Actualitate

Calitatea apei potabile constituie o problemă prioritară de sănătate publică pentru Republica Moldova

Conform datelor Centrelor de Sănătate Publică teritoriale, peste 24% din apa cu care este asigurată instituţiile de învăţământ nu corespunde parametrilor sanitaro-chimici.

Pe teritoriul republicii, nitraţii sunt măriţi frecvent, florul de asemenea este o problemă în apă. Ori este prea puţin flor, ori este în cantitate mai mărită. La paramentri sanitaro-chimici nu corespund raioanele Cimişlia, Ceadîr-Lunga, Ştefan-Vodă, Căuşeni, Leova. Indicatorii sanitaro-chimici sunt o problemă pe întreg teritoriul republcii”, susţine medicul igienist din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Mariana Tutunaru.

În acest context medicul igienist din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Mariana Tutunaru, recomandă utilizarea apei din surse sigure.

Sunt necesare filtrele pentru apă, sunt metode anumite de tartare a apei, care sunt foarte costisitoare. Noi optăm pentru apa potabilă adusă la culer, populaţia să fie informată referitor la influienţa apei de calitate proastă, asupra organismului”, spune Mariana Tutunaru.

Actualmente, în republică activează 1497 de instituţii de educaţie timpurie şi peste 1200 de instituţii de învăţământ primar, gimnazial şi liceal. Peste 95 la sută dintre acestea sunt racordate la sistemul de asigurare centralizat cu apă, iar aproximativ 5 procente din instituţiile de educaţie timpurie, folosesc apa din fântânile publice.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *