Astăzi 19 Februarie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 13:28
Abonamente

Actualitate 13 Octombrie 2017, ora 14:11

Cât costă un metru ster de lemn pentru foc

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

 Întreprinderile Agenţiei „Moldsilva” au început în luna curentă lucrările de recoltare a masei lemnoase, care se vor desfăşura până la 31 decembrie, transmite MOLDPRES.

În ultima etapă, din acest an, de activitate a silvicultorilor a fost planificată colectarea a circa 145 de mii de metri cubi de masă lemnoasă, inclusiv specii tari (stejar, salcâm, frasin etc.) – 115 mii de metri cubi şi specii moi (salcie, tei, plop) – 30 de mii de metri cubi. Cantitatea preconizată pentru ultimele trei luni ale anului 2017 este mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost recoltaţi 121 de mii de metri cubi de masă lemnoasă.

Solicitată de MOLDPRES, Viorica Caciuc, specialist al Serviciului de relaţii publice şi informare la Agenţia „Moldsilva”, a precizat că toate lucrările de recolectare a lemnului sunt prevăzute în amenajamentul silvic care se face o dată la zece ani. „Fiecare lucrare silvică, în cazul dat recoltarea masei lemnoase, este inclusă în acest document. Afară de aceasta, o dată la cinci ani, prin Hotărâre de Guvern, este stabilit volumul de lemn care trebuie recoltat anual. Tot anual toate tăierile silvice sunt autorizate de Inspectoratul Ecologic, care eliberează autorizație de tăiere a pădurii”, a menţionat reprezentantul „Moldsilva”.Totodată, sursa citată a relatat că în contextul reglementării comercializării masei lemnoase recoltate, Agenţia „Moldsilva" a elaborat Metodologia formării, aplicării și reglementării preţurilor de comercializare a produselor lemnoase, acceptate prin ordin intern. Conform metodologiei respective, în cadrul întreprinderilor subordonate Agenţiei au fost aprobate cataloagele de preţuri de comercializare a masei lemnoase.

În anul curent, preţul mediu de comercializare a lemnului de foc (inclusiv TVA) constituie: specii tari (cu lungimea de un metru) - 546,03 lei pentru un metru ster (780,04 lei/ m3); specii moi (cu lungimea de 1,0 m) - 294,97 lei pentru un metru ster (421,39 lei/ m3). “În procesul lucrărilor de exploatare a masei lemnoase, în afară de cele care includ doborârea şi fasonarea sortimentală se execută şi lucrări suplimentare (colectare, transportare etc.), costul cărora este inclus în preţul final de comercializare a lemnului. Cele mai solicitate specii pentru foc rămân a fi cele tari - salcâmul, stejarul, frasinul”, a specificat Viorica Caciuc.

Odată cu lucrările de colectare a lemnului, în această toamnă Agenția „Moldsilva" va crea culturi silvice în fondul forestier pe o suprafață de aproximativ 540 ha din totalul de 934 ha, preconizat pentru anul curent, 394 de ha fiind plantate în primăvară. Noile culturi silvice vor fi create în funcţie de mai multe criterii (regiune, climă, factori de mediu), în conformitate cu recomandările Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 08:21

Grigore Vieru – un poet absolut

Grigore Vieru – un poet absolut Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md