Astăzi 13 Noiembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 12:41
Abonamente

Social 14 Octombrie 2016, ora 09:00    Din editia print

Cartoful mov, îndrăgit de moldoveni

Marime Font

Tot mai mulți tineri sunt încurajați să dezvolte mici afaceri în domeniul agriculturii din țara noastră, din cauza depopulării zonelor rurale și a creșterii cantității pământului care nu este prelucrat. În acest sens, doi tineri din sudul țării au început să cultive o legumă obișnuită de o culoare inedită. 

Cartoful mov este originar din Peru și crește la circa trei mii metri altitudine, dar se pare că leguma s-a aclimatizat cu succes de ceva vreme și în țările europene. O familie din Cimișlia a reușit să cultive cartofii mov și la noi în țară. Anul de testare, după cum îl numesc ei, a fost destul de roditor, iar tinerii agricultori deja planifică producția pentru anul următor.

„Oamenii sunt interesați de produse noi și sănătoase”

Dorina și Denis Șcerbatîi au ales de curând să investească în agricultură, chiar dacă au alte activități care sunt departe de îngrijirea pământului. Dorina este organizator de evenimente, iar soțul său deține o afacere în mediul online. Însă, tinerii nu au rămas indiferenți față de pământul pe care îl au părinții în Cimișlia. Aceștia au încercat în această vară cultivarea unei legume noi în țara noastră. Tinerii s-au gândit mult ce anume să planteze pe pământul din grădina părinților. „Soțul meu a avut mai multe idei despre ce am putea planta în primul an de agricultură. Am cântărit foarte mult opțiunile, iar dintre toate legumele am zis să încercăm cartoful mov. Era o legumă negăsită în țară, ceva nou pentru piața noastră și am vrut să vedem dacă oamenii sunt interesați de produse noi”, a spus femeia.

1 kg – 35 de lei

În timp ce căutau cartofii mov pentru semințe, agricultorii în devenire au aflat că aceștia cresc în unele zone din România, însă nu au reușit să procure cartofii de acolo. Cele patru soiuri de cartofi care au crescut în grădina familiei Șcerbatîi din Cimișlia au fost cumpărate din Germania și Marea Britanie. „Nu țin minte exact care a fost prețul de cumpărare al cartofilor pentru semințe, dar în mediu un kilogram a costat circa 220 de lei. De aceea, sunt clienți care se miră de prețul final al produsului”, a spus Dorina. În timp ce pe piață prețul cartofilor cu care suntem obișnuiți este de circa șase lei, cartofii mov ajung să coste până la 35 de lei kilogramul.

Cartoful crescut ecologic

Femeia spune că produsul nou pe piață a fost vândut la un târg și prin intermediul rețelelor de socializare, iar oamenii au fost receptivi față de cartoful mov. „Prin experimentul nostru am fost curioși să aflăm dacă moldovenii vor să mănânce sănătos și își permit să consume produse de calitate crescute ecologic”, a spus femeia de 35 de ani. Micii producători spun că legumele au fost crescute după metode tradiționale ecologice. După acest principiu a fost ales și îngrășământul pentru legume, iar tinerii afirmă că au folosit compost din îngrășămintele de la vaci, care s-a fermentat timp de peste zece ani. „Am fost la diverse târguri în căutarea produselor ecologice care ajută să luptăm cu gândacii de cartofi. De la specialiști am aflat că cea mai bună metodă de a lupta cu ei și a păstra cartoful sănătos este de a-i mătura de pe plantă. Așa și le spunem clienților noștri care ne întreabă cum ne descurcăm cu dăunătorii”, precizează femeia.

Cartofi mov livrați în restaurante

Cele 400 de kilograme care au fost anul acesta recoltate au trezit repede curiozitatea moldovenilor față de un produs nou și sănătos, iar stocul de legume este aproape epuizat. „Am avut propuneri din partea unor restaurante de a livra cartofii mov, însă acum nu ne putem permite aceasta, iar colaborarea o pregătim pentru anul viitor. E foarte plăcut când vezi că oamenii vor să consume mâncare sănătoasă, fie acasă, fie să gătești pentru clienții tăi”, menționează antreprenoarea.

Tinerii susțin că noua legumă crescută în gradina lor nu este o plantă capricioasă, ci asemănătoare cartofilor obișnuiți care cresc pe teritoriul țării. „Am avut unele încercări cu doar un soi din cele patru. În luna august, tufele erau foarte mari, au ajuns să crească peste un metru și erau încă în floare. Celelalte soiuri deja erau recoltate și ne pregăteam să le scoatem și pe acestea din pământ, însă tufele nu se uscau. După două dimineți în care a persistat un fel de ceață sau smog deasupra plantelor, acestea s-au ofilit și au căzut la pământ. Ne-am speriat, am crezut că vom pierde roada, însă în scurt timp am scos cartofii. Încă nu am găsit un răspuns dacă ele au fost afectate de ceva, sau e felul lor de a fi”, a conchis femeia.


Familia Șcerbatîi spune că pentru anul viitor se pregătesc la fel să planteze cartoful mov, însă nu au stabilit dacă la fel cantitatea va fi mai mare. Micii producători susțin că vor să crească un produs sănătos cu beneficii pozitive pentru organism.

Beneficiile cartofului mov:

Cartoful violet este bogat în vitamina C, dar și în fier, calciu, potasiu, proteine, fibre și carbohidraţi. Acesta ajută la slăbit și scade tensiunea. Alte beneficii ale cartofului violet este că ajută la întărirea sistemului imunitar, la arderea grăsimilor și la prevenirea bolilor cardiovasculare. În plus, un studiu recent a demonstrat că tensiunea arterială a persoanelor care au consumat cartofi violeți (gătiți la aburi, fierți sau la cuptor) de două ori pe zi, timp de o lună, a scăzut.

Pe de altă parte, aceste persoane nu au luat în greutate. Scăderea tensiunii se datorează antioxidanților care se găsesc în acest soi de cartofi.

Cartofii sunt bogați într-un tip de antioxidanţi numiţi antocianine. Aceştia dau culoarea caracteristică afinelor şi murelor şi protejează celulele din organism, prevenind chiar apariţia tumorilor.
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:41

Ioniță: Prețurile la produsele alimentare explodează (GRAFIC)

Ioniță: Prețurile la produsele alimentare explodează (GRAFIC)

În luna octombrie 2019 prețurile la produsele alimentare în valoare anuală au ajuns la 10,5%, maixima din ultimii 2,5 ani. Această creștere lovește cel mai puternic asupra pătruilor socail vulenrabile în special pensionarii. Scumpirea produselor alimentare depășește de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:33

„Discuții” despre exporturile moldovenești: Sputnik vede scăderea exporturilor în UE, dar nu vede scăderea și mai mare în cazul CSI

„Discuții” despre exporturile moldovenești: Sputnik vede scăderea exporturilor în UE, dar nu vede scăderea și mai mare în cazul CSI

Portalul Sputnik.md a publicat la 30 octombrie o știre în care autorul accentuează că în ultimele luni se înregistrează o scădere a exporturilor Republicii Moldova în țările membre UE. Știrea este construită tendențios, deoarece autorul nu descrie situația generală a exporturilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:20

Socialistul Adrian Lebedinschi nu exclude o coaliție cu Partidul Democrat

Socialistul Adrian Lebedinschi nu exclude o coaliție cu Partidul Democrat

Unii deputați din Blocul ACUM ar putea susține prin vot un guvern minoritar. Declarația a fost de deputatul socialist Adrian Lebedinschi în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. Alesul a precizat că dacă Maia Sandu va renunța la crearea unei noi coaliții cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:59

Românii din diaspora, record de bani trimiși în țară

Românii din diaspora, record de bani trimiși în țară

Românii aduc din ce în ce mai mulți bani în țară. Țara noastră a depășit Polonia în ceea ce privește sumele trimise acasă de românii din diaspora, în 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Noiembrie 2019, ora: 11:51

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

„Pro-rusul Dodon vrea să deschidă în fața serviciilor secrete ruse poarta aeriană de la Chișinău, din coasta NATO”, scrie portalul românesc money.ro. Jurnaliștii români menționează că Rusia a declanșat un adevărat război hibrid pentru Aeroportul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:42

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

În aceste condiții, șansele reeditării unei coaliții cu PSRM sunt minime, după ce socialiștii au declarat că nu o vor accepta pe Maia Sandu din nou în funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Noiembrie 2019, ora: 11:38

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Fostul ministru al Finanțelor, actualul consilier prezidențial Ion Chicu, ar fi candidatul „apolitic” pe care, potrivit informațiilor care se vehiculează în spațiul public, președintele Igor Dodon intenționează să-l propună pentru funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:51

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Fracțiunea PSRM a ieșit la declarații după întrevederea cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. "Noi am discutat cu domnul Președinte. Anterior ne-am convocat și cu fracțiunea Partidului Socialiștilor într-o ședință separată, noi am discutat despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:45

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de ACAPARARE a puterii din Moldova

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de ACAPARARE a puterii din Moldova

Fostul preşedinte al Georgiei Mihail Saakashvili consideră că demisia Guvernului de la Chişinău a fost pusă la cale de Moscova. Potrivit lui, Vladmir Putin „şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Republica Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:16

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

România va coopera cu Republica Moldova, în sprijinul cetățenilor săi, numai dacă va exista ,,garanția învestirii unui guvern pro-european”, este mesajul transmis de premierul Ludovic Orban ca reacție la demiterea guvernului Maia Sandu, marți, prin moțiune de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:04

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Şi s-a prăbuşit zgomotos Alianţa PSRM-ACUM, a căzut Guvernul Sandu. Un asemenea deznodămînt trist era de fapt destul de previzibil, dacă ne gîndim la toată fojgăiala politică începută în 1991. Cîte alianţe şi politicieni se prăbuşiseră anterior, era de presupus că şi asta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:57

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

 Coada-calului (Equisetum arvense) este una din plantele cu cele mai bune efecte asupra vezicii urinare și a rinichilor, fiind recomandată din vechime pentru diferite afecțiuni uro-renale.  Terapeuta austriacă Maria Treben recomandă pentru nisip și pietre la rinichi și la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:22

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Derek Hogan a efectuat o vizită matinală președintelui Igor Dodon, după ce Guvernul Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Partidul Liberal a inițiat o petiție în care cere să fie demis președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:12

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Andrian Candu spune că este posibil scenariul în care fracțiunea PD să voteze un Guvenr minoritar. Declarația a fost făcută la o emisiune televizată de la Prime TV.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2019, ora: 09:07

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

Horoscopul zilei de 13 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 13 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 13...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:00

Cașcaval cu gust „european” produs în raionul Drochia

Afacere cu gust de cașcaval la Pelinia, raionul Drochia. De mai bine de jumătate de an, familia Țurcanu produce brânzeturi din lapte de vaci, sută la sută naturale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 08:35

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Meteorologii moldoveni au emis o alertă meteo de cod galben de vânt.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)