Cultură

Calendar ortodox 7 mai 2020. Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim

Calendar ortodox 7 mai 2020. Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim

Arătarea Sfintei Cruci pe cerul Ierusalimului a avut loc pe 7 mai 351 în timpul vieții împăratului Constantiu, fiul Sfântului Constantin cel Mare. Crucea luminoasă se întindea de la muntele Golgotei până la muntele Măslinilor si avea o distanță de aproximativ 9 km. Crucea strălucea mai tare decât soarele însuși. Sfânta Cruce a fost vizibilă pe cer pentru 7 zile.

Multi oameni au ieșit din casele lor și au lăsat munca pentru a se îndrepta spre biserici și a-I aduce slavă lui Dumnezeu. Legat de această minune, Patriarhul Chiril al Ierusalimului a trimis o scrisoare împăratului Constantiu și l-a invitat să părăsească erezia ariană.

Această erezie nega divinitatea lui Iisus și era cauza multor dispute teologice în interiorul imperiului. Conform istoricului Sozomen datorită acestei minuni mulți păgâni și iudei s-au convertit la creștinism. De asemenea, o mulțime de arieni au părăsit erezia și s-au întors la credința creștin ortodoxă.

„Spre pomenirea acestui fapt minunat, s-a slujit Sfânta Liturghie pe Înfricoșătoarea Golgota, condusă de ÎPS Mitropolit Isihie de Kapitolia, având drept împreună-slujitori ieromonahi aghiotafiți dintre care Protos a fost Arhimandritul Ieronim, și ierodiaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Protopsaltul Sfintei Biserici a Învierii, Arhimandritul Aristovoulos și de elevii Școlii Patriarhale de pe Sion, la slujbă participând o mulțime de pelerini, în principal din Grecia dar și din alte țări ortodoxe,” conform Jerusalem-patriarchate.info.

În această zi se mai pomenesc:

Sfântul Mucenic Acachie
Sfântul Mucenic Codrat
Sfinții Mucenici Rufin si Satornin
Cuviosul Ioan Psihaitul
Sfântul Mucenic Maxim
Sfântul Nil Sorski

Greco – catolic:
Arătarea pe cer a Sf. Cruci la Ierusalim; Sf. m. Acachie.

Romano – catolic:
Ss. Roza Venerini, călug.; Ghizela, regină; Anton Pecierskij, pustnic

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *