Istorie

Calendar ISTORIC: 1796 – Împărăteasa Ecaterina cea Mare a Rusiei a murit la vârsta de 67 de ani, în urma unui atac cerebral

1632 – Războiul de Treizeci de Ani: Suedezii au învins în Bătălia de la Lützen, însă regele Gustav Adolf al Suediei a fost ucis.

1796 – Împărăteasa Ecaterina a II-a (cea Mare) a Rusiei a murit la vârsta de 67 de ani, în urma unui atac cerebral (n.1729).

Ecaterina cea Mare avea doar treizeci şi trei de ani când a urcat pe tronul Rusiei, dar îşi însuşise o educaţie şi o experienţă considerabile. Prinţesă născută în micul principat german Anhalt-Zerbst, viitoarea împărăteasă a Rusiei a crescut într-un mediu modest, dar cultivat. În 1744, la vârsta de cincisprezece ani, a venit în Rusia, pentru a se căsători cu Petru de Holstein-Gottorp şi pentru a se pregăti să fie soţia unui suveran rus.

Anii 1744 – 1762 au fost grei pentru Ecaterina. Petru s-a dovedit a fi un soţ mizerabil, iar poziţia prinţesei germane la curtea imperială era destul de izolată şi nesigură. La aceste dificultăţi ale Ecaterinei s-a adăugat faptul că mama ei fusese descoperită ca fiind agentul lui Frederick cel Mare, fiind nevoită să părăsească Rusia.

Tânăra prinţesă s-a adaptat cu dibăcie la noul ei mediu, făcându-şi prieteni şi câştigând multă afecţiune şi popularitate la curte. Simulând inocenţă şi supunere, ea a participat la intrigile şi comploturile politice, având grijă să nu fie descoperită, şi a organizat lovitura de stat din vara anului 1762, care a dus la abdicarea şi apoi la moartea soţului ei şi care i-a permis să devină împărăteasa Ecaterina a II-a.

Continuatoarea operei lui Petru cel Mare, numită și ea la rându-i „cea Mare“, a fost o femeie, însă o femeie genială, care, între tron și alcov, între decrete și mărturisiri de dragoste, între grijile guvernării și bucuriile vieții, a înfăptuit o uriașă operă națională, economică și culturală. După o domnie de 34 de ani, Ecaterina cea Mare a murit la vârsta de 67 de ani, în urma unui atac cerebral, fiind urmată la tron de fiul ei, Pavel I.

1882 – S-a născut inginerul şi pilotul Aurel Vlaicu, creator al primelor planoare româneşti, pionier al aviaţiei româneşti şi mondiale (d. 1913),

1893 – A murit compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski (n. 1840).

1918 – A fost proclamată a doua Republică Poloneză.

1962 – Adunarea Generală a ONU a condamnat printr-o rezoluţie regimul de segregare rasială (apartheid) din Africa de Sud.

historia.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *