Social

Cancerul a mai facut o victima

Adio, Diana!

Parintii, Sofia si Victor Donu, ambii doctori in stiinte fizico-matematice in cadrul Academiei de Stiinte a Moldovei, i-au dat primei lor fiice – nascuta la 25 februarie 1972 – un nume de zeita, Diana. Pentru niste intelectuali proveniti de la tara conta foarte mult acest nume: sa-i aduca fericire si sa aiba un destin mai bun decat al propriilor parinti.

Diana crestea o fata frumoasa si sanatoasa, parintii au investit in educatia ei tot ce au avut mai bun – a absolvit cu medalie de aur Scoala medie generala nr. 39 din Chisinau (1979-1989). In timpul liber facea sport, in 1986 devenind maestru in sport al URSS la gimnastica artistica. In perioada 1985-1990 a fost membra a selectionatei republicii la gimnastica artistica.

Cunostintele profunde si harnicia i-au asigurat Dianei admiterea si studiile cu succese la Facultatea Curativa a Universitatii de Medicina si Farmacie „Nicolae Testemitanu” din Chisinau (1989-1995). Si-a creat o familie, a nascut un fiu, pe care l-a numit ca si pe sotul ei, Gheorghe Corcodel. Dupa o anumita experienta de munca in calitate de medic de familie, dornica de a face stiinta a venit in 2002 in Sectia de cercetari socio-demografice ale familiei a Institutului de Filozofie, Sociologie si Drept al ASM, condusa pe atunci de acad. Gheorghe Paladi. Peste cinci ani, in 2007, a sustinut teza de doctorat cu tema „Aspecte medico-sociale si psihologice ale sanatatii copiilor de varsta prescolara din familiile monoparentale in mediul rural”, specialitatea Medicina sociala si management.

Rezultatele cercetarilor pe care le-a realizat Diana Corcodel in domeniul morbiditatii populatiei apte de munca, impreuna cu colegii sai din Sectorul de demografie al Institutului de Stiinte Politice si Integrare Europeana al ASM (dupa restructurarea sectiei nominalizate mai sus), ingrijoreaza nu numai specialistii din domeniu, dar si societatea in ansamblu. Mortalitatea specifica pe cauze de deces indica o tendinta de crestere a acestui indice raportat la bolile cardiovasculare, ponderea carora s-a majorat in anii 1990-2008 de la 424,9 la 657 de decese la 100.000 de locuitori. De asemenea, in aceasta perioada s-a constatat o crestere a mortalitatii din cauza tumorilor (a doua cauza de decese) de la 130,8 pana la 157,6 decese la 100.000 de locuitori. O majorare semnificativa a mortalitatii din cauza tumorilor se inregistreaza la femeile cu cancer al glandei mamare: indicele a sporit de la 18,2 cazuri in 1990 la 25,7 in 2008, raportat la acelasi numar de populatie.

Doctorita si cercetatoarea Diana Corcodel a cazut rapusa si ea de aceasta maladie crunta pe 8 februarie curent. In aceasta luna, pe 25 februarie, ar fi implinit 38 de ani. Din 2008, de cand i-a fost depistata aceasta boala, a luptat cu mult curaj pentru a o invinge, mai au nevoie de ea cei doi barbati cu numele Gheorghe, parintii si socrii indurerati, colegii si societatea in ansamblu. Prin aceasta moarte cutremuratoare Diana Corcodel ne avertizeaza ca in ultimul timp cancerul ataca tot mai mult persoanele tinere, inclusiv femeile intre 30-40 de ani cu copii minori. E o problema complicata a societatii noastre, macinata de o tranzitie de aproape doua decenii, care merita a fi examinata si tratata cu alte politici, instrumente sociale si solutii medicale.

Sincere condoleante familiei indoliate si tuturor celor care au cunoscut-o pe omul, medicul si cercetatoarea Diana Corcodel in scurta ei trecere prin viata.

Dumnezeu s-o ierte si s-o primeasca in Imparatia Sa.

Tatiana Rotaru,
in numele a numerosi cercetatori ai ASM
si al aparatului CSSDT al ASM

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *