Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:30
Abonamente

Timpul Liber 10 Septembrie 2017, ora 08:57

în lumeCe gust are şampania găsită pe Titanic, veche de peste 100 de ani

Marime Font

La bordul celebrului vas RMS Titanic, în prima şi ultima sa călătorie începută pe 10 aprilie 1912, se aflau aproximativ 1000 de sticle cu vin, destinate servirii călătorilor de la clasa 1.

 Precum se ştie, patru zile după plecarea sa din Anglia, Titanicul loveşte un iceberg, undeva în Atlanticul de Nord şi se scufundă, în nici două ore. Din cei peste 2200 de pasageri aflaţi la bord sunt salvaţi doar 700. Evenimentul este considerat, până în ziua de azi, cel mai grav dezastru maritim pe timp de pace. Amatorii de detalii picante despre scufundarea Titanicului pot să-şi satisfacă curiozitatea, dacă nu au facut-o deja, vizionând binecunoscutul film omonim realizat de James Cameron în 1997.

Noi vom lua, însă, urma vinului de pe Titanic. De-abia pe 1 septembrie 1985, o expediţie franco-americană condusă de Robert Ballard reuşeşte să descopere epava, la 3700 metri adâncime. Printre nenumăratele artefacte găsite la bord se aflau şi câteva sticle intacte de şampanie Heidsieck & Co. Monopole, recolta 1907. Se pare că sticla groasă folosită la îmbutelierea şampaniei cât şi presiunea lichidului din interior au reuşit să facă faţă violentei scufundări a vasului, precum şi presiunii uriaşe din adâncuri. Mai mult, presiunea apei a ajutat ca dopurile să rămână etanşe, păstrând efervescenţa lichidului din interior, iar sejurul de peste 70 de ani la o temperatură de circa 2 grade Celsius, într-o beznă totală, a ajutat şampania să se matureze în condiţii ideale.
În aprilie 2012, pentru a comemora 100 de ani de la scufundarea Titanicului, în Hong Kong, la hotelul de lux Hullet House, a fost organizată o masă, cu 10 feluri de mâncare, bazată pe meniul original servit în saloanele de clasa 1 ale transatlanticului. Amatori au fost destui, chiar dacă preţul a ajuns la incredibila sumă de 15.000 dolari pentru o persoană. Nu a lipsit nici şampania Heidsieck & Co. Monopole 1907, recuperată de pe epava Titanicului.

Nu există nicio declaraţie publică referitoare la gustul şampaniei de pe Titanic. Doar cei care au fost dispuşi să plătească preţul exorbitant al acestui dineu ştiu adevărul. Prin urmare, nu putem decât să ne închipuim că, fie şampania a fost de nebăut şi, tocmai din acest motiv, nimeni n-a vrut să facă vreun comentariu, fie vinul a avut un buchet de sticlă cu adevărat fabulos şi, din motive de marketing al evenimentului, totul a fost trecut sub tăcere. Iată, dacă mai era nevoie, încă un mister care s-a scufundat odată cu Titanicul.

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md