Actualitate

Cât de mult RĂU îi face stresul creierului tău

Un nou studiu îți aduce informații în plus despre efectele coritzolului (hormon asociat cu stresul) asupra creierului, în special. Echipa a colectat date de la 2.231 de la persoane de vârstă mijlocie, 2.018 din aceștia fiind supuși rezonanței magnetice pentru a măsura volumul creierului.

De asemenea, persoanele cu vârste între 40 și 50 de ani au avut nivelurile de cortizol măsurate dimineața, înainte de a mânca. În plus, cercetătorii au luat în calcul factorii precum vârsta, sexul, indicele de masă corporală și dacă participanții erau fumători.

Rezultatele au arătat că, în general, persoanele cu niveluri mai ridicate de cortizol au fost asociate cu volume mai mici ale creierului și, de asemenea, se descurcau mult mai rău la testele cognitive și de memorie.

„Cortizolul afectează multe funcții diferite, deci este important să investigăm cum nivelurile mai înalte ale acestuia pot afecta creierul„, a declarat Dr Justin B. Echouffo-Tcheugui, autorul principal al studiului de la Facultatea de Medicină Harvard.

Un lucru interesant despre studiul publicat în jurnalul „Neurology” este că, deși au existat efecte corelate cu nivelurile de cortizol, cercetătorii nu au observat simptome ale demenței. În încercarea lor de a înțelege îmbătrânirea cognitivă, unul dintre factorii de interes și îngrijorare semnificativă este stresul tot mai accentuat al vieții moderne.

„În acest studiu, nivelurile mai ridicate de cortizol au fost asociate cu o structură mai proastă a creierului și a cogniției”, a mai declarat Dr Justin B. Echouffo-Tcheugui.

În plus, cercetarea a verificat dacă nivelurile ridicate de cortizol au fost asociate cu APOE4, un factor de risc genetic care a fost asociat cu bolile cardiovasculare și Alzheimer. Din fericire, nu au găsit vreo legătură între acestea. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *