mai multă atenție locurilor unde vor fuma. Însă, printre fumători sunt și acei care salută această lege,dar și cei care ar mai cere anumite modificări ale acesteia.

Adina, 41 de ani, Ungaria
„Avem o asemenea lege de câțiva ani și sunt total de acord cu ea. Nu știam că, în Moldova, din 31 mai, este interzis fumatul în spațiul public, dar salut această idee. Nu am văzut ca moldovenii să fumeze mult, dar cred că numărul de fumători nu se prea diferențiază de țara de unde provin. Sper că aceste schimbări vor face numai bine oamenilor.”


Tatiana, 36 de ani, Chișinău
„M-am informat, pe Internet, despre locurile unde se poate fuma și unde nu. Ies practic în fiecare zi la locul de joacă din parcul central și pot să vă spun că părinții nu fumează în apropiere. Sunt alte persoane care fumează în apropiere. De unii mă apropii și le spun să lase țigara. Oamenii sunt diferiți, cineva înțelege și stinge țigara, cineva îmi răspunde cu brutalitate că trebuie să te duci cu copilul în altă parte, dacă te deranjează. Acum știm că există un număr de telefon unde putem apela și sesiza organele, dar nu cred că oamenii vor îndrăzni să sune. Aș vrea să cred că această lege va stimula oamenii să fie mai ordonați.”

Ilia, 59 de ani, Comrat

„În clădirea Comitetului Executiv din Comrat, sunt afișate informații despre noile prevederi care au intrat astăzi în vigoare. Eu personal le-am pus la indicația superiorilor mei. La intrarea în clădire, este amplasat semnul că nu se permite fumatul. Oamenii sunt informați că locurile pentru fumat acum sunt restricționate. Se dorește să fie amenajate locuri pentru fumat, însă va trece un pic de timp până le vom instala.”
Natalia, 30 de ani, economist, Chișinău
„Eu chiar salut această idee, fiindcă de fiecare dată când vroiam să merg într-un local, problema era fumatul. Eu nu sunt fumătoare și îmi deranjează atât ochii, cât și gâtul. Nu poți merge în orice local cu copiii, iar aceasta este o barieră mare, sunt mamă și aceasta foarte mult limitează socializarea. Nu de fiecare dată ai posibilitatea să fii invitat sau să inviți ca să te vezi cu prietenii într-un local unde nu este fum de țigară. Eu mă bucur că în sfârșit se pune legea în aplicare. Diseară am rezervat o masă într-un local preferat, sperăm că acolo nu se va fuma și ne vom odihni fără fum de țigară.”

Denis, 26 de ani, Chișinău
„Știu că, începând de azi, nu se poate să fumezi în spațiul unde sunt oameni mulți. Iar ca să nu încalc legea, mai bine nu risc să fumez pe stradă sau în parc. Fumez câteva țigări pe zi. Astăzi dimineața, am fumat în parcare, unde nu sunt oameni. Am citit ieri că la intrare în blocurile de locuit, în instituții și la locul de muncă nu se poate fuma. Eu susțin această lege, dar sper să scoată și cazinourile din țară și țigările, să fie doar o gheretă în centrul Chișinăului, ca fumătorii să stea în rând și toți să îi vadă. Chiar dacă eu fumez, sunt pentru aceste prevederi care vor disciplina cetățenii noștri”.

Olga, 29 de ani, economist
„Eu am alergie de la fumul de țigară și total susțin aceste noi reguli unde se poate fuma.”
Iurie, 29 de ani, antreprenor în domeniul construcțiilor, Chișinău
„Eu cred că e bine să nu se fumeze pe lângă grădinițe și spitale, în rest nu văd o problemă. Am auzit că și în localuri nu se poate fuma, eu cred că nu merită. Persoanele singure decid dacă vor să intre într-un local unde se fumează sau să aleagă restaurante unde nu se fumează. Doar nu trebuie să fim restricționați prin lege, mai este și o stimă a oamenilor. Cui pot încurca dacă la orele două noaptea fumez în stradă? Se putea să fie permis fumatul pe timp de noapte în localuri. Ar trebui să dea voie să fumeze de la 12 noaptea până la șase dimineața. În această perioadă nu sunt mame cu copii. Fumez pasiv de doi ani, de câteva ori pe săptămână, când sunt la petreceri în localuri. Istoria ne-a demonstrat, că pe timpul URSS nu se dădea voie la alcool și tot s-a vândut foarte mult. Am citit legea în monitorul oficial”.

Eduard, 29 de ani, inginer, Chișinău
„M-am informat unde se poate fuma. Pe stradă nu cred că este o problemă. Știu că în spațiile închise nu se permite de azi să se fumeze, însă eu consider o aberație. La noi se face totul „prin fund”. În țara noastră sau nu se face nici o lege sau se dorește implementarea în extreme. Eu sunt de acord că sunt mulți fumători care nu au bunul simț. Nu cred că trebuia lege ca să nu fumezi în stație unde sunt mai mulți oameni sau lângă un loc de joacă pentru copii sau chiar curtea unei școli. Dar din cauza persoanelor fumătoare și iresponsabile vom avea de suferit noi, fumătorii responsabili. De zece ani fumez și nu cred că legea aceasta mă va face să las fumatul, poate alte motive”.

Vânzătoare la o gheretă cu țigări, Chișinău
„Am auzit că de azi oamenii vor fuma în anumite locuri, că nu le dau voie să fumeze oriunde. Ne temem că vom rămâne fără lucru. Dacă le interzici să fumeze, nu o să mai cumpere țigări. Astăzi, țigări s-au vândut ca de obicei, dar vom vedea în timp cum vor proceda oamenii.”

Vox realizat de Lia Ciutac, pe 31 mai

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 21:59

 Valeriu Pasat, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, Kazahstan ș Finlanda în perioada 1994-1997, ministru al Apărării (1997-1999), ministru al Securității Naționale (1999-2000), director al Serviciului de Informații și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 15:03

Mihai Bologan: ”Ministrul Justiției a dat cele mai mari diferențe de note, fiind întrecută doar de reprezentantul PSRM”

Mihai Bologan: ”Ministrul Justiției a dat cele mai mari diferențe de note, fiind întrecută doar de reprezentantul PSRM”

 Expertul Mihai Bologan a analizat din punct de vedere statistic  punctajele oferite de fiecare membru al Comisiei pentru selectarea procuror general, în cadrul concursului organizat de Ministerul Justiției

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 11:10

Mesaj misterios descoperit în ADN-ul uman! Originea omenirii, revelată

Mesaj misterios descoperit în ADN-ul uman! Originea omenirii, revelată

Gregg Braden, autor de bestselleruri New York Times, este recunoscut la nivel internaţional ca pionier în crearea unei punţi între ştiinţă și spiritualitate. În timpul cercetărilor, Braden a descoperit ce se ascunde în ADN-ul uman și care ar fi de fapt proveniența rasei umane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 11:03

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Politicienii fac de multe ori declarații exagerate. De multe ori, ele sunt făcute în timpul campaniei electorale, pentru a mări mobilizarea propriului electorat sau pentru a crea o stare puternică emoțională în rândul populației, ca mai apoi să beneficieze din punct de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 10:12

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTA 16 NOIEMBRIE 2019. Luna în Rac activează nevoia de ACASĂ!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTA 16 NOIEMBRIE 2019. Luna în Rac activează nevoia de ACASĂ!

 Luna este in Rac deci intreaga zi este orientata spre familie si stari emotionale fluctuante. Pentru fiecare, familie poate sa insemne altceva. Ce inseamna pentru tine ceva familiar? Asta iti vei dori sa faci sau sa ai acum. Tanjim azi dupa acel sentiment, ceva care sa ne faca sa ne simtim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:59

Tăierile ilegale de pădure din România ajung pe Netflix într-un documentar/ VIDEO

Tăierile ilegale de pădure din România ajung pe Netflix într-un documentar/ VIDEO

Noul documentar de pe Netflix te va ajuta să înțelegi mai bine toate problemele care se nasc din tăierile ilegale de păduri din România. Broken este un nou documentar de investigație care identifică și deconstruiește sistemele care fac produsele de consum să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:55

Inventatorii care au creat piele artificială din cactus/ FOTO

Inventatorii care au creat piele artificială din cactus/ FOTO

În efortul pentru protecția animalelor și adoptarea unui stil de viață vegan, doi inventatori din Mexic au creat o alternativă la piele naturală din cactus. Fibra unui anumit tip de cactus intitulat nopal a fost transformată în imitație de piele de către doi inventatori...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:29

Accident grav pe șoseaua Balcani. Un automobil a intrat violent într-un TIR

Accident grav pe șoseaua Balcani. Un automobil a intrat violent într-un TIR

Un automobil a intrat violent intr-un TIR, in aceasta noapte, pe soseaua Balcani. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:26

Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Un tânăr de 20 de ani a murit, iar altul de 18 ani a fost transportat la spital în comă de gradul II, după ce s-au intoxicat cu droguri. Aceștia au fost găsiți ieri, 14 noiembrie, în jurul 16:15, de către bunica unuia dintre ei, într-o casă din orașul Criuleni,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:23

O minoră din Chișinău, în vârstă de 14 ani, a încercat să se sinucidă chiar în timpul orelor

O minoră din Chișinău, în vârstă de 14 ani, a încercat să se sinucidă chiar în timpul orelor

O minoră din Chişinău a ajuns la Institutul Mamei şi Copilului, după ce a încercat să se sinucidă, chiar în timpul orelor. Incidentul a avut loc la un liceu din Capitală, în urmă cu câteva zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:21

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

Se pare că odată cu noul Guvern Chicu, prin numirea unui personaj suspect la funcția de ministru al Educației, Cercetării și Culturii; Republica Moldova va face un pas înapoi. Corneliu Popovici este unul dintre autorii de tristă faimă ai manualelor de istorie integrată, repartizate în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Alegeri prezidenţiale 2019: Adresele unor secţii de votare organizate în străinătate, modificate pentru turul doi

Alegeri prezidenţiale 2019: Adresele unor secţii de votare organizate în străinătate, modificate pentru turul doi

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a solicitat Autorităţii Electorale Permanente modificarea adreselor unor secţii de votare organizate în străinătate în contextul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a unor situaţii obiective....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 08:10

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova - retrasă cetățenia română

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova - retrasă cetățenia română

 Fostul consilier prezidențial și expert în securitate națională din România, Iulian Fota, susține că odată cu instalarea președintelui României pentru un al doilea mandat, ar trebui acordată o atenție specială situației din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 07:44

In Memoriam: Doctor Vadim Hotineanu

In Memoriam: Doctor Vadim Hotineanu

 În această seară am aflat cu multă întristare despre plecarea în veșnicii a Dlui Vadim Hotineanu. Am avut onoarea să-l cunosc pe Dl Hotineanu cu 21 de ani în urmă. De-a lungul acestor ani am reușit să clădim o relație bună de prietenie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 03:53

Dezvăluiri ale fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: Andrei Năstase mi-a propus să rămân în funcție, dar am refuzat

Dezvăluiri ale fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: Andrei Năstase mi-a propus să rămân în funcție, dar am refuzat

Andrei Năstase i-a propus lui Gheorghe Cavcaliuc să rămână la minister, atunci când a venit la șefia MAI. Dezvăluirile au fost făcute de Cavcaliuc la emisiunea Zi de Zi, la Publika TV.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 22:19

Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere în Marea Britanie. Un sfert dintre aceștia s-au înregistrat doar în luna octombrie. Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 22:12

Durerea de călcâie apare din ce în ce mai des și în majoritatea cazurilor nu este cauzată de o accidentare. La început poate fi de o intensitate redusă, dar este posibil să devină severă și să te împiedice să te miști liber. Durerea de călcâie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:58

Acești nativi nu suportă oamenii falși, trădătorii și mincinoșii, prin urmare vor deveni dușmani de temut când au de-a face cu astfel de persoane. Descoperă cele patru zodii pe care nu le superi niciodată: Taur Nativii din zodia Taur sunt toleranți și pot trece cu vederea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:48

Un copil supradotat din Belgia e pe cale să-şi ia diploma de licenţă la doar 9 ani. Laurent Simons studiază inginerie electrică la Universitatea Tehnologică din Eindhoven – un curs apreciat ca fiind foarte solicitant chiar şi de studenţii mai în vârstă. Laurent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:37

 Laurențiu Duță, solistul trupei 3 Sud-Est, a fost la un pas de moarte din cauza unei banale furculițe din plastic. Artistul a comandat mâncare la un hotel din Pitești, acolo unde era cazat. În timp ce mânca, furculița din plastic s-a rupt și o bucată ascuțită din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:33

Doi indivizi suspectaţi de implicare într-un plan de asasinare a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, au fost inculpaţi vineri pentru activităţi teroriste, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:32

 A decedat medicul Vladimir Hotineanu. Este „o pierdere imensă pentru întreaga comunitate medicală din Republica Moldova. Dumnezeu să îl odihnească în pace”, se arată într-un mesaj al Spitalului „Repromed”.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 15 Noiembrie 2019, ora: 17:38

O piesă care a făcut istorie va fi repusă în scenă la Chișinău. Legendarul actor român Florin Piersic și inconfundabila Medeea Marinescu invită la spectacolul ”Străini în noapte”, în regia maestrului Radu Beligan.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)