Actualitate

Ce înseamnă a „autonomie foarte puternică”, cum anunţă Igor Dodon?

1. Acest proiect de concept trebuie să fie făcut public, deoarece un subiect atât de important şi sensibil nu poate fi discutat pe sub masă, departe de ochii societăţii şi doar între câteva partide. Blocul ACUM nu trebuie să accepte discuţii cu uşile închise. E un subiect care vizează viitorul acestui stat şi a cetăţenilor săi, iar pentru că diavolul se ascunde în detalii, toţi trebuie să cunoaştem ce anume prevede conceptul preşedinţiei, deoarece problema transnistreană nu poate şi nu trebuie soluţionată cu orice preţ.

2. Ce înseamnă a „autonomie foarte puternică”, cum anunţă Igor Dodon? O autonomie care va transforma Republica Moldova într-o entitate statală şi mai slabă, şantajabilă şi limitată în exercitarea politicilor sale în domeniul politicii externe, a consolidării capacităţilor de securitate şi apărare? O „autonomie foarte puternică” ar însemna transnistrizarea Republicii Moldova, cu alte două capitale la Sud şi în Est – Tiraspol şi Comrat?

Igor Dodon: „Am putea fi o poveste de succes a modului în care un conflict înghețat în spațiul post-sovietic ar putea fi rezolvat pentru prima dată”.

3. Această dorinţă de a deveni „o poveste de succes” este una periculoasă nu doar pentru Republica Moldova, dar şi pentru ucraineni, deoarece un eventual model de soluţionare a problemei transnistrene ar putea fi aplicat, ulterior, şi în raioanele de Est ale Ucrainei, aflate sub ocupaţia rusească.

4. Igor Dodon mai spune că: „Aș risca să spun că ne putem mișca foarte repede, deoarece consensul internațional actual privind Republica Moldova este favorabil”.

5. Favorabil pentru cine? Pentru Berlin, pentru Moscova, pentru Tiraspol? Adevărat, se întâmplă ceva pe acest segment în ultima perioadă, iar aici amintesc şi de numirea fostului reprezentant special al UE la Chișinău, Kalman Mizsei, în funcția de Înalt Consilier al Uniunii Europene „pentru măsuri de consolidare a încrederii între Chişinău şi Tiraspol” pe care o consider deloc întâmplătoare.

6. În această lună, preşedintele Igor Dodon va susţine un discurs la tribuna Adunării Generale a ONU, chiar dacă suntem o republică parlamentară, iar Chişinăul trebuia să fie reprezentat de prim – ministrul acestui stat. În funcţie de mesajele pe care le va transmite Igor Dodon la ONU, ne vom da seama dacă se coace sau nu un nou plan Kozak pentru Republica Moldova şi din ce zone bate „vântul schimbării” pe segmentul transnistrean.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *