Astăzi 13 Noiembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:04
Abonamente

Social 27 Iulie 2017, ora 06:46    Din editia print

Ce-ar schimba diaspora în Republica Moldova

Marime Font

Tot mai mulți conaționali aleg să-și construiască un viitor departe de hotarele Republicii Moldova. O bună parte dintre aceștia sunt tineri care au un potențial fizic și intelectual enorm, pe care statul îl pierde, fără ca măcar să încerce să-l valorifice. În continuare, aflați ce ar schimba tinerii din diasporă dacă ar reveni în țară, de ce au ales să emigreze, dar și ce practici ar putea prelua Republica Moldova din diferite colțuri ale lumii.

„Mentalitatea moldovenilor din țară, din păcate, a rămas aceeași”

Tatiana, o femeie de 31 de ani, a decis să părăsească Republica Moldova pentru totdeauna, acum mai bine de un deceniu. Motivul plecării a fost o decepție în dragoste, dar și dorința de a evada din mediul obișnuit și de a cunoaște lumea cu toate frumusețile și provocările ei. Tânăra nu are studii superioare, de aceea în cei 11 ani de când se află în Italia a muncit fie ca asistentă pentru bătrâni, fie ca bonă. Acum, este mama unui băiețel de cinci luni, iar statul italian îi oferă suport pentru a-l crește. Însă, în scurt timp, femeia se va angaja, iar bebelușul va rămâne în grija bunicii pe parcursul zilei. Deși, nici în străinătate viața nu este tocmai ușoară, Tatiana recunoaște că nu planifică să se reîntoarcă vreodată în țară, deoarece are certitudinea că viitorul fiului ei va fi mult mai frumos în Italia. „Nu o să mă reîntorc niciodată în țară, deoarece aici fiul meu va trăi intr-un ambient civilizat și va avea un viitor mult mai promițător decât în Moldova. Ș-apoi m-am schimbat fundamental în peste un deceniu, iar mentalitatea moldovenilor din țară, din păcate, a rămas aceeași. Aceasta este de fapt principala problemă a neamului nostru”, spune femeia.
Totuși, dacă vreodată prin voia destinului, Tatiana s-ar reîntoarce în țară atunci ar încerca să trezească în moldoveni spiritul civic și să-i provoace să lupte pentru propriile drepturi, de asemenea ar prelua experiența din Italia și în ceea ce privește promovarea produselor autohtone.

În Cehia statul oferă locuri de muncă și are grijă de propriii cetățeni

Iana este o altă tânără mamă din Republica Moldova, care acum doi ani și-a luat copilul în brațe și a plecat la muncă în Cehia pentru a-i asigura o viață mai bună. Soțul femeii a refuzat s-o urmeze, deoarece susținea că are aici un serviciu bun, iar distanța a contribuit la destrămarea familiei lor. Astfel, în curând, tânăra va reveni în țară pentru procesul de divorț. În Cehia, femeia muncește ca operator în cadrul unei companii, iar fiul ei de patru ani frecventează grădinița. Tânăra mamă spune că s-ar putea reîntoarce în Republica Moldova numai dacă nivelul de trai s-ar îmbunătăți. „Din păcate, Moldova rămâne pentru mine țara în care mă voi reîntoarce doar în vacanță pentru a-mi revedea și îmbrățișa părinții. În Cehia nu există corupție, aici statul oferă locuri de muncă și are grijă de propriii cetățeni. Iar salariul, pe care îl obții, îți permite să acoperi toate cheltuielile și să mai și aduni niște bani. În Moldova, din salariu nu-ți poți acoperi nici măcar strictul minim necesar”, conchide tânăra de 28 de ani.

„Dacă m-aș reîntoarce vreodată în Moldova, aș lua cu mine sistemul legislativ și politic din Germania”

Acum 12 ani, Maria pe atunci studentă în anul doi la Colegiul Pedagogic din Călărași, a obosit să depindă financiar de părinți și a decis să plece în lumea mare să-și facă un rost. După ce a abandonat studiile, fata a plecat în Italia, unde a muncit preț de câțiva ani. Acolo și-a întâlnit alesul inimii, un conațional, originar din Leova, și s-a căsătorit. Apoi au plecat împreună în Irlanda la muncă. În această țară, soții au locuit nouă ani, timp în care și-au găsit un serviciu bine plătit și au devenit părinți. Totuși, femeia simțea că locul ei nu este acolo, așa că, acum un an, s-au mutat în Germania. Aici, moldovenii și-au cumpărat o casă, în care intenționează să trăiască fericiți și nu au de gând să se reîntoarcă în Republica Moldova. Totuși, distanța nu a făcut-o pe Maria să-și uite plaiul, mai mult decât atât, femeia știe de ce avem nevoie pentru ca toată diaspora să se reîntoarcă acasă. „După ce am reușit să-mi construiesc o casă aici, urmează să-mi realizez un alt vis. Intenționez să fac o facultate în pedagogie. Mi-ar plăcea să predau limbi străine, cu atât mai mult că deja vorbesc fluent cinci: româna, rusa, italiana, germana și engleza. Dacă m-aș reîntoarce vreodată în Moldova, aș lua cu mine bucătăria Italiei, căldura irlandezilor și sistemul legislativ și politic din Germania. Dacă am avea politica și legile nemților cred că toată diaspora s-ar întoarce acasă”, explică emigranta.

„Dacă am prelua măcar jumătate din experiența Belgiei…”

Familia Negru, originară din orașul Cantemir, avea un mare vis - să-și construiască propria casă. Însă, cu banii câștigați în țară, cuplul nu-și putea permite acest lux, chiar dacă soțul era jurist într-o instituție de stat, iar soția avea o mică afacere. Așa că, și-au luat copilul de numai trei ani și au decis să emigreze pentru doi ani în Belgia, timp în care urmau să adune bani pentru casa visurilor. Astăzi, la o distanță de șapte ani, visul lor s-a realizat departe de hotarele țării natale, pentru că și-au procurat un apartament la Bruxelles. Mariana recunoaște că decizia de a se stabili în străinătate nu a fost ușoară și nu neagă faptul că s-ar putea întoarce în țară. „Acum avem deja doi copii, primul are zece ani, iar mezinul - zece luni. Am decis să rămânem aici pentru viitorul lor, chiar dacă nouă ne este greu și dorul de casă ne macină. Poate o să revenim acasă, acum însă avem un credit ipotecar pentru o perioadă de opt ani. În Republica Moldova este necesar să schimbăm în primul rând clasa politică. Dacă am prelua măcar jumătate din experiența Belgiei din varii domenii, cum ar fi: sistemul de asigurare medicală, drumurile, transportul public, sistemul de date informațional care leagă practic toate instituțiile statului, am putea vorbi despre o dezvoltare progresivă a țării noastre”, susține femeia de 30 de ani.

„Aș prelua de la americani stima față de alte persoane”

Tatiana este o altă tânără din Republica Moldova care a decis să-și urmeze soțul în aventura americană. De când se ține minte, bărbatul a visat să ajungă în SUA, așa că după ce a participat la un renumit program de emigrare și a obținut statutul de emigrant legal și-a luat soția și a plecat. Acolo, Tatiana lucrează la o grădiniță privată și spune că se reîntoarce în Republica Moldova doar pentru a-și vedea apropiații. „Am acceptat să plec în SUA, cu o singură condiție, cel puțin o dată pe an să revenim în țară să-i revedem pe cei dragi, însă nu cred că vom reveni vreodată definitiv. În opinia mea în Republica Moldova trebuie schimbată conducerea, ar trebui să aducem cetățeni străini cu valori democratice la cârma statului. Aș prelua de la americani stima față de alte persoane și stima reciprocă între șoferi”, explică tânăra.

„Mă voi întoarce în țară peste vreo 20 de ani pentru a face voluntariat”

În 2007, Mariana a cunoscut pe o rețea socială un cetățean izraelian, apoi s-a căsătorit, iar în prezent are trei copii frumoși. O perioadă, tinerii au locuit în România, după care s-au mutat în Republica Moldova, iar acum patru ani, soțul Marianei a primit o ofertă de muncă în țara natală, așa au decis să se stabilească acolo. Acum femeia are grijă de copii și așteaptă să i se confirme studiile în pedagogie specială pe care le-a obținut în Republica Moldova. După care moldoveanca își va continua studiile în logopedie și va profesa în domeniu. Spre deosebire de ceilalți conaționali cu care am discutat, Mariana este sigură că va reveni în țară și va ajuta copiii de la noi. „Îmi iubesc țara! Copiii mei vorbesc perfect limba română și cunosc toate poveștile noastre. Chiar dacă suntem departe, nu uităm nici de sărbătorile noastre. Cred că o să mă întorc în țară peste vreo 20 de ani pentru a face voluntariat în case de copii sau spitale. Moldova ar trebui să investească mai mult în educația copiilor”, spune Mariana.

Un studiu realizat la începutul anului 2016 de către BBC, prezintă că 106 moldoveni părăsesc țara zilnic. Iar potrivit datelor statistice existente, circa 600 de mii de persoane sunt plecate la muncă peste hotare. Însă, experții susțin că numărul real al cetățenilor Republicii Moldova care lucrează ori s-au stabilit peste hotare este de câteva ori mai mare.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 18:04

Conducătorii auto sunt îndemnați să-și echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, să adapteze viteza la condițiile de drum și să folosească sistemul de iluminare-semnalizare, cât și pe cel de dezaburire pentru a vedea și a se face văzuți în trafic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:21

Kremlinul se implică informaţional în politica din Republica Moldova, iar dezinformările şi manipulările prin intermediul presei sunt metodele preferate folosite de “experţii” de pe Lubyanka. De această părere este comentatorul politic Roman Mihăeş, într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:19

Uniunea Europeană nu pune problema suspendării regimului de vize pentru Republica Moldova. Declaraţia aparţine europarlamentarului roman Andi Cristea, care susţine că speculaţiile la acest subiect din partea opoziţiei şi a presei care o susţine fac doar rău Chişinăului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Noiembrie 2018, ora: 17:11

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni, în cursul unei vizite în capitala germană, că Berlinul este în raza de acţiune a noilor rachete ruseşti de croazieră SSC-8, capabile să poarte o încărcătură nucleară, relatează agenţia DPA, citată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:33

Partidul Democrat din Moldova a găsit soluțiile ca să fie majorate și salariilor și pentru medicii plătiți prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și nu de la bugetul de stat. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat marți, la briefingul săptămânal...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:44

Democrații vor să consulte opinia alegătorilor despre posibilitatea retragerii mandatului de deputat și reducerea numărului parlamentarilor

Democrații vor să ceară opinia oamenilor despre posibilitatea alegătorilor să retragă mandatul parlamentarilor care i-au dezamăgit. O altă reformă vizează reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Ambele subiecte vor fi propuse la un referendum consultativ, organizat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:35

Șofer agresiv, încătușat pe loc de poliție / VIDEO

Un șofer care s-a pus în poară cu poliția a fost încătușat pe loc și dus la sector.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:02

Pensiile mai mici de limita de existență pentru vârstnici vor fi majorate de la începutul anului viitor. Subiectul a fost discutat la ședința de astăzi a Partidului Democrat din Moldova. Liderul PDM, a declarat la briefingul susținut după ședință că astfel de majorări vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:06

Portalul Newsmaker, instituţie media afiliată trustului controlat de raiderul Veaceslav Platon, a fost prins cu minciuna. Acesta a scris ieri că Parlamentul European ar pregăti o rezoluţie care prevede anularea regimului de circulație fără vize în UE pentru moldoveni, făcând...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:00

Opozantul rus Alexei Navalnîi, aflat în drum spre Strasbourg pentru a participa la anunțarea deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în dosarul său, a declarat pe 13 noiembrie că nu i s-a permis să plece din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:50

În ultimele trei săptămâni, prețul petrolului marca Brent a scăzut abrupt cu circa 14% şi a coborât deja sub nivelul de 70 de dolari pentru un baril şi se apropie de cota 69 de dolari, arată datele de la bursele internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:48

Oamenii de ştiinţă susţin că există o legătură între nivelul de inteligenţă al unei persoane şi modul în care acesta se raportează la procesul de îmbătrânire.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:03

La 13 noiembrie 1918 Ungaria semna armistițiul de la Belgrad cu Puterile Aliate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 08:28

Fuga capitalului din Rusia A CRESCUT de trei ori în acest an

În perioada ianuarie-octombrie 2018, ieșirile de capital din Rusia au ajuns la 42,2 miliarde de dolari, adică de trei ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Centrală a Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Noiembrie 2018, ora: 08:01

La 13 noiembrie 1594, creditorii turci din Bucureşti au fost ucişi din ordinul lui Mihai Viteazul. Mihai Viteazu, fost stolnic al curţii lui Mihnea Turcitul şi ban al Craiovei, în timpul domniei lui Alexandru cel Rău, a devenit voievod al Ţării Româneşti în septembrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:55

flash Descoperire ÎNFIORĂTOARE la Nisporeni. Cadavrul unui bărbat, găsit într-un şanţ de pe marginea drumului

Descoperire înspăimântătoare în oraşul Nisporeni. Cadavrul unui bărbat a fost găsit într-un şanţ de pe marginea drumului, ieri, în jurul orei 20.00, de către un trecător. Speriat, acesta a sunat la serviciul unic 112. Imediat, la locul incidentului s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:50

Fâşia Gaza a cunoscut luni până târziu în noapte o escaladare bruscă a tensiunii, armata israeliană ripostând faţă de lansarea a sute de rachete palestiniene, în cadrul unor ostilităţi ce reînvie spectrul unui nou conflict în enclavă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:43

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian loveşte România şi ne pregătim de o vreme ca de început de iarnă. Temperaturile vor scădea până la pragul îngheţului, chiar şi în timpul zilei. Pe creste va fi viscol, iar în sudul ţării ar putea apărea primii fulgi de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2018, ora: 04:42

HOROSCOP 13 NOIEMBRIE. Cad în sfârșit bani din cer pentru nativii unei zodii!

Horoscop zilnic 13 noiembrie. Află ce ți-au hărăzit astrele pentru ziua de marți.

( ) Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 13 Noiembrie 2018, ora: 00:50

Statul acesta, creat prin anii ’90 ai secolului trecut, este ca o fată mare, care ba vrea să se mărite, ba nu vrea, ba-i îndrăzneață, ba-i prea timidă. Și așa, ani de ani, nu se mai mărită și… nici nu știi cum poate rămâne fată bătrână. Apoi, vai de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Moda ultimei generații sovietice și a primei generații independente au reînviat. Totul graţie designerului autohton Lilia Moraru, care a creat o colecție pentru toamnă-iarnă. Prezentarea ținutelor a avut loc aseară, în cadrul Alternative Fashion Show.

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 13 Noiembrie 2018, ora: 00:01

Odată cu venirea toamnei și a vântului, pielea și mai ales buzele se usucă mai mult și mai des. Schimbările de temperatură, încălzirea contribuie, precum și anumite alimente, precum ananasul, papaya sau portocalele, contribuie și ele.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 13 Noiembrie 2018, ora: 00:01

Creierul este un organ complex, care coordonează toate funcțiile importante ale organismului. Este foarte important să îl menții sănătos. Află care sunt greșelile zilnice care îți afectează creierul.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)