Timpul Liber

Calendar ortodox 27 iunie. Sfântul pomenit astăzi de biserică

Sfântul Cuvios Samson s-a născut din părinti bogați in Roma antică. Sfântul Samson a fost rudă cu împăratul Constantin cel Mare (306-337). Samson a fost un medic milostiv, care dăruia bolnavilor nu decât medicamentele trupului, ci și pe cele ale sufletului. Pe lângă învățătura clasică, el avea un dar aparte primit de la Dumnezeu, pentru toate faptele sale bune și pentru toată cinstea și închinăciunea aduse Lui: îi tămăduia pe cei cuprinşi de boli netămăduite.

Deși toată viața a ajutat, s-a rugat și a făcut voia Domnului, a vrut să se ducă spre o viață și mai smerită, drept pentru care a decis să se călugărească. El și-a donat toată averea sa săracilor și a fost numit preot de patriarhul Mina și și-a petrecut toată viața în credință și rugăciune.

După ce l-a vindecat pe împăratul Iustinian de o boală grea, la care nimeni altul nu a găsit vindecare, a primit de la acesta o casa pentru săraci. S-a îngrijit până la moarte de săraci precum se ingrijește părintele de copii. El i-a primit acolo cu brațele deschise și pe străini și le-a slujit cu toată puterea. Nu decât că îi vindeca de bolile cele mai grele, ci le oferea hrană și un acoperiș deasupra capului. A trecut la cele veșnice in anul 530 și a fost îngropat în biserica Sfântului Mucenic Mochie.

Troparul Sfântului Cuvios Samson, primitorul de străini, glasul al 8-lea:

În răbdare ţi-ai agonisit plata ta, părinte cuvioase; în rugăciuni neîncetat răbdând, pe săraci iubind şi pe aceia îndestulând. Ci te roagă lui Hristos Dumnezeu, Sfinte Samson, milostive fericite, să mântuiască sufletele noastre.

Troparul Sfântului Cuvios Samson

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Samson, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *