Astăzi 28 Februarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 27 Februarie 2020
Abonamente

Timpul Local 11 Martie 2011, ora 05:36    Din editia print

Carnavalul din Cenac alungă iarna şi aduce primăvara

Marime Font

Caz unic în R. Moldova - localnicii din Cenac anunţă Postul Mare cu Carnavalul măştilor 

Câteva zile, planeta s-a cutremurat de Carnavalul de la Rio de Janeiro, cu măşti şi costume colorate, parade, muzică şi nelipsitul dans samba... Dar ştiţi că şi-n Moldova există un Carnaval al măştilor şi al costumelor, inspirate din mitologie şi folclorul nostru naţional? Da, este o localitate moldovenească în care, la sfârşit de iarnă, Carnavalul transformă străzile în scene de sărbătoare, iar pe localnici - în personaje de poveste, haioase şi energice.

Satul Cenac din raionul Cimişlia este localitatea unde Carnavalul a devenit o tradiţie foarte populară. În ajunul începerii Postului Paştelui, Cenacul îmbracă straie de carnaval, iar sătenii se avântă într-o petrecere a culorilor, a măştilor, a teatrului şi, nu în ultimul rând, a dansului folcloric. Întâmpinaţi la intrarea în Cenac de un grup de tineri mascaţi, dar şi de un spirit sărbătoresc, trebuia să arătăm că intrăm în sat cu gânduri bune şi cu dorinţă de petrecere, altfel nu te încadrezi în spectacolul Carnavalului din Cenac. Ajunşi în centrul satului, la Casa de cultură, chiar dacă vântul te tăia până la os, am văzut lumea din sat, de la mic la mare, adunată buluc pentru a petrece Carnavalul sau Festivalul măştilor, după cum îi spuneau unii dintre săteni.

O tradiţie renăscută


Parada măştilor şi a costumelor pe uliţele satului Cenac, Cimişlia

Loading...


Unul dintre spectatori, un bătrân localnic, Mihail Secară, ne spune că acest carnaval este de ani buni o tradiţie. „Încă de pe când eram tânăr (dar acum am 70 de ani), se făcea festivalul cu măşti şi costume. Era marea noastră veselie de la Lăsatul Secului, după care începe Postul Mare. Sărbătoarea aceasta este făcută ca lumea să înţeleagă că nu trebuie să mai mănânce de frupt”. Ce-i drept, acum e mai interesant, pentru că se adună lume din mai multe sate, cu costume mai colorate şi măşti mai frumoase”, ne spune moşul.

Copiii, însă, atât cei mascaţi, cât şi cei care admirau spectacolul, zgribuliţi de frig, susţineau la unison doar una: „Carnavalul se organizează pentru a alunga iarna, ca să ne aducă primăvara”. Victor Secară, un băiat purtând mândru un costum naţional, ne-a zis că ei organizează acest festival la începutul primăverii, cu dansuri, cântece şi strigăte pentru „a fugări iarna”.

Cenacul, în ziua de Carnaval, îşi dezvăluie astfel latura creativă, de însufleţire şi bună voie a localnicilor, care au rămas puţini la număr şi sunt şi ei, ca în toate celelalte sate, bătuţi de frigul iernii. Potrivit sătenilor, sărbătoarea devine cu adevărat populară datorită pasiunii faţă de artă a directorului Casei de cultură din sat - Vasile Popovschi.

Ludmila Mardare îşi aminteşte că datina este din străbuni, numai că, o perioadă de timp, s-a uitat de ea. Şi-au reamintit de Carnaval acum vreo doi ani. „Vasile Popovschi ne întoarce la tradiţie şi reînnoieşte obiceiurile vechi. Abia aşteptăm să vedem tradiţionala paradă, apoi - programul artistic, în care fiecare îşi va prezenta măştile, iar în a doua jumătate a zilei, toţi se vor întoarce acasă şi vor mânca pentru ultima dată de frupt”.

„Împăratul satului”


Sufletul Carnavalului şi „împăratul satului”, precum îl numeau sătenii, Vasile Popovschi, ne-a încântat cu entuziasmul său la organizarea festivalului din Cenac.

„Ideea Carnavalului vine de la un obicei vechi - „Moşnegeii”. Cu vreo 50 de ani în urmă, la începutul primăverii şi a Postului Mare, centrul satului era împânzit de moşnegei mascaţi. Ei glumeau cu oamenii care ieşeau în centrul satului să-i privească. Din anii ’70, acest obicei a fost lăsat în umbră şi iată, după patru decenii, am decis să revenim la sărbătoarea dată, ca să ne distrăm plăcut împreună cu toţi oamenii, înainte de şapte săptămâni de pocăinţă, de regăsire şi de împăcare cu sine”.

Întrebat de unde se inspiră pentru crearea măştilor, care sunt confecţionate manual, „împăratul satului” pentru o zi ne-a spus că din folclor, din istoria noastră. „Când eram mic, nu numai că luam parte la Carnaval, dar participam şi la confecţionarea măştilor, a costumelor. De atunci port aceste amintiri în suflet şi am decis să organizez an de an Carnavalul cu parada măştilor, cu prezentarea lor, ca să dăm voie oamenilor să se manifeste prin teatru, cântec şi scamatorii. E o artă colectivă…”.

Carnavalul din Cenac, unicul în R. Moldova


Prezentarea artistică a costumelor şi a măştilor prin scenete de umor

De la Carnavalul din Cenac nu au lipsit nici invitaţii speciali din Chişinău sau din alte localităţi, printre care - un grup de tineri mascaţi de la Colegiul de Medicină şi Farmacie din Chişinău şi formaţia de copii ”Brumărel” din Bubuieci.
”Suntem a doua oară în Cenac, la Carnavalul de la sfârşitul iernii. Anul acesta, am venit cu 80 de măşti, confecţionate de mânuţele copiilor. Astfel, partea bună este că aceşti copii încep să cunoască tradiţiile populare”, a afirmat Maria Eremia, profesoară de istorie la liceul din satul Bubuieci.

Pe scena de sărbătoare a Cenacului s-au făcut observaţi şi câţiva turişti din SUA, Germania şi Franţa. Sandie, o tânără din Stuttgart, care face voluntariat la un centru de plasament pentru copii din Chişinău, a remarcat că a auzit de acest Carnaval şi a venit cu cea mai mare plăcere să vadă ce-i asta. „Este o sărbătoare mare. Norocul m-a adus la Cenac. Avem şi noi aşa ceva în Germania şi acum mi se face dor de cei de acasă”.
De altfel, primarul satului Cenac, Iurie Popescu, speră că acest Carnaval va atrage cât mai mulţi turişti şi va deveni unul internaţional.

„Dacă visul lui Vasile Popovschi - cel de a confecţiona câte o mască pentru fiecare locuitor al satului - va deveni realitate, atunci Carnavalul din Cenac va avea ecou în toată ţara, iar noi onorăm aceste iniţiative ale dumnealui”.
De dimineaţă, oameni în costume originale şi cu măşti au pornit alaiul pe uliţele satului, iar unii gospodari invitau petrecăreţii în curţile lor pentru a le aduce primăvara. După paradă, a avut loc o prezentare artistică a măştilor şi a scenetelor, în timp ce publicul s-a delectat cu voie bună, stăpânită de zâmbete. Ca în fiecare an, tradiţia carnavalului presupunea şi alegerea câştigătorilor, dar de data aceasta au fost premiaţi toţi participanţii, deoarece fiecare dintre ei s-a străduit ca, prin veselie şi frumuseţe, să alunge iarna şi să aducă primăvara…

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 17:10

Iata o reteta deosebita, foarte usor de preparat: Cartofi umpluti cu branza si piept de curcan la cuptor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 17:06

Va prezentam o deliciosa reteta de bruschete cu rosii si legume fripte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 16:58

Pentru a stimula functiile de invatare si memorare ale creierului exista o anumita perioada a zilei cand ar trebui sa faci sport, spun specialistii. Cel mai bun moment al zilei in care ar trebui sa fii in sala de sport pentru antrenament este dimineata, pentru ca exercitiile facute inca de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 16:52

Creierul joacă rolul de centru de control al întregului organism, așa că este firesc să devenim foarte îngrijorați dacă vreo afecțiune ajunge să determine modificări aici. Unul dintre sindromurile frecvente la acest nivel este hipertensiunea intracraniană! Ce este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 16:49

Comisia Europeană continuă să se pregătească pentru eşecul negocierilor post-Brexit cu Marea Britanie, astfel că există riscul unor relaţii fără niciun acord începând din ianuarie 2021, informează Mediafax citând Le Figaro. „Comisia Europeană anticipează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 16:46

Viata noastra depinde astazi atat de mult de noile tehnologii, incat am ajuns sa ne simtim pierduti fara calculator, internet si telefon inteligent. In fiecare zi o noua inventie vine sa ne faca munca mai usoara, preluand mai ales din efortul mental pe care ar trebui sa-l depunem. Care sunt insa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 16:38

 Operatorul aerian Wizz Air anunţă reducerea numărului de zboruri efectuate din România către destinaţiile din Italia pe fondul epidemiei cu coronavirus. Potrivit companiei, măsura va fi valabilă în perioada 11 martie - 2 aprilie 2020, când capacitatea de zbor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 15:53

„Filumena Marturano sau Divorţ în stil italian” e un spectacol de succes al Teatrului Național din București, jucat, de altfel, și la Chișinău. Subiectul piesei e cunoscut şi din celebrul film „Căsătorie în stil Italian” (cu Sophia Loren şi Marcello...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 14:44

Alertă falsă cu bombă la Curtea de Apel Chișinău. O persoană necunoscută a sunat la 112 și a declarat că sediul instituției este minat. Urmăriți în continuare declarațiile unui avocat, care se afla în interior când a fost declanșată alarma: 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 14:35

Institutul Național de Sănătate Publică vine cu o serie de sfaturi pentru cei care au nevoie să călătorească, în contextul epidemiei de coronavirus Covid-19: Sfaturile sunt valabile atât pentru călătoriile cu avionul, cât și cele cu trenul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 14:28

Bilanțul morților în urma confruntărilor violente din New Delhi a ajuns la 25, relatează Al Jazeera. Violențele dintre grupurile musulmane și cele hinduse au început duminică și au continuat pentru a patra zi la rând. Peste 200 de oameni au fost internați în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 14:19

La sfârșitul iernii, a început să ningă în nordul țării. Imaginile de mai jos au fost surprinse în Otaci, acolo unde au căzut precipitații sub formă de zăpadă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 13:18

Republica Moldova va accesa un credit japonez preferenţial în valoare de 18,6 milioane de dolari pentru modernizarea tehnicii şi a echipamentului agricol. Un proiect de hotărâre cu privire la iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului de împrumut dintre Guvern şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 12:19

Danemarca şi Estonia confirmă primele cazuri de infectare cu coronavirus

Danemarca şi Estonia confirmă primele cazuri de infectare cu coronavirus

Danemarca şi Estonia au raportat, joi, primele cazuri de infecție cu coronavirus, transmite CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 12:07

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, JOI 27 FEBRUARIE 2020. Tu ce alegi între dragoste și conflict?

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, JOI 27 FEBRUARIE 2020. Tu ce alegi între dragoste și conflict?

Luna este in Berbec, prima zodie din cele 12, zodia noului inceput, deci o luam de la capat in calatoria celor 28 zile ale ei. In Berbec, Luna se intalneste azi in conjunctie cu Venus. Energia Berbecului taie in carne vie cand e nevoie, deci nu e loc de amabilitati si dulcegarii daca nu este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 11:23

Tom Cruise, izolat într-un hotel din Italia, în mijlocul crizei cu coronavirus / VIDEO

Tom Cruise, izolat într-un hotel din Italia, în mijlocul crizei cu coronavirus / VIDEO

 Tom Cruise se află în Veneția, Italia, la filmările pentru “Mission: Impossible 7”. Celebrul actor american, în vârstă de 57 de ani, este izolat în hotelul Gritti Palace Hotel, din Veneția, după ce filmările pentru noul film au fost suspendate din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 11:15

Avocat suspectat de circulația drogurilor - FOTO

Avocat suspectat de circulația drogurilor - FOTO

 Avocat suspectat de circulația drogurilor. La el acasă a fost găsită o cantitate impunătoare de PVP În perioada 2019 – prezent, polițiștii au investigat activitatea ilicită a unui grup de persoane implicate în circulația ilegală de droguri. În cadrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 10:45

ACCIDENT GRAV pe strada Calea Ieșilor: O ambulanță și un automobil s-au ciocnit violent / FOTO

ACCIDENT GRAV pe strada Calea Ieșilor: O ambulanță și un automobil s-au ciocnit violent / FOTO

O ambulanță și un automobil s-au lovit violent în această dimineață pe strada Calea Ieșilor din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 10:17

Profesori unguri protestează faţă de programa şcolară despre care spun că promovează ideologia naţionalistă: „NU VOI PREDA FASCISMUL”

Profesori unguri protestează faţă de programa şcolară despre care spun că promovează ideologia naţionalistă: „NU VOI PREDA FASCISMUL”

O asociaţie a profesorilor din Ungaria a protestat marţi faţă de adoptarea unei noi programe şcolare despre care afirmă că a fost concepută de partidul premierului Viktor Orban (Fidesz) în aşa fel încât să promoveze agenda naţionalistă a acestuia şi să limiteze...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 10:00

Sîrbu: Pavel Filip ar urma să revină în funcția de premier dacă Dodon câștigă alegerile

Sîrbu: Pavel Filip ar urma să revină în funcția de premier dacă Dodon câștigă alegerile

În cazul unei coaliții PD- PSRM, democrații s-ar alege cu câteva fotolii în ministere, iar după alegerile prezidențiale, unde nu ar înainta un propriu candidat, s-ar alege și cu funcția de premier. Aceasta în cazul în care ar câștiga șeful...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 09:55

Căştile care purifică aerul

Căştile care purifică aerul

Căştile dotate cu purificator de aer trezesc interesul britanicilor, un patent pentru un model care redă sunetul şi combate efectele poluării fiind deja obţinut la jumătatea anului 2019, arată The Verge.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 09:22

Igor Dodon a pierdut susținerea MAJORITĂȚII cetățenillor. Sondaj IMAS: Aproape 60% din oameni declară că nu-l vor vota pe Dodon

Igor Dodon a pierdut susținerea MAJORITĂȚII cetățenillor. Sondaj IMAS: Aproape 60% din oameni declară că nu-l vor vota pe Dodon

Portalul pro-kremlin sputnik.md publică rezultatele unui sondaj IMAS unde se vede clar că Igor Dodon a pierdut încrederea majorității cetățenilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 08:44

Cum să te ferești de coronavirus: 10 lucruri esențiale pe care trebuie să le știi

Cum să te ferești de coronavirus: 10 lucruri esențiale pe care trebuie să le știi

Ministerul Sănătăţii anunţă 10 puncte esenţiale despre cum te poţi proteja de Coronavirus. Noul coronavirus 2019 este acum denumit Sindrom Acut Respirator Sever – Coronavirus-2 (SARS-COV-2), iar boala asociată acestuia este legată de COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 08:31

Andrei Năstase: „DACĂ va fi nevoie îl vom doborî și pe Igor Dodon”

Andrei Năstase: „DACĂ va fi nevoie îl vom doborî și pe Igor Dodon”

„Exercițiile care le-am făcut odată și nu au dat roade nu le mai repet. Nu fac exerciții de dragul exercițiilor. Sunt zece ani de luptă în care a fost doborât Vladimir Plahotniuc, dacă va fi nevoie îl vom doborî și pe Igor Dodon în zece luni. Am luptat...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)