Arestarea în stânga Nistrului a cetăţenilor moldoveni Ilie Cazac şi Ernest Vardanean, acuzaţi de spionaj în favoarea RM, nu a fost un capriciu al Tiraspolului, ci o ameninţare directă făcută de Rusia autorităţilor de la Chişinău în interese strict economice.
Despre aceasta ne-au informat persoane apropiate MGB-ului de la Tiraspol, spusele cărora sunt confirmate în parte şi de unele declaraţii ale celor doi foşti deţinuţi politici. Astfel, problema ar sta în două uzine ale Federaţiei Ruse din Bender - „Pribor” şi „BMZ”, despre care se spune că produc piese pentru armament la comanda Ministerului Apărării din Rusia. Acum câţiva ani, „ZdG” scria că cel mai important produs al acestor întreprinderi este un dispozitiv pentru cel mai performant elicopter de luptă rusesc: KA-50, despre care se spune că în 2000 se producea doar la Bender. Se mai spune că tot la „Pribor” se produc sisteme reactive şi alte detalii pentru complexul militar marin şi aeronautic rus. Privatizată de întreprinderea rusă „Saliut”, fără ca vreun ban din această tranzacţie să fi ajuns în bugetul RM, uzina ar fi activat cu acordul Chişinăului până în anul 2006, când oficialităţile moldoveneşti ar fi pus primele impedimente în calea exportului pentru „Pribor” şi „BMZ”. Ceea ce, fireşte, a supărat Moscova… Schema ar fi fost destul de simplă: ca să forţeze Chişinăul să cedeze, serviciile speciale ruseşti i-ar fi ordonat şefului MGB, Antiufeev, să aresteze cetăţeni moldoveni. Cazac şi Vardanean ar fi fost selectaţi, deoarece, pornind de la profesiile lor, puteau fi acuzaţi mai lesne. Atât ei, cât şi RM. În continuare, negocierile s-au purtat la alt nivel şi în mod indirect.
Conform aceloraşi surse, în 2010, ministrul Valeriu Lazăr ar fi deblocat exporturile pentru cele două uzine, reuşind, în plus, să obţină pentru RM şi un pavilion cu suprafaţa de 693,100 m.p. la Centrul Expoziţional din Moscova, pe termen de 50 de ani, la preţul de o rublă pe an. La acea oră, Tiraspolul ar fi putut să-i graţieze pe cei doi, însă menţinerea lor în arest ar fi fost deja un moft al lui Smirnov. Bătrânul despot ar fi avut interesul să-i elibereze cât mai aproape de alegerile recente, din 11 decembrie, nerecunoscute, pentru a-şi cizela imaginea...
Cam aceasta este informaţia pe care am primit-o zilele astea, care, deşi nu este pe deplin confirmată, merită atenţie, pentru că trezeşte interes. Cu atât mai mult cu cât are tangenţe cu cazul Cazac. Înainte de a fi arestat, Ilie, fost inspector la Fiscul din Bender, a primit acces la baza de date, cu parafa „secret de stat al Rusiei”, a uzinelor „Pribor” şi „BMZ”, dar şi indicaţii de a controla activitatea acestora. Iar în ziua în care MGB-ul l-a reţinut în gara Varniţa, sub privirile tacite ale poliţiştilor noştri, lui Ilie i-au fost băgate în buzunar documente despre activitatea aceloraşi uzine, în care se menţiona anume despre interzicerea exporturilor. Din câte se ştie, Cazac a fost acuzat de intenţia de a transmite actele serviciilor secrete de la Chişinău. Parcă se simte o legătură. De aceea, vom reveni neapărat, cel puţin cu opinia oficialilor de la Chişinău, la acest subiect.
|
Un minor de 16 ani, lovit de un troleibuz în sectorul Botanica. La fața locului s-a deplasat poliția și ambulanța.
( ) Citeşte tot articolulDupă ce s-a aflat în comă timp de 10 zile, tânărul de 25 de ani, care a fost bătut cu bestialitate într-o staţie PECO din raionul Floreşti, a murit marţi seara pe patul de spital. Informaţia a fost confirmată pentru Publika TV de vicedirectorul...
( ) Citeşte tot articolulFamilia acestora, dar și oamenii din localitate, sunt șocați. Ei spun că nu pot crede că nunta însângerată avea să însemne moartea celor doi consăteni, pentru care au doar cuvinte de laudă. Fratele și sora au vorbit în exclusivitate pentru noi despre...
( ) Citeşte tot articolulUn bărbat și o femeie au fost răniți într-o deflagrație puternică, produsă marți seara într-o locuință din orașul Sângerei. Corpul neînsuflețit al unui alt bărbat a fost găsit sub dărâmături după mai bine de două ore de căutări,...
( ) Citeşte tot articolulEste mare sărbătoare în ziua aceasta pentru toți creștinii, fiindcă are loc pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur. Iată ce trebuie să știe credincioșii despre această sărbătoare.
( ) Citeşte tot articolulMiniştrii de Externe din G7 au cerut, ieri, Rusiei să îi elibereze pe protestatarii reţinuţi sâmbătă, după arestarea lui politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi, transmite Reuters.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de -2..-5 grade în nordul țării, -1..-4 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la -3 grade Celsius.
( ) Citeşte tot articolul"Poporul evreu a învățat lecția Holocaustului: că nu putem ignora amenințările cu distrugerea, că trebuie să le facem față când sunt încă mici. Și, mai presus de toate, deși apreciem foarte mult ajutorul prietenilor, trebuie să ne apărăm singuri", a...
( ) Citeşte tot articolulBanii se numără printre nevoile primordiale ale omului. Ne ajută să ne îndeplinim dorințele, să ne satisfacem necesitățile și, de ce nu, să trăim în lux. La fel de importantă este și gestionarea finanțelor, însă uneori deciziile legate de bani pot deveni stresante...
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul Brexit, românii vor mai putea intra în Marea Britanie cu buletinul doar până la 30 septembrie 2021. Ambasada României la Londra a precizat că cetățenii români care intenționează să călătorească în această țară vor avea...
( ) Citeşte tot articolulÎn perioada sărbătorilor de iarnă cu toții punem câteva kilograme în plus. Perioada grea începe după finalul vacanței, când ne apucăm de slăbit.
( ) Citeşte tot articolulLa Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.
( ) Citeşte tot articolulReapare periodic trăznaia cu boierul de la Iași care în 1859 ar fi spus ”Eu sunt boier moldovan, român e țăranul”. Și o văd la oameni de la care am pretenții, nu doar la tot soiul de adunați de prin gloata moldovenistă de la Chișinău.
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulB. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)
( ) Citeşte tot articolul