Opinii și Editoriale

Cadouri de Crăciun, marca ex-URSS

Acum, de lăsata secului pentru Postul Crăciunului pe stil vechi, rada din Ucraina aprobă legea marțială. Un lucru îngrozitor și pe timp de șomaj, mai ales în vreme de sărbători, când – de la o simplă petrecere – te poate ridica armata și te poate acuza de trădare sau de mai știi ce.

Dar să o luăm în ordine, deși cred că toți sunteți la curent. Duminică, 25 noiembrie, Rusia a deschis focul și a sechestrat trei nave ucrainene de război, în regiunea Crimeea, mai exact în strâmtoarea Kerci. Două zile mai târziu, Ucraina declară stare de asediu și aprobă legea marțială.

Aprobarea legii marțiale presupune o stare de război pentru civili, chiar dacă nu începe războiul. Ceea ce, în primul rând, dă voie armatei să folosească casele și bunurile oamenilor. Între timp, sunt făcute publice primele declarații ale soldaților ucraineni, care – chipurile – recunosc că au provocat cu intenție armata rusă.

Urmărind acest subiect, apar mai multe întrebări: să fie, cum vuiește în presă, un simplu plan electoral de-al lui Poroșenko? Ar fi capabil Poroșenko să sacrifice libertatea și integritatea corporală ale unor soldați în scopuri electorale? Dar rușii? Chiar au dat acei soldați declarațiile respective? Au fost torturați? Și de ce au capturat acele nave care se îndreptau spre Mariupol, port ucrainean? Dreptatea, ca întotdeauna, e pe din două: Moscova susține că navele ucrainene se aflau în apele teritoriale, Kievul susține că erau ape internaționale.

Între timp lucrurile se complică și se vor complica, iar noi, suntem o mână de pământ între două țări uriașe care pare că se vor lua la trântă. De data aceasta nu mai vorbim de două orașe din estul Ucrainei, în care Rusia luptă ilegal, nerecunoscându-și implicarea, ci de un conflict deschis care va avea urmări și care va provoca și alte conflicte.

Pe lângă cei din țară, ar trebui să ne amintim și de etnicii noștri din Ucraina, care din 2014 trăiesc sub noi și noi restricții, chinuiți de un val naționalist pornit de autoritățile ucrainene, care le-au îngrădit accesul la limba maternă, mai ceva ca în fosta Uniune Sovietică.

La toate aceste incidente unii oficiali tac, atât în România, cât și în Moldova. Asurzitor de tare. Însă se împăunează cu centenarul, au urcat cifra 100 pe tot ce au putut și nu au putut, au dat sarmale și concerte, pentru că – nu-i așa? – sărbătorim.

Cred că românii din Ucraina ne pomenesc serios cu centenar cu tot, și nu de bine. Mai ales cei din regiunea Odesa, care acum sunt sub lege marțială. Și de soarta cărora nu se preocupă nimeni, pentru că majoritatea au doar cetățenie ucraineană și nu pot da un vot la București sau Chișinău.

Să vedem ce alte surprize și cadouri vor veni din est chiar de Crăciun.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *