Astăzi 23 Octombrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 22 Octombrie 2019
Abonamente

Actualitate 26 Martie 2017, ora 09:25

Când şi cum vor putea primi mamele indemnizaţii unice la naştere de 5300 de lei

Marime Font

Încă la 24 ianuarie, în raportul său pentru primul an de activitate la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Stela Grigoraş trecea în lista succeselor mai multe majorări ale indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii, printre care şi mărirea de la 3100 de lei până la 5300 de lei a indemnizaţiei unice la naştere pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2017.

Legea privind prestaţiile sociale pentru copii a fost votată de Parlament în lectură finală la 23 decembrie şi a intrat în vigoare în prima zi a anului curent, iar mămicile aşteptau să primească un ajutor din partea statului cu 2 200 de lei mai mare. Lucru care nu s-a întâmplat nici până în luna martie, deoarece Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii a fost modificat de către Guvern abia la 15 martie şi a intrat în vigoare peste două zile, la 17 martie, atunci când a fost publicat în Monitorul Oficial (MO). Respectiv, mămicile vor putea ridica banii promişi de către stat nu mai devreme de luna aprilie.

Lidia Cebotari, şefa Direcţiei indemnizaţii şi compensaţii din cadrul Direcţiei generale prestaţii sociale a Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS), afirmă că odată ce majorarea indemnizaţiei a intrat în vigoare în luna martie, prin publicarea în MO a Regulamentului, listele beneficiarelor de indemnizaţie vor fi actualizate prin efectuarea recalculărilor, iar mamele, fără a prezenta acte suplimentare la oficiile teritoriale ale CNAS, vor primi în luna aprilie câte 2200 de lei.


„Indemnizaţia unică la naşterea copilului se acordă în cuantum nou odată cu publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii. Tuturor mămicilor care au născut începând cu 1 ianuarie curent şi până în prezent, şi care au beneficiat de indemnizaţie de 3100 de lei, li se vor efectua recalculări automat. Când vor merge pentru a primi indemnizaţia lunară vor primi şi diferenţa de 2200 de lei”, susţine Lidia Cebotari.

Specialista CNAS explică faptul că Legea care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017 stabileşte doar ce prevede indemnizaţia unică la naştere, iar pentru ca să demareze efectuarea plăţilor era necesară o hotărâre a Executivului care să modifice Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii.

De ce 5300 de lei?

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei susţine că a consultat datele Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care a stabilit că suma de 5300 de lei este suficientă pentru procurarea setului minim de bunuri la naşterea copilului, constituit din: pătuc, hăinuţe, plapumă, sticluţe, suzete şi articole de igienă.

Am întrebat mai multe mame care au născut în 2017 şi care nu au beneficiat încă de o indemnizaţie majorată dacă aceşti bani asigură minimul necesar pentru un nou-născut.

Iurie şi Gabriela Ceban au devenit la 10 ianuarie părinţi pentru întâia oară. Gabriela spune că a mers la CNAS să depună o cerere pentru stabilirea indemnizaţiei unice la naştere şi a fost informată că va primi 3100 de lei, iar angajaţii oficiului nu i-au spus nimic despre modificări şi recalculări. Majorarea, spune Gabriela, oricum, nu compensează procurarea celor necesare. „Sunt cheltueli foarte mari, mai ales dacă copilul nu este hrănit cu lapte matern, dar cu lapte artificial. O cutie de lapte praf costă 182 de lei şi ajunge pentru aproximativ trei-patru zile, de aceea cei 540 de lei lunar nu compensează nici cea mai mică parte. Scutecele, de asemenea, sunt foarte scumpe”, susţine Gabriela.

Tatiana va aduce în curând pe lume cel de-al doilea copil. Aceasta recunoaşte că majorarea este binevenită, dar că şi preţurile sunt mari. Ea crede că dacă mămicile s-ar mobiliza şi ar ieşi la un miting, poate că s-ar produce unele schimbări. „De obicei, fiecare are un ajutor de undeva. Sau soţul este plecat peste hotare, sau părinţii contribuie. Tot mai des însă, pleacă întreaga familie şi nemulţumirea rămâne doar în interiorul fiecăruia. Cu părere de rău, există mămici care spun că copiii trebuie să-i facem pentru noi, nu pentru stat. Mă amuză afirmaţia dată. Evident că pentru familia noastră îi naştem. În ziua de azi, dacă nu-ţi permiţi să întreţii un copil, nici nu trebuie să-l naşti”, este de părere Tatiana.

Irina Denisenco are o fetiţă de zece ani, iar în ianuarie a născut al doilea copil. Mama consideră ajutorul din partea statului „bătaie de joc”, deoarece nu este ajustat la preţurile existente astăzi la produsele pentru copii. Şi Elena Pavel spune că procurarea setului minim a costat mult peste această sumă, iar fiind mamă singură, îi este foarte greu.

Întrebată de ce angajaţii oficiilor teritoriale CNAS nu au putut explica mamelor când vor fi achitate indemnizaţii majorate, Lidia Cebotari a declarat că aceştia nu au putut anunţa populaţia despre eventuale modificări, atât timp cât Guvernul nu aprobase noul cuantum. Acum, susţine specialista, pe toate panourile informative din cadrul CNAS vor fi plasate toate informaţiile.

Majorarea indemnizaţiei respective, susţine Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în Nota informativă a Legii privind prestaţiile sociale pentru copii, face parte din strategia de politică demografică a statului şi vine pentru a stimula creşterea numărului de copii în R. Moldova.

Ce modificări au mai intrat în vigoare

Dacă până în prezent persoanele neasigurate primeau indemnizaţii lunare pentru întreţinerea copilului pe o perioadă de 1,5 ani, Legea privind prestaţiile sociale pentru copii prevede că de la 1 ianuarie această perioadă se măreşte până la doi ani.

A fost introdusă o nouă prestaţie pentru creşterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuţi dintr-o singură sarcină. Aceasta va constitui 270 de lei lunar pentru fiecare copil.

Alocaţia lunară pentru întreţinerea copilului în serivicul asistenţă parentală profesionistă a fost majorată şi va constitui 31 lei/zi pentru un copil.

Cu 100 de lei au crescut indemnizaţiile lunare pentru întreţinerea copilului până la atingerea vârstei de 1,5 ani pentru persoanele neasigurate şi cuantumul minim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului până la vârsta de 3 ani. 

zdg.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 16:10

1. Ardei iuti - Capsaicina pe care o contin iti stimuleaza metabolismul si iti reduce poftele. 2. Cereale integrale - Iti ofera portia de fibre si carbohidrati complecsi de care ai nevoie pentru a-ti accelera metabolismul. 3. Cafea - Cafeina stimuleaza in mod natural sistemul nervos central...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 16:01

Regele Thailandei, Maha Vajiralongkorn, a ordonat retragerea tuturor titlurilor regale şi militare acordate concubinei sale, prezentată oficial în urmă cu două luni la Palatul Regal din Bangkok, motivând că aceasta nu i-a respectat dorinţele şi nu a dat dovadă de loialitate, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 15:55

Deputatul socialist, Grigore Novac, se arată indignat de faptul că – după ce Năstase și Ceban au acces în turul doi al alegerilor locale – Dorin Chirtoacă s-a arătat (mai mult) pro candidaturii liderului ACUM. Iar asta – în timp ce pe parcursul campaniei sale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 15:50

O femeie de 44 de ani din Iași a fost la un pas să arunce un bloc în aer în timp ce a încercat să se sinucidă. Femeia s-a încuiat în apartament, a dat drumul la gaz, și-a tăiat venele, a băut diluant și a dat foc unui covor, transmite corespondentul MEDIAFAX....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 14:12

 Scorpionul este unul dintre cele mai puternice și misterioase semne, pentru că este conectat cu tumultul inconștientului și oceanul emoționalității pure. Atunci când Soarele, semn al individualității și afirmării, pătrunde în Scorpion, multe trăiri ale zodiilor ies...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 14:06

Conducerea Facebook a anunţat luni că a blocat patru operaţiuni de manipulare a opiniei publice realizate de grupări ce se prezentau drept utilizatori ai reţelei sociale, dar erau susţinute de entităţi statale din Iran şi Rusia, informează Agerpres. Trei dintre campanii erau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:54

Existenţa vechiului oraş Mahendraparvata, odinioară una dintre capitalele imperiului Khmer, oraş menţionat în numeroase izvoare istorice, a fost în sfârşit confirmată de arheologi, folosind instrumente de ultimă generaţie, sub jungla cambodgiană, informează Agerpres,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:25

 Prețul la gaz pentru consumatorii finali ar trebui să fie mai mare, spune președintele Moldovagaz, Vadim Ceban. Într-un interviu pentru Newsmaker, noul șef al întreprinderii se declară mirat că, anterior, tarifele au fost micșorate în condițiile unor tendințe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:10

De anul viitor, în ţara noastră ar putea fi interzise produsele care conţin plumb: jucării, vopsele şi materiale de construcţie. Propuneri în acest sens au fost elaborate deja de responsabilii Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică şi urmează să ajungă pe masa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:06

Un incident șocant a avut loc weekendul trecut la Vulcănești. Un bărbat de 67 de ani a ajuns la reanimare. Un vecin al său a intrat în curtea sa și l-a bătut crunt cu o lopată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 12:29

Pretendenții la funcția de director al Serviciului Vamal: Avere și interese

Pretendenții la funcția de director al Serviciului Vamal: Avere și interese

Cinci candidați au rămas în cursa pentru funcția de director al Serviciul Vamal: un actual și trei foști angajați ai instituției, dar și un șef de direcție de la Curtea de Conturi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 12:00

Trecem la ora de iarnă sâmbătă spre duminică, un motiv în plus de stres pentru organism, alături de schimbările bruște ale vremii. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră și, ca să ne adaptăm schimbării, avem nevoie de cel puțin două săptămâni spun medicii....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:53

 Gerrit Jan van Dorsten, în vârstă de 67 de ani, apărea pe rețeaua de socializate Facebook sub numele John Eagles și avea pe profilul diverse fotografii și clipuri video. Bărbatul de 67 de ani din Olanda care și-ar fi sechestrat timp de 9 ani copiii într-o casă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:49

Aeroportul Chișinău, gestionat de compania „Avia Invest”, a obținut Premiul Mare „Big See Tourism Award” la prestigiosul festival „Creative Tourism” din Slovenia. Premiul i-a fost oferit Aeroportului pentru designul conceput de compania...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:48

Tragedie aviatică în Brazilia. Un pieton, un șofer și pasagerul unui avion de mici dimensiuni au murit după ce aeronava s-a prăbușit pe o stradă aglomerată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:00

Soția lui Năstase recunoaște că Chișinăul nu-i suficient de sigur pentru dânsa și copiii ei. Chiar dacă soțul ei e ministrul de Interne

Soția lui Năstase recunoaște că Chișinăul nu-i suficient de sigur pentru dânsa și copiii ei. Chiar dacă soțul ei e ministrul de Interne

Liderul PPDA, Andrei Năstase, este un model de înțepenire în propria importanță. În opinia jurnaliştilor de la Politics, Năstase este modelul omului care nu învață - pentru că e sigur că le cunoaște pe toate. Totodată, portalul citat demolează ipoteza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 10:20

Cât fac 2+2x2-2x2? Exercițiul simplu de matematică care a revoltat internetul

Cât fac 2+2x2-2x2? Exercițiul simplu de matematică care a revoltat internetul

O problemă de matematică simplă, pentru elevii de clasa a patra, a revoltat internetul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 10:08

Aliata lui Igor Dodon, Maia Sandu vrea ca Parteneriatul Estic să ofere perspective clare de aderare la Uniunea Europeană

Aliata lui Igor Dodon, Maia Sandu vrea ca Parteneriatul Estic să ofere perspective clare de aderare la Uniunea Europeană

Începând cu 2020, UE își propune realizarea unei noi agende a politicii de vecinătate. Astfel, după 10 ani, este pusă în discuție regândirea formatului și crearea unui PaE 2.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 09:59

Caz HORROR la Dubasari. Un minor a decedat, după ce a fost bătut de prieteni, pentru că nu a vrut să le cumpere alcool. A fost dus pe un câmp și pus să-și sape propria groapă

Caz HORROR la Dubasari. Un minor a decedat, după ce a fost bătut de prieteni, pentru că nu a vrut să le cumpere alcool. A fost dus pe un câmp și pus să-și sape propria groapă

Un minor a fost batut cu sange rece de catre mai multi amici, pentru ca nu a vrut sa le cumpere alcool. Baiatul a fost dus pe un camp si impus sa-si sape propria groapa, iar apoi lasat sa zaca in cimitir.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Octombrie 2019, ora: 09:53

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 OCTOMBRIE 2019. VĂRSĂTORII POT PIERDE O FUNCȚIE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 OCTOMBRIE 2019. VĂRSĂTORII POT PIERDE O FUNCȚIE

Horoscopul zilei de 22 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:54

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

BBC relatează că Liviu Pop avea trei copii și că ar fi al șaselea pădurar ucis în ultimii ani. Cazul lui Liviu Pop, pădurarul din Maramureș ucis săptămâna trecută, a ajuns în presa internațională. BBC, televiziunea publică din Marea Britanie, relatează,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:17

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)