Astăzi 22 Februarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 18:22
Abonamente

Social 27 Iulie 2017, ora 06:46    Din editia print

Ce-ar schimba diaspora în Republica Moldova

Marime Font

Tot mai mulți conaționali aleg să-și construiască un viitor departe de hotarele Republicii Moldova. O bună parte dintre aceștia sunt tineri care au un potențial fizic și intelectual enorm, pe care statul îl pierde, fără ca măcar să încerce să-l valorifice. În continuare, aflați ce ar schimba tinerii din diasporă dacă ar reveni în țară, de ce au ales să emigreze, dar și ce practici ar putea prelua Republica Moldova din diferite colțuri ale lumii.

„Mentalitatea moldovenilor din țară, din păcate, a rămas aceeași”

Tatiana, o femeie de 31 de ani, a decis să părăsească Republica Moldova pentru totdeauna, acum mai bine de un deceniu. Motivul plecării a fost o decepție în dragoste, dar și dorința de a evada din mediul obișnuit și de a cunoaște lumea cu toate frumusețile și provocările ei. Tânăra nu are studii superioare, de aceea în cei 11 ani de când se află în Italia a muncit fie ca asistentă pentru bătrâni, fie ca bonă. Acum, este mama unui băiețel de cinci luni, iar statul italian îi oferă suport pentru a-l crește. Însă, în scurt timp, femeia se va angaja, iar bebelușul va rămâne în grija bunicii pe parcursul zilei. Deși, nici în străinătate viața nu este tocmai ușoară, Tatiana recunoaște că nu planifică să se reîntoarcă vreodată în țară, deoarece are certitudinea că viitorul fiului ei va fi mult mai frumos în Italia. „Nu o să mă reîntorc niciodată în țară, deoarece aici fiul meu va trăi intr-un ambient civilizat și va avea un viitor mult mai promițător decât în Moldova. Ș-apoi m-am schimbat fundamental în peste un deceniu, iar mentalitatea moldovenilor din țară, din păcate, a rămas aceeași. Aceasta este de fapt principala problemă a neamului nostru”, spune femeia.
Totuși, dacă vreodată prin voia destinului, Tatiana s-ar reîntoarce în țară atunci ar încerca să trezească în moldoveni spiritul civic și să-i provoace să lupte pentru propriile drepturi, de asemenea ar prelua experiența din Italia și în ceea ce privește promovarea produselor autohtone.

În Cehia statul oferă locuri de muncă și are grijă de propriii cetățeni

Iana este o altă tânără mamă din Republica Moldova, care acum doi ani și-a luat copilul în brațe și a plecat la muncă în Cehia pentru a-i asigura o viață mai bună. Soțul femeii a refuzat s-o urmeze, deoarece susținea că are aici un serviciu bun, iar distanța a contribuit la destrămarea familiei lor. Astfel, în curând, tânăra va reveni în țară pentru procesul de divorț. În Cehia, femeia muncește ca operator în cadrul unei companii, iar fiul ei de patru ani frecventează grădinița. Tânăra mamă spune că s-ar putea reîntoarce în Republica Moldova numai dacă nivelul de trai s-ar îmbunătăți. „Din păcate, Moldova rămâne pentru mine țara în care mă voi reîntoarce doar în vacanță pentru a-mi revedea și îmbrățișa părinții. În Cehia nu există corupție, aici statul oferă locuri de muncă și are grijă de propriii cetățeni. Iar salariul, pe care îl obții, îți permite să acoperi toate cheltuielile și să mai și aduni niște bani. În Moldova, din salariu nu-ți poți acoperi nici măcar strictul minim necesar”, conchide tânăra de 28 de ani.

„Dacă m-aș reîntoarce vreodată în Moldova, aș lua cu mine sistemul legislativ și politic din Germania”

Acum 12 ani, Maria pe atunci studentă în anul doi la Colegiul Pedagogic din Călărași, a obosit să depindă financiar de părinți și a decis să plece în lumea mare să-și facă un rost. După ce a abandonat studiile, fata a plecat în Italia, unde a muncit preț de câțiva ani. Acolo și-a întâlnit alesul inimii, un conațional, originar din Leova, și s-a căsătorit. Apoi au plecat împreună în Irlanda la muncă. În această țară, soții au locuit nouă ani, timp în care și-au găsit un serviciu bine plătit și au devenit părinți. Totuși, femeia simțea că locul ei nu este acolo, așa că, acum un an, s-au mutat în Germania. Aici, moldovenii și-au cumpărat o casă, în care intenționează să trăiască fericiți și nu au de gând să se reîntoarcă în Republica Moldova. Totuși, distanța nu a făcut-o pe Maria să-și uite plaiul, mai mult decât atât, femeia știe de ce avem nevoie pentru ca toată diaspora să se reîntoarcă acasă. „După ce am reușit să-mi construiesc o casă aici, urmează să-mi realizez un alt vis. Intenționez să fac o facultate în pedagogie. Mi-ar plăcea să predau limbi străine, cu atât mai mult că deja vorbesc fluent cinci: româna, rusa, italiana, germana și engleza. Dacă m-aș reîntoarce vreodată în Moldova, aș lua cu mine bucătăria Italiei, căldura irlandezilor și sistemul legislativ și politic din Germania. Dacă am avea politica și legile nemților cred că toată diaspora s-ar întoarce acasă”, explică emigranta.

„Dacă am prelua măcar jumătate din experiența Belgiei…”

Familia Negru, originară din orașul Cantemir, avea un mare vis - să-și construiască propria casă. Însă, cu banii câștigați în țară, cuplul nu-și putea permite acest lux, chiar dacă soțul era jurist într-o instituție de stat, iar soția avea o mică afacere. Așa că, și-au luat copilul de numai trei ani și au decis să emigreze pentru doi ani în Belgia, timp în care urmau să adune bani pentru casa visurilor. Astăzi, la o distanță de șapte ani, visul lor s-a realizat departe de hotarele țării natale, pentru că și-au procurat un apartament la Bruxelles. Mariana recunoaște că decizia de a se stabili în străinătate nu a fost ușoară și nu neagă faptul că s-ar putea întoarce în țară. „Acum avem deja doi copii, primul are zece ani, iar mezinul - zece luni. Am decis să rămânem aici pentru viitorul lor, chiar dacă nouă ne este greu și dorul de casă ne macină. Poate o să revenim acasă, acum însă avem un credit ipotecar pentru o perioadă de opt ani. În Republica Moldova este necesar să schimbăm în primul rând clasa politică. Dacă am prelua măcar jumătate din experiența Belgiei din varii domenii, cum ar fi: sistemul de asigurare medicală, drumurile, transportul public, sistemul de date informațional care leagă practic toate instituțiile statului, am putea vorbi despre o dezvoltare progresivă a țării noastre”, susține femeia de 30 de ani.

„Aș prelua de la americani stima față de alte persoane”

Tatiana este o altă tânără din Republica Moldova care a decis să-și urmeze soțul în aventura americană. De când se ține minte, bărbatul a visat să ajungă în SUA, așa că după ce a participat la un renumit program de emigrare și a obținut statutul de emigrant legal și-a luat soția și a plecat. Acolo, Tatiana lucrează la o grădiniță privată și spune că se reîntoarce în Republica Moldova doar pentru a-și vedea apropiații. „Am acceptat să plec în SUA, cu o singură condiție, cel puțin o dată pe an să revenim în țară să-i revedem pe cei dragi, însă nu cred că vom reveni vreodată definitiv. În opinia mea în Republica Moldova trebuie schimbată conducerea, ar trebui să aducem cetățeni străini cu valori democratice la cârma statului. Aș prelua de la americani stima față de alte persoane și stima reciprocă între șoferi”, explică tânăra.

„Mă voi întoarce în țară peste vreo 20 de ani pentru a face voluntariat”

În 2007, Mariana a cunoscut pe o rețea socială un cetățean izraelian, apoi s-a căsătorit, iar în prezent are trei copii frumoși. O perioadă, tinerii au locuit în România, după care s-au mutat în Republica Moldova, iar acum patru ani, soțul Marianei a primit o ofertă de muncă în țara natală, așa au decis să se stabilească acolo. Acum femeia are grijă de copii și așteaptă să i se confirme studiile în pedagogie specială pe care le-a obținut în Republica Moldova. După care moldoveanca își va continua studiile în logopedie și va profesa în domeniu. Spre deosebire de ceilalți conaționali cu care am discutat, Mariana este sigură că va reveni în țară și va ajuta copiii de la noi. „Îmi iubesc țara! Copiii mei vorbesc perfect limba română și cunosc toate poveștile noastre. Chiar dacă suntem departe, nu uităm nici de sărbătorile noastre. Cred că o să mă întorc în țară peste vreo 20 de ani pentru a face voluntariat în case de copii sau spitale. Moldova ar trebui să investească mai mult în educația copiilor”, spune Mariana.

Un studiu realizat la începutul anului 2016 de către BBC, prezintă că 106 moldoveni părăsesc țara zilnic. Iar potrivit datelor statistice existente, circa 600 de mii de persoane sunt plecate la muncă peste hotare. Însă, experții susțin că numărul real al cetățenilor Republicii Moldova care lucrează ori s-au stabilit peste hotare este de câteva ori mai mare.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 16:57

Va denunța Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

Va denunța Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

 Decizia CEDO în cauza Ojog si Alții (nr. 1988/06) a readus in discuție problema recuperării prejudiciilor cauzate de către judecători prin adoptarea hotărârilor ilegale, care mai apoi au generat condamnarea Guvernului la CEDO.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 22 Februarie 2020, ora: 10:18

Postul Paștelui 2020. În calendarul bisericesc, în Postul Paștelui se intră în două etape, primul pas fiind făcut chiar mâine, pe 23 februarie, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Lăsată Secului pentru Postul Paștelui 2020 are două etape care conduc treptat către Postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 09:40

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Ministerul Economiei a emis, vineri, autorizaţia pentru executarea lucrărilor de foraje geotehnice offshore pe segmentul submarin al viitoarei conducte de alimentare din amonte Ana - STG, în apropierea ţărmului, în zona Vadu din judeţul Constanţa, a anunțat instituţia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:50

Bufonul regelui Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos”

Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos” Din editia print

Consilierul Premierului tehnocrat Chicu este cunoscut ca o persoana ciudată ce distribuie postări bizare pe pagina sa de facebook. Anterior Vitalie Drăgancea a dedicat mai multe postări dedicate liderilor opoziției parlamentare. Mai jos vă prezentăm câteva „idei” din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:04

5 alimente care agravează simptomele răcelii

5 alimente care agravează simptomele răcelii

Îți vâjâie capul, îți curge nasul și strănuți în continuu? Sunt semnele clare că suferi de răceală. Dar aceste simptome le au și cei care suferă de infecții virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS). Există mai mult de 200 de viruși care pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:57

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Un nou caz de suicid a zguduit centrul țării. Un bărbat de 62 de ani a fost găsit strangulat în propria casă, de către fiul acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:49

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Cei trei primari PDM din raionul Dondușeni, care au anunțat, joi, că pleacă din partid, au revenit peste o zi. Anunțul a fost făcut de președintele democraților, Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:32

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

 Numărul zilnic de noi cazuri de contaminare cu coronavirus în China este scădere, cu 397 de cazuri anunţate sâmbătă de comisia naţională de sănătate faţă de aproape 900 vineri, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

Ieri, deputatul Octavian Țîcu a anunțat că o cărţulie „profund antiromânească şi antiunionistă” , în care se aduc jigniri statului şi cetăţenilor români, este distribuită în Parlament de „angajaţii fracţiunii PSRM”. Din aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Declarații bizare ale lui Igor Dodon despre „planurile sale” în următorii ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:00

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

Horoscopul zilei de 22 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 03:20

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:50

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

Opt cetăţeni ai Republicii Moldova au fost arestaţi în sudul Italiei, pentru fabricarea ţigărilor contrafăcute. Reținerea a avut loc în data de 20 februarie, în câteva locații din orașul Napoli, acolo unde suspecții îți desfășurau activitatea ilegală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 22 Februarie 2020, ora: 00:46

Bulgaria ar putea să amâne până la vară planurile privind aderarea la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:18

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

„E paradoxal, dar străinii, investitorii și partenerii noștri externi au mai multă încredere viitorul țării noastre decât noi. Mă doare să aud în teritoriu, de la pedagogi, că poporul ăsta nu mai are viitor, nu mai avem cu cine ne mândri. De parcă marele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 20:19

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Tatiana Molcean: „Din ceea ce este în programul de care ne conducem, mă refer la programul de activitate al guvernului, din ceea ce este fixat în planul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, nu aș spune că calendarul s-a schimbat la nivel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 18:00

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

România nu este convinsă că autoritățile de la Chișinău sunt serioase în ceea ce privește parcursul european, declară ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. În cadrul emisiunii „Alternativa europeană” de la Radio Chișinău, diplomatul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Februarie 2020, ora: 16:33

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan nu exclude că cei șase deputați au părăsit PDM în urma unei întrevederi cu Ilan Șor în Israel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 15:25

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Au părăsit PD pentru că nu-i mai reprezintă! Șase primari ai unor localități din raionul Rezina și vicepreședinta raionului, Aurelia Grigoriță, au anunțat că părăsesc rândurile Partidului Democrat din Moldova și susțin grupul parlamentar „Pro Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:40

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

29 de persoane fizice urmează a fi audiate de procurori în dosarul finanțării PSRM din Bahamas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:31

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Tăierea ilicită a pădurilor este o problemă gravă în opinia șefului statului, Igor Dodon. Acesta le promite pădurarilor că „vor intra la închisoare”, dacă continuă să vândă ilegal lemn, iar ministrului Agriculturii, Ion Perju, îi promite că riscă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:28

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că după ce în vară Andronachi dispăruse o perioadă din Republica Moldova, ulterior președintele Igor Dodon „i-a dat asigurări că nu-l atinge”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:22

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

 Aproape 900.000 de pangolini, o specie aflată pe cale de dispariţie, au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii, a informat joi un ONG care monitorizează circuitul traficului de animale, citat de AFP. "Nu trece o zi fără a vedea o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:00

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

Ședință cu SCANDAL la Parlament: Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului, în ziua în care premierul Chicu a venit neanunțat în Parlament să-și citească raportul la 100 de zile de activitate

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)