Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2018
Abonamente

Atitudini 2 Iunie 2016, ora 08:11    Din editia print

Marime Font

Când am încetat să mergem la teatru?

Stau și mă gândesc că de mai bine de un an nu am fost la nici o piesă de teatru. Ba nu aveam timp, ba îmi lipsea dorința, ba găseam alte motive ca să nu merg la teatru.  

 
 
 

Nici conaționalii noștri nu prea merg la teatru, din aceleași motive și multe altele. În societatea noastră există stereotipul precum că teatrul ar fi plictisitor. Alta e un meci de fotbal cu bere, sau un hit cinematografic, sau un concert la care iarăși, ai parte și de bere. Pe când la teatru nu ai parte de bere. Mai mult, la teatru trebuie să fii disciplinat, să păstrezi liniștea, să nu vorbești la telefon și să nu urli prin sală așa cum o faci la spectacole sau fotbal. Așa că da, pentru un amator de bere și fotbal teatrul e foarte plictisitor. Însă arta adevărată nu a însemnat niciodată doar distracție sau divertisment. Arta mai înseamnă și aport personal: ca să înțelegi o piesă de teatru trebuie să-ți deschizi inima și să-ți pui creierul în mișcare. Pentru că asta este una dintre menirile teatrului: să ne atingă simțurile, să ne dezvolte emotiv și să ne învețe creierul să gândească critic.

Acum, spre sfârșit de mai, avem cu toții șansa să redobândim dragostea pentru teatru. Astăzi începe Bienala Teatrului „Eugene Ionesco” – BITEI 2016. Festivalul ne aduce piese de teatru din 13 țări ale lumii semnate de cei mai buni dramaturgi; actori de renume și o diversitate teatrală extraordinară. De data asta nu mai avem nicio scuză. Să mergem la teatru cu toții, de la mic la mare. Să recăpătăm acest obicei frumos pe care l-am pierdut în rutina zilnică. Să încercăm să jucăm rolul nostru de spectator de teatru, un rol pe care l-am uitat demult. Până la urmă, după cum spunea și marele Ionesco: „Toți oamenii joacă roluri, în afară, poate, de unii actori”. Așa că în următoarea săptămână avem un rol mare de jucat, rolul omului care merge la teatru.

Un articol de: Marin Basarab
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul