Sănătate

Câtă apă trebuie să bei ca să slăbeşti

Dacă până acum credeai că 2 litri de apă pe zi sunt de ajuns pentru a lupta împotriva kilogramelor, te înşeli! Numărele magice sunt, potrivit celor mai recente studii, 3,7 litri, respectiv 2,7 litri, în funcţie de sex!

Consumul ideal de apă – 3,7 litri bărbaţii, 2,7 litri femeile

Deşi poate părea mult pentru unii, acestea sunt cantităţile recomandate de apă pe care ar trebui să le consumăm zilnic. Sigur, sunt unii factori de care ar trebui să ţinem cont, cum ar fi activitatea fizică, temperatura ambientală sau dieta fiecăruia, dar, în principiu, cam acestea sunt cifrele asupra cărora ar trebui să ne concentrăm.

Potrivit Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), cantitatea minimă – atenţie, minimă! – recomandată de apă este de 3,7 litri în cazul bărbaţilor şi 2,7 litri în cazul femeilor.

Totuşi, această cantitate nu se referă exclusiv la apă, ci şi la alimente bogate în apă, fructe, legume, sucuri, supe, ceaiuri etc. Câteva dintre fructele-vedetă ale verii cu un conţinut foarte ridicat de apă sunt: pepenele roşu, castraveţii, roşiile, ananasul, piersicile, strugurii, căpşunele etc. Aşadar, dacă ştii că eşti „restantă” la capitolul apă, încearcă să consumi mai des astfel de alimente care compensează lipsa de lichide din corp.

Trebuie menţionat însă că nevoia de apă a corpului diferă în funcţie de fiecare individ, cu precădere în funcţie de anumiţi factori, precum nivelul de activitate depus, mediul înconjurător, temperatura ambientală, starea generală de sănătate sau regimul alimentar.

Potrivit specialiştilor de la Mayo Clinic, sportivii de performanţă şi cei care „mănâncă sala de sport pe pâine” trebuie să bea chiar mai multă apă decât cantitatea recomandată mai sus, deoarece transpiră foarte mult şi corpul are nevoie de reechilibrare hidrică. De asemenea, acestei categorii i se recomandă şi consumul de băuturi pe bază de electroliţi, pentru refacerea rezervelor de minerale pierdute prin transpiraţie. Citeşte şi: Transpiraţia excesivă poate ascunde afecţiuni grave

În cazul celor care locuiesc într-un mediu călduros, cu temperaturi ridicate, se recomandă, de asemenea, plusarea cantităţii de apă. De asemenea, canicula pe care o resimţim în plină vară are efecte nefaste asupra depozitelor de lichide din organism, aşa că trebuie să le suplimentăm cu apă din belşug.

Persoanele care obişnuiesc să consume zilnic fructe şi legume nu sunt obligate să consume cei 3,7, respectiv 2,7 litri de apă zilnic, deoarece apa se regăseşte în acele alimente şi compensează din plin deficitul. În astfel de situaţii, 2 litri de apă sau poate chiar mai puţin sunt suficienţi pentru a-i asigura organismului echilibrul hidric de care are atâta nevoie.

Cum te ajută apa să slăbeşti
Apa este un element vital, fără de care viaţa nu ar fi posibilă. Însă acest lichid esenţial are şi efecte asupra stării de bine şi siluetei. Apa ajută la eliminarea toxinelor din corp, conferă energie să duci la bun sfârşit un antrenament la sală, o şedinţă de jogging în parc sau o sarcină dificilă la jos.

De asemenea, apa este un bun „păcălici” al senzaţiei de foame: de câte ori crezi că ţi-e foame, bea mai întâi un pahar cu apă, apoi întreabă-te dacă acea senzaţie chiar a fost reală sau doar o simplă poftă ori, de ce nu, un rezultat al plictiselii. De multe ori se întâmplă ca senzaţia de foame să fie confundată cu setea – aproximativ 40% dintre oameni confundă aceste senzaţii, potrivit Fundaţiei Polycystic Kidney Disease –, de aceea îţi recomandăm să faci acest exerciţiu de fiecare dată când te pândeşte tentaţia de a ronţăi ceva nesănătos la birou sau acasă.

Află ce boli poate ascunde senzaţia acută de sete sau de foame!

În plus, un pahar cu apă băut în timpul mesei te ajută să mănânci mai puţin, dar să te simţi la fel de sătulă, arată studiile realizate de cercetătorii de la Universitatea Harvard.

Pentru a te asigura că bei suficientă apă la birou, unde se ştie că uităm şi de foame, şi de sete, numai să terminăm tot ce avem de făcut până la terminarea programului, ţine întotdeauna la îndemână o sticlă cu apă şi umple-o pe măsură ce o consumi – aşa faci şi puţină mişcare până la dozatorul cu apă, deci ocheşti doi iepuri dintr-un foc!

Şi mai ales pentru că e vară şi pieţele abundă în fructe şi legume proaspete şi aromate, încearcă să înlocuieşti dieta cu fast-food mâncat la ceas de seară cu alimente sănătoase, din culturi cât mai naturale, menite să îţi asigure toate valorile nutriţionale de care organismul are nevoie pentru a funcţiona optim.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *