Astăzi 3 Iunie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 12:54
Abonamente

Actualitate 15 Ianuarie 2020, ora 09:47

Care este alternativa politică la Republica Islamică Iran?

Marime Font

 Cu mai puţin de două luni înainte de alegerile legislative, prevăzute să aibă la loc la sfârşitul lui februarie, dar mai ales după asasinarea generalului Qassem Soleimani, populaţia iraniană este îngrijorată şi dezamăgită, iar o mare parte cere în stradă demisia regimului condus de ayatollahul Ali Khamenei.

 Spre sfârşitul lui 2019, iranienii au asistat la cea mai violentă represiune dusă împotriva lor de la instaurarea Republicii Islamice, acum 40 de ani. La 15 decembrie, Amnesty International a prezentat un bilanţ de 304 morţi în rândul protestatarilor care au ieşit în stradă în Iran din cauza nemulţumirilor de ordin social.

După acest episod sângeros, regimul de la Teheran şi-a pierdut artizanul strategiei sale din Orientul Mijlociu, generalul Qassem Soleimaini. Şeful Forţelor Quds, din cadrul Gardienilor Revoluţiei, corpul armat al Republicii Islamice Iran, a fost ucis la 3 ianuarie într-un atac cu dronă desfăşurat în apropierea aeroportului din Bagdad, capitala Irakului, la ordinul preşedintelui american Donald Trump. Această lichidare a dus la o escaladare fără precedent a tensiunilor între Teheran şi Washington, favorizând pe de o parte unificarea taberei conservatoare iraniene şi stârnind pe de altă parte temeri de izbucnirea unui război.

Loading...


Pierderea încrederii

În acest context, populaţia iraniană pare derutată. „Nu mai am încredere în nimeni, nici într-o persoană, nici măcar într-o politică“, spune Mariam, aflată în pragul depresiei. „Zilnic, oamenii au parte de câte o bulversare“, adaugă Atefeh într-un interviu acordat jurnalistei iraniene Sara Saidi.

Pe fondul unor relaţii foarte tensionate cu Statele Unite, Iranul se confruntă cu o criză economică fără precedent. Acordul nuclear semnat la Viena în vara lui 2015 cu Statele Unite conduse de Barack Obama, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania a devenit nul, procesul fiind început de republicanul Donald Trump odată cu instalarea sa la Casa Albă, exact acum trei ani. În mai 2018, America lui Trump s-a retras total din acest acord internaţional şi a reimpus sancţiunile economice împotriva Iranului, asfixiind ţara din Orientul Mijlociu, unde rata inflaţiei a ajuns la peste 40 la sută, dar şi populaţia ei, estimată la peste 82 de milioane.

În mod firesc, anunţul făcut la 15 noiembrie cu privire la creşterea preţului la benzină a scos în stradă peste 200.000 de protestatari în Iran. Regimul a răspuns imediat, întrerupând internetul în întreaga ţară şi reprimând manifestaţiile. Pe lângă bilanţul victimelor anunţat de Amnesty, ONU evocă peste 7.000 de arestări.

Dezamăgiţi, iranienii se simt neputincioşi. „Dacă protestezi paşnic, ei spun că eşti mituit de Statele Unite, că eşti un element străin sau un gălăgios. Pe scurt, găsesc patru sau cinci capete de acuzare“, afirmă Leila.

Eliminarea lui Soleimani îi îngrijorează în aceeaşi măsură. Gândurile şi temerile lor sunt legate de riscul declanşării unui război şi agravării crizei economice.


O susţinătoare a regimului de la Teheran bocindu-l pe Mohammad Soleimani FOTO EPA-EFE

În opinia lui Clement Therme, cercetător la CERI, de la Sciences Po din Paris, oamenii ies în stradă pe axa Liban-Irak-Iran pentru a cere „normalitate“. Dar tinerii iranieni, care reprezintă peste 70 la sută din populaţie, refuză deocamdată ideea unei revoluţii, pe care o consideră un regres în raport cu 1979, când părinţii lor au trecut printr-o experienţă de acest gen.

„Ultima noastră opţiune este votul, trebuie să-l utilizăm!“, subliniază o studentă de la Teheran.

Potrivit lui Clément Therme, situaţia are şanse de schimbare în Iran. „Represiunea dusă de stat provoacă radicalizarea manifestanţilor“, comentează cercetătorul francez. Ori, continuă el, „revoluţia presupune violenţă“. „Unii iranieni sunt pregătiţi. Au rezistat deja violenţei duse de stat în cursul unor manifestaţii desfăşurate recent, Provocarea lor acum este de a deveni uniţi. Altfel spus, să reuşească să atragă clasa de mijloc şi cea superioară, care au ceva de pierdut. Regimul, în schimb, va încerca să divizeze, prin propagandă şi printr-un discurs accentuat pe securitate, miza fiind împiedicarea erijării unei alternative“, remarcă Therme.


Acţiune de protest la Teheran faţă de conducerea Iranului FOTO EPA-EFE

Atacul cu dronă dus de Statele Unite împotriva lui Mohammad Soleimani alimentează din plin propaganda, precizează Mahnaz Shirali, politoloagă şi specialistă în probleme iraniene.

Prezentat de regimul de la Teheran drept omul care a ţinut organizaţia teroristă Statul Islamic departe de Iran, uciderea lui Soleimani a impulsionat sentimentul de unitate naţională şi a consolidat aripa conservatoare. Întru dăinuirea Republicii Islamice, Soleimani este ridicat la rang de martir. Iar această consolidare naţională este favorizată de noi ameninţări din partea lui Trump, care a declarat recent că va ţinti 52 de situri culturale iraniene în cazul unor acţiuni de represalii.

O opoziţie fragilă în străinătate

La 4 ianuarie, Maryam Radjavi, preşedinta Consiliului Naţional a Rezistenţei Iraniene (CNRI), şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu moartea generalului iranian.

Cu sediul la Paris, în Franţa, CNRI încorporează Organizaţia Mujahedinilor Poporului Iranian (OMPI) şi se opune regimului din Iran. Fondată în 1965 în opoziţie cu regimul monarhic al lui Mohammad Reza Pahlavi, OMPI este în prezent foarte activă, mai ales pe reţelele de socializare, în timp ce CNRI este considerată de unii drept o alternativă la regimul actual.


Maryam Radjavi FOTO EPA-EFE

Eliminarea lui Soleimani accelerează înlăturarea regimului de la putere - potrivit lui Maryam Radjavi

Potrivit unui articol publicat de cotidianul francez „Le Figaro“ în iunie 2018, John Bolton, pe atunci consilier de securitate naţională în administraţia Trump, ar fi „asigurat CRNI că va conduce Iranul înainte de 2019“. John Bolton nu este singurul care susţine CNRI. Este şi cazul mai multor oficiali americani, începând cu Rudy Giuliani, fostul primar de New York şi actualul avocat al lui Donald Trump, şi figuri politice franceze precum Rama Yade şi Michele de Vaucouleurs.

Mujahedinii au însă un trecut compromităţor. Până în 2012 în Statele Unite şi în 2009 în Europa, CRNI era plasat pe lista organizaţiilor teroriste. În plus, organizaţia este considerată de către detractorii săi drept o sectă ţinută laolaltă de un cult al personalităţii. Maryam Radjavi este venerată de membrii organizaţiei. În 2003, pe când era interogată de la Direcţia de supraveghere a teritoriului (DST), unii membri ai CRNI s-au incendiat la Paris pentru a denunţa detenţia ei şi a-i obţine eliberarea.

Totodată, marele handicap pentru OMPI şi CRNI este că nu au niciun sprijin în Iran. Membrii lor sunt consideraţi trădători de la colaborarea întreţinută cu Saddam Hussein în timpul războiului irakiano-iranian din 1980-1988. „Mujahedinii sunt foarte detestaţi de iranieni“, notează Mahnaz Shirali.

Alţii mizează pe prinţul moştenitor, Reza Pahlavi, fiul ultimului şah al Iranului. În urma manifestaţiilor de la mijlocul lui noiembrie, acesta a scris pe Twitter: „Singura soluţie este prăbuşirea acestui regim criminal şi străin intereselor Iranului“.

 
Reza Pahlavi vorbind în faţa presei americane FOTO EPA-EFE

„În opinia mea, prinţul moştenitor este alternativa cea mai credibilă, dar cred că nu vrea să joace un rol de lider. Cred că nu este la înălţimea rolului pe care societatea iraniană ar vrea să îl joace“, subliniază Mahnaz Shirali.

La rândul său, Clément Therme, respinge categoric această opţiune: „Prinţul moştenitor corespunde modernităţii, unui model pozitiv, dar şi el a moştenit din această fracturare (iraniană) în urma revoluţiei (din 1979). Prin urmare, nu poate încarna unitatea“.

Refuzulul votului?

În lipsa unei alternative viabile şi fără speranţe de reforme pentru mulţi iranieni înainte de alegerile legislative, programate la 21 februarie, nu mai rămâne decât chestiunea prezentării la urne. „Pe zi ce trece, situaţia se înrăutăţeşte. În această ţară, eşti discreditat şi nu ai nicio putere de a protesta. Probabil că singura soluţie de protest este de a nu mai participa la alegeri. O decizie pe care eu şi mulţi alţii am luat-o“, susţine Mariam. „Discriminarea, reprimarea manifestanţilor, şomajul, pierderea valorii monedei naţionale, discriminarea între bărbaţi şi femei, corupţia unor mollahi, distribuirea nedreaptă a bugetului, de ce să continue toate acestea?“, se întreabă Leila. „Oricine votează este un renegat“, se revoltă ea.

Mahnaz Shirali explică aceste păreri. Potrivit ei, participarea la alegeri nu semnifică neapărat o aderare la sistem, căci multe persoane depind de ajutoarele de stat. Potrivit unor date furnizate de autorităţi, 60 de milioane de iranieni primesc ajutor din partea regimului. Iar aceşti oameni votează în primul rând cu gândul de a nu-şi pierde acest venit.

Cercetătoarea constată totuşi o schimbare de mentalitate: „Astăzi, mulţi iranieni cred că nu mai au nevoie de un lider tutelar. Ei au atins maturitatea. Populaţia nu mai are frică de haos şi afirmă că sunt destule persoane competente atât în interiorul ţării, cât şi în afara ei pentru a înlocui regimul actual“. Oricum, adaugă ea, nu poate avea loc o schimbare a regimului „atâta timp cât Republica Islamică este susţinută de Uniunea Europeană, Rusia şi China“.

Săturaţi de criză, şomaj, lipsă de speranţă pentru viitor şi angoasa cauzată de izbucnirea unui posibil război, tinerii iranieni preferă să plece din ţară. În 2018, Diaspora iraniană număra 5.162.000 de persoane. În aceste condiţii, schimbarea este greu de imaginat în Iran.

Sara Saidi

http://www.slate.fr, după adevarul.ro 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 12:54

Octavian Țîcu propune deputaților un PACT ANTI-DODON

Octavian Țîcu propune deputaților un PACT ANTI-DODON

Apel către forțele anti-Dodon din Parlament:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 12:45

ÎNCOTRO? O explozie „controlată” a avut loc în FAȚA clădirii MAI din Chișinău / VIDEO. În pachetul care a fost detonat era un ceas și un buchet de flori

ÎNCOTRO? O explozie „controlată” a avut loc în FAȚA clădirii MAI din Chișinău / VIDEO. În pachetul care a fost detonat era un ceas și un buchet de flori

O explozie a avut loc în fața Ministerului de Interne. Se pare că a fost una controlată, întrucât geniștii au atenționat momentul.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 3 Iunie 2020, ora: 12:35

Finalistul din a doua ediție a jocului „Bani la greu” a câștigat 118 000 de lei în 10 minute

Finalistul din a doua ediție a jocului „Bani la greu” a câștigat 118 000 de lei în 10 minute

Să deveniți mai bogați cu 118 000 de lei în doar câteva minute e posibil cu Loteria Națională. Pentru aceasta trebuie să vă mobilizați norocul și să înregistrați bilete cu ”Participare la tragere la sorți pentru Jocurile TV”! De acest lucru s-a convins...

( ) Citeşte tot articolul

Criza 3 Iunie 2020, ora: 12:28

OMS: Industria tutunului cheltuiește anual 8 miliarde de dolari pentru marketing și publicitate. Produsele din tutun ucid în fiecare an peste 8 milioane de oameni

OMS: Industria tutunului cheltuiește anual 8 miliarde de dolari pentru marketing și publicitate. Produsele din tutun ucid în fiecare an peste 8 milioane de oameni

​Produsele din tutun ucid peste 8 milioane de oameni în fiecare an, iar peste un milion dintre aceștia mor din cauza expunerii la fumatul pasiv, arată Organizația Mondială a Sănătății. "Industria tutunului și cele asociate acesteia trebuie să găsească în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 Iunie 2020, ora: 12:23

Zodia care trece prin foc și sabie. Necazurile se țin scai

Zodia care trece prin foc și sabie. Necazurile se țin scai

 Berbec Careul dintre Soare și Marte te va provoca să pierzi energie într-un mod neproductiv.  Taur Partenerul este foarte melancolic și insistă să îți spună regretele sale. Tu ai nevoie să fii prezent.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 3 Iunie 2020, ora: 12:17

Așa faci cel mai bun peşte la cuptor. Ingredientul care face diferenţa

Așa faci cel mai bun peşte la cuptor. Ingredientul care face diferenţa

 Gătit în folie de aluminiu, peştele îşi intensifică aroma. Vinul alb şi roşiile cherry, cărnoase şi suculente, înnobilează carnea. O reţetă Jamie Oliver, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 11:48

Tânăr de 30 ani lovit MORTAL de tren. Cum s-a petrecut tragedia

Tânăr de 30 ani lovit MORTAL de tren. Cum s-a petrecut tragedia

Tragedia a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 02:20, în proximitatea stației de tren din localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 11:43

FOTO / Explozie într-o casă din Orhei. O femei de 56 de ani a MURIT

FOTO / Explozie într-o casă din Orhei. O femei de 56 de ani a MURIT

În dimineața zilei de 3 iunie angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI au fost solicitați pentru a interveni în urma unei deflagrații care a avut loc într-o gospodărie din localitatea Pohrebeni, raionul Orhei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 11:40

Din 15 iunie am putea merge în România FĂRĂ SĂ STĂM 14 zile în carantină

Din 15 iunie am putea merge în România FĂRĂ SĂ STĂM 14 zile în carantină Foto: București

Veste bună pentru românii care şi-au făcut planuri de vacanţă în Grecia sau Bulgaria anul acesta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 09:49

Un fost ziarist de la Sputnik Moldova denunță cenzura practicată de oficiosul propagandei ruse

Un fost ziarist de la Sputnik Moldova denunță cenzura practicată de oficiosul propagandei ruse

Sputnik Moldova, finanțată de guvernul rus și devenită un instrument al propagandei mediatice oficiale, ar avea o listă cu persoane „indezirabile” pentru apariția în textele publicate pe site sau în emisiunile difuzate de postul lor de radio, acuză un ziarist...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 08:54

Prognoza METEO pentru 7 zile / FOTO

Prognoza METEO pentru 7 zile / FOTO

 Meteorologii anunță pentru astăzi ploi calme doar în regiunea de nord. În centru și sud vremea va fi însorită, cu cer parțial acoperit de nori.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 08:34

Un tren pe ruta Bălți-Ocnița a luat foc din mers / VIDEO

Un tren pe ruta Bălți-Ocnița a luat foc din mers / VIDEO

 Un nou incendiu pe calea ferată. Trenul Ocniţa-Bălţi a luat foc, ieri, pe sectorul Tîrnova-Dondușeni. Potrivit unui comunicat al CFM, ajutorul mașinistului a observat fum în cabina din spate a trenului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 3 Iunie 2020, ora: 08:28

Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19

Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19

 Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Ceban, pe 3 iunie. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, edilul a precizat că pretura sectorului Buiucani a intrat în carantină.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 08:27

Cutremur fără precedent în Europa! Anunțul făcut de Franța, a doua mare economie de pe continent

Cutremur fără precedent în Europa! Anunțul făcut de Franța, a doua mare economie de pe continent

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor a anunţat luni că Guvernul de la Paris mizează în prezent pe o contracţie de 11% a Produsului Intern Brut în acest an, faţă de un recul de 8% cât estima anterior.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 Iunie 2020, ora: 08:18

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 3 IUNIE 2020. Gândește bine ce vrei!

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 3 IUNIE 2020. Gândește bine ce vrei!

 Soarele in Gemeni si Venus retrograd fac o conjunctie de zile mari. Intereseaza-te de ceva nou: poate un nou look, un nou stil, o noua conceptie. Simti nevoia de ceva proaspat. Chiar daca Mercur incepe sa incetineasca si sa se pregatesca de retrogradarea din 18 iunie, Marte vrea mai multa...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 Iunie 2020, ora: 07:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 07:25

ULTIMA ORĂ /// 60 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 60 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că în total 60 persoane s-au infectat, 0 cazuri suspecte, 15 se află în carantină, 113 sunt monitorizate la domiciliu și 39 sunt tratate!

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 3 Iunie 2020, ora: 01:13

Vatra Dornei - comoara turistică a Bucovinei

Vatra Dornei - comoara turistică a Bucovinei

Statiunea Vatra Dornei se afla la 89 de kilometri de Bistrita Nasaud si 112 kilometri de Suceava, si este recunoscuta si apreciata in intreaga lume pentru frumusetea ei. Numita si Perla Bucovinei, Vatra Dornei nu inceteaza sa impresioneze turistii de peste tot prin clima placuta, peisaje...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 3 Iunie 2020, ora: 00:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)