Lumea

Câmpul magnetic al Lunii s-a dezintegrat în urmă cu un miliard de ani

Înţelegerea modului în care s-a format şi a evoluat Luna reprezintă un pas important în ceea ce priveşte realizarea unor predicţii legate de viitorul acesteia şi, implicit, al Pământului. Un aspect important care explică modul în care arată satelitul planetei noastre în prezent este cel al lipsei câmpului magnetic. Cercetătorii de la MIT sunt de părere că acesta a dispărut în urmă cu aproximativ un miliard de ani, notează Futurism.

„Câmpul magnetic este acest lucru nebulos care se află în spaţiu, ca un câmp de forţă invizibil”, explică dr. Benjamin Weiss, expert în ştiinţe planetare al MIT.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că acest câmp magnetic funcţiona într-un fel asemănător celui în care funcţionează câmpul magnetic al Pământului. Astfel, câmpul magnetic care înconjoara Luna era generat de un „dinam” format din masa de metal lichid din miezul satelitului. Cristalizarea sau, în termeni comuni, răcirea acestei mase de metal a dus la scăderea intensităţii urmată de dispariţia completă a câmpului magnetic al Lunii.

„Am arătat că dinamul care a produs câmpul magnetic al Lunii a murit undeva între 1,5 şi 1 miliard de ani în urmă şi pare să fi fost alimentat într-un mod asemănător câmpului magnetic care înconjoară Pământul”, a declarat dr. Weiss.

Pentru a stabili această nouă cronologie a evoluţiilor geologice ale Lunii, oamenii de ştiinţă de la MIT au folosit datele legate de semnalele magnetice ale rocilor de pe Lună, colectate în timpul misiunilor Apollo desfăşurate de NASA. Cercetătorii au aflat că unele roci cu o vechime de aproximativ patru miliarde de ani prezentau urme ale unui câmp magnetic de două ori mai puternic decât cel pe care îl emite nucleul Pământului în prezent.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *