Astăzi 23 Aprilie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:39
Abonamente

Social 27 Iulie 2017, ora 06:46    Din editia print

Ce-ar schimba diaspora în Republica Moldova

Marime Font

Tot mai mulți conaționali aleg să-și construiască un viitor departe de hotarele Republicii Moldova. O bună parte dintre aceștia sunt tineri care au un potențial fizic și intelectual enorm, pe care statul îl pierde, fără ca măcar să încerce să-l valorifice. În continuare, aflați ce ar schimba tinerii din diasporă dacă ar reveni în țară, de ce au ales să emigreze, dar și ce practici ar putea prelua Republica Moldova din diferite colțuri ale lumii.

„Mentalitatea moldovenilor din țară, din păcate, a rămas aceeași”

Tatiana, o femeie de 31 de ani, a decis să părăsească Republica Moldova pentru totdeauna, acum mai bine de un deceniu. Motivul plecării a fost o decepție în dragoste, dar și dorința de a evada din mediul obișnuit și de a cunoaște lumea cu toate frumusețile și provocările ei. Tânăra nu are studii superioare, de aceea în cei 11 ani de când se află în Italia a muncit fie ca asistentă pentru bătrâni, fie ca bonă. Acum, este mama unui băiețel de cinci luni, iar statul italian îi oferă suport pentru a-l crește. Însă, în scurt timp, femeia se va angaja, iar bebelușul va rămâne în grija bunicii pe parcursul zilei. Deși, nici în străinătate viața nu este tocmai ușoară, Tatiana recunoaște că nu planifică să se reîntoarcă vreodată în țară, deoarece are certitudinea că viitorul fiului ei va fi mult mai frumos în Italia. „Nu o să mă reîntorc niciodată în țară, deoarece aici fiul meu va trăi intr-un ambient civilizat și va avea un viitor mult mai promițător decât în Moldova. Ș-apoi m-am schimbat fundamental în peste un deceniu, iar mentalitatea moldovenilor din țară, din păcate, a rămas aceeași. Aceasta este de fapt principala problemă a neamului nostru”, spune femeia.
Totuși, dacă vreodată prin voia destinului, Tatiana s-ar reîntoarce în țară atunci ar încerca să trezească în moldoveni spiritul civic și să-i provoace să lupte pentru propriile drepturi, de asemenea ar prelua experiența din Italia și în ceea ce privește promovarea produselor autohtone.

În Cehia statul oferă locuri de muncă și are grijă de propriii cetățeni

Iana este o altă tânără mamă din Republica Moldova, care acum doi ani și-a luat copilul în brațe și a plecat la muncă în Cehia pentru a-i asigura o viață mai bună. Soțul femeii a refuzat s-o urmeze, deoarece susținea că are aici un serviciu bun, iar distanța a contribuit la destrămarea familiei lor. Astfel, în curând, tânăra va reveni în țară pentru procesul de divorț. În Cehia, femeia muncește ca operator în cadrul unei companii, iar fiul ei de patru ani frecventează grădinița. Tânăra mamă spune că s-ar putea reîntoarce în Republica Moldova numai dacă nivelul de trai s-ar îmbunătăți. „Din păcate, Moldova rămâne pentru mine țara în care mă voi reîntoarce doar în vacanță pentru a-mi revedea și îmbrățișa părinții. În Cehia nu există corupție, aici statul oferă locuri de muncă și are grijă de propriii cetățeni. Iar salariul, pe care îl obții, îți permite să acoperi toate cheltuielile și să mai și aduni niște bani. În Moldova, din salariu nu-ți poți acoperi nici măcar strictul minim necesar”, conchide tânăra de 28 de ani.

„Dacă m-aș reîntoarce vreodată în Moldova, aș lua cu mine sistemul legislativ și politic din Germania”

Acum 12 ani, Maria pe atunci studentă în anul doi la Colegiul Pedagogic din Călărași, a obosit să depindă financiar de părinți și a decis să plece în lumea mare să-și facă un rost. După ce a abandonat studiile, fata a plecat în Italia, unde a muncit preț de câțiva ani. Acolo și-a întâlnit alesul inimii, un conațional, originar din Leova, și s-a căsătorit. Apoi au plecat împreună în Irlanda la muncă. În această țară, soții au locuit nouă ani, timp în care și-au găsit un serviciu bine plătit și au devenit părinți. Totuși, femeia simțea că locul ei nu este acolo, așa că, acum un an, s-au mutat în Germania. Aici, moldovenii și-au cumpărat o casă, în care intenționează să trăiască fericiți și nu au de gând să se reîntoarcă în Republica Moldova. Totuși, distanța nu a făcut-o pe Maria să-și uite plaiul, mai mult decât atât, femeia știe de ce avem nevoie pentru ca toată diaspora să se reîntoarcă acasă. „După ce am reușit să-mi construiesc o casă aici, urmează să-mi realizez un alt vis. Intenționez să fac o facultate în pedagogie. Mi-ar plăcea să predau limbi străine, cu atât mai mult că deja vorbesc fluent cinci: româna, rusa, italiana, germana și engleza. Dacă m-aș reîntoarce vreodată în Moldova, aș lua cu mine bucătăria Italiei, căldura irlandezilor și sistemul legislativ și politic din Germania. Dacă am avea politica și legile nemților cred că toată diaspora s-ar întoarce acasă”, explică emigranta.

„Dacă am prelua măcar jumătate din experiența Belgiei…”

Familia Negru, originară din orașul Cantemir, avea un mare vis - să-și construiască propria casă. Însă, cu banii câștigați în țară, cuplul nu-și putea permite acest lux, chiar dacă soțul era jurist într-o instituție de stat, iar soția avea o mică afacere. Așa că, și-au luat copilul de numai trei ani și au decis să emigreze pentru doi ani în Belgia, timp în care urmau să adune bani pentru casa visurilor. Astăzi, la o distanță de șapte ani, visul lor s-a realizat departe de hotarele țării natale, pentru că și-au procurat un apartament la Bruxelles. Mariana recunoaște că decizia de a se stabili în străinătate nu a fost ușoară și nu neagă faptul că s-ar putea întoarce în țară. „Acum avem deja doi copii, primul are zece ani, iar mezinul - zece luni. Am decis să rămânem aici pentru viitorul lor, chiar dacă nouă ne este greu și dorul de casă ne macină. Poate o să revenim acasă, acum însă avem un credit ipotecar pentru o perioadă de opt ani. În Republica Moldova este necesar să schimbăm în primul rând clasa politică. Dacă am prelua măcar jumătate din experiența Belgiei din varii domenii, cum ar fi: sistemul de asigurare medicală, drumurile, transportul public, sistemul de date informațional care leagă practic toate instituțiile statului, am putea vorbi despre o dezvoltare progresivă a țării noastre”, susține femeia de 30 de ani.

„Aș prelua de la americani stima față de alte persoane”

Tatiana este o altă tânără din Republica Moldova care a decis să-și urmeze soțul în aventura americană. De când se ține minte, bărbatul a visat să ajungă în SUA, așa că după ce a participat la un renumit program de emigrare și a obținut statutul de emigrant legal și-a luat soția și a plecat. Acolo, Tatiana lucrează la o grădiniță privată și spune că se reîntoarce în Republica Moldova doar pentru a-și vedea apropiații. „Am acceptat să plec în SUA, cu o singură condiție, cel puțin o dată pe an să revenim în țară să-i revedem pe cei dragi, însă nu cred că vom reveni vreodată definitiv. În opinia mea în Republica Moldova trebuie schimbată conducerea, ar trebui să aducem cetățeni străini cu valori democratice la cârma statului. Aș prelua de la americani stima față de alte persoane și stima reciprocă între șoferi”, explică tânăra.

„Mă voi întoarce în țară peste vreo 20 de ani pentru a face voluntariat”

În 2007, Mariana a cunoscut pe o rețea socială un cetățean izraelian, apoi s-a căsătorit, iar în prezent are trei copii frumoși. O perioadă, tinerii au locuit în România, după care s-au mutat în Republica Moldova, iar acum patru ani, soțul Marianei a primit o ofertă de muncă în țara natală, așa au decis să se stabilească acolo. Acum femeia are grijă de copii și așteaptă să i se confirme studiile în pedagogie specială pe care le-a obținut în Republica Moldova. După care moldoveanca își va continua studiile în logopedie și va profesa în domeniu. Spre deosebire de ceilalți conaționali cu care am discutat, Mariana este sigură că va reveni în țară și va ajuta copiii de la noi. „Îmi iubesc țara! Copiii mei vorbesc perfect limba română și cunosc toate poveștile noastre. Chiar dacă suntem departe, nu uităm nici de sărbătorile noastre. Cred că o să mă întorc în țară peste vreo 20 de ani pentru a face voluntariat în case de copii sau spitale. Moldova ar trebui să investească mai mult în educația copiilor”, spune Mariana.

Un studiu realizat la începutul anului 2016 de către BBC, prezintă că 106 moldoveni părăsesc țara zilnic. Iar potrivit datelor statistice existente, circa 600 de mii de persoane sunt plecate la muncă peste hotare. Însă, experții susțin că numărul real al cetățenilor Republicii Moldova care lucrează ori s-au stabilit peste hotare este de câteva ori mai mare.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 16:39

Deputata PPDA, Arina Spătaru este acuzată că ar fi colectat fonduri pentru o acțiune nobilă, însă banii i-ar fi pus în safeu refuzând să-i transmită beneficiarilor finali. Este vorba despre Târgul de Florii dedicat copiilor cu autism, eveniment pentru organizarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 16:12

Ajutorul de Paști, în valoare de 600 de lei, acordat mai multor categorii de persoane în ajunul sărbătorilor pascale va putea fi ridicat până la sfârşitul anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 15:47

Belarus a suspendat exporturile de produse petroliere ușoare, benzină și motorină către Ucraina, Polonia și țările baltice, din cauza calității proaste a petrolului rusesc, a anunțat marți principalul exportator al țării, scrie Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 14:23

Vor susținerea socialiștilor pentru propria agendă politică, dar fac totul ca să nu existe o coaliție dintre blocul ACUM și PSRM. Despre acest lucru scrie pe blogul său deputatul socialist Grigore Novac. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 14:02

Directorul general al Biroului de proiectare ”Yuzhnoye”, Alexander Degtiarev, a anunțat că Ucraina începe testarile sistemului de racheta tactica ”Grom-2”, destinata Forțelor Armate din Ucraina și Arabiei Saudite, a scris expertul militar-politic Alexander...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 13:53

PSRM constată cu regret că PAS și DA încă nu sunt disponibile să poarte negocieri serioase privind formarea unei coaliții de guvernare și învestirea unui Guvern funcțional. Constatarea se conține într-o declarație a Partidului Socialiștilor, publicată pe Facebook de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 10:00

„Dezoligarhizarea” instituțiilor de stat din R. Moldova, așa cum cere Blocul „ACUM”, nu poate fi făcută cu suportul unei formațiune proruse cum este Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). De această părere este comentatorul politic Petru Bogatu,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:50

Cutremur de intensitate mică, marți dimineață, în Buzău. Seismul a avut o magnitudine de 3,5.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:37

Deputații blocului politic ACUM nu ar trebui să facă niciun fel de compromis cu Partidul Socialiștilor, deoarece, în acest fel, ar repeta soarta PPCD-ului lui Iurie Roșca. Declarația aparține jurnalistului Bogdan Rareș, candidat PNL pentru Parlamentu European, și se conine...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:08

Procurorii anticorupție, oficiul Nord, în comun cu colaboratorii Direcției Nord al Centrului Național Anticorupție, descind în aceste momente la Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:00

1597-„Văduvele vesele din Windsor", piesa lui Shakespeare este jucată pentru prima dată, în prezenţa reginei Elizabeth I a Angliei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 08:43

Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, a fost anunțat în căutare de poliţia română.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 08:04

Din puțul gândirii parlamentare ruse: „Libertate este atunci când nu ai drepturi”

Din puțul gândirii parlamentare ruse: „Libertate este atunci când nu ai drepturi”

Elena Mizulina, vicepreședinta comisiei Consiliului Federației pentru legislația constituțională și construcția statului, a luat apărarea inițiativelor care impun noi restricții și îngrădri ale libertăților propuse de parlamentarii ruși. Ea a condamnat numărul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:45

Şoferii care folosesc funcţia Autopilot pe Tesla sunt implicaţi în mai puţine accidente

Tesla vine cu statistici despre riscul de accidente la bordul maşinilor sale atunci când sistemul autonom preia controlul maşinilor, în raport cu riscul de accident pentru momentele în care acesta nu este activat. Momentan, sistemul automat câştigă, maşinile conduse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:37

Curcanul, preferat de mulţi români în locul mielului de Paște

Curcanul nu e vedetă doar de Ziua Recunoştinţei, ci mai nou şi de Paşte. Şi pentru că românii i-au prins gustul, în magazine au apărut cârnaţi, tobă, pastramă şi chiar mici din carne de curcan. Preţurile sunt însă piperate, un kilogram de carne de curcan e cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:37

Un val de praf saharian ajunge deasupra spațiului românesc. Avertismentul meteorologilor

Un val de praf saharian ajunge deasupra spațiului românesc. Avertismentul meteorologilor

Nu vă grăbiţi să spălaţi geamurile pentru marea curăţenie de Paşte! Un val de praf saharian va acoperi tot continentul, inclusiv România. Ploile care vor cădea vor lăsa în urma lor oraşe întregi "îmbrăcate" într-un praf roşiatic. Cei care...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 23 Aprilie 2019, ora: 07:31

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 23 APRILIE 2019. CAPRICORNII AU IDEI INOVATOARE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 23 APRILIE 2019. CAPRICORNII AU IDEI INOVATOARE

Horoscopul zilei de 23 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 23 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 23...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:03

În primele 3 luni ale acestui an R. Moldova a importat bere din Ucraina în sumă de peste 1 milion USD

În primele 3 luni ale acestui an R. Moldova a importat bere din Ucraina în sumă de peste 1 milion USD

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 03:14

Primele 10 cele mai mari piețe ale Europei au scăzut în luna martie și, mai mult decât atât, doar patru din primele 20 au avut creșteri în luna martie, restul aflându-se pe teritoriul negativ. România este una dintre țările cu creșteri, dar la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 00:43

Ţara în care nu se mai permite anonimatul pe internet, din 2020

Utilizatorii de internet din Austria vor fi obligaţi din 2020 să îşi folosească numele real pe internet. Guvernul republicii a elaborat un nou proiect de lege în acest sens, urmând a fi adoptat în toamna acestui an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:23

Vladimir Putin nu-l va felicita pe Zelenski pentru alegerea în funcția de președinte al Ucrainei, anunță Kremlinul

Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita oficial pe președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski după victoria clară obținută în weekend în alegeri,a transmis luni Kremlinul potrivit Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:22

60 din 85 de regiuni din Rusia au înregistrat un declin al populației

Într-un număr de 60 de regiuni dintr-un total de 85 de regiuni ale Rusiei a fost înregistrat un declin demografic, transmite RIA „Știri”, potrivit datelor statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:21

Ciocniri între poliție și populația cecenă în estul Georgiei

Mai mult de douăzeci de persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatarii ceceni împotriva construcției unei centrale hidroelectrice în Cheile Pankisi din Georgia, zona locuita predominant de ceceni.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)