Astăzi 21 Februarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 20 Februarie 2020
Abonamente

Ultima oră 27 Noiembrie 2014, ora 10:15

Cazul Usatîi şi dilema democraţiei, analiză IPN

Marime Font

Decizia Comisiei Electorale Centrale de solicita Curţii de Apel anularea înregistrării Partidului „Patria” în calitate de concurent electoral este un moment ce poate schimba soarta scrutinului din 30 noiembrie. În analiza de faţă, IPN îşi propune să exploreze implicaţiile acestei decizii pentru practica democratică din Republica Moldova şi dezbaterile publice care au fost stârnite de acest caz.

Veşti bune şi veşti rele

La moment, soarta Partidului „Patria” şi a lui Renato Usatîi este încă în aer, aşteptând decizia Curţii de Apel şi, eventual, a Curţii Supreme de Justiţie. Usatîi a fost înconjurat de scandaluri de la apariţia sa pe scena politică moldovenească şi era de aşteptat, într-o oarecare măsură, că această campanie electorală se va termina cu ceva mai spectaculos decât spotul lui Usatîi cu un căţel drăguţ. În urma sesizării Inspectoratului General de Poliţie, partidul său riscă să fie exclus din lista candidaţilor pentru alegerile de duminică. Pentru mulţi e un semn de bine: un agent al Kremlinului mai puţin, un act de justiţie care poate trebuia făcut chiar mai devreme. Pentru alţii însă e un semn îngrijorător: o fi Usatîi rău, dar există totuşi nişte legi şi nişte principii care stau la baza funcţionării unei democraţii şi excluderea Partidului „Patria” din lista candidaţilor, pe ultima sută de metri, nu este un act democratic.

Loading...


Acest caz şi discuţiile din jurul lui ilustrează grăitor anumite probleme privind societatea moldovenească, dar şi democraţia în general. În primul rând, este vorba de neîncrederea în instituţiile statului: acuzaţiile că excluderea lui Usatîi din cursa electorală ar fi nedemocratică nu au sens decât dacă ele sunt însoţite de neîncredere în veridicitatea motivelor din spatele acestui act. Mulţi dintre cei care împărtăşesc această opinie, erau anterior de acord că Usatîi este un concurent periculos, cu interese ascunse în spate şi că, probabil, este omul Moscovei. Totuşi, de îndată ce autorităţile au acţionat exact în baza acestor suspiciuni, aceiaşi indivizi au schimbat brusc macazul. De ce? Până la urmă, dacă Usatîi e într-adevăr finanţat din exterior, este corect, legal şi democratic să fie sancţionat pentru asta. A nu-l pedepsi ar fi ilegal şi nedemocratic. De unde atunci această blamare a autorităţilor?

Problema neîncrederii

Parţial, această neîncredere a crescut în timpul campaniei electorale în care marea majoritate a concurenţilor au vehiculat o formă sau alta a acuzaţiilor că partidele de la guvernare sunt corupte, oligarhice, mafiote etc., acuzaţii care nu s-au limitat la politicieni, dar au acoperit toate instituţiile statului. Aici este de remarcat iresponsabilitatea concurenţilor electorali care nu se află la guvernare: acuzaţiile angro, brute, la pachet, discreditează şi subminează funcţionalitatea instituţiilor vizate, aceleaşi instituţii cu care aceşti concurenţi electorali vor trebui să lucreze dacă ajung la putere.

În cazul de faţă, vorbim de neîncredere în poliţie, în SIS, în Comisia Electorală Centrală şi în Curtea de Apel. De reţinut este că toate aceste instituţii sunt independente una de alta şi, teoretic cel puţin, independente parţial şi faţă de autorităţile centrale politice. A blama excluderea lui Usatîi este egal cu a afirma că toate aceste instituţii nu sunt independente, ba mai mult, sunt controlate, coordonate şi implicate într-o schemă ilegală comună. Această acuzaţie implicită este mult mai gravă decât pare la prima vederea şi este, de fapt, o recunoaştere ca veridice a acuzaţiilor lui Usatîi şi a celorlalţi concurenţi electorali că trăim într-un stat oligarhic, controlat în totalitate de câţiva politicieni bogaţi. Păreri precum „ştim cât e de uşor la noi să fabrici un dosar” sunt vehiculate cu prea multă uşurinţă. Acest vid de încredere faţă de justiţie poate avea efecte negative grave, precum perpetuarea situaţiei care l-a generat în primul rând. O instituţie lipsită de încrederea şi suportul publicului este o instituţie mai slabă, mai puţin responsabilă şi care poate fi controlată mai uşor.

Jocul lui Usatîi

Un alt factor care a influenţat cu siguranţă opinia publică este jocul lui Usatîi care, mai mereu, a tot anticipat diverse atacuri reale sau imaginare împotriva sa şi a formaţiunii din care face parte, creând imaginea indezirabilului persecutat de către guvernare. Aceste anticipări sunt foarte eficiente în a limita eficienţa şi credibilitatea acţiunilor pe care le denunţă. Liderul PPP a spus-o direct: „Dacă Renato Usatîi iese şi zice că urmează să faci asta, asta şi asta, trebuie să fii idiot să mai faci asta pe urmă”. Este un fel de şantaj de anticipare şi o metodă excelentă de apărare. Lumea nu se gândeşte că poate Usatîi anticipează aceste acţiuni tocmai pentru că ştie că e vinovat şi i s-a dat de urmă. Lumea nici nu se întreabă cum are acest politician acces la atâtea informaţii de la atâtea instituţii de stat. Ce fel de relaţii are? Cu cine? Cum şi de ce le-a obţinut? Sunt întrebări cel puţin la fel de importante ca şi corectitudinea deciziei CEC.

În acelaşi timp, ipocrizia unor momente este evidentă, dar se pare că jocul public al lui Usatîi este suficient de bun încât unii le ignoră: astăzi Usatîi a susţinut o conferinţă de presă cu puţin timp înainte de şedinţa CEC, unde a spus exact ce urmează să discute CEC şi de ce va fi exclus, iar apoi, la şedinţă, reprezentantul său se plângea că nu a auzit raportul şi nu-şi putea apăra formaţiunea pentru că nu ştia despre ce este vorba. Astfel, Usatîi a reuşit să ştie şi să nu ştie despre ce este vorba la o diferenţă de doar câteva minute.

Dilema democraţiei

Acest caz ridică şi nişte semne de întrebare privind esenţa democraţiei şi statul de drept: contează mai mult principiile şi scopul democraţiei, spiritul legii, sau forma şi procedurile democratice, litera legii? În opinia unora, chiar dacă Usatîi este vinovat de ce i se impută, felul şi momentul în care se încearcă excluderea lui din cursa electorală sunt nedemocratice. Să explorăm un pic această viziune: dacă Usatîi chiar este vinovat, ce e mai important – respectarea procedurilor cu riscul de a permite unui partid finanţat din exterior, reprezentând interese străine, să intre în organul legislativ suprem al ţării, sau acţionarea în baza spiritului legii, care interzice finanţarea externă, pentru a proteja interesul naţional, cu riscul de încălca anumite prevederi legale? Este o dilemă de teorie politică la care nu există un răspuns definitiv. Ideal ar fi un echilibru în care forma şi conţinutul democraţiei sunt în armonie, însă cazuri precum cel al lui Usatîi creează o tensiune între scopul şi practica democraţiei. Nu este democratic nici să-i dai voie să candideze, nu e democratic nici să-l scoţi din cursă.

O soluţie ar fi compararea consecinţelor celor două scenarii: cine şi cât pierde într-un caz şi în celălalt, riscul de a aduce un deserviciu întregii ţări sau riscul de a nedreptăţi un partid şi susţinătorii săi. Până la urmă, democraţia nu este un set de principii şi reguli de dragul lor. Ele sunt menite nu doar să stabilească un mod de alegere a celor de la putere şi un mod de guvernare. Principiile democraţiei se referă şi la protejarea intereselor populaţiei chiar şi atunci când interesele reale nu coincid neapărat cu interesele declarate: binele poporului este la fel de important ca şi alegerea poporului, mai ales atunci când acestea sunt diferite.

În acelaşi timp, toţi apărătorii democraţiei nu trebuie să uite cât de vulnerabil şi uşor de pervertit este acest sistem. Exemplul clasic este venirea lui Hitler la putere pe cale democratică. Liderul nazist a câştigat alegerile, e drept, însă nu trebuie să se uite că înainte de asta a înscenat incendierea Reichstag-ului de către comunişti pentru a-i scoate din cursa electorală. Nu este întâmplător că acest moment istoric este vehiculat de ambele părţi ale dezbaterii din jurul lui Usatîi.

Cine are de pierdut

Per ansamblu, cazul Usatîi este regretabil şi accentuează probleme majore din Republica Moldova. Pe de o parte, avem guvernarea care a reuşit să se auto-discrediteze prin tot felul de scandaluri pe parcursul mandatului şi opoziţia parlamentară şi extra-parlamentară care a alimentat intens neîncrederea cetăţenilor în guvernare şi instituţiile statului, iar pe cealaltă parte avem un politician dubios, aparent finanţat din exterior, care urmează a fi exclus din cursa electorală. În această confruntare a neîncrederii şi acuzaţiilor de acţiuni mafiote, cel mai multe are de pierdut guvernarea. Usatîi poate fi exclus şi se poate întoarce la afacerile lui din Rusia şi nu va fi pierdut mult. Dimpotrivă, reputaţia sa ar putea creşte în urma excluderii sale. Partidele de la guvernare au însă doar de pierdut. Spre deosebire de Usatîi, ele au de răspuns pentru 5 ani de guvernare. Antipatia populară este mult mai mare faţă de ele. Chiar dacă e un conflict între doi hoţi, pentru o bună parte a populaţiei guvernarea e hoţul mai mare şi mai rău decât Usatîi. În acest sens, indiferent de soarta sa în calitate de concurent electoral, Usatîi şi-a atins măcar parţial scopul prin discreditarea şi mai profundă a partidelor pro-europene şi instituţiilor statului Republica Moldova.

Eugen Muravschi, IPN

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 19:59

Voronin: „Nu cred că Dodon are acum tot așa relații bune cu Putin precum le-a avut la început. Văd că întrevederi bilaterale nu mai au loc”

Voronin: „Nu cred că Dodon are acum tot așa relații bune cu Putin precum le-a avut la început. Văd că întrevederi bilaterale nu mai au loc”

„Nu-mi imaginez ca Dodon să mai rămână președinte pentru încă un mandat... Trebuie să facem tot posiblilul ca să nu mai auzim în R.Moldova de președintele cu numele Dodon”, a declarat V. Voronin pentru Publika.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 19:24

Vladislav Gribincea: „Reducerea bugetului instanțelor judecătorești ar însemna implicit constrângeri asupra justiţiei”

Vladislav Gribincea: „Reducerea bugetului instanțelor judecătorești ar însemna implicit constrângeri asupra justiţiei”

Vladislav Gribincea: „Bugetul justiţiei, în Republica Moldova, la momentul actual e de circa 400 de milioane de lei. Acest buget este compus în mare parte din salarii și alte cheltuieli pentru administrarea instanțelor judecătorești. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 18:48

Dodon confirmă că l-a întrebat pe Morari de ce nu-l investighează pe Năstase: „A fost o glumă”

Dodon confirmă că l-a întrebat pe Morari de ce nu-l investighează pe Năstase: „A fost o glumă”

Președintele Igor Dodon afirmă că a glumit atunci când l-a întrebat pe fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, de nu a inițiat o investigație pe numele președintelui Platformei DA, Andrei Năstase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 18:34

(VIDEO) I-a crăpat răbdarea! Un socialist îi numește hoți pe potențialii parteneri de coaliție

(VIDEO) I-a crăpat răbdarea! Un socialist îi numește hoți pe potențialii parteneri de coaliție

Declarațiile liderului organizației teritoriale Florești a PSRM, Sergiu Groza, despre faptul că membrii PDM sunt „hoți” este o dovadă a faptului că reprezentanții acestei formațiuni nu doresc nici în ruptul capului o coaliție cu democrații, care le este însă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 18:19

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Consumatorii de servicii avia au de astăzi o nouă alternativă – HiSky. Compania - fondată în R.Moldova, se lansează pe piața locală și regională în baza unui parteneriat cu operatorul român Cobrex Trans, se anunță într-un comunicat expediat de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 16:57

Trigon - În premieră cu program nou

Trigon - În premieră cu program nou

 6 martie, Sala Mare, ora 18:00 Ethno Jazz Group TRIGON  Anatol Ștefăneț /violă/

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 16:23

Coronavirusul este o armă provenită din laboratoarele militare?

Coronavirusul este o armă provenită din laboratoarele militare?

Scriitorul american de ficţiune Dean Koontz a prevazut în anul 1981 apariţia unui virus din China, o armă biologică făcută în laboratoarele militare de lângă Whan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 16:05

În ce stadiu sunt toate AUTOSTRĂZILE planificate spre Moldova

În ce stadiu sunt toate AUTOSTRĂZILE planificate spre Moldova

Trei mari autostrăzi sunt în prezent planificate conform MasterPlanului către Moldova, iar o a patra - Autostrada Nordului - care nu apare în strategia convenită cu Comisia Europeană, a apărut din nou în discursul politicienilor. Toate cele patru proiecte sunt în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:55

IOHANIS: Incluziunea minorităţii rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social

IOHANIS: Incluziunea minorităţii rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social

 Incluziunea minorităţii rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social. Rămâne o provocare pentru clasa politică Președintele Klaus Iohannis spune că incluziunea minorității rome trebuie îndeplinită și în plan economic și social,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:44

Cazul tinerei, dată jos din microbuz pentru o bancnotă de 200 de lei. Ce amendă a primit

Cazul tinerei, dată jos din microbuz pentru o bancnotă de 200 de lei. Ce amendă a primit

Agenția Națională Transport Auto s-a autosesizat pe marginea reportajului difuzat în presă, cu referire la tânăra care s-a plâns pe rețelele de socializare de atitudinea conducătorului auto de pe ruta municipală nr.120 din Chișinău, care a oprit microbuzul și a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:41

5G va asigura mai mult de 10% din conexiunile mobile globale până în 2023

5G va asigura mai mult de 10% din conexiunile mobile globale până în 2023

Până în 2023 vitezele 5G vor fi de 13 ori mai mari decât conexiunea mobilă medie, 66% din populaţia globală (5,3 miliarde de oameni) va avea acces la internet şi vor exista aproape 30 de miliarde de dispozitive/conexiuni, dintre care 45% mobile, arată raportul privind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:28

A.U.R.: O țară în care se închid muzee e o țară fără viitor

A.U.R.: O țară în care se închid muzee e o țară fără viitor

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) îi cheamă pe toți cei cărora le mai pasă de destinul poporului român, de identitatea și patrimoniul său cultural, să protesteze față de iminenta închidere a Muzeului Satului de la Bran.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 15:22

Postul de televiziune 10TV face angajări

Postul de televiziune 10TV face angajări

10TV vrea să-și extindă echipa de știri și este în căutarea de jurnaliști activi, bine informați și creativi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 14:45

Olivia de Havilland rămâne la 103 ani singura legendă în viaţă a Hollywoodului

Olivia de Havilland rămâne la 103 ani singura legendă în viaţă a Hollywoodului

 Regretatul Kirk Douglas, care a murit la 103 ani, era penultima legendă vie a splendorii de odinioară a Hollywoodului: îi mai supravieţuieşte doar Olivia de Havilland ca reprezentantă a unei epoci de aur care a dispărut de mulţi ani, relatează EFE. Şi deşi Olivia de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 14:40

Turcia elimină vizele pentru cetăţenii mai multor state europene

Turcia elimină vizele pentru cetăţenii mai multor state europene

 Ministerul de Externe de la Ankara a anunţat joi eliminarea vizelor pentru cetăţenii mai multor state din Uniunea Europeană - Austria, Belgia, Olanda, Spania şi Polonia - şi pentru britanici, transmite Reuters. Măsura se aplică din 2 martie celor care doresc să viziteze Turcia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 14:12

Coreea de Sud anunță primul deces provocat de coronavirus

Coreea de Sud anunță primul deces provocat de coronavirus

Coreea de Sud a anunţat miercuri primul deces din această ţară al unei persoane infectate cu noul coronavirus şi 22 de cazuri noi, numărul total al persoanelor infectate ajungând la 104, informează joi Reuters. Cauza exactă a decesului este în curs de investigare, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 13:40 de Mihaela Culcinschi

Toți angajații Stației de Irigare Briceni au acționat întreprinderea în judecată

Toți angajații Stației de Irigare Briceni au acționat întreprinderea în judecată

Circa 20 dintre cei 72 de angajați ai Stației de Irigare Briceni și-au primit doar parțial salariile pentru anul 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 13:31

Valerii Klimenko bate alarma în legătură cu un prejudiciu de 4,2 mil. lei cauzat bugetului municipal

Valerii Klimenko bate alarma în legătură cu un prejudiciu de 4,2 mil. lei cauzat bugetului municipal

Bugetul Chișinăului a fost prejudiciat cu 4,2 milioane de lei urmare a abuzurilor consilierului socialist Vasilii Chirtoca. Declarația a fost făcută de Valeri Klimenko, consilier din partea Partidului „ȘOR”, la ședința Consiliului Municipal Chișinău. Acesta a atras atenția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 13:08

ULTIMA ORĂ / Alertă cu bombă la Veranda Mall: Oamenii sunt evacuați

ULTIMA ORĂ / Alertă cu bombă la Veranda Mall: Oamenii sunt evacuați

Oamenii au fost evacuați din Veranda Mall, din zona Obor, după o alertă cu bombă. Poliția și echipa pirotehnică a SRI se află la fața locului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 12:49

Peste 700 de tone de deşeuri textile, aduse ilegal din Italia, au fost descoperite în două sate din Bihor / FOTO

Peste 700 de tone de deşeuri textile, aduse ilegal din Italia, au fost descoperite în două sate din Bihor / FOTO

Peste 700 de tone de deşeuri importate din Italia au fost descoperite abandonate în două depozite candestine din Vadu Crişului şi Ineu de Criş. Potrivit şefului Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, este vorba despre "deşeuri nepericuloase de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 12:41

Sfaturi și soluții pentru îngrijirea mâinilor uscate

Sfaturi și soluții pentru îngrijirea mâinilor uscate

Deși nu este o afecțiune periculoasă, poate fi una foarte iritantă. În cele mai multe cazuri, mâinile uscate sunt cauzate de condițiile de mediu. Vremea, de exemplu, poate usca mâinile. Spălarea frecventă a mâinilor, expunerea la substanțe chimice și anumite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 12:36

Supa ANTIBIOTIC care te scapă de răceală

Supa ANTIBIOTIC care te scapă de răceală

Considerat unul dintre cele mai puternice alimente sănătoase cu acțiune detoxifiantă, usturoiul este un adevărat aliat al sănătății tale. Cu usturoi poți face o supă care îți susține imunitatea și reglează tranzitul intestinal.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2020, ora: 12:00 de Iurie Colesnic

(În culisele istoriei) PRIMUL MINISTRU DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVENEŞTI

(În culisele istoriei) PRIMUL MINISTRU DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVENEŞTI Din editia print

Părintele naţionalismului din Basarabia e considerat Ion Pelivan.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:46

Proteste în toată țara. Membrii și simpatizanții Partidului „ȘOR” cer majorarea pensiilor

Proteste în toată țara. Membrii și simpatizanții Partidului „ȘOR” cer majorarea pensiilor

Peste șase mii de persoane au protestat în această dimineață împotriva guvernării socialiste criticând atitudinea acesteia în contextul ajustării pensiilor, pe care oamenii le califică drept antisociale. Acțiunile de protest, desfășurate în toate orașele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:46

40% din posesorii de autovehicule nu achită taxa rutieră și respectiv nu efectuează revizia tehnică a unității de transport

40% din posesorii de autovehicule nu achită taxa rutieră și respectiv nu efectuează revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2020, ora: 11:44

Doi prieteni de pahar s-au luat la bătaie cu ciocanul și cuțitul, la OCNIȚA. Unul mort, altul reținut

Doi prieteni de pahar s-au luat la bătaie cu ciocanul și cuțitul, la OCNIȚA. Unul mort, altul reținut

Un tânăr a ajuns pe mâna poliției, după ce și-a ucis colegul de pahar. Crima a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 22:00, în orașul Ocnița. Potrivit poliției locale, victima s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 46 de ani. Acesta a fost ucis...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)