Astăzi 18 Septembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:23
Abonamente

Ultima oră 27 Noiembrie 2014, ora 10:15

Cazul Usatîi şi dilema democraţiei, analiză IPN

Marime Font

Decizia Comisiei Electorale Centrale de solicita Curţii de Apel anularea înregistrării Partidului „Patria” în calitate de concurent electoral este un moment ce poate schimba soarta scrutinului din 30 noiembrie. În analiza de faţă, IPN îşi propune să exploreze implicaţiile acestei decizii pentru practica democratică din Republica Moldova şi dezbaterile publice care au fost stârnite de acest caz.

Veşti bune şi veşti rele

La moment, soarta Partidului „Patria” şi a lui Renato Usatîi este încă în aer, aşteptând decizia Curţii de Apel şi, eventual, a Curţii Supreme de Justiţie. Usatîi a fost înconjurat de scandaluri de la apariţia sa pe scena politică moldovenească şi era de aşteptat, într-o oarecare măsură, că această campanie electorală se va termina cu ceva mai spectaculos decât spotul lui Usatîi cu un căţel drăguţ. În urma sesizării Inspectoratului General de Poliţie, partidul său riscă să fie exclus din lista candidaţilor pentru alegerile de duminică. Pentru mulţi e un semn de bine: un agent al Kremlinului mai puţin, un act de justiţie care poate trebuia făcut chiar mai devreme. Pentru alţii însă e un semn îngrijorător: o fi Usatîi rău, dar există totuşi nişte legi şi nişte principii care stau la baza funcţionării unei democraţii şi excluderea Partidului „Patria” din lista candidaţilor, pe ultima sută de metri, nu este un act democratic.


Acest caz şi discuţiile din jurul lui ilustrează grăitor anumite probleme privind societatea moldovenească, dar şi democraţia în general. În primul rând, este vorba de neîncrederea în instituţiile statului: acuzaţiile că excluderea lui Usatîi din cursa electorală ar fi nedemocratică nu au sens decât dacă ele sunt însoţite de neîncredere în veridicitatea motivelor din spatele acestui act. Mulţi dintre cei care împărtăşesc această opinie, erau anterior de acord că Usatîi este un concurent periculos, cu interese ascunse în spate şi că, probabil, este omul Moscovei. Totuşi, de îndată ce autorităţile au acţionat exact în baza acestor suspiciuni, aceiaşi indivizi au schimbat brusc macazul. De ce? Până la urmă, dacă Usatîi e într-adevăr finanţat din exterior, este corect, legal şi democratic să fie sancţionat pentru asta. A nu-l pedepsi ar fi ilegal şi nedemocratic. De unde atunci această blamare a autorităţilor?

Problema neîncrederii

Parţial, această neîncredere a crescut în timpul campaniei electorale în care marea majoritate a concurenţilor au vehiculat o formă sau alta a acuzaţiilor că partidele de la guvernare sunt corupte, oligarhice, mafiote etc., acuzaţii care nu s-au limitat la politicieni, dar au acoperit toate instituţiile statului. Aici este de remarcat iresponsabilitatea concurenţilor electorali care nu se află la guvernare: acuzaţiile angro, brute, la pachet, discreditează şi subminează funcţionalitatea instituţiilor vizate, aceleaşi instituţii cu care aceşti concurenţi electorali vor trebui să lucreze dacă ajung la putere.

În cazul de faţă, vorbim de neîncredere în poliţie, în SIS, în Comisia Electorală Centrală şi în Curtea de Apel. De reţinut este că toate aceste instituţii sunt independente una de alta şi, teoretic cel puţin, independente parţial şi faţă de autorităţile centrale politice. A blama excluderea lui Usatîi este egal cu a afirma că toate aceste instituţii nu sunt independente, ba mai mult, sunt controlate, coordonate şi implicate într-o schemă ilegală comună. Această acuzaţie implicită este mult mai gravă decât pare la prima vederea şi este, de fapt, o recunoaştere ca veridice a acuzaţiilor lui Usatîi şi a celorlalţi concurenţi electorali că trăim într-un stat oligarhic, controlat în totalitate de câţiva politicieni bogaţi. Păreri precum „ştim cât e de uşor la noi să fabrici un dosar” sunt vehiculate cu prea multă uşurinţă. Acest vid de încredere faţă de justiţie poate avea efecte negative grave, precum perpetuarea situaţiei care l-a generat în primul rând. O instituţie lipsită de încrederea şi suportul publicului este o instituţie mai slabă, mai puţin responsabilă şi care poate fi controlată mai uşor.

Jocul lui Usatîi

Un alt factor care a influenţat cu siguranţă opinia publică este jocul lui Usatîi care, mai mereu, a tot anticipat diverse atacuri reale sau imaginare împotriva sa şi a formaţiunii din care face parte, creând imaginea indezirabilului persecutat de către guvernare. Aceste anticipări sunt foarte eficiente în a limita eficienţa şi credibilitatea acţiunilor pe care le denunţă. Liderul PPP a spus-o direct: „Dacă Renato Usatîi iese şi zice că urmează să faci asta, asta şi asta, trebuie să fii idiot să mai faci asta pe urmă”. Este un fel de şantaj de anticipare şi o metodă excelentă de apărare. Lumea nu se gândeşte că poate Usatîi anticipează aceste acţiuni tocmai pentru că ştie că e vinovat şi i s-a dat de urmă. Lumea nici nu se întreabă cum are acest politician acces la atâtea informaţii de la atâtea instituţii de stat. Ce fel de relaţii are? Cu cine? Cum şi de ce le-a obţinut? Sunt întrebări cel puţin la fel de importante ca şi corectitudinea deciziei CEC.

În acelaşi timp, ipocrizia unor momente este evidentă, dar se pare că jocul public al lui Usatîi este suficient de bun încât unii le ignoră: astăzi Usatîi a susţinut o conferinţă de presă cu puţin timp înainte de şedinţa CEC, unde a spus exact ce urmează să discute CEC şi de ce va fi exclus, iar apoi, la şedinţă, reprezentantul său se plângea că nu a auzit raportul şi nu-şi putea apăra formaţiunea pentru că nu ştia despre ce este vorba. Astfel, Usatîi a reuşit să ştie şi să nu ştie despre ce este vorba la o diferenţă de doar câteva minute.

Dilema democraţiei

Acest caz ridică şi nişte semne de întrebare privind esenţa democraţiei şi statul de drept: contează mai mult principiile şi scopul democraţiei, spiritul legii, sau forma şi procedurile democratice, litera legii? În opinia unora, chiar dacă Usatîi este vinovat de ce i se impută, felul şi momentul în care se încearcă excluderea lui din cursa electorală sunt nedemocratice. Să explorăm un pic această viziune: dacă Usatîi chiar este vinovat, ce e mai important – respectarea procedurilor cu riscul de a permite unui partid finanţat din exterior, reprezentând interese străine, să intre în organul legislativ suprem al ţării, sau acţionarea în baza spiritului legii, care interzice finanţarea externă, pentru a proteja interesul naţional, cu riscul de încălca anumite prevederi legale? Este o dilemă de teorie politică la care nu există un răspuns definitiv. Ideal ar fi un echilibru în care forma şi conţinutul democraţiei sunt în armonie, însă cazuri precum cel al lui Usatîi creează o tensiune între scopul şi practica democraţiei. Nu este democratic nici să-i dai voie să candideze, nu e democratic nici să-l scoţi din cursă.

O soluţie ar fi compararea consecinţelor celor două scenarii: cine şi cât pierde într-un caz şi în celălalt, riscul de a aduce un deserviciu întregii ţări sau riscul de a nedreptăţi un partid şi susţinătorii săi. Până la urmă, democraţia nu este un set de principii şi reguli de dragul lor. Ele sunt menite nu doar să stabilească un mod de alegere a celor de la putere şi un mod de guvernare. Principiile democraţiei se referă şi la protejarea intereselor populaţiei chiar şi atunci când interesele reale nu coincid neapărat cu interesele declarate: binele poporului este la fel de important ca şi alegerea poporului, mai ales atunci când acestea sunt diferite.

În acelaşi timp, toţi apărătorii democraţiei nu trebuie să uite cât de vulnerabil şi uşor de pervertit este acest sistem. Exemplul clasic este venirea lui Hitler la putere pe cale democratică. Liderul nazist a câştigat alegerile, e drept, însă nu trebuie să se uite că înainte de asta a înscenat incendierea Reichstag-ului de către comunişti pentru a-i scoate din cursa electorală. Nu este întâmplător că acest moment istoric este vehiculat de ambele părţi ale dezbaterii din jurul lui Usatîi.

Cine are de pierdut

Per ansamblu, cazul Usatîi este regretabil şi accentuează probleme majore din Republica Moldova. Pe de o parte, avem guvernarea care a reuşit să se auto-discrediteze prin tot felul de scandaluri pe parcursul mandatului şi opoziţia parlamentară şi extra-parlamentară care a alimentat intens neîncrederea cetăţenilor în guvernare şi instituţiile statului, iar pe cealaltă parte avem un politician dubios, aparent finanţat din exterior, care urmează a fi exclus din cursa electorală. În această confruntare a neîncrederii şi acuzaţiilor de acţiuni mafiote, cel mai multe are de pierdut guvernarea. Usatîi poate fi exclus şi se poate întoarce la afacerile lui din Rusia şi nu va fi pierdut mult. Dimpotrivă, reputaţia sa ar putea creşte în urma excluderii sale. Partidele de la guvernare au însă doar de pierdut. Spre deosebire de Usatîi, ele au de răspuns pentru 5 ani de guvernare. Antipatia populară este mult mai mare faţă de ele. Chiar dacă e un conflict între doi hoţi, pentru o bună parte a populaţiei guvernarea e hoţul mai mare şi mai rău decât Usatîi. În acest sens, indiferent de soarta sa în calitate de concurent electoral, Usatîi şi-a atins măcar parţial scopul prin discreditarea şi mai profundă a partidelor pro-europene şi instituţiilor statului Republica Moldova.

Eugen Muravschi, IPN

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 15:23

Cand auzim cuvintele HIV sau SIDA, deschidem ochii mari si suntem foarte precauti. Toti stim cat de grav este sa ai acest virus, dar oare suntem bine informati despre cum putem preveni aceste situatii sau care sunt caile de transmitere? In realitate, chiar si azi, cand medicina a evoluat atat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 14:47

Ai ramas in pana de idei si nu mai stii ce sa iti pui in pachetul pe care il iei a doua zi la munca? Incearca niste sandwichuri numai bune de savurat in pauza de pranz. usor de preparat si facute din ingrediente alese cu grija, de tine, pentru a te bucura de o masa savuroasa. Inspira-te din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 13:11

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice în data de 17 septembrie 2019, două hotărâri în care au recunoscut Republica Moldova și Federația Rusă vinovate de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:47

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, recunoaște că în interiorul Blocului „ACUM” sunt deputați care au opinii separate în ceea ce privește unele aspecte ale cooperării cu PSRM. Acesta spune că, în unele situații, aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:25

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat se convoacă în ședință pe 20 septembrie. Membrii comisiei i-au invitat la audieri pe mai mulți foști funcționari, dar și pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 11:28

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Maia Sandu nu se mai vede cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, deși acest lucru a fost promis de Guvern. În agenda publicată pe pagina Departamentului de Stat al Statelor Unite se anunță că Pompeo se va afla în aceste zile în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:45

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

În decembrie 1918, stăteam așa: Transilvania avea 25 de comitate şi comune, Bucovina- 11 căpitănii fără personalitate juridică, Basarabia avea opt judeţe divizate în ocoale (gubernii), iar Vechiul Regat era împărțit în 37 de județe. De atunci, țara noastră a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:28

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune subpopulată din Italia a anunțat că va oferi peste 25.000 de euro oamenilor dispuși să se mute într-unul din cele 106 de sate, într-un efort de a „resuscita” comunitățile respective.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:19

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Candidatul la funcția de Primar al mun. Chișinău, Victor Chironda, a luat decizia de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău după aproape un an de analiză și cântărire a tuturor argumentelor „pro” și „contra”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:06

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari va depune documentele pentru înregistrarea în alegeri la Comisia Electorală de Circumscripție Chișinău joi, 19 septembrie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:57

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eurodeputatul Eugen Tomac afirmat luni, în plenul Parlamentului European, că Rusia practică „un export de frică și divizare” în regiunea transnistreană. Astfel, președintele PMP a tras un semnal de alarmă referitor la „situația disperată a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:36

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Aproximativ 30 de persoane au fost rănite după ce un autobuz de transport public a ieşit de pe carosabil, în centrul Italiei, informează Mediafax citând presa italiană. Accidentul a avut loc marţi după-amiază pe un drum provincial, între localităţile Spoltore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:50

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Guvernul Maiei Sandu trebuie să se implice în selectarea candidaturii pentru funcția de procuror general pentru că Consiliul Superior al Procurorilor nu are credibilitate. Declarația aparține dlui Litvinenco, deputat din blocul ACUM și a fost făcută la emisiunea „Politica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:40

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Turiștii și oamenii de afaceri din 53 de țări vor putea vizita Stankt Petersburg doar în baza unei vize electronice simplificate, care va intra în vigoare în această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:39

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM a prezentat Lista de candidați la funcțiile de consilieri în Consiliul Municipal Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:30

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

Vladimir Novosadiuk este suspectat de implicarea într-un caz de fraude și spălare de bani în cazul „jafului secolului” prin structurile omului de afaceri Ilan Shor.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2019, ora: 08:26

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 18 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2019, ora: 06:00 de Ion Macovei

Eminescu pe care îl știm mai puțin

Eminescu pe care îl știm mai puțin Din editia print

Viața lui Mihai Eminescu a fost bântuită de lipsuri, muncă grea și dezamăgiri în viața personală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 04:48

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

Ceaiul a fost subiectul multor cercetari care au scos la iveala nenumarate beneficii ale acestei bauturi: ajuta la diferite boli, precum cancer, diabet, afectiuni cardiovasculare, dar are si calitati microbiene. Iar acum oamenii de stiinta au descoperit un nou beneficiu al ceaiurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2019, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:31

Seinfeld vine pe Netflix

Seinfeld vine pe Netflix

 A fost o oarecare tristețe la început de toamnă când Netflix n-a mai avut drept de difuzare pentru Friends. Toamna a devenit însă veselă din nou cu vestea că Seinfeld ajunge pe platforma de streaming. Toate 180 de episoade. La mai bine de 30 de ani de la debut. Poate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:10

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

„Să plec din organul de conducere, în care vocea mea în perioada de iulie-septembrie anului curent nu a fost auzită şi nu a avut nicio valoare. Din păcate conducerea partidului n-a conturat clar organizațiilor locale teritoriale regulile cu care identificăm candidații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 22:02

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

 Peste o mie de grenade, toate funcţionale, au fost descoperite, marţi după-amiază, de căutători de comori din Vrancea şi de pompierii de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Acest tip de proiectil era folosit în timpul Primului Război Mondial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:12

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

Televiziunea Română a luat act de comunicatul emis astăzi, 17 septembrie 2019, de compania Telestar Media SRL - deţinătoarea licenţelor de emisie ale posturilor TV Canal 2 şi Canal 3 din Republica Moldova - şi anunţă că face toate demersurile oficiale pentru a recupera frecvenţa...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)