Istorie

Calendar 30 septembrie: Soliman Magnificul a fost proclamat sultan al Imperiului Otoman

Soliman I (în turcă: Süleyman) a fost al zecelea sultan al Imperiului otoman şi a domnit între anii 1520-1566. Cu 46 de ani de domnie, este unul dintre suveranii care au ocupat tronul pentru o perioadă lungă de timp. În Orient acesta este cunoscut sub numele de Soliman Magnificul, dar şi ca Legislatorul (în turcă: Kanuni), datorită implicării sale în finalizarea sistemului de legi al Imperiului Otoman.

Sultanul Soliman a fost cel mai puternic și cel mai cunoscut conducător din Europa secolului al XVI-lea, făcând din Imperiul Otoman o putere de primă mână în balanţa puterii de pe continent. Sultanul Soliman I a avut un impact major asupra istoriei Ţărilor Române, el fiind cel care a stabilit într-un mod clar relaţia principatelor faţă de Imperiul otoman. El a fost primul sultan care a numit direct voievozi în țările române.

Acţiunile prin care Soliman a stabilit raporturile Ţărilor Române cu Imperiul său trebuie privite ca făcând parte din politica de ansamblu a Imperiului otoman faţă de Europa Centrală şi de Est. Prin reglementarea statutului principatelor, sultanul îşi consolida puterea în această zonă, putând astfel să îşi concentreze forţele împotriva principalului său inamic european, Imperiul condus de habsburgi.

Transilvania a rămas sub stăpânire otomană până în anul 1699, când, prin Tratatul de la Karlowitz, a fost cedată habsburgilor, iar Ţara Românească şi Moldova au fost legate de Imperiul otoman până în 1877, chiar dacă influenţa otomanilor nu mai era la fel de puternică precum în timpul lui Soliman.

1791 – La Viena, a avut loc premiera operei „Die Zauberflöte” („Flautul fermecat”), de Wolfgang Amadeus Mozart, cu două luni înainte de moartea autorului.

1880 – Henry Drapper a făcut prima astrofotografie a Nebuloasei Orion, care a intrat în istorie ca prima astrofotografie a cerului îndepărtat.

1898 – S-a născut prinţesa Charlotte de Monaco, fiica ilegitimă a principelui Louis, salvatoarea dinastiei Grimaldi, după Primul Război Mondial (d. 1977).

1924 – S-a născut scriitorul și jurnalistul american Truman Capote, autorul romanului „Mic dejun la Tiffany” (d. 1984).

1928 – La Sighet, s-a născut scriitorul și filosoful american de origine evreiască Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (d. 2016).

1955 – Actorul american James Dean a murit într-un accident auto pe şoseaua californiană 466, în apropiere de Paso Robles (n. 1931).

1972 – În Suedia, a fost inaugurat Podul Öland, unul dintre cele mai lungi poduri din Europa (6.072 m). 

historia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *