Astăzi 28 Martie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 18:43
Abonamente

Actualitate 23 Iulie 2019, ora 11:01

Cartea unui autor de bestseller din Israel a fost tradusă în rusă FĂRĂ capitolul cu minciunile lui Putin

Marime Font

Cartea unui autor de bestseller din Israel, a fost tradusa in Rusia omițându-se fragementul despre ”Putin minicinosul” și distorsionându-se capitolul despre invazia din Crimeea.

Editura rusă Sinbad a publicat într-o traducere distorsionată cartea istoricului israelian Yuval Noah Harari – ”21 de lecții pentru secolul XXI”.

După cum se menționează în descrierea volumului de pe site-ul editurii, profesorul de istorie de 43 de ani, „care este numit cel mai proeminent gânditor al timpurilor noastre, a abordat în carte problemele contemporanietatii”. În carte, Harari se referă la problemele ”știrilor false”, a democrației liberale, ecologie, terorism și vorbește despre pericolele unui nou război mondial.

Loading...


În traducerea rusă, care a fost efectuată de Yuri Goldberg, s-au înlocuit câteva paragrafe, în care se relatează despre ocupatia Crimeei de catre Rusia. Falsificarea a fost observată de utilizatorii de internet ruși și ucraineni, scrie The Insider, care a tradus pasajul original (publicat în 2018 pe site-ul revistei Open).

Astfel, în capitolul despre ”post-adevăr”, Harari scrie: „Astăzi suntem constant informați că trăim într-o epocă nouă și înfricoșătoare a ”post-adevărului” și că minciunile și ficțiunile ne înconjoară pretutindeni, nu trebuie să mergem departe dupa exemple. Trupele speciale ruse fără însemnele militare de identificare au invadat Ucraina și au ocupat obiective strategice în Crimeea. Guvernul rus și președintele Putin au negat personal de mai multe ori că erau trupe rusești și le-au descris drept „unități de autoapărare” aparute spontan, care ar fi cumarata uniforme, similare celor rusesti, în magazine locale. Când au făcut astfel de declarații ridicole, Putin și asociații săi știau că mint.

Ruși naționaliștii ar putea găsi scuze pentru această minciună, declarând că ea a servit unui scop mai înalt. Rusia a intrat în război drept și dacă este permis să ucizi de dragul unui scop drept, atunci, desigur, este permis să minți. Scopul final, care ar fi justificat invazia Ucrainei, este păstrarea națiunii ruse sacre. Conform miturilor naționale rusești, Rusia este o uniune sacră care a persistat mii de ani, în ciuda încercărilor repetate ale vrăjmașilor de a o cuceri și a o împărți în bucăți. Urmând pașii mongolilor, polonezilor, suedezilor, armata lui Napoleon și Wehrmacht-ului lui Hitler, în anii ’90, NATO, Statele Unite ale Americii și UE au încercat să distrugă Rusia, să rupă părți și să creeze „țări fals”, inclusiv Ucraina. Pentru mulți naționaliști ruși, ideea că Ucraina este o țară separată de Rusia este o minciună mult mai mare decât tot ceea ce a spus președintele Putin în timpul misiunii sale sacre de a restabili națiunea rusă”.

Traducerea rusă a aceluiași pasaj arata astfel:

Astăzi, suntem constant informați că trăim într-o epocă nouă, înspăimântătoare a „post-adevărului”, înconjurată de minciuni și ficțiune. Astfel, potrivit estimărilor ziarului Washington Post, președintele Trump a făcut mai mult de 6.000 de declarații false false în perioada de după inaugurare. Într-un discurs din mai 2018, din 98 de declarații factuale ale Trump, 76% au fost eronate, înșelătoare sau neîntemeiate. Ca răspuns, Trump și susținătorii săi invocă invariabil Washington Post, New York Times, CNN și alți „mincinoși” ai mass-media și îi acuză că au răspândit știri false pentru a discredita președinția Trump.

În capitolul „O privire de la Kremlin” au fost eliminate câteva pasaje despre anexarea Crimeei.

Astfel, în original scrie:

Până în prezent, singura invazie reușită efectuată de o putere în secolul XXI a fost cucerirea Crimeei de către Rusia. În februarie 2014, trupele rusești au invadat Ucraina vecină și au ocupat peninsula Crimea, care ulterior a fost anexată Rusiei. Aproape fără luptă, Rusia a ocupat un teritoriu important din punct de vedere strategic, a semănat frica în vecinii săi și si-a restaurat statutul de putere mondială. Cucerirea s-a încheiat cu succes datorită unui set extraordinar de circumstanțe. Nici armata ucraineană, nici populația locală nu au opus rezistență, în timp ce puterile străine s-au abținut sa intervina direct în conflict. Aceste circumstanțe sunt greu de reprodus în alta parte. Dacă condiția prealabilă pentru războiul sfânt este absența dușmanilor care doresc să se opună agresorului, acest lucru limitează serios opțiunile disponibile.

De fapt, când Rusia a încercat să repete succesul din Crimeea în alte părți ale Ucrainei, a întâmpinat o rezistență mult mai puternică, iar războiul din estul Ucrainei a ajuns într-o fundătură. Chiar și mai rău (din punctul de vedere al Rusiei), războiul a inflamat sentimentele anti-ruse din Ucraina și a transformat această țară dintr-un aliat într-un inamic care a jurat razbunare”.

În traducerea rusă a acestui pasaj a dobândit un înțeles complet diferit:

„Până acum, singura invazie de succes a secolului XXI, întreprinsă de o mare putere, a fost anexarea Crimeei de către Rusia, însă chiar și această excepție confirmă regula generală, însă Rusia nu consideră anexarea Crimeei ca o invazie a unei țări străine, iar trupele ruse nu au intampinat rezistența din pareta populației locale și nici din partea armatei ucrainene.

În plus, ca urmare a anexării Crimeei și a participării la o serie de conflicte din estul Ucrainei, Rusia a achiziționat active strategice importante și a mărit prestigiul său internațional. Beneficiul economic a fost mult mai mic”.

Yuval Noah Harari – istoric militar al evului mediu, profesor al sectiei de istorie a Universității Ebraice din Ierusalim, este autor al bestseller-ului internațional „Sapiens: O scurtă istorie a umanității” (2011). Cartea, concepută ca un manual pentru studenții sai, a fost tradusă în 30 de limbi și publicată în 8 milioane de exemplare. Printre cei care au citit-o se numara fondatorul Microsoft Bill Gates, creatorul Facebook – Mark Zuckerberg și fostul președinte american Barack Obama. Cartea descrie dezvoltarea „homo sapiens” de la omul preistoric la omul modern. În 2018, s-a anunțat că cel mai bine vândut volum al lui Harari va fi ecranizat de celebrul regizor Ridley Scott.

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 28 Martie 2020, ora: 18:43 de Silviu Tănase

Tehnocratul de la Pârjolteni și Dezastrul Republicii Moldova

Tehnocratul de la Pârjolteni și Dezastrul Republicii Moldova Din editia print / Foto: colaj Timpul.md

Erodarea imaginii unui guvern, are nevoie, în mod obiectiv, de o anumită perioadă de timp. Indiferent de gafele pe care le face, învestirea unui nou guvern, generează anumite așteptări și trebuie să treacă o anumită perioadă de timp, până când oamenii vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 10:29

Pacienții Spitalului de Urgență din Chișinău au mai multe șanse la viață, datorită celui mai performant aparat de ventilație asistată a plămânilor din Republica Moldova, extrem de necesar pacienților infectați cu noul Coronavirus, care a ajuns vineri la instituția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 10:02

Republica Macedonia de Nord este oficial un nou stat NATO, al 30-lea. Am îndeplinit visul generaţiilor

Republica Macedonia de Nord este oficial un nou stat NATO, al 30-lea. Am îndeplinit visul generaţiilor

Macedonia de Nord a aderat, vineri, la Alianţa Nord-Atlantică, devenind al 30-lea stat membru al organizaţiei, informează Mediafax, care citează Deutsche Welle.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 10:00

SCANDALUL CONTINUĂ / MEDICII de la Spitalul Republican cer SCHIMBAREA ministrului Sănătății

SCANDALUL CONTINUĂ / MEDICII de la Spitalul Republican cer SCHIMBAREA ministrului Sănătății

Acțiunile guvernării în contextul combaterii răspândirii coronavirusului îi alertează pe medici. Unul dintre cei 4 lucrători medicali de la Spitalul Clinic Republican infectați cu COVID-19 a lansat o petiție pe internet în care cere autorităților să-și rectifice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 09:39

LIVE VIDEO / Coronavirus în R. Moldova: Ministerul Sănătății prezintă date actualizate despre numărul de infectați și starea lor

LIVE VIDEO / Coronavirus în R. Moldova: Ministerul Sănătății prezintă date actualizate despre numărul de infectați și starea lor

În prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 199 de cazuri cu COVID-19. Despre aceasta a declarat ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unui briefing de presă. 11 persoane au fost tratate, iar două persoane au decedat de la începerea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 09:04

INFORMAȚII OFICIALE / Cetățenii R. Moldova care vor să revină ACASĂ cu curse aeriene charter se pot înregistra ONLINE pe paginile ambasadelor

INFORMAȚII OFICIALE / Cetățenii R. Moldova care vor să revină ACASĂ cu curse aeriene charter se pot înregistra ONLINE pe paginile ambasadelor

Ministerul moldovean de externe anunță că începând de sâmbătă, 28 martie, moldovenii care vor să revină în țară cu curse aeriene charter se pot înregistra pe paginile de net și Facebook ale ambasadelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 08:03

România a primit al doilea transport aerian cu echipamente medicale din Coreea de Sud / Au fost aduse Ministerul Apărării (FOTO)

România a primit al doilea transport aerian cu echipamente medicale din Coreea de Sud / Au fost aduse Ministerul Apărării (FOTO)

 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că alte aproximativ 45 de tone de echipamente medicale vor fi aduse, sâmbătă, din Coreea de Sud, cu o aeronavă C-17 Globemaster III. Astfel, vor ajunge în ţară încă 100.000 de combinezoane de protecţie pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 07:57

România: Numărul MORȚILOR a ajuns la 26 de victime

România: Numărul MORȚILOR a ajuns la 26 de victime

​Numărul deceselor din cauza coronavirusului a ajuns în România la 26, după ce un bărbat de 65 de ani din județul Timiș a murit la la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 07:53

Surse: Arafat l-a umilit total pe Ludovic Orban! Cum l-a îngenunchiat pe premierul României este jenant

Arafat l-a umilit total pe Ludovic Orban! Cum l-a îngenunchiat pe premierul României este jenant

Raed Arafat pare a fi de departe cel mai abil politician din România, după Traian Băsescu, căruia, însă a reușit să-i dărâme totuși un guvern. Indiferent de partidele care s-au perindat pe la putere, el a rezistat eroic în funcția de șef a ceea ce astăzi este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 07:46

Bilanţul pandemiei de COVID-19 în SUA: peste 100.000 de cazuri

Bilanţul pandemiei de COVID-19 în SUA: peste 100.000 de cazuri

La aproape trei luni de când omenirea a început să vorbească despre noul coronavirus SARS-CoV-2, pandemia de Covid-19 - declarată între timp - continuă să facă ravagii pe continentul european și își face simțită prezența tot mai pregnant în Statele Unite....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 07:45

OFICIAL / Republica Moldova va trece la ora de vară duminică, 29 martie

OFICIAL / Republica Moldova va trece la ora de vară duminică, 29 martie

Republica Moldova va trece la ora de vară pe 29 martie, ultima duminică a lunii. Ceasurile vor fi schimbate cu o oră înainte. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 07:42

Renato Usatîi: Igor Dodon a cerut CNA-ului, SIS-ului și Procuraturii să mă DISTRUGĂ

Renato Usatîi: Igor Dodon a cerut CNA-ului, SIS-ului și Procuraturii să mă DISTRUGĂ

Președintele Igor Dodon ar fi cerut CNA, SIS-ului și Procuraturii Anticorupție să-l distrugă pe liderul Partidului Nostru Renato Usatîi. Despre aceasta edilul de la Bălți a anunțat într-un live pe Facebook, în care a spus că l-a înfuriat pe Dodon după a reușit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 04:43

Horoscop lunar DRAGOSTE APRILIE 2020. Mai multă energie în relații

Horoscop lunar DRAGOSTE APRILIE 2020. Mai multă energie în relații

Horoscop lunar dragoste APRILIE 2020 iti dezvaluie care sunt oportunitatile, provocarile sau situatiile de care avem nevoie de la Univers. Luna APRILIE se anunta intensa din punct de vedere astral. Afla in continuare cum se vor rasfrange acestea asupra vietii amoroase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 00:04

Nicolae Negru // Unirea rațională sau de ce mă alungă Chirtoca de acasă?

Nicolae Negru // Unirea rațională sau de ce mă alungă Chirtoca de acasă?

E 27 martie, Ziua Unirii, și e o ocazie potrivită să-i răspund domnului Chirtoca, consilier în Consiliul Municipal Chișinău, președintele companiei DAAC Hermes S.A., fondator al Asociației istoricilor și politologilor PRO Moldova, care mă acuză de „ne-iubire de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Martie 2020, ora: 20:03

ULTIMA ORĂ /// ZECE cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// ZECE cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că 10 persoane sunt infectate, 2 sunt suspecte, 17 se află în carantină și 112 sunt monitorizate la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Martie 2020, ora: 19:11

Oleg Serebrian: Dacă dintre două rele nu alegi nici una, te poți alege cu amândouă

Oleg Serebrian: Dacă dintre două rele nu alegi nici una, te poți alege cu amândouă

Caricaturizând oarecum lucrurile... Mai întâi ascultăm ce ne spun virusologii. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Martie 2020, ora: 18:48

BILANȚ ÎNGROZITOR: Aproape 1000 de persoane au murit în ultimele 24 de ore în Italia

BILANȚ ÎNGROZITOR: Aproape 1000 de persoane au murit în ultimele 24 de ore în Italia

Bilanțul deceselor în Italia a crescut la 9.134, după ce țara a raportat vineri 969 noi decese, acesta fiind cel mai grav bilanț raportat de la începutul pandemiei, relatează AFP

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Martie 2020, ora: 18:26

PETIȚIE / Cerem ministrei Dumbraveanu RESTABILIREA în funcție a d-lui Anatolie Ciubotaru la Spitalul Republican

PETIȚIE / Cerem ministrei Dumbraveanu RESTABILIREA în funcție a d-lui Anatolie Ciubotaru la Spitalul Republican

A lucrat chirurg toata viata lui, cel mai mult - chirurg toracal (de plamini) vreo 15 ani si cardiochirurg mai mult de 25 de ani. Peste 20 de ani a condus Serviciul de Chirurgie a Inimii din cadrul SCR. A lucrat 5 ani in Germania, la fel in cardiochirurgie, chirurgie experimentala si a predat in...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Martie 2020, ora: 17:54

Testul rapid pentru CORONAVIRUS cu precizie de 95%: rezultatul e gata în mai puțin de 2,5 ore

Testul rapid pentru CORONAVIRUS cu precizie de 95%: rezultatul e gata în mai puțin de 2,5 ore

Testul acesta a fost dezvoltat de Bosch și, în faza de cercetare în laborator, s-a dovedit atât rapid, cât și eficient. Conform companiei, testul rapid permite depistarea simultană a zece agenți patogeni respiratori pentru diagnosticarea diferențială și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Martie 2020, ora: 17:00

+ 22 DE CAZURI NOI de infectare cu virusul Covid-19. Bilanțul în Moldova a ajuns la 199 de persoane infectate. 9 oameni au fost TRATAȚI

+ 22 DE CAZURI NOI de infectare cu virusul Covid-19. Bilanțul în Moldova a ajuns la 199 de persoane infectate. 9 oameni au fost TRATAȚI

 Alte 22 de cazuri noi de infecție cu COVID-19 confirmate astăzi de laboratorul ANSP, dintre care 18 cu transmitere locală (Chișinău, Soroca, Ștefan-Vodă, Bălți, Ialoveni, Transnistria) și 4 de import, la cetățeni reveniți din România, Rusia, Franța și Marea Britanie....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Martie 2020, ora: 16:49

Tentativă de suicid, la BOTANICA. Un bărbat amenința că va sări de la etajul șapte / VIDEO

Tentativă de suicid, la BOTANICA. Un bărbat amenința că va sări de la etajul șapte / VIDEO

Tentativă de suicid, în capitală. Un bărbat amenința că va sări de la etajul 7. S-a întâmplat în data de 27 martie, în jurul orei 13.40, pe bulevardul Dacia din capitală.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)