Actualitate

Cartea unui autor de bestseller din Israel a fost tradusă în rusă FĂRĂ capitolul cu minciunile lui Putin

Editura rusă Sinbad a publicat într-o traducere distorsionată cartea istoricului israelian Yuval Noah Harari – ”21 de lecții pentru secolul XXI”.

După cum se menționează în descrierea volumului de pe site-ul editurii, profesorul de istorie de 43 de ani, „care este numit cel mai proeminent gânditor al timpurilor noastre, a abordat în carte problemele contemporanietatii”. În carte, Harari se referă la problemele ”știrilor false”, a democrației liberale, ecologie, terorism și vorbește despre pericolele unui nou război mondial.

În traducerea rusă, care a fost efectuată de Yuri Goldberg, s-au înlocuit câteva paragrafe, în care se relatează despre ocupatia Crimeei de catre Rusia. Falsificarea a fost observată de utilizatorii de internet ruși și ucraineni, scrie The Insider, care a tradus pasajul original (publicat în 2018 pe site-ul revistei Open).

Astfel, în capitolul despre ”post-adevăr”, Harari scrie: „Astăzi suntem constant informați că trăim într-o epocă nouă și înfricoșătoare a ”post-adevărului” și că minciunile și ficțiunile ne înconjoară pretutindeni, nu trebuie să mergem departe dupa exemple. Trupele speciale ruse fără însemnele militare de identificare au invadat Ucraina și au ocupat obiective strategice în Crimeea. Guvernul rus și președintele Putin au negat personal de mai multe ori că erau trupe rusești și le-au descris drept „unități de autoapărare” aparute spontan, care ar fi cumarata uniforme, similare celor rusesti, în magazine locale. Când au făcut astfel de declarații ridicole, Putin și asociații săi știau că mint.

Ruși naționaliștii ar putea găsi scuze pentru această minciună, declarând că ea a servit unui scop mai înalt. Rusia a intrat în război drept și dacă este permis să ucizi de dragul unui scop drept, atunci, desigur, este permis să minți. Scopul final, care ar fi justificat invazia Ucrainei, este păstrarea națiunii ruse sacre. Conform miturilor naționale rusești, Rusia este o uniune sacră care a persistat mii de ani, în ciuda încercărilor repetate ale vrăjmașilor de a o cuceri și a o împărți în bucăți. Urmând pașii mongolilor, polonezilor, suedezilor, armata lui Napoleon și Wehrmacht-ului lui Hitler, în anii ’90, NATO, Statele Unite ale Americii și UE au încercat să distrugă Rusia, să rupă părți și să creeze „țări fals”, inclusiv Ucraina. Pentru mulți naționaliști ruși, ideea că Ucraina este o țară separată de Rusia este o minciună mult mai mare decât tot ceea ce a spus președintele Putin în timpul misiunii sale sacre de a restabili națiunea rusă”.

Traducerea rusă a aceluiași pasaj arata astfel:

Astăzi, suntem constant informați că trăim într-o epocă nouă, înspăimântătoare a „post-adevărului”, înconjurată de minciuni și ficțiune. Astfel, potrivit estimărilor ziarului Washington Post, președintele Trump a făcut mai mult de 6.000 de declarații false false în perioada de după inaugurare. Într-un discurs din mai 2018, din 98 de declarații factuale ale Trump, 76% au fost eronate, înșelătoare sau neîntemeiate. Ca răspuns, Trump și susținătorii săi invocă invariabil Washington Post, New York Times, CNN și alți „mincinoși” ai mass-media și îi acuză că au răspândit știri false pentru a discredita președinția Trump.

În capitolul „O privire de la Kremlin” au fost eliminate câteva pasaje despre anexarea Crimeei.

Astfel, în original scrie:

Până în prezent, singura invazie reușită efectuată de o putere în secolul XXI a fost cucerirea Crimeei de către Rusia. În februarie 2014, trupele rusești au invadat Ucraina vecină și au ocupat peninsula Crimea, care ulterior a fost anexată Rusiei. Aproape fără luptă, Rusia a ocupat un teritoriu important din punct de vedere strategic, a semănat frica în vecinii săi și si-a restaurat statutul de putere mondială. Cucerirea s-a încheiat cu succes datorită unui set extraordinar de circumstanțe. Nici armata ucraineană, nici populația locală nu au opus rezistență, în timp ce puterile străine s-au abținut sa intervina direct în conflict. Aceste circumstanțe sunt greu de reprodus în alta parte. Dacă condiția prealabilă pentru războiul sfânt este absența dușmanilor care doresc să se opună agresorului, acest lucru limitează serios opțiunile disponibile.

De fapt, când Rusia a încercat să repete succesul din Crimeea în alte părți ale Ucrainei, a întâmpinat o rezistență mult mai puternică, iar războiul din estul Ucrainei a ajuns într-o fundătură. Chiar și mai rău (din punctul de vedere al Rusiei), războiul a inflamat sentimentele anti-ruse din Ucraina și a transformat această țară dintr-un aliat într-un inamic care a jurat razbunare”.

În traducerea rusă a acestui pasaj a dobândit un înțeles complet diferit:

„Până acum, singura invazie de succes a secolului XXI, întreprinsă de o mare putere, a fost anexarea Crimeei de către Rusia, însă chiar și această excepție confirmă regula generală, însă Rusia nu consideră anexarea Crimeei ca o invazie a unei țări străine, iar trupele ruse nu au intampinat rezistența din pareta populației locale și nici din partea armatei ucrainene.

În plus, ca urmare a anexării Crimeei și a participării la o serie de conflicte din estul Ucrainei, Rusia a achiziționat active strategice importante și a mărit prestigiul său internațional. Beneficiul economic a fost mult mai mic”.

Yuval Noah Harari – istoric militar al evului mediu, profesor al sectiei de istorie a Universității Ebraice din Ierusalim, este autor al bestseller-ului internațional „Sapiens: O scurtă istorie a umanității” (2011). Cartea, concepută ca un manual pentru studenții sai, a fost tradusă în 30 de limbi și publicată în 8 milioane de exemplare. Printre cei care au citit-o se numara fondatorul Microsoft Bill Gates, creatorul Facebook – Mark Zuckerberg și fostul președinte american Barack Obama. Cartea descrie dezvoltarea „homo sapiens” de la omul preistoric la omul modern. În 2018, s-a anunțat că cel mai bine vândut volum al lui Harari va fi ecranizat de celebrul regizor Ridley Scott.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *