Editorial

Ce găseşte Biden la Chişinău?

Păi, va găsi o mulţime de jurnalişti agitaţi – ca şi la Bucureşti – şi o mulţime de jurnale de ştiri care îi vor fi dedicate, mulţi analişti care vor întoarce pe toate părţile fiecare cuvânt al oficialului american – tot ca la Bucureşti. Cred că Joe Biden va resimţi un adevărat şoc energetic, mult mai mare decât la Bucureşti – la câţi oameni se vor gândi la el, de bine sau de rău. Va găsi jurnalişti care să îi prezinte vizita ca pe ceva pozitiv, dar şi jurnalişti care să-l demonizeze. Dar toate acestea sunt doar de suprafaţă.

Vicepreşedintele american Joe Biden va găsi la Chişinău o ţară de la graniţele NATO care nu are un preşedinte cu mandat deplin şi nici un guvern care să nu fie interimar cam tot de pe atunci. Unii vor putea spune că în Belgia s-au dărâmat toate recordurile pentru o ţară fără guvern şi R. Moldova nu trebuie să se grăbească. Doar că Belgia este Belgia şi R. Moldova este R. Moldova. Nu mai trebuie enumerate toate diferenţele. Situarea R. Moldova la graniţele NATO şi instabilitatea politică din ultimii doi ani se vor afla obligatoriu pe agenda discuţiilor lui Joe Biden. În ce măsură şi în ce formă, rămâne încă de văzut.

Joe Biden va mai găsi la Chişinău o ţară care are mari dificultăţi în a-şi proteja cetăţenii – cazul primarului din Corjova de acum câteva zile nu se poate să nu îi fi ajuns la ureche într-o oarecare formă. Iar răpirea cetăţenilor de pe stradă de auto-intitulate autorităţi nu este cea mai lăudabilă carte de vizită pentru nicio ţară, indiferent dacă are de gând sau nu să atragă turişti. Ce face posibilă răpirea de pe stradă a cetăţenilor moldoveni – respectiv, separatismul transnistrean, iar nu se poate să nu fi ajuns la urechile lui Joe Biden. Greu de crezut că această chestiune nu se va afla pe agenda de discuţii.

Nu în ultimul rând, pe Joe Biden îl aşteaptă la Chişinău o chestie cât se poate de exotică pentru un american intrat în politică în urmă cu aproape jumătate de secol. Joe Biden va avea ocazia să cunoască în mod direct comunişti, poate chiar să stea la masă cu ei şi să-i asculte. Ce îşi vor spune nu vom şti chiar acum. La fel cum nu vom şti nici ce va discuta Biden cu Alianţa de guvernare (care între noi fie vorba, are mari probleme tocmai cu guvernarea).

Ce va putea să facă Joe Biden când va vedea toate acestea? Mai mult ca sigur va ţine un discurs – în care nu se va referi deloc (sau doar prea puţin) la principalele probleme ale R. Moldova. Cumva, povestea asta cu vizita lui Joe Biden la Chişinău îmi aminteşte de un banc de pe vremea comunismului: Dumnezeu merge la Moscova şi îl găseşte pe Gorbaciov plângând la Kremlin. Se uită Dumnezeu în jur, după care începe să îl înveţe pe Gorbaciov ce să facă. Ajuns la Bucureşti, Dumnezeu îl găseşte pe Ceauşescu plângând la Casa Poporului. Se uită Dumnezeu în jur, după care se aşază lângă Ceauşescu şi începe să plângă şi El.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *