Istorie

Calendar ISTORIC: 1979 – Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul

1777 – O expediție condusă de căpitanul James Cook a descoperit Insula Crăciunului, cel mai mare atol de corali din lume.

1798 – S-a născut poetul Adam Mickiewicz, cel mai de seamă reprezentant al romantismului polonez (d.1855).

1814 – Statele Unite ale Americii și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord au semnat tratatul de la Gent, prin care au pus capăt Războiului din 1812.

1818 – Austriacul Franz Gruber a compus muzica celebrului cântec de Crăciun „Stille Nacht”.

1837 – S-a născut împărăteasa Elisabeta a Austriei, cunoscută sub numele de Sissi (d. 1898).

1865 – Șase veterani sudiști ai Războiului Civil American au pus bazele organizației Ku Klux Klan – Societatea „cagulelor albe”.

1871 – La Opera din Cairo, a avut loc premiera operei „Aida” de Giuseppe Verdi.

1893 – Industriașul american Henry Ford a testat primul său motor de automobil.

1968 – Misiunea Apollo 8, formată din astronauții Frank Borman, James Lovell și William Anders Arthur, a orbitat pentru prima dată în jurul Lunii. William Anders a fotografiat răsăritul Pământului.

1979 – Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul pentru a susține guvernul comunist.

URSS a intrat în Afganistan, ţară cu care se învecinează, în 1979, încercând să consolideze regimul pro-sovietic instaurat la Kabul. Pe scurt, aproape 100.000 de soldaţi sovietici au preluat controlul asupra principalelor oraşe şi ale marilor rute de transport. Rebeliunea a fost rapidă şi extinsă, iar sovieticii i-au tratat dur pe rebelii Mujahedini şi pe aceia care i-au sprijinit, distrugând sate întregi pentru a se asigura că acestea nu devin refugii sigure pentru inamic.

Diversele grupuri de rebeli au primit sprijin extern, din partea Iranului, Pakistanului, Chinei şi Statelor Unite. În aprigul război de nouă ani, aproximativ un milion de civili au fost omorâţi, 90.000 de luptători Mujahedini, 18.000 de soldaţi afgani şi 14.500 de soldaţi sovietici. După retragerea sovieticilor s-a dezlănţuit un război civil care a pregătit terenul pentru preluarea puterii de către talibani, în 1996.

1980 – A murit amiralul german Karl Dönitz, succesorul lui Adolf Hitler la conducerea celui de-al Treilea Reich (n. 1891). 

historia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *