Cultură

Calendar ortodox 8 octombrie. Ce mare sfântă sărbătoresc românii

Calendar ortodox 8 octombrie

Sfânta Cuvioasă Pelaghia s-a născut într-o familie de păgâni şi a primit numele de Margareta. Ea a trăit pe vremea domniei împăratului Numerian. Aceasta locuia în cerarea Antiohiei și obișnuia să meargă prin diferite teatre și la jocuri.Ea a ajuns să fie cunoscută pentru frumuseţea ei neasemuită, pentru averea ei, dar mai ales pentru viaţa desfrânată pe care o ducea. Fiind o femeie foarte frumoasă, era curtată de mulți bărbați.

Trecând pe lângă biserica în care predica episcopul Non, s-a oprit să-i asculte predica. Episcopul, văzând-o pe aceasta, a spus niște cuvinte care au marcat-o și au făcut-o complet să se schimbe și să ia o decizie importantă: „Luaţi aminte la femeia aceasta, de la care eu multă învăţătura am aflat. Socotiţi câte ceasuri a zăbovit în camera ei, spălându-se şi îmbrăcându-se cu ales veşmânt şi împodobindu-se la oglindă cu multă grijă, numai ca să se arate mai frumoasă decât celelalte femei, în faţa oamenilor.

Iar noi, care dorim din toată inima să fim bineplăcuţi lui Dumnezeu, ne lenevim şi nu ne silim să împodobim păcătosul nostru suflet, nu ne sârguim să-l spălăm cu lacrimile pocăinţei, nici să-l împodobim cu mărgăritarele faptelor bune, ca să se înfăţişeze cu veşmânt cuviincios în faţa lui Dumnezeu”.

Din acel moment, frumoasa femeie a ales calea pocăinței, a a lăsat deoparte toți banii agonisiți și s-a îmbrăcat cu haine de par, retrăgându-se apoi pustiu, la muntele Măslinor. După mai mulți ani petrecuri în chilia de pe muntele Măslinilor, Sfânta Preacuvioasă Pelaghia a trecut la cele veșnice, petrecându-și restul vieții făcând Cuvântul și Voia Domnului. A fost găsită moartă, iar trupul i-a fost îngropat cu cinste, așa cum merită o Sfântă.

Troparul Sfintei Cuvioase Pelaghia

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Pelaghia, duhul tău.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *