Astăzi 20 Martie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:35
Abonamente

Economie 10 Iunie 2011, ora 05:32    Din editia print

Câştigătorii concursului „Dacă aş avea 10 mii de euro”

Marime Font

Foto: Liviu Dumitru

Concursul naţional „Dacă aş avea 10 mii de euro”, lansat de Biserica Nouapostolică, şi-a determinat câştigătorii. După lungi dezbateri şi analize a tuturor celor 94 de solicitări venite din partea copiilor şi a colectivelor profesorale, comisia formată din reprezentaţii Bisericii Nouapostolice, a Ministerului Educaţiei şi a presei, au ales 10 proiecte din zece localităţi: Chişinău, Străşeni, Sângerei, Ialoveni, Soroca, Bender, Drochia, Criuleni, Ocniţa şi Leova. 

De la materiale didactice şi calculatoare, la proiecte ce vizează crearea blocurilor sanitare în şcoli şi licee, toate propunerile au fost analizate cu minuţiozitate de către o comisie mixtă din care au făcut parte: Semion Cazacu, preşedintele Bisericii Nouapostolice, Maria Luchian, manager de proiect, Valentin Crudu, şeful Direcţiei învăţământ preuniversitar, Efim Jimbei şi Corina Lungu, reprezentanţii Ministerului Educaţiei, şi Mirabela Tănase, director comercial TIMPUL. Iar dat fiind faptul că numărul solicitărilor a fost de aproape zece ori mai mare decât capacitatea proiectului, decizia a fost luată cu greu. Maria Luchian, managera acestui proiect, spune că a rămas profund impresionată de scrisorile care i-au fost trimise. „Necesităţile şcolilor sunt mari, dar m-a bucurat că există iniţiativă, că au răspuns la provocare nu doar profesorii sau directorii de şcoli, dar şi copiii. Iniţial am fost un pic descurajată de lipsa de reacţii la provocarea lansată. Majoritatea propunerilor au venit pe ultima sută de metri, ceea ce a confirmat încă o dată deprinderea noastră, a moldovenilor, de a lăsa totul pe ultima zi. Astfel că, până la urmă, 94 de scoli au venit cu iniţiative şi propuneri de proiecte pline de conţinut, unele chiar cu idei foarte originale. M-a impresionat o fetiţă care scria: „ne-am dori o morişcă de vânt, ca să avem energie mai ieftină”, a subliniat Maria Luchian.
Proiectele înaintate au vizat investiţii în infrastructura şcolii, dotarea cu materiale didactice a cabinetelor metodice şi a celor de clasă, procurarea literaturii artistice pentru bibliotecă, sau dotarea cu echipament pentru sport, pentru sălile de IT, dezvoltarea cercurilor de meşteşugărit, tocmai de aceea, la stabilirea câştigătorilor, membrii comisiei au ţinut cont de o serie de criterii. Astfel, comisia a dat prioritate proiectelor care vor contribui la dezvoltarea competenţelor copiilor, mai ales a celor ce ţin de păstrarea tradiţiilor populare, meşteşugăritul, abilităţi pe care copiii nu au unde să le dobândească decât în anumite centre, cercuri artistice. De asemenea, au fost luate în calcul proiectele care vizau crearea unor cluburi de dezbateri, noduri radiofonice pe care copiii vor să le instituie în baza şcolii, propuneri care, potrivit organizatorilor, cu un mic suport financiar ar putea continua de sine stătător. „Ne interesează investiţiile destinate direct copiilor”, au menţionat ei.

Valentin Crudu, seful Direcţiei învăţământ preuniversitar, a apreciat drept necesară şi utilă iniţiativa venită din partea Bisericii Nouapostolice. „Mă bucură să văd nu numai o implicare financiară în acest proiect, ci şi una emoţională. Toate acţiunile sunt efectuate din suflet, deoarece destinatarii sunt copiii, profesorii. Un mare mulţumesc Bisericii Nouapostolice pentru acest concurs public iniţiat prin intermediul ziarului TIMPUL, prin comisia care a evaluat aceste proiecte şi a decis, cu greu, câştigătorii. Ne-am dori ca acesta să devină un concurs tradiţional, anual, cu antrenarea mai multor instituţii, deoarece copiii din Republica Moldova o merită pe deplin”, a conchis Valentin Crudu.
Pentru iniţiativa şi ingeniozitatea de care au dat dovadă, toţi cei 84 de participanţi la concurs care nu se numără printre câştigători vor primi, de asemenea, câte un premiu şi o diplomă de participare.


Biserica Nouapostolică activează în R. Moldova de 20 de ani. În afară de sarcina de bază a unei biserici, aceasta desfăşoară o amplă activitate de caritate, fiind sprijinită de Fundaţia umanitară a Bisericii Nouapostolice din Elveţia.

Lista şcolilor câştigătoare a concursului „Dacă aş avea 10 mii de euro”:

Liceul „Onisifor Ghibu”, Chişinău
Liceul „Mihai Eminescu”, Străşeni
Centrul de creaţie şi agrement Sângerei
Liceul Teoretic Răzeni, Ialoveni
Liceul Teoretic „Constantin Stere”, Soroca
Gimnaziul-internat pentru copiii orfani şi rămaşi fără tutelă Tighina
Liceul Teoretic Ţarigrad, Drochia
Gimnaziul Izbişte, Criuleni
Şcoala auxiliară-internat Grinăuţi-Moldova, Ocniţa
Gimnaziul din satul Tochile-Răducani, Leova

Sincere felicitări câştigătorilor!

Organizatorii vor contacta personal fiecare şcoală câştigătoare şi vor conveni de comun acord privind desfăşurarea de mai departe a proiectelor iniţiate.  

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Martie 2019, ora: 08:25

 Pentru marea majoritate, e mai întâi de toate Excelența Sa, Ambasadorul Oleg Serebrian – una dintre cele mai sprintene minți din artileria grea a diplomației moldovenești. Pentru unii, este Domnul Profesor, pentru alții, politolog și fost deputat, lider de partid,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 21:18

 Dacă mama - judecătoare fiind - poate scrie că Porsche-ul său costă 11 mii MDL, de ce fiica să nu preia pildele care sfidează legea - scrie deschide.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 21:03

La 19 martie 2019 Ambasadorului Republicii Moldova în Republica Cehă şi Sfântul Scaun, Vitalie Rusu, a discutat cu Primarul General al or. Praga, Zdenek Hrib modalitățile de cooperare pe paliere sectoriale cu autoritățile municipale din orașul Praga

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 20:36

 Următorul atac al lui Vladimir Putin nu va fi într-un stat ex-sovietic. Va fi în Europa. Iată ce scrie în revista Foreign Policy fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 20:05

Acad. Ioan Aurel Pop: Adevărul despre tezaurul României de la Moscova

Adevărul despre tezaurul României de la Moscova

 În contextul apariției misterioase a unui Dosar cu documente ale Băncii Naționale a României despre Tezaurul României de la Moscova, redăm aici excepționala expunere a profesorului Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și totodată al Comisiei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 14:20

Presa din trustul Platon-Țopa îl menajează deschis pe liderul PPDA, finul de cununie al oligarhului condamnat Victor Țopa, Andrei Năstase. Portalul Newsmaker, declarat independent pe banii contribuabililor americani, a omis orice referință la Năstase din conferința de presă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 13:43

„(…) din Georgia în 2008, Ucraina în 2014 și Siria în 2015 – Putin a învinuit întotdeauna Occidentul pentru agresiunile Rusiei. Mijloacele mass-media susținute de Kremlin, întăresc acest mesaj, expunând audiența la un flux constant...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 13:41

Fiecare al cincilea condamnat din ţară îşi ispăşeşte pedeapsa pentru abuzuri sexuale. Statisticile Procuraturii Gernerale arată că, în anul 2018, în Republica Moldova au fost comise 611 infracţiuni cu caracter sexual. În acelaşi răstimp, 115 inculpaţi au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 12:39

Partidul Politic ”ȘOR” a trecut la implementarea promisiunilor făcute în campania electorală. Locuitorii din satul Breanova, raionul Orhei, se vor putea bucura în scurt timp de iluminare stradală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 10:22

În cercul său cel mai apropiat președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că anexarea Crimeei a fost o greșeală, dar nu intenționează să spună acest lucru și public, a declarat liderul tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, pe postul de televiziune „Priamoi”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 10:20

Blocul Electoral ACUM s-ar putea diviza în doua partide, platforma DA și PAS, susține vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari. Ceea ce ar fi o greșeală potrivit analistului politic Vladislav Kuliminski. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 07:22

Facebook plănuieşte să intensifice eforturile privin combaterea dezimformării înainte de alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în luna mai, au anunţat luni reprezentanţii companiei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 19:53

Alegerile parlamentare anticipate nu sunt o soluţie, ci reprezintă mai degrabă o pierdere de timp şi bani. În plus, nu există certitudinea că oamenii vor ieşi în număr mare la vot.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:30

 O obscură instituție bancară, Banca Internațională de Investiții, a ajuns să reprezinte o preocupare globală, notează New York Times, care constată că, „în vremuri normale”, planurile acesteia de de deschidere a unei filiale la Budapesta ar fi trecut neobservate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:11

 Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoștința publicului faptul că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției pentru selectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:08

 Guvernul Theresa May probabil va cere o amânare a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană de cel mult nouă luni, a afirmat luni un membru al Cabinetului guvernamental de la Londra.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:04

 Georgia şi NATO au lansat luni manevre militare comune, în această fostă republică sovietică din Caucaz, care intenţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică, o posibilitate denunţată de Moscova drept o atingere în sfera sa tradiţională de influenţă, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 15:10

Blocul ACUM se transformă treptat în blocul A FOST, consideră preşedintele organizaţiei obşteşti "Asociaţia tinerilor experţi din Moldova”, Alexandru Corinenco, citat de INFOTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 13:55

Compania Avia Invest a început lucrările de reconstrucție a pasajului subteran de lângă Aeroportul Internațional Chișinău. Proiectul, realizat la inițiativa inițiativa Partidului ȘOR, va rezolva o problemă stringentă a locuitorilor din Orașelul Aeroport.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:46

Produsul Intern Brut al R. Moldova a trecut bariera de 10 miliarde de dolari și a atins, în anul 2018, nivelul de 11,3 miliarde USD, conform cursului mediu de schimb al anului trecut. Aest fapt confirmă traiectoria ascendentă a economiei moldovenești, se arată într-o analiză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:40

Compania Boeing a lansat cel mai lung avion din lume, Boeing 777X.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22

Numărul rușilor care consideră utilă anexarea Crimeei către Rusia a scăzut de la 67% la 39% din primăvara anului 2015 până în martie 2019, relevă datele sondajului Fondului ”Opinia Publică”, potrivit presei ruse.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22 de Ana Marchitan

Ultimele luni din viața lui Posmotrel

Ultimele luni din viața lui Posmotrel Din editia print

Talentatul regizor Viorel Mardare a murit sâmbătă, 9 martie 2019, după ce a luptat șapte luni cu o formă rară de cancer. În același timp, mii de oameni i-au donat bani pentru tratament, s-au rugat pentru el și au sperat că va învinge totuși boala necruțătoare. Viorel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:21

România condamnă anexarea ilegală a Crimeii

România condamnă ferm, încălcarea principiilor şi normelor de drept internaţional prin anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea, se arată într-un comunicat al MAE.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)