Astăzi 15 Octombrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 11:23
Abonamente

Timpul Local 11 Martie 2011, ora 05:36    Din editia print

Carnavalul din Cenac alungă iarna şi aduce primăvara

Marime Font

Caz unic în R. Moldova - localnicii din Cenac anunţă Postul Mare cu Carnavalul măştilor 

Câteva zile, planeta s-a cutremurat de Carnavalul de la Rio de Janeiro, cu măşti şi costume colorate, parade, muzică şi nelipsitul dans samba... Dar ştiţi că şi-n Moldova există un Carnaval al măştilor şi al costumelor, inspirate din mitologie şi folclorul nostru naţional? Da, este o localitate moldovenească în care, la sfârşit de iarnă, Carnavalul transformă străzile în scene de sărbătoare, iar pe localnici - în personaje de poveste, haioase şi energice.

Satul Cenac din raionul Cimişlia este localitatea unde Carnavalul a devenit o tradiţie foarte populară. În ajunul începerii Postului Paştelui, Cenacul îmbracă straie de carnaval, iar sătenii se avântă într-o petrecere a culorilor, a măştilor, a teatrului şi, nu în ultimul rând, a dansului folcloric. Întâmpinaţi la intrarea în Cenac de un grup de tineri mascaţi, dar şi de un spirit sărbătoresc, trebuia să arătăm că intrăm în sat cu gânduri bune şi cu dorinţă de petrecere, altfel nu te încadrezi în spectacolul Carnavalului din Cenac. Ajunşi în centrul satului, la Casa de cultură, chiar dacă vântul te tăia până la os, am văzut lumea din sat, de la mic la mare, adunată buluc pentru a petrece Carnavalul sau Festivalul măştilor, după cum îi spuneau unii dintre săteni.

O tradiţie renăscută


Parada măştilor şi a costumelor pe uliţele satului Cenac, Cimişlia


Unul dintre spectatori, un bătrân localnic, Mihail Secară, ne spune că acest carnaval este de ani buni o tradiţie. „Încă de pe când eram tânăr (dar acum am 70 de ani), se făcea festivalul cu măşti şi costume. Era marea noastră veselie de la Lăsatul Secului, după care începe Postul Mare. Sărbătoarea aceasta este făcută ca lumea să înţeleagă că nu trebuie să mai mănânce de frupt”. Ce-i drept, acum e mai interesant, pentru că se adună lume din mai multe sate, cu costume mai colorate şi măşti mai frumoase”, ne spune moşul.

Copiii, însă, atât cei mascaţi, cât şi cei care admirau spectacolul, zgribuliţi de frig, susţineau la unison doar una: „Carnavalul se organizează pentru a alunga iarna, ca să ne aducă primăvara”. Victor Secară, un băiat purtând mândru un costum naţional, ne-a zis că ei organizează acest festival la începutul primăverii, cu dansuri, cântece şi strigăte pentru „a fugări iarna”.

Cenacul, în ziua de Carnaval, îşi dezvăluie astfel latura creativă, de însufleţire şi bună voie a localnicilor, care au rămas puţini la număr şi sunt şi ei, ca în toate celelalte sate, bătuţi de frigul iernii. Potrivit sătenilor, sărbătoarea devine cu adevărat populară datorită pasiunii faţă de artă a directorului Casei de cultură din sat - Vasile Popovschi.

Ludmila Mardare îşi aminteşte că datina este din străbuni, numai că, o perioadă de timp, s-a uitat de ea. Şi-au reamintit de Carnaval acum vreo doi ani. „Vasile Popovschi ne întoarce la tradiţie şi reînnoieşte obiceiurile vechi. Abia aşteptăm să vedem tradiţionala paradă, apoi - programul artistic, în care fiecare îşi va prezenta măştile, iar în a doua jumătate a zilei, toţi se vor întoarce acasă şi vor mânca pentru ultima dată de frupt”.

„Împăratul satului”


Sufletul Carnavalului şi „împăratul satului”, precum îl numeau sătenii, Vasile Popovschi, ne-a încântat cu entuziasmul său la organizarea festivalului din Cenac.

„Ideea Carnavalului vine de la un obicei vechi - „Moşnegeii”. Cu vreo 50 de ani în urmă, la începutul primăverii şi a Postului Mare, centrul satului era împânzit de moşnegei mascaţi. Ei glumeau cu oamenii care ieşeau în centrul satului să-i privească. Din anii ’70, acest obicei a fost lăsat în umbră şi iată, după patru decenii, am decis să revenim la sărbătoarea dată, ca să ne distrăm plăcut împreună cu toţi oamenii, înainte de şapte săptămâni de pocăinţă, de regăsire şi de împăcare cu sine”.

Întrebat de unde se inspiră pentru crearea măştilor, care sunt confecţionate manual, „împăratul satului” pentru o zi ne-a spus că din folclor, din istoria noastră. „Când eram mic, nu numai că luam parte la Carnaval, dar participam şi la confecţionarea măştilor, a costumelor. De atunci port aceste amintiri în suflet şi am decis să organizez an de an Carnavalul cu parada măştilor, cu prezentarea lor, ca să dăm voie oamenilor să se manifeste prin teatru, cântec şi scamatorii. E o artă colectivă…”.

Carnavalul din Cenac, unicul în R. Moldova


Prezentarea artistică a costumelor şi a măştilor prin scenete de umor

De la Carnavalul din Cenac nu au lipsit nici invitaţii speciali din Chişinău sau din alte localităţi, printre care - un grup de tineri mascaţi de la Colegiul de Medicină şi Farmacie din Chişinău şi formaţia de copii ”Brumărel” din Bubuieci.
”Suntem a doua oară în Cenac, la Carnavalul de la sfârşitul iernii. Anul acesta, am venit cu 80 de măşti, confecţionate de mânuţele copiilor. Astfel, partea bună este că aceşti copii încep să cunoască tradiţiile populare”, a afirmat Maria Eremia, profesoară de istorie la liceul din satul Bubuieci.

Pe scena de sărbătoare a Cenacului s-au făcut observaţi şi câţiva turişti din SUA, Germania şi Franţa. Sandie, o tânără din Stuttgart, care face voluntariat la un centru de plasament pentru copii din Chişinău, a remarcat că a auzit de acest Carnaval şi a venit cu cea mai mare plăcere să vadă ce-i asta. „Este o sărbătoare mare. Norocul m-a adus la Cenac. Avem şi noi aşa ceva în Germania şi acum mi se face dor de cei de acasă”.
De altfel, primarul satului Cenac, Iurie Popescu, speră că acest Carnaval va atrage cât mai mulţi turişti şi va deveni unul internaţional.

„Dacă visul lui Vasile Popovschi - cel de a confecţiona câte o mască pentru fiecare locuitor al satului - va deveni realitate, atunci Carnavalul din Cenac va avea ecou în toată ţara, iar noi onorăm aceste iniţiative ale dumnealui”.
De dimineaţă, oameni în costume originale şi cu măşti au pornit alaiul pe uliţele satului, iar unii gospodari invitau petrecăreţii în curţile lor pentru a le aduce primăvara. După paradă, a avut loc o prezentare artistică a măştilor şi a scenetelor, în timp ce publicul s-a delectat cu voie bună, stăpânită de zâmbete. Ca în fiecare an, tradiţia carnavalului presupunea şi alegerea câştigătorilor, dar de data aceasta au fost premiaţi toţi participanţii, deoarece fiecare dintre ei s-a străduit ca, prin veselie şi frumuseţe, să alunge iarna şi să aducă primăvara…

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 15 Octombrie 2019, ora: 11:23

Alexandru Argint: Campania antialcoolică din 1985-1987 şi efectele sale pentru RSSM

Alexandru Argint: Campania antialcoolică din 1985-1987 şi efectele sale pentru RSSM Din editia print

13 la sută din moldoveni beau în fiecare zi

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 11:22

 Consiliera fracțiunii PPDA în Parlament, Angela Arama, susține că moldovenii ar trebui să înceteze să ceară „unire cu frații români” și să cânte „noi suntem români”, pentru că România ar fi „țara cu cele mai mari...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:57

Rise Project: Adevărul despre Dan Barna. Șeful USR, partidul care a inițiat campania „FărăPenali”, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE

Rise Project: Adevărul despre Dan Barna. Șeful USR, partidul care a inițiat campania „FărăPenali”, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE

Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eșecuri care au costat aproape șase milioane de euro, scrie Rise Project într-un material în care se afirmă că ”șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:54

Andrei Năstase despre candidații pentru primăria Chișinăului – „niște bufoni”

Andrei Năstase despre candidații pentru primăria Chișinăului – „niște bufoni”

Liderul PPDA Andrei Năstase își insultă contracandidații săi din cursa pentru primăria Chișinău și refuză să participe la dezbaterile televizate. Portalul politics.md scrie că Năstase arată încă o dată că este un individ dezechilibrat și plin de complexe. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:26

Femeile din China recurg la gesturi extreme pentru a se asigura că nu vor naşte fete

Femeile din China recurg la gesturi extreme pentru a se asigura că nu vor naşte fete

Femeile din China încalcă legea atunci când vor să afle sexul viitorului lor copil. Guvernul de la Beijing a interzis astfel de analize, însă ele se pot face în Hong Kong. Au apărut și rețele de cărăuși, care duc în regiunea autonomă fiole cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:17

ReStart Animest Chișinău. Fără apostrof și în altă locație

ReStart Animest Chișinău. Fără apostrof și în altă locație

Festivalul Internațional de Animație Animest dă jos apostroful, schimbă locația și revine la Chișinău cu o selecție bogată de animație Sci-fi, filme de Oscar, povești care au făcut înconjurul lumii și animatori de elită. Maratonul de proiecții speciale, petreceri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:16

Minister pentru relația cu R. Moldova, precondiția PMP pentru votul acordat noului Guvern al României

Minister pentru relația cu R. Moldova, precondiția PMP pentru votul acordat noului Guvern al României

 Eugen Tomac, președintele PMP, a declarat, în contextul căderii guvernului Dăncilă, că este necesară înființarea unui minister special pentru relația cu Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:14

Un nou accident GRAV. O fată de 13 ani a decedat, după ce mașina în care se afla s-a răsturnat

Un nou accident GRAV. O fată de 13 ani a decedat, după ce mașina în care se afla s-a răsturnat

O copilă de 13 ani a decedat, iar alți trei tineri au fost internați în Secția de reanimare, în urma unui grav accident produs ieri-seară, în jurul orei 21.30, în satul Blândești, comuna Sculeni din raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:13

Bilanțul taifunului Hagibis din Japonia a crescut considerabil. Cel puțin 70 de persoane au murit

Bilanțul taifunului Hagibis din Japonia a crescut considerabil. Cel puțin 70 de persoane au murit

Bilanțul taifunului Hagibis care a lovit Japonia și a provocat inundații și alunecări de teren a ajuns la 70 de morți, potrivit unei noi statistici prezentate marți de către televiziunea publică niponă, NHK, informează Le Figaro. Potrivit informațiilor prezentate de televiziunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:12

Sportivii din Moldova optează pentru Ion Ceban: El a susținut întotdeauna dezvoltarea sportului

Sportivii din Moldova optează pentru Ion Ceban: El a susținut întotdeauna dezvoltarea sportului

Candidatul la funcția de primar al Capitalei, Ion Ceban, are sprijinul mai multor sportivi cu renume din Republica Moldova. Aceștia speră că Ceban, ca un adevărat profesionist, va face ordine în Chișinău și va construi și amenaja terenuri și arene sportive.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:11

OPINIE /// Râul Bîc e un closet

OPINIE /// Râul Bîc e un closet

O promenadă pe malul râului Sena din Paris e reconfortantă. Iar o plimbare pe malul râului Bîc (Bâc) din Chişinău e în stare să te îngrozească. M-am dus deunăzi să văd Bîcul din preajma podului de la Circ, iar ceea ce am văzut m-a băgat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:10

România, primul loc la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2019

România, primul loc la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2019

Între 9 și 11 octombrie 2019, la Palatul Parlamentului din București, a avut loc cea de-a șasea ediție a Campionatului European de Securitate Cibernetică (ECSC 2019). Evenimentul, susținut la nivel european de ENISA (European Union Agency for Cyberecurity), a fost organizat în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:10

ONU | Rusia încalcă prevederile Convențiilor de la Geneva, modificând structura demografică a Crimeii

ONU | Rusia încalcă prevederile Convențiilor de la Geneva, modificând structura demografică a Crimeii

Aproximativ 12.000 de ucraineni au participat, luni, la Kiev, la Marşul împotriva capitulării, o acţiune de protest organizată de veteranii războiului din estul Ucrainei faţă de decizia noii conduceri a ţării de a accepta așa-numita "formulă Steinmeier" pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:07

FLASH /// Procurorii PCCOCS au trimis în judecată trei pretinși polițiști, care au cerut 40.000 lei de la un chișinăuian

FLASH /// Procurorii PCCOCS au trimis în judecată trei pretinși polițiști, care au cerut 40.000 lei de la un chișinăuian

Marți, 15 octombrie 2019, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a trei bărbați, care au pretins că ar fi polițiști și au cerut, prin șantaj, suma de 40.000 lei de la un locuitor din Chișinău, la care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:05

Ţările Uniunii Europene vor limita exporturile de armament spre Turcia

Ţările Uniunii Europene vor limita exporturile de armament spre Turcia

Ţările Uniunii Europene au anunţat intenţia de a limita exporturile de armament spre Turcia, din cauza intervenţiei militare în nordul Siriei, informează agenţia Associated Press. "Există un angajament puternic din partea tuturor membrilor Consiliului UE de a lua măsuri...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Octombrie 2019, ora: 10:04

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 OCTOMBRIE 2019. CAPRICORNII REZOLVĂ UN CONFLICT SENTIMENTAL

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 OCTOMBRIE 2019. CAPRICORNII REZOLVĂ UN CONFLICT SENTIMENTAL

Horoscopul zilei de 15 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Octombrie 2019, ora: 07:24

97 de ani de la încoronarea lui Ferdinand ca suveran al României Mari

97 de ani de la încoronarea lui Ferdinand ca suveran al României Mari Din editia print

Astăzi, 15 octombrie, se împlinesc exact 97 de ani de la unul dintre cele mai strălucite momente ale istoriei tuturor românilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Octombrie 2019, ora: 00:09

Nietzsche - un filosof răstălmăcit ideologic

Nietzsche - un filosof răstălmăcit ideologic Din editia print

Friedrich Wilhelm Nietzsche, s-a născut pe 15 octombrie 1844 într-o familie protestantă, tatăl său fiind pastor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:12

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

În astrologie, Venus este cea mai frumoasă planetă dintre toate. Ca și zeița de la care-i vine numele, stăpânește lucrurile după care toți oamenii se dau în vânt: iubire, frumusețe, plăcere și bani. În ultimele săptămâni, Venus a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:11

DECLARAȚII /// Portalul de știri Unimedia ar fi fost cumpărat de Igor Dodon

DECLARAȚII /// Portalul de știri Unimedia ar fi fost cumpărat de Igor Dodon

Președintele Igor Dodon, liderul neformal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), l-ar fi depășit deja pe fostul coordonator al coaliției de guvernare, Vlad Plahotniuc, la capitolul mijloace media pe care le deține. Cel puțin, așa spune președintele „Partidului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:07

Andrei Năstase: Mafia s-a dus de la Vlad Plahotniuc la Ion Ceban şi Igor Dodon

Andrei Năstase: Mafia s-a dus de la Vlad Plahotniuc la Ion Ceban şi Igor Dodon

Candidatul Blocului ACUM la funcţia de primar de Chişinău, Andrei Năstase, a lansat un nou atac la adresa colegului său din alianţa de guvernare, Ion Ceban, care este şi candidatul socialiştilor pentru Primăria Capitalei. Liderul PPDA i-a îndemnat pe alegători să nu voteze cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:01

La Orhei a fost dat în exploatare încă un drum reparat capital

La Orhei a fost dat în exploatare încă un drum reparat capital

Primăria Orhei a dat în exploatare încă o stradă reparată capital, amplasată într-un cartier important, deoarece asigură accesul la singura grădiniță din sectorul de Nord al orașului. Strada nu a mai fost reparată de zeci de ani și face parte din planul de reconstrucție a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)