Astăzi 30 Mai 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:54
Abonamente

Actualitate 26 Martie 2017, ora 09:25

Când şi cum vor putea primi mamele indemnizaţii unice la naştere de 5300 de lei

Marime Font

Încă la 24 ianuarie, în raportul său pentru primul an de activitate la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Stela Grigoraş trecea în lista succeselor mai multe majorări ale indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii, printre care şi mărirea de la 3100 de lei până la 5300 de lei a indemnizaţiei unice la naştere pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2017.

Legea privind prestaţiile sociale pentru copii a fost votată de Parlament în lectură finală la 23 decembrie şi a intrat în vigoare în prima zi a anului curent, iar mămicile aşteptau să primească un ajutor din partea statului cu 2 200 de lei mai mare. Lucru care nu s-a întâmplat nici până în luna martie, deoarece Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii a fost modificat de către Guvern abia la 15 martie şi a intrat în vigoare peste două zile, la 17 martie, atunci când a fost publicat în Monitorul Oficial (MO). Respectiv, mămicile vor putea ridica banii promişi de către stat nu mai devreme de luna aprilie.

Lidia Cebotari, şefa Direcţiei indemnizaţii şi compensaţii din cadrul Direcţiei generale prestaţii sociale a Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS), afirmă că odată ce majorarea indemnizaţiei a intrat în vigoare în luna martie, prin publicarea în MO a Regulamentului, listele beneficiarelor de indemnizaţie vor fi actualizate prin efectuarea recalculărilor, iar mamele, fără a prezenta acte suplimentare la oficiile teritoriale ale CNAS, vor primi în luna aprilie câte 2200 de lei.

Loading...


„Indemnizaţia unică la naşterea copilului se acordă în cuantum nou odată cu publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii. Tuturor mămicilor care au născut începând cu 1 ianuarie curent şi până în prezent, şi care au beneficiat de indemnizaţie de 3100 de lei, li se vor efectua recalculări automat. Când vor merge pentru a primi indemnizaţia lunară vor primi şi diferenţa de 2200 de lei”, susţine Lidia Cebotari.

Specialista CNAS explică faptul că Legea care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017 stabileşte doar ce prevede indemnizaţia unică la naştere, iar pentru ca să demareze efectuarea plăţilor era necesară o hotărâre a Executivului care să modifice Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii.

De ce 5300 de lei?

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei susţine că a consultat datele Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care a stabilit că suma de 5300 de lei este suficientă pentru procurarea setului minim de bunuri la naşterea copilului, constituit din: pătuc, hăinuţe, plapumă, sticluţe, suzete şi articole de igienă.

Am întrebat mai multe mame care au născut în 2017 şi care nu au beneficiat încă de o indemnizaţie majorată dacă aceşti bani asigură minimul necesar pentru un nou-născut.

Iurie şi Gabriela Ceban au devenit la 10 ianuarie părinţi pentru întâia oară. Gabriela spune că a mers la CNAS să depună o cerere pentru stabilirea indemnizaţiei unice la naştere şi a fost informată că va primi 3100 de lei, iar angajaţii oficiului nu i-au spus nimic despre modificări şi recalculări. Majorarea, spune Gabriela, oricum, nu compensează procurarea celor necesare. „Sunt cheltueli foarte mari, mai ales dacă copilul nu este hrănit cu lapte matern, dar cu lapte artificial. O cutie de lapte praf costă 182 de lei şi ajunge pentru aproximativ trei-patru zile, de aceea cei 540 de lei lunar nu compensează nici cea mai mică parte. Scutecele, de asemenea, sunt foarte scumpe”, susţine Gabriela.

Tatiana va aduce în curând pe lume cel de-al doilea copil. Aceasta recunoaşte că majorarea este binevenită, dar că şi preţurile sunt mari. Ea crede că dacă mămicile s-ar mobiliza şi ar ieşi la un miting, poate că s-ar produce unele schimbări. „De obicei, fiecare are un ajutor de undeva. Sau soţul este plecat peste hotare, sau părinţii contribuie. Tot mai des însă, pleacă întreaga familie şi nemulţumirea rămâne doar în interiorul fiecăruia. Cu părere de rău, există mămici care spun că copiii trebuie să-i facem pentru noi, nu pentru stat. Mă amuză afirmaţia dată. Evident că pentru familia noastră îi naştem. În ziua de azi, dacă nu-ţi permiţi să întreţii un copil, nici nu trebuie să-l naşti”, este de părere Tatiana.

Irina Denisenco are o fetiţă de zece ani, iar în ianuarie a născut al doilea copil. Mama consideră ajutorul din partea statului „bătaie de joc”, deoarece nu este ajustat la preţurile existente astăzi la produsele pentru copii. Şi Elena Pavel spune că procurarea setului minim a costat mult peste această sumă, iar fiind mamă singură, îi este foarte greu.

Întrebată de ce angajaţii oficiilor teritoriale CNAS nu au putut explica mamelor când vor fi achitate indemnizaţii majorate, Lidia Cebotari a declarat că aceştia nu au putut anunţa populaţia despre eventuale modificări, atât timp cât Guvernul nu aprobase noul cuantum. Acum, susţine specialista, pe toate panourile informative din cadrul CNAS vor fi plasate toate informaţiile.

Majorarea indemnizaţiei respective, susţine Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în Nota informativă a Legii privind prestaţiile sociale pentru copii, face parte din strategia de politică demografică a statului şi vine pentru a stimula creşterea numărului de copii în R. Moldova.

Ce modificări au mai intrat în vigoare

Dacă până în prezent persoanele neasigurate primeau indemnizaţii lunare pentru întreţinerea copilului pe o perioadă de 1,5 ani, Legea privind prestaţiile sociale pentru copii prevede că de la 1 ianuarie această perioadă se măreşte până la doi ani.

A fost introdusă o nouă prestaţie pentru creşterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuţi dintr-o singură sarcină. Aceasta va constitui 270 de lei lunar pentru fiecare copil.

Alocaţia lunară pentru întreţinerea copilului în serivicul asistenţă parentală profesionistă a fost majorată şi va constitui 31 lei/zi pentru un copil.

Cu 100 de lei au crescut indemnizaţiile lunare pentru întreţinerea copilului până la atingerea vârstei de 1,5 ani pentru persoanele neasigurate şi cuantumul minim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului până la vârsta de 3 ani. 

zdg.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 09:24

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fostul jurnalist Cristian Vasilcoiu a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care premierul Ludovic Orban apare alături de câţiva miniştri, la o masă pe care se află băutură.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 09:11

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Donald Trump a anunțat vineri că Statele Unite „își încheie” relația cu Organizația Mondială a Sănătății și că începe procedurile pentru retragerea unui statut comercial preferat de care se bucura Hong Kongul în relațiile cu Statele Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 30 Mai 2020, ora: 08:58

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Azi e primul patrar de Luna in Fecioara, dar e o zi plina. E nevoie de o decizie rapida si importanta. Nu e cea mai usoara zi, desi e weekend. Aduna-te si treci la treaba!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:57

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

Magistrații judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus astăzi aplicarea sechestrului pe o serie de bunuri ce aparțin fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în valoare de circa 33 de milioane de lei. Totodată, magistrații au respins solicitările procurorilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:52

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Zvâcnirile furibunde ale lui Dodon vis-a-vis de nepromulgarea legii cu privire la organizațiile necomerciale (în cazul adoptării de către Parlament) trădează disperarea lui, dar și a ortacilor săi psrm-iști că numeroasele lor fundații de caritate, finanțate generos de...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 30 Mai 2020, ora: 01:19

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Pe 30 mai creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul. Acesta a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Valens Arianul care prigonea creștinii. Va veni la Constantinopol pentru a-i întări pe creștini. Află mai...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 18:03

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

 În total, astăzi au fost efectuate 1203 teste, dintre care primar – 1028 şi repetat – 175. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7896 de cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 3,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:47

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Întrunirile cu caracter religios și slujbele în lăcașurile de cult vor putea fi reluate din data de 5 iunie 2020. Decizia a fost luată astăzi de Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:41

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Paștele Blajinilor din acest an nu va fi amînat. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Ion Chicu, care îndeamnă populația să fie precaută și să evite aflarea în grupuri mari la cimitire. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:34

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

O nouă dietă ia cu asalt lumea celebrităţilor! Respectată cu strcteţe, aceasta promite rezultate spectaculoase, într-un timp record!

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:29

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Caprifoiul (Lonicera japonica), cunoscut şi sub denumirea populară de Mâna Maicii Domnului, este o plantă căţărătoare de origine asiatică, ce înfloreşte de primăvară până vara. Mirosul deosebit al florilor sale albe şi galbene o face să fie în topul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 15:42

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională sporește șansele moldovenilor de a completa lista milionarilor. Toată luna iunie, de luni și până vineri, câte doi participanți vor avea șansa unică de a juca pentru jackpotul de peste 1 000 000 de lei, la noul proiect TV ”Bani la greu”. Jocul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 13:00

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 12:56

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Cel mai în vârstă bărbat din lume, Bob Weighton, a murit la 112 ani. Românul Dumitru Comănescu devine, astfel, cel mai în vârstă bărbat al Planetei, recunoscut de Cartea Recordurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 29 Mai 2020, ora: 12:44

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut o constatare deranjantă, după ce a scăpat, cu emoții, de traumatizanta experiență a infectării cu noul coronavirus. Luni, la conferința de presă cotidiană de la Downing Street, el le-a declarat jurnaliștilor prezenți că vederea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 12:19

APEL CĂTRE FORURILE DECIZIONALE ALE STATULUI

APEL CĂTRE FORURILE DECIZIONALE ALE STATULUI

Noi, cercetători ai Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu”,

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 11:09

România ar putea ANULA „carantina” de 14 zile pentru cei care intră în țară / Când am putea „circula liber”

România ar putea ANULA „carantina” de 14 zile pentru cei care intră în țară / Când am putea „circula liber”

Românii care pleacă în vacanţă în Grecia sau în Bulgaria trebuie să stea în izolare 14 zile, la revenirea în ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 10:13

Filip spune că politicienii trebuie să acorde suport procuraturii pentru a investiga cazul sacoșei negre transmise de Plahotniuc lui Dodon

Filip spune că politicienii trebuie să acorde suport procuraturii pentru a investiga cazul sacoșei negre transmise de Plahotniuc lui Dodon

Președintele Partidului Democrat Pavel Filip susține că procuratura trebuie să investigheze cazul transmiterii sacoșei cu bani de către Vlad Plahotniuc lui Igor Dodon, din video-ul publicat săptămâna trecută de deputatul Iurie Reniță. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)