Actualitate

Cabinetul Filat – un inceput promitator

Saptamana aceasta vom avea in sfarsit un nou guvern, un guvern asteptat ani la rand cu infrigurare, un guvern fara Voronin si fara comunisti. Lansata la inceputul anului 2008, actiunea PLDM „Moldova fara Voronin, Moldova fara comunisti” prinde a se concretiza. Vom avea un guvern al unei aliante liberal-democrate, condus de liberal-democratul Vlad Filat. Vineri, cabinetul Filat urmeaza sa fie investit de majoritatea parlamentara.

In pofida scepticismului afisat de unii comentatori, Filat respinge categoric expresia „guvern de sacrificiu” si se arata pe deplin convins ca executivul va activa cel putin patru ani de zile. In conditiile R. Moldova este o misiune grea, dar nu imposibila. Cel mai mare obstacol pe care il va avea de infruntat viitoarea guvernare nu este criza globala si nici alti factori de natura externa.

Piedica cea mai serioasa va fi mentalitatea comunista cuibarita prin structurile de stat, la orice paliere ale acestora. Voronin, cu chiu cu vai, a coborat in fotoliul de deputat, dar clonele sale mai stau ascunse in multi dintre functionarii care au servit cu osardie acest regim. Anume aceste clone vor si constitui piatra de incercare a noii guvernari. Daca Filat va sti sa se debaraseze de ele la timp, lucrurile vor cunoaste o dezvoltare fireasca, iar patru ani va fi un termen mai mult decat rezonabil pentru viitorul guvern si cu efecte palpabile si benefice pentru intreaga societate.

Inca nu se cunosc toate piesele din viitoarea garnitura guvernamentala, dar, din detaliile pe care le avem la indemana, putem deja sa schitam un profil al guvernului Filat.

In primul rand, se remarca de departe stilul european si maniera hotarata de operare ale premierului desemnat. In toate aparitiile publice, el denota siguranta de sine, arata ca stie ce are de facut si, lucrul cel mai important, este retinut in a da nume concrete si generos atunci cand e vorba sa expuna opiniei publice principiile si obiectivele de care se va ghida puterea executiva.

Pe scurt, principiile enuntate sunt profesionalismul si compatibilitatea membrilor guvernului, responsabilitatea individuala asumata pe deplin, transparenta actului de guvernare si comunicarea permanenta cu societatea civila si cu opinia publica in ansamblu. Acest din urma principiu a si avut o concretizare luni, cand premierul desemnat i-a consultat public pe reprezentantii societatii civile si ai mediului de afaceri asupra prioritatilor pe care trebuie sa le prognozeze si sa le implementeze viitorul guvern.

E un inceput promitator si o speranta ca actul de guvernare in R. Moldova isi va atinge obiectivele si va fi redimensionat in spirit european, iar rolul institutiilor statului va fi redefinit, asa cum prevede Constitutia si legile tarii.

O echipa guvernamentala previzibila, mobila si moderna, cum se anunta a fi cabinetul Filat, se va bucura cu siguranta de tot sprijinul intern si extern. Mesajul de felicitare al presedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, catre Vlad Filat este prima randunica a unei primaveri care, la figurat vorbind, poate dura patru ani de zile, timp suficient pentru un dezghet total si pentru scoaterea R. Moldova din randul celor mai sarace tari de pe glob, ca Ghana, Chad sau Kenya. Si FMI asteapta investirea noului guvern pentru a avea cu cine sa negocieze primele ajutoare.

In plus, guvernul Filat se instaleaza intr-un moment de relativa incalzire a relatiilor ruso-americane, fapt ce ii poate oferi noi oportunitati in realizarea obiectivelor sale de politica externa.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *