Astăzi 16 Noiembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:01
Abonamente

Economie 10 Iunie 2011, ora 05:32    Din editia print

Câştigătorii concursului „Dacă aş avea 10 mii de euro”

Marime Font

Foto: Liviu Dumitru

Concursul naţional „Dacă aş avea 10 mii de euro”, lansat de Biserica Nouapostolică, şi-a determinat câştigătorii. După lungi dezbateri şi analize a tuturor celor 94 de solicitări venite din partea copiilor şi a colectivelor profesorale, comisia formată din reprezentaţii Bisericii Nouapostolice, a Ministerului Educaţiei şi a presei, au ales 10 proiecte din zece localităţi: Chişinău, Străşeni, Sângerei, Ialoveni, Soroca, Bender, Drochia, Criuleni, Ocniţa şi Leova. 

De la materiale didactice şi calculatoare, la proiecte ce vizează crearea blocurilor sanitare în şcoli şi licee, toate propunerile au fost analizate cu minuţiozitate de către o comisie mixtă din care au făcut parte: Semion Cazacu, preşedintele Bisericii Nouapostolice, Maria Luchian, manager de proiect, Valentin Crudu, şeful Direcţiei învăţământ preuniversitar, Efim Jimbei şi Corina Lungu, reprezentanţii Ministerului Educaţiei, şi Mirabela Tănase, director comercial TIMPUL. Iar dat fiind faptul că numărul solicitărilor a fost de aproape zece ori mai mare decât capacitatea proiectului, decizia a fost luată cu greu. Maria Luchian, managera acestui proiect, spune că a rămas profund impresionată de scrisorile care i-au fost trimise. „Necesităţile şcolilor sunt mari, dar m-a bucurat că există iniţiativă, că au răspuns la provocare nu doar profesorii sau directorii de şcoli, dar şi copiii. Iniţial am fost un pic descurajată de lipsa de reacţii la provocarea lansată. Majoritatea propunerilor au venit pe ultima sută de metri, ceea ce a confirmat încă o dată deprinderea noastră, a moldovenilor, de a lăsa totul pe ultima zi. Astfel că, până la urmă, 94 de scoli au venit cu iniţiative şi propuneri de proiecte pline de conţinut, unele chiar cu idei foarte originale. M-a impresionat o fetiţă care scria: „ne-am dori o morişcă de vânt, ca să avem energie mai ieftină”, a subliniat Maria Luchian.
Proiectele înaintate au vizat investiţii în infrastructura şcolii, dotarea cu materiale didactice a cabinetelor metodice şi a celor de clasă, procurarea literaturii artistice pentru bibliotecă, sau dotarea cu echipament pentru sport, pentru sălile de IT, dezvoltarea cercurilor de meşteşugărit, tocmai de aceea, la stabilirea câştigătorilor, membrii comisiei au ţinut cont de o serie de criterii. Astfel, comisia a dat prioritate proiectelor care vor contribui la dezvoltarea competenţelor copiilor, mai ales a celor ce ţin de păstrarea tradiţiilor populare, meşteşugăritul, abilităţi pe care copiii nu au unde să le dobândească decât în anumite centre, cercuri artistice. De asemenea, au fost luate în calcul proiectele care vizau crearea unor cluburi de dezbateri, noduri radiofonice pe care copiii vor să le instituie în baza şcolii, propuneri care, potrivit organizatorilor, cu un mic suport financiar ar putea continua de sine stătător. „Ne interesează investiţiile destinate direct copiilor”, au menţionat ei.

Valentin Crudu, seful Direcţiei învăţământ preuniversitar, a apreciat drept necesară şi utilă iniţiativa venită din partea Bisericii Nouapostolice. „Mă bucură să văd nu numai o implicare financiară în acest proiect, ci şi una emoţională. Toate acţiunile sunt efectuate din suflet, deoarece destinatarii sunt copiii, profesorii. Un mare mulţumesc Bisericii Nouapostolice pentru acest concurs public iniţiat prin intermediul ziarului TIMPUL, prin comisia care a evaluat aceste proiecte şi a decis, cu greu, câştigătorii. Ne-am dori ca acesta să devină un concurs tradiţional, anual, cu antrenarea mai multor instituţii, deoarece copiii din Republica Moldova o merită pe deplin”, a conchis Valentin Crudu.
Pentru iniţiativa şi ingeniozitatea de care au dat dovadă, toţi cei 84 de participanţi la concurs care nu se numără printre câştigători vor primi, de asemenea, câte un premiu şi o diplomă de participare.


Biserica Nouapostolică activează în R. Moldova de 20 de ani. În afară de sarcina de bază a unei biserici, aceasta desfăşoară o amplă activitate de caritate, fiind sprijinită de Fundaţia umanitară a Bisericii Nouapostolice din Elveţia.

Lista şcolilor câştigătoare a concursului „Dacă aş avea 10 mii de euro”:

Liceul „Onisifor Ghibu”, Chişinău
Liceul „Mihai Eminescu”, Străşeni
Centrul de creaţie şi agrement Sângerei
Liceul Teoretic Răzeni, Ialoveni
Liceul Teoretic „Constantin Stere”, Soroca
Gimnaziul-internat pentru copiii orfani şi rămaşi fără tutelă Tighina
Liceul Teoretic Ţarigrad, Drochia
Gimnaziul Izbişte, Criuleni
Şcoala auxiliară-internat Grinăuţi-Moldova, Ocniţa
Gimnaziul din satul Tochile-Răducani, Leova

Sincere felicitări câştigătorilor!

Organizatorii vor contacta personal fiecare şcoală câştigătoare şi vor conveni de comun acord privind desfăşurarea de mai departe a proiectelor iniţiate.  

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)