Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 22 Februarie 2019
Abonamente

Lumea 18 Ianuarie 2013, ora 06:21    Din editia print

Care limbă e cea mai vorbită în lume? Câte persoane vorbesc româna? Dar „moldoveneasca”?

Marime Font

Foto: AFP

Aproximativ 473 de limbi, dintre care 182 doar din America, sunt în pericol să dispară în viitor, se arată în cea de-a 16 ediţie a „Ethnologue – Languages of the World”, editat de M. Paul Lewis. 

Totuşi, acest lucru nu reprezintă o problemă atât de gravă, în condiţiile în care, în prezent, pe glob se vorbesc peste 6800 de limbi.

Potrivit statisticii publicate în volumul SIL International - o organizaţie internaţională nonprofit, cea mai vorbită limbă din lume de către nativi este chineza, cu aproximativ 1,2 miliarde de persoane care o folosesc. Aceasta este limba oficială nu numai în Republica Populară Chineză, dar şi în Taiwan şi Singapore. De asemenea, chineza, incluzând toate dialectele sale (mandarina, cantoneza, taivaneza ş.a.), este vorbită şi de comunităţile din alte 28 de ţări. Totodată, chineza se află printre cele şase limbi oficiale ale ONU.


Pe locul al doilea se află spaniola, limbă vorbită în 44 de ţări. Peste 405 milioane de persoane din întreaga lume vorbesc această limbă, pentru 329 milioane dintre aceştia fiind limbă maternă.

Mai mult, întrucât spaniola este a treia cea mai studiată limbă din lume, după engleză şi franceză, se apreciază că numărul total al vorbitorilor săi urmează să crească cu 7,5% în următorii 17 ani. Astfel, în anul 2030, circa 535 milioane de persoane vor vorbi spaniola, se arată în raportul „Spanish: A lively language", întocmit de Languages Work.

Următoarea clasată, cu 328 milioane de vorbitori nativi, este limba engleză. Pe lângă SUA, engleza mai este limbă oficială secundară şi în alte 54 de ţări, printre care Bahamas, Barbados, Fiji, Kenya, Namibia şi Sierra Leone.

Totodată, engleza este cea mai studiată limbă din lume, astfel că numărul total al vorbitorilor ajunge la 1,5 miliarde de persoane. În Europa, cei mai mulţi elevi care studiază limba engleză încă din clasele primare provin din Spania, Italia, Austria şi Grecia, arată datele Eurostat.
În România, statisticile arată că procentul elevilor care studiază limba engleză în ciclurile superioare de învăţământ a crescut de la 92,9% în anul 2004, la 99,2% în anul 2011.

Pe locul al patrulea în topul celor mai vorbite limbi, este araba. Astfel, pentru 221 milioane de persoane, aceasta este limbă maternă. În prezent, araba este limbă oficială în Algeria, Arabia Saudită, Bahrain, Ciad, Comore, Djibouti, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Eritreea, Iordania, Irak, Israel, Kuweit, Liban, Libia, Maroc, Mauritania, Oman, Palestina, Qatar, Sahara Occidentală, Siria, Sudan, Tunisia, Yemen.

Următoarea în clasament este limba hindi, vorbită în 20 de ţări, de peste 182 milioane de persoane. Aceasta este limba oficială în India, dar este vorbită şi în comunităţile din Sudul Africii şi Nepal.

Bengaleza, limba oficială în Bangladesh, este limba maternă pentru 181 milioane de persoane. De asemenea, bengaleza este vorbită de comunităţile din Canada, India, Malawi, Nepal, Arabia Saudită, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie şi SUA.

Singurul câştigător al unui Premiu Nobel pentru Literatură care a scris în limba bengaleză a fost Rabindranath Tagore (Rabindranâth Thâkur), supranumit şi „Sufletul Bengalului” sau „Profetul Indiei Moderne”.

Pe locul al şaptelea se află portugheza, limbă nativă pentru 178 milioane de persoane. Este limbă oficială pentru nouă ţări, printre care Brazilia, Mozambic, Angola, Portugalia, Guineea-Bissau şi Guineea Ecuatorială.

Limba rusă este vorbită în 33 de ţări, de 144 milioane de persoane. Este limba oficială a Federaţiei Ruse, dar şi a altor ţări, precum Belarus şi Kazahstan.

Japoneza, limba maternă pentru 122 milioane de persoane, se află pe locul al nouălea în clasament.
 
Pe poziţia a zecea este limba germană, al cărei număr de vorbitori este de 90,3 milioane de persoane. Aceasta este limba maternă pentru majoritatea populaţiei în Germania, Austria, Elveţia şi Liechtenstein. În total, limba germană este vorbită în 43 de ţări.
Top 20 este completat de limba javaneză (84,6 milioane), limba lahnda (78,3 milioane), telugu (69,8 milioane), vietnameză (68,6 milioane), limba marathi (68,1 milioane), franceză (67,8 milioane), coreeană (66,3 milioane), tamila (65,7 milioane), italiană (61,7 milioane) şi limba urdu (60,6 milioane).

Clasamentul întocmit în „Ethnologue – Languages of the World" continuă astfel:

Limbi vorbite de 60-40 milioane de persoane: urdu, turca, gujarati, poloneza.

Limbi vorbite de 40-20 milioane de persoane: malaeza, bhojpuri, awadhi, ucraineana, malayalam, kannada, maithili, sunda, burmese, oriya, persana, marwari, limba punjanbă, filipeneza, hausa, tagalog, româna (locul 40 în Top 100), indoneziana, olandeza, sindhi, thailandeza, pushto, limba uzbecă, rajasthani. „Limba moldovenească” nu figurează în clasament.

Limbi vorbite de 20-10 milioane de persoane: yoruba, azera, igbo, amharic, chhattisgarhi, oromo, assamese, limba sârbo-croată, kurda, cebuano, sinhala, rangpuri, zhuang, limba malgaşă, nepaleza, somaleza, madura, greaca, chittagoniana, Haryanvi, magahi, deccana, ungara, fulah, catalana, shona, zulu, sylheti, quechua.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)