Istorie

Calendar istoric de la TIMPUL!

8 iulie 1621

Se naște fabulistul La Fontaine

Jean de La Fontaine a fost un poet, dramaturg și prozator francez. El s-a impus în literatura universală prin fabulele sale, publicate în 12 cărți, în perioada 1668-1694. Fiind inspirat de anticii Esop și Fedru, precum și de tradițiile populare, și înzestrat cu un talent deosebit, el a depășit caracterul unilateral didactic al vechilor fabule, transformându-le în adevărate opere de artă. Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc. Eroii din fabulele sale, care aparțin lumii animaliere și regnului vegetal, personificând tipuri și caractere, reprezintă diferite aspecte ale vieții sociale din Franța acelui timp. Fabulele lui La Fontaine au fost traduse în foarte multe limbi; acest fapt a influențat dezvoltarea ulterioară a acestei specii literare, inclusiv a fabulei românești prin Ion Heliade-Rădulescu, Alexandru Donici, dar mai ales, prin Grigore Alexandrescu.

9 iulie 1600

Prima Mitropolie românească a Ardealului


La opt luni de la intrarea triumfală în Alba Iulia, Mihai Viteazul înființează Mitropolia românească a Ardealului, prima instituție bisericească a românilor din Transilvania, cărora până la acea dată le era interzisă practicarea ortodoxiei în acest principat, deși reprezentau majoritatea populației ardelene.

10 iulie 1991

Învestitura lui Elțîn ca președinte al Rusiei


Boris Nikolaevici Elțîn este învestit ca primul președinte al Rusiei ales în mod direct de către populație, ca urmare a victoriei în alegerile care s-au desfășurat pe 12 iunie, în același an. La scrutinul prezidențial, acesta a acumulat 57% dintre sufragiile exprimate de alegători.

11 iulie 1917

Începe bătălia de la Mărăști


Bătălia de la Mărăști a fost una din principalele bătălii desfășurate pe teritoriul României în timpul Primului Război Mondial. A fost o operațiune ofensivă a armatei române cu scopul de a încercui și distruge Armata a 9-a Germană. Operațiunea a fost planificată a se desfășura în paralel cu operațiunea ofensivă de la Nămoloasa la care s-a renunțat între timp. Ofensiva de la Mărăști a început în dimineața zilei de 24 iulie 1917 la ora 03.50. Ostașii români, cu baioneta la armă, au luat cu asalt pozițiile inamice, au trecut prin breșele create de artilerie și s-au angajat în lupte corp la corp. În scurt timp, divizia a 3-a infanterie, prima care a pornit la atac, a rupt apărarea inamică (elemente ale diviziei 218 infanterie germană) între cota 536 și localitatea Mărăști. O sarcină deosebit de dificilă i-a revenit regimentului 22 infanterie care a avut misiunea să nimicească apărarea inamică din localitatea Mărăști. După lupte grele, locotenent-colonelul A. Gheorhoiu, comandantul regimentului a reușit cu oamenii săi să ajungă pe înălțimea ce domina localitatea Mărăști.

12 iulie 1797

Moare Ienăchiță Văcărescu


Ienăchiță Văcărescu a fost un poet, filolog și istoric român din Țara Românească, aparținător al unei vechi familii boierești, familia Văcărescu, precursor al folosirii limbii române culte, pe care a folosit-o atât în scrierile sale filologice și istorice, cât și în poeziile pe care le-a scris. Este autorul celei dintâi gramatici românești tipărite (1787), care, pe lângă diversele categorii gramaticale, cuprinde și un capitol de prozodie, ilustrat cu exemple originale. Testamentul său literar este unul care sugerează dragostea sa față de cel mai de preț bun al neamului nostru, limba română: „Urmașilor mei Văcărești/ Las vouă moștenire/ Creșterea limbii românești/ Ș-a patriei cinstire!”.

13 iulie 1995

Moldova a devenit membru al CE


R. Moldova a semnat la Strasbourg documentele de aderare la Consiliul Europei, devenind, oficial, cel de-al 35-lea membru al organizației. În aceeași zi, Albania a intrat, în mod oficial, în Consiliul Europei, devenind cel de-al 36-lea membru al organizației.

14 iulie 1947

Liderii Partidului Național Țărănesc au fost arestați


Un grup de zece conducători ai Partidului Național Țărănesc, în frunte cu Ion Mihalache, vicepreședinte, Nicolae Penescu, secretar general, și Nicolae Carandino, director la ziarul „Dreptatea“, a fost arestat pe aeroportul din Tămădău, la 46 km de București, sub acuzația de „fugă într-o țară străină“. În fapt, a fost vorba despre o înscenare murdară a comuniștilor, care le-au oferit acestora posibilitatea de a pleca din România comunistă, dar i-au arestat apoi la locul stabilit pentru aterizarea avionului. Comuniștii aveau nevoie de acest incident pentru a justifica desființarea PNȚ, cel mai popular partid anticomunist din România, care câștigase alegerile din 1946, falsificate de comuniști, care și-au arogat victoria. Câteva zile mai târziu, PNȚ a fost scos în afara legii.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *