Astăzi 26 August 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 11:54
Abonamente

Actualitate 23 Iulie 2019, ora 11:01

Cartea unui autor de bestseller din Israel a fost tradusă în rusă FĂRĂ capitolul cu minciunile lui Putin

Marime Font

Cartea unui autor de bestseller din Israel, a fost tradusa in Rusia omițându-se fragementul despre ”Putin minicinosul” și distorsionându-se capitolul despre invazia din Crimeea.

Editura rusă Sinbad a publicat într-o traducere distorsionată cartea istoricului israelian Yuval Noah Harari – ”21 de lecții pentru secolul XXI”.

După cum se menționează în descrierea volumului de pe site-ul editurii, profesorul de istorie de 43 de ani, „care este numit cel mai proeminent gânditor al timpurilor noastre, a abordat în carte problemele contemporanietatii”. În carte, Harari se referă la problemele ”știrilor false”, a democrației liberale, ecologie, terorism și vorbește despre pericolele unui nou război mondial.


În traducerea rusă, care a fost efectuată de Yuri Goldberg, s-au înlocuit câteva paragrafe, în care se relatează despre ocupatia Crimeei de catre Rusia. Falsificarea a fost observată de utilizatorii de internet ruși și ucraineni, scrie The Insider, care a tradus pasajul original (publicat în 2018 pe site-ul revistei Open).

Astfel, în capitolul despre ”post-adevăr”, Harari scrie: „Astăzi suntem constant informați că trăim într-o epocă nouă și înfricoșătoare a ”post-adevărului” și că minciunile și ficțiunile ne înconjoară pretutindeni, nu trebuie să mergem departe dupa exemple. Trupele speciale ruse fără însemnele militare de identificare au invadat Ucraina și au ocupat obiective strategice în Crimeea. Guvernul rus și președintele Putin au negat personal de mai multe ori că erau trupe rusești și le-au descris drept „unități de autoapărare” aparute spontan, care ar fi cumarata uniforme, similare celor rusesti, în magazine locale. Când au făcut astfel de declarații ridicole, Putin și asociații săi știau că mint.

Ruși naționaliștii ar putea găsi scuze pentru această minciună, declarând că ea a servit unui scop mai înalt. Rusia a intrat în război drept și dacă este permis să ucizi de dragul unui scop drept, atunci, desigur, este permis să minți. Scopul final, care ar fi justificat invazia Ucrainei, este păstrarea națiunii ruse sacre. Conform miturilor naționale rusești, Rusia este o uniune sacră care a persistat mii de ani, în ciuda încercărilor repetate ale vrăjmașilor de a o cuceri și a o împărți în bucăți. Urmând pașii mongolilor, polonezilor, suedezilor, armata lui Napoleon și Wehrmacht-ului lui Hitler, în anii ’90, NATO, Statele Unite ale Americii și UE au încercat să distrugă Rusia, să rupă părți și să creeze „țări fals”, inclusiv Ucraina. Pentru mulți naționaliști ruși, ideea că Ucraina este o țară separată de Rusia este o minciună mult mai mare decât tot ceea ce a spus președintele Putin în timpul misiunii sale sacre de a restabili națiunea rusă”.

Traducerea rusă a aceluiași pasaj arata astfel:

Astăzi, suntem constant informați că trăim într-o epocă nouă, înspăimântătoare a „post-adevărului”, înconjurată de minciuni și ficțiune. Astfel, potrivit estimărilor ziarului Washington Post, președintele Trump a făcut mai mult de 6.000 de declarații false false în perioada de după inaugurare. Într-un discurs din mai 2018, din 98 de declarații factuale ale Trump, 76% au fost eronate, înșelătoare sau neîntemeiate. Ca răspuns, Trump și susținătorii săi invocă invariabil Washington Post, New York Times, CNN și alți „mincinoși” ai mass-media și îi acuză că au răspândit știri false pentru a discredita președinția Trump.

În capitolul „O privire de la Kremlin” au fost eliminate câteva pasaje despre anexarea Crimeei.

Astfel, în original scrie:

Până în prezent, singura invazie reușită efectuată de o putere în secolul XXI a fost cucerirea Crimeei de către Rusia. În februarie 2014, trupele rusești au invadat Ucraina vecină și au ocupat peninsula Crimea, care ulterior a fost anexată Rusiei. Aproape fără luptă, Rusia a ocupat un teritoriu important din punct de vedere strategic, a semănat frica în vecinii săi și si-a restaurat statutul de putere mondială. Cucerirea s-a încheiat cu succes datorită unui set extraordinar de circumstanțe. Nici armata ucraineană, nici populația locală nu au opus rezistență, în timp ce puterile străine s-au abținut sa intervina direct în conflict. Aceste circumstanțe sunt greu de reprodus în alta parte. Dacă condiția prealabilă pentru războiul sfânt este absența dușmanilor care doresc să se opună agresorului, acest lucru limitează serios opțiunile disponibile.

De fapt, când Rusia a încercat să repete succesul din Crimeea în alte părți ale Ucrainei, a întâmpinat o rezistență mult mai puternică, iar războiul din estul Ucrainei a ajuns într-o fundătură. Chiar și mai rău (din punctul de vedere al Rusiei), războiul a inflamat sentimentele anti-ruse din Ucraina și a transformat această țară dintr-un aliat într-un inamic care a jurat razbunare”.

În traducerea rusă a acestui pasaj a dobândit un înțeles complet diferit:

„Până acum, singura invazie de succes a secolului XXI, întreprinsă de o mare putere, a fost anexarea Crimeei de către Rusia, însă chiar și această excepție confirmă regula generală, însă Rusia nu consideră anexarea Crimeei ca o invazie a unei țări străine, iar trupele ruse nu au intampinat rezistența din pareta populației locale și nici din partea armatei ucrainene.

În plus, ca urmare a anexării Crimeei și a participării la o serie de conflicte din estul Ucrainei, Rusia a achiziționat active strategice importante și a mărit prestigiul său internațional. Beneficiul economic a fost mult mai mic”.

Yuval Noah Harari – istoric militar al evului mediu, profesor al sectiei de istorie a Universității Ebraice din Ierusalim, este autor al bestseller-ului internațional „Sapiens: O scurtă istorie a umanității” (2011). Cartea, concepută ca un manual pentru studenții sai, a fost tradusă în 30 de limbi și publicată în 8 milioane de exemplare. Printre cei care au citit-o se numara fondatorul Microsoft Bill Gates, creatorul Facebook – Mark Zuckerberg și fostul președinte american Barack Obama. Cartea descrie dezvoltarea „homo sapiens” de la omul preistoric la omul modern. În 2018, s-a anunțat că cel mai bine vândut volum al lui Harari va fi ecranizat de celebrul regizor Ridley Scott.

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 August 2019, ora: 11:54

„Cele mai mari catastrofe se apropie cu paşi mici”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 10:46

 La sfîrşitul clasei întâi, am anunţat-o pe mama că voi lua premiul întâi, sa-mi facă neapărat o coroniţă . Mama a râs ca–ntotdeauna. ,,De unde să iei tu premiul întâi? Fugi de-aici, poate dă Dumnezeu să treci măcar clasa, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 10:43

Președintele Igor Dodon consideră că Republica Moldova nu va adera la Uniunea Europeană, inclusiv pentru că și Europa nu este pregătită pentru extindere. Într-un interviu pentru postul de televiziune ONT din Belarus, Igor Dodon optează pentru fortificarea relațiilor cu Uniunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 10:08

Formaţia Subcarpaţi şi Surorile Osoianu au lansat piesa "Limba Română"

Formaţia Subcarpaţi şi Surorile Osoianu au lansat piesa "Limba Română"

Odă limbii române din partea formaţiei Subcarpaţi şi a Surorilor Osoianu. Melodia "Limba Română" are şi un videoclip, care a fost lansat şi pe youtube. Producţia muzicală este însoţită şi de următorul mesaj: "Dăm cu pace pentru suflarea comună. Dragoste pentru toţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 10:06

Un italian a fost arestat pentru că și-a maltratat soția româncă

Un italian a fost arestat pentru că și-a maltratat soția româncă

Un bărbat italian, originar din Palermo, a fost arestat sâmbătă, 24 august 2019, în localitatea Tivoli, fiind acuzat de violență conjugală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 10:00

Ce a pățit un cuplu din Australia care i-a dat bebelușului dietă vegană

Ce a pățit un cuplu din Australia care i-a dat bebelușului dietă vegană

Un cuplu din Australia care și-a ținut bebelușul pe dietă vegană a fost condamnat la 300 de ore de muncă în folosul comunitățiii. Autoritățile australiene au găsit în casa cuplului din Sydney, cuplu a cărui identitate nu a fost făcută publică, o fetiță în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:54

Cât a costat vizita „privată” a lui Serghei Șoigu bugetul Republicii Moldova?

Cât a costat vizita „privată” a lui Serghei Șoigu bugetul Republicii Moldova?

„ Prezența ministrului rus al apărării la Chișinău a dovedit că vechile practici duplicitare ale binomului Plahotniuc-Dodon funcționează cu succes. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:48

Pădurea Amazoniană, „plămânul verde al Terrei”, într-o situaţie critică/ VIDEO

Pădurea Amazoniană, „plămânul verde al Terrei”, într-o situaţie critică/ VIDEO

Liderii statelor prezente la summitul G7 au fost de acord că ţările afectate de incendiile de vegetaţie din regiunea Amazoniană trebuie să primească ajutor cât mai repede posibil, a declarat duminică preşedintele american Emmanuel Macron, relatează Dpa, citat de Mediafax....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:45

TOP-10 GREŞELI ŞI LACUNE ALE NOULUI GUVERN (tribuna.md)

TOP-10 GREŞELI ŞI LACUNE ALE NOULUI GUVERN (tribuna.md)

Deşi este la putere de mai puţin de trei luni, actualul Guvern a comis deja mai multe greşeli şi a dovedit că are mai multe lacune care ar putea să-l coste scump în viitor. Aceste greşeli şi lacune se regăsesc într-un clasament convenţional elaborat de portalul TRIBUNA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:30

CIFRELE NU MINT / Moldova exportă vin de 100 de milioane de euro, România pantofi de 1 miliard

CIFRELE NU MINT / Moldova exportă vin de 100 de milioane de euro, România pantofi de 1 miliard

În anul vitivinicol 2018-2019, Republica Moldova a exportat 14,1 milioane decalitri (dal) de vin, cu 1,8 la sută mai puțin decât în anul precedent. Valoarea acestuia a depășit cifra de 2,3 mlrd de lei. În total, anul trecut au fost prelucrați 356 mii tone de struguri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:29

Declaraţia de Independenţă a R. Moldova fost scrisă de un ROMÂN

Declaraţia de Independenţă a R. Moldova fost scrisă de un ROMÂN

(Interviu cu Ambasadorul Aurel Preda (foto), preşedintele Asociaţiei Române de Politică Externă, unul dintre cei care, acum 20 de ani, a scris Declaraţia de Independenţă)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:25

De ce canibalismul nu este atât de răspândit în cadrul speciei umane?

De ce canibalismul nu este atât de răspândit în cadrul speciei umane?

Deşi în lumea animală canibalismul este un fenomen răspândit, în cazul oamenilor acest obicei pare a fi întâmpinat cu dezgust şi limitat la areale geografice reduse sau în cazul unor situaţii extreme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:24

Un cercetător francez a „spart” sistemul de vot electronic din Moscova bazat be blockchain

Un cercetător francez a „spart” sistemul de vot electronic din Moscova bazat be blockchain

Luna viitoare, la Moscova, va debuta primul sistem de vot electronic bazat pe tehnologia blockchain Ethereum. Acest sistem ar trebui să fie extrem de sigur şi ar trebui să ajute la eficientizarea procesului de votare, cetăţenii putând vota de acasă, de pe oricare dispozitiv doresc. Astfel,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:22

Un cuplu de tineri a murit la câteva minute după căsătorie. Mama mirelui a asistat la accident

Un cuplu de tineri a murit la câteva minute după căsătorie. Mama mirelui a asistat la accident

După ce și-au unit destinele, un bărbat și o femeie din Texas au murit într-un accident rutier, potrivit CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:42

Nicolae Negru: Venirea lui Bolton la Chișinău este un semnal de îngrijorare față de întărirea influenței ruse în R. Moldova

Nicolae Negru: Venirea lui Bolton la Chișinău este un semnal de îngrijorare față de întărirea influenței ruse în R. Moldova

 Vizita de săptămâna viitoare a consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, nu este deloc întâmplătoare, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. Aceasta are loc în contextul întăririi influenței ruse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:32

Nudiștii, victime preferate ale hoților. Zeci de turiști au rămas fără hainele de pe plajă

Nudiștii, victime preferate ale hoților. Zeci de turiști au rămas fără hainele de pe plajă

Fenomen bizar pe plajele de nudiști din Barcelona: sute de turiști au descoperit că le-au fost furate hainele în timp ce făceau baie în mare.

( ) Citeşte tot articolul

Film 26 August 2019, ora: 08:17

(FILMUL SĂPTĂMĂNII) Mihai Viteazul (1971) Amza Pelea în rol principal, regizat de Sergiu Nicolaescu

(FILMUL SĂPTĂMĂNII) Mihai Viteazul (1971) Amza Pelea în rol principal, regizat de Sergiu Nicolaescu

Film istoric în două părţi: 1. "Călugăreni"; 2. "Unirea".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:09

Cutremur în România, luni dimineață. La ce adâncime s-a produs

Cutremur în România, luni dimineață. La ce adâncime s-a produs

Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade s-a produs luni dimineață în judeţul Vrancea, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:04

Casa Albă: Ceea ce regretă președintele Trump este că nu a mărit mai mult tarifele impuse Chinei

Casa Albă: Ceea ce regretă președintele Trump este că nu a mărit mai mult tarifele impuse Chinei

La doar câteva ore după ce președintele Donald Trump a spus duminică că are îndoieli legate de războiul comercial pe care SUA îl poartă cu China, Casa Albă a insistat să explice comentariul liderului, deoarece acesta a fost "interpretate greșit", scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:01

Platforma DA și PAS vor merge în bloc la alegerile locale și cele parlamentare noi din 20 octombrie dar n-au anunțat încă niciun candidat

Platforma DA și PAS vor merge în bloc la alegerile locale și cele parlamentare noi din 20 octombrie dar n-au anunțat încă niciun candidat

Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) anunţă că membrii săi vor participa alături de cei din Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) în cadrul alegerilor locale generale şi celor parlamentare parţiale din 20 octombrie.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 August 2019, ora: 07:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 AUGUST 2019. BALANȚELE SE ÎNDRĂGOSTESC

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 AUGUST 2019. BALANȚELE SE ÎNDRĂGOSTESC

Horoscopul zilei de 26 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 07:24

Octavian Țîcu: Declarația de Independență a R. Moldova condamnă Pactul Molotov-Ribbentrop și cere lichidarea consecințelor acestuia, ceea ce înseamnă Unirea cu România

Octavian Țîcu: Declarația de Independență a R. Moldova condamnă Pactul Molotov-Ribbentrop și cere lichidarea consecințelor acestuia, ceea ce înseamnă Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 26 August 2019, ora: 06:44

istorie L-a OTRĂVIT Beria pe Stalin?

L-a OTRĂVIT Beria pe Stalin?

„Când Stalin a venit la putere, Rusia ara pământul cu plugul de lemn. Când el a murit, ţara sa era cea mai mare putere a lumii, întrecută doar de Statele Unite ale Americii” (Winston Churchill). Dacă Stalin ar citi azi cuvintele alese mai sus drept motto,...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 26 August 2019, ora: 04:33

26 august: Sfinții Adrian și Natalia, soții a căror dragoste a învins moartea

26 august: Sfinții Adrian și Natalia, soții a căror dragoste a învins moartea

Povestea Sf. Adrian și Natalia este una dintre cele mai frumoase povești de dragoste ale istoriei. Singura mare deosebire este faptul că nu este o povestire despre plăcere, ci despre durere, durerea mucenicească.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)