Astăzi 25 Septembrie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2020
Abonamente

Actualitate 15 Ianuarie 2020, ora 09:47

Care este alternativa politică la Republica Islamică Iran?

Marime Font

 Cu mai puţin de două luni înainte de alegerile legislative, prevăzute să aibă la loc la sfârşitul lui februarie, dar mai ales după asasinarea generalului Qassem Soleimani, populaţia iraniană este îngrijorată şi dezamăgită, iar o mare parte cere în stradă demisia regimului condus de ayatollahul Ali Khamenei.

 Spre sfârşitul lui 2019, iranienii au asistat la cea mai violentă represiune dusă împotriva lor de la instaurarea Republicii Islamice, acum 40 de ani. La 15 decembrie, Amnesty International a prezentat un bilanţ de 304 morţi în rândul protestatarilor care au ieşit în stradă în Iran din cauza nemulţumirilor de ordin social.

După acest episod sângeros, regimul de la Teheran şi-a pierdut artizanul strategiei sale din Orientul Mijlociu, generalul Qassem Soleimaini. Şeful Forţelor Quds, din cadrul Gardienilor Revoluţiei, corpul armat al Republicii Islamice Iran, a fost ucis la 3 ianuarie într-un atac cu dronă desfăşurat în apropierea aeroportului din Bagdad, capitala Irakului, la ordinul preşedintelui american Donald Trump. Această lichidare a dus la o escaladare fără precedent a tensiunilor între Teheran şi Washington, favorizând pe de o parte unificarea taberei conservatoare iraniene şi stârnind pe de altă parte temeri de izbucnirea unui război.

Loading...


Pierderea încrederii

În acest context, populaţia iraniană pare derutată. „Nu mai am încredere în nimeni, nici într-o persoană, nici măcar într-o politică“, spune Mariam, aflată în pragul depresiei. „Zilnic, oamenii au parte de câte o bulversare“, adaugă Atefeh într-un interviu acordat jurnalistei iraniene Sara Saidi.

Pe fondul unor relaţii foarte tensionate cu Statele Unite, Iranul se confruntă cu o criză economică fără precedent. Acordul nuclear semnat la Viena în vara lui 2015 cu Statele Unite conduse de Barack Obama, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania a devenit nul, procesul fiind început de republicanul Donald Trump odată cu instalarea sa la Casa Albă, exact acum trei ani. În mai 2018, America lui Trump s-a retras total din acest acord internaţional şi a reimpus sancţiunile economice împotriva Iranului, asfixiind ţara din Orientul Mijlociu, unde rata inflaţiei a ajuns la peste 40 la sută, dar şi populaţia ei, estimată la peste 82 de milioane.

În mod firesc, anunţul făcut la 15 noiembrie cu privire la creşterea preţului la benzină a scos în stradă peste 200.000 de protestatari în Iran. Regimul a răspuns imediat, întrerupând internetul în întreaga ţară şi reprimând manifestaţiile. Pe lângă bilanţul victimelor anunţat de Amnesty, ONU evocă peste 7.000 de arestări.

Dezamăgiţi, iranienii se simt neputincioşi. „Dacă protestezi paşnic, ei spun că eşti mituit de Statele Unite, că eşti un element străin sau un gălăgios. Pe scurt, găsesc patru sau cinci capete de acuzare“, afirmă Leila.

Eliminarea lui Soleimani îi îngrijorează în aceeaşi măsură. Gândurile şi temerile lor sunt legate de riscul declanşării unui război şi agravării crizei economice.


O susţinătoare a regimului de la Teheran bocindu-l pe Mohammad Soleimani FOTO EPA-EFE

În opinia lui Clement Therme, cercetător la CERI, de la Sciences Po din Paris, oamenii ies în stradă pe axa Liban-Irak-Iran pentru a cere „normalitate“. Dar tinerii iranieni, care reprezintă peste 70 la sută din populaţie, refuză deocamdată ideea unei revoluţii, pe care o consideră un regres în raport cu 1979, când părinţii lor au trecut printr-o experienţă de acest gen.

„Ultima noastră opţiune este votul, trebuie să-l utilizăm!“, subliniază o studentă de la Teheran.

Potrivit lui Clément Therme, situaţia are şanse de schimbare în Iran. „Represiunea dusă de stat provoacă radicalizarea manifestanţilor“, comentează cercetătorul francez. Ori, continuă el, „revoluţia presupune violenţă“. „Unii iranieni sunt pregătiţi. Au rezistat deja violenţei duse de stat în cursul unor manifestaţii desfăşurate recent, Provocarea lor acum este de a deveni uniţi. Altfel spus, să reuşească să atragă clasa de mijloc şi cea superioară, care au ceva de pierdut. Regimul, în schimb, va încerca să divizeze, prin propagandă şi printr-un discurs accentuat pe securitate, miza fiind împiedicarea erijării unei alternative“, remarcă Therme.


Acţiune de protest la Teheran faţă de conducerea Iranului FOTO EPA-EFE

Atacul cu dronă dus de Statele Unite împotriva lui Mohammad Soleimani alimentează din plin propaganda, precizează Mahnaz Shirali, politoloagă şi specialistă în probleme iraniene.

Prezentat de regimul de la Teheran drept omul care a ţinut organizaţia teroristă Statul Islamic departe de Iran, uciderea lui Soleimani a impulsionat sentimentul de unitate naţională şi a consolidat aripa conservatoare. Întru dăinuirea Republicii Islamice, Soleimani este ridicat la rang de martir. Iar această consolidare naţională este favorizată de noi ameninţări din partea lui Trump, care a declarat recent că va ţinti 52 de situri culturale iraniene în cazul unor acţiuni de represalii.

O opoziţie fragilă în străinătate

La 4 ianuarie, Maryam Radjavi, preşedinta Consiliului Naţional a Rezistenţei Iraniene (CNRI), şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu moartea generalului iranian.

Cu sediul la Paris, în Franţa, CNRI încorporează Organizaţia Mujahedinilor Poporului Iranian (OMPI) şi se opune regimului din Iran. Fondată în 1965 în opoziţie cu regimul monarhic al lui Mohammad Reza Pahlavi, OMPI este în prezent foarte activă, mai ales pe reţelele de socializare, în timp ce CNRI este considerată de unii drept o alternativă la regimul actual.


Maryam Radjavi FOTO EPA-EFE

Eliminarea lui Soleimani accelerează înlăturarea regimului de la putere - potrivit lui Maryam Radjavi

Potrivit unui articol publicat de cotidianul francez „Le Figaro“ în iunie 2018, John Bolton, pe atunci consilier de securitate naţională în administraţia Trump, ar fi „asigurat CRNI că va conduce Iranul înainte de 2019“. John Bolton nu este singurul care susţine CNRI. Este şi cazul mai multor oficiali americani, începând cu Rudy Giuliani, fostul primar de New York şi actualul avocat al lui Donald Trump, şi figuri politice franceze precum Rama Yade şi Michele de Vaucouleurs.

Mujahedinii au însă un trecut compromităţor. Până în 2012 în Statele Unite şi în 2009 în Europa, CRNI era plasat pe lista organizaţiilor teroriste. În plus, organizaţia este considerată de către detractorii săi drept o sectă ţinută laolaltă de un cult al personalităţii. Maryam Radjavi este venerată de membrii organizaţiei. În 2003, pe când era interogată de la Direcţia de supraveghere a teritoriului (DST), unii membri ai CRNI s-au incendiat la Paris pentru a denunţa detenţia ei şi a-i obţine eliberarea.

Totodată, marele handicap pentru OMPI şi CRNI este că nu au niciun sprijin în Iran. Membrii lor sunt consideraţi trădători de la colaborarea întreţinută cu Saddam Hussein în timpul războiului irakiano-iranian din 1980-1988. „Mujahedinii sunt foarte detestaţi de iranieni“, notează Mahnaz Shirali.

Alţii mizează pe prinţul moştenitor, Reza Pahlavi, fiul ultimului şah al Iranului. În urma manifestaţiilor de la mijlocul lui noiembrie, acesta a scris pe Twitter: „Singura soluţie este prăbuşirea acestui regim criminal şi străin intereselor Iranului“.

 
Reza Pahlavi vorbind în faţa presei americane FOTO EPA-EFE

„În opinia mea, prinţul moştenitor este alternativa cea mai credibilă, dar cred că nu vrea să joace un rol de lider. Cred că nu este la înălţimea rolului pe care societatea iraniană ar vrea să îl joace“, subliniază Mahnaz Shirali.

La rândul său, Clément Therme, respinge categoric această opţiune: „Prinţul moştenitor corespunde modernităţii, unui model pozitiv, dar şi el a moştenit din această fracturare (iraniană) în urma revoluţiei (din 1979). Prin urmare, nu poate încarna unitatea“.

Refuzulul votului?

În lipsa unei alternative viabile şi fără speranţe de reforme pentru mulţi iranieni înainte de alegerile legislative, programate la 21 februarie, nu mai rămâne decât chestiunea prezentării la urne. „Pe zi ce trece, situaţia se înrăutăţeşte. În această ţară, eşti discreditat şi nu ai nicio putere de a protesta. Probabil că singura soluţie de protest este de a nu mai participa la alegeri. O decizie pe care eu şi mulţi alţii am luat-o“, susţine Mariam. „Discriminarea, reprimarea manifestanţilor, şomajul, pierderea valorii monedei naţionale, discriminarea între bărbaţi şi femei, corupţia unor mollahi, distribuirea nedreaptă a bugetului, de ce să continue toate acestea?“, se întreabă Leila. „Oricine votează este un renegat“, se revoltă ea.

Mahnaz Shirali explică aceste păreri. Potrivit ei, participarea la alegeri nu semnifică neapărat o aderare la sistem, căci multe persoane depind de ajutoarele de stat. Potrivit unor date furnizate de autorităţi, 60 de milioane de iranieni primesc ajutor din partea regimului. Iar aceşti oameni votează în primul rând cu gândul de a nu-şi pierde acest venit.

Cercetătoarea constată totuşi o schimbare de mentalitate: „Astăzi, mulţi iranieni cred că nu mai au nevoie de un lider tutelar. Ei au atins maturitatea. Populaţia nu mai are frică de haos şi afirmă că sunt destule persoane competente atât în interiorul ţării, cât şi în afara ei pentru a înlocui regimul actual“. Oricum, adaugă ea, nu poate avea loc o schimbare a regimului „atâta timp cât Republica Islamică este susţinută de Uniunea Europeană, Rusia şi China“.

Săturaţi de criză, şomaj, lipsă de speranţă pentru viitor şi angoasa cauzată de izbucnirea unui posibil război, tinerii iranieni preferă să plece din ţară. În 2018, Diaspora iraniană număra 5.162.000 de persoane. În aceste condiţii, schimbarea este greu de imaginat în Iran.

Sara Saidi

http://www.slate.fr, după adevarul.ro 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 24 Septembrie 2020, ora: 14:12

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 08:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 07:48

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Potrivit meteorologilor, astăzi, aerul se va încălzi până 23..26 de grade Celsius în nord, 24..27 de grade în centru și 25..28 de grade în sud. Presiunea atmosferică va fi ridicată. Vântul va sufla din sud-est, cu o viteză de 2-7 metri pe secundă....

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 04:29

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Istoricul botoşănean Nicolae Iorga a fost considerat un titan al culturii româneşti interbelice. Cu toate acestea, şi-a găsit sfârşitul la marginea unei păduri, batjocorit şi apoi ucis cu bestialitate. Vă prezintăm radiografia asasinatului celebru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 01:44

Prima femeie care a murit pentru Hristos – Calendar creștin ortodox: 24 septembrie

Prima femeie care a murit pentru Hristos – Calendar creștin ortodox: 24 septembrie

Sfânta Întâia Muceniță Tecla, cea Întocmai cu Apostolii, s-a născut în Iconia (astăzi Konya, în Turcia) în prima jumătate a secolului I d.Hr.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 01:22

Șeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupție din Austria. El e acuzat de abuz de încredere și acceptarea de foloase într-o tranzacție uriașă cu fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi

Șeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupție din Austria. El e acuzat de abuz de încredere și acceptarea de foloase într-o tranzacție uriașă cu fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi

Rainer Seele, CEO-ul companiei austriece OMV, care controlează Petrom, este vizat de o plângere depusă de un whistleblower la parchetul anticorupție din Austria, transmite publicația locală Kurier. Plângerea a fost confirmată de un purtător de cuvânt al parchetului, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:27

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Lista agenților economici din Capitală care încalcă normele va fi făcută publică, pentru ca cetățenii să poată vedea cine se face vinovat pentru mirosul insuportabil.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:03

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

Nicotina este unul dintre produsele nocive, eliminate prin fumul țigării în timpul arderii. În același timp, împreună cu nicotina, se elimină o serie de substanțe dăunătoare sănătății. Nicotina creează dependență, dar nu este direct responsabilă de provocarea...

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 23 Septembrie 2020, ora: 10:00

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House, proiectul care a spart tiparele cu metoda inovativă de achitare în rate, anunță ridicarea programată a prețurilor. Potrivit angajaților companiei de construcție, începând cu data de 29 septembrie m2 va costa mai mult cu 55 €.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 08:49

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali au cerut marţi testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor care, în opinia lor, amplifică scăderea traficului, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 23 Septembrie 2020, ora: 08:45

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

 Un botez din Buzău a fost întrerupt de poliție aseară, pentru că parcicipanții nu respectau regulile impuse în contextul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 23 Septembrie 2020, ora: 08:42

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Simona Halep a vorbit despre retragerile numeroase de la Roland Garros, după ce trei jucătoare din top 10 au decis să nu participe, la fel ca și alte sportive importante.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 23 Septembrie 2020, ora: 08:41

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

 Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat marţi statele lumii să susţină o recuperare "verde" a economiei mondiale în era post-COVID, în mesajul video transmis lucrărilor celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, relatează Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)