Lumea

Care limbă e cea mai vorbită în lume? Câte persoane vorbesc româna? Dar „moldoveneasca”?

Totuşi, acest lucru nu reprezintă o problemă atât de gravă, în condiţiile în care, în prezent, pe glob se vorbesc peste 6800 de limbi.

Potrivit statisticii publicate în volumul SIL International – o organizaţie internaţională nonprofit, cea mai vorbită limbă din lume de către nativi este chineza, cu aproximativ 1,2 miliarde de persoane care o folosesc. Aceasta este limba oficială nu numai în Republica Populară Chineză, dar şi în Taiwan şi Singapore. De asemenea, chineza, incluzând toate dialectele sale (mandarina, cantoneza, taivaneza ş.a.), este vorbită şi de comunităţile din alte 28 de ţări. Totodată, chineza se află printre cele şase limbi oficiale ale ONU.

Pe locul al doilea se află spaniola, limbă vorbită în 44 de ţări. Peste 405 milioane de persoane din întreaga lume vorbesc această limbă, pentru 329 milioane dintre aceştia fiind limbă maternă.

Mai mult, întrucât spaniola este a treia cea mai studiată limbă din lume, după engleză şi franceză, se apreciază că numărul total al vorbitorilor săi urmează să crească cu 7,5% în următorii 17 ani. Astfel, în anul 2030, circa 535 milioane de persoane vor vorbi spaniola, se arată în raportul „Spanish: A lively language", întocmit de Languages Work.

Următoarea clasată, cu 328 milioane de vorbitori nativi, este limba engleză. Pe lângă SUA, engleza mai este limbă oficială secundară şi în alte 54 de ţări, printre care Bahamas, Barbados, Fiji, Kenya, Namibia şi Sierra Leone.

Totodată, engleza este cea mai studiată limbă din lume, astfel că numărul total al vorbitorilor ajunge la 1,5 miliarde de persoane. În Europa, cei mai mulţi elevi care studiază limba engleză încă din clasele primare provin din Spania, Italia, Austria şi Grecia, arată datele Eurostat.
În România, statisticile arată că procentul elevilor care studiază limba engleză în ciclurile superioare de învăţământ a crescut de la 92,9% în anul 2004, la 99,2% în anul 2011.

Pe locul al patrulea în topul celor mai vorbite limbi, este araba. Astfel, pentru 221 milioane de persoane, aceasta este limbă maternă. În prezent, araba este limbă oficială în Algeria, Arabia Saudită, Bahrain, Ciad, Comore, Djibouti, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Eritreea, Iordania, Irak, Israel, Kuweit, Liban, Libia, Maroc, Mauritania, Oman, Palestina, Qatar, Sahara Occidentală, Siria, Sudan, Tunisia, Yemen.

Următoarea în clasament este limba hindi, vorbită în 20 de ţări, de peste 182 milioane de persoane. Aceasta este limba oficială în India, dar este vorbită şi în comunităţile din Sudul Africii şi Nepal.

Bengaleza, limba oficială în Bangladesh, este limba maternă pentru 181 milioane de persoane. De asemenea, bengaleza este vorbită de comunităţile din Canada, India, Malawi, Nepal, Arabia Saudită, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie şi SUA.

Singurul câştigător al unui Premiu Nobel pentru Literatură care a scris în limba bengaleză a fost Rabindranath Tagore (Rabindranâth Thâkur), supranumit şi „Sufletul Bengalului” sau „Profetul Indiei Moderne”.

Pe locul al şaptelea se află portugheza, limbă nativă pentru 178 milioane de persoane. Este limbă oficială pentru nouă ţări, printre care Brazilia, Mozambic, Angola, Portugalia, Guineea-Bissau şi Guineea Ecuatorială.

Limba rusă este vorbită în 33 de ţări, de 144 milioane de persoane. Este limba oficială a Federaţiei Ruse, dar şi a altor ţări, precum Belarus şi Kazahstan.

Japoneza, limba maternă pentru 122 milioane de persoane, se află pe locul al nouălea în clasament.
 
Pe poziţia a zecea este limba germană, al cărei număr de vorbitori este de 90,3 milioane de persoane. Aceasta este limba maternă pentru majoritatea populaţiei în Germania, Austria, Elveţia şi Liechtenstein. În total, limba germană este vorbită în 43 de ţări.
Top 20 este completat de limba javaneză (84,6 milioane), limba lahnda (78,3 milioane), telugu (69,8 milioane), vietnameză (68,6 milioane), limba marathi (68,1 milioane), franceză (67,8 milioane), coreeană (66,3 milioane), tamila (65,7 milioane), italiană (61,7 milioane) şi limba urdu (60,6 milioane).

Clasamentul întocmit în „Ethnologue – Languages of the World" continuă astfel:

Limbi vorbite de 60-40 milioane de persoane: urdu, turca, gujarati, poloneza.

Limbi vorbite de 40-20 milioane de persoane: malaeza, bhojpuri, awadhi, ucraineana, malayalam, kannada, maithili, sunda, burmese, oriya, persana, marwari, limba punjanbă, filipeneza, hausa, tagalog, româna (locul 40 în Top 100), indoneziana, olandeza, sindhi, thailandeza, pushto, limba uzbecă, rajasthani. „Limba moldovenească” nu figurează în clasament.

Limbi vorbite de 20-10 milioane de persoane: yoruba, azera, igbo, amharic, chhattisgarhi, oromo, assamese, limba sârbo-croată, kurda, cebuano, sinhala, rangpuri, zhuang, limba malgaşă, nepaleza, somaleza, madura, greaca, chittagoniana, Haryanvi, magahi, deccana, ungara, fulah, catalana, shona, zulu, sylheti, quechua.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *