Istorie

Ce miros a avut trecutul? Un grup de cercetători încearcă să ofere răspunsul

Enciclopedia, o premieră de acest gen, „va permite utilizatorilor de internet să descopere modul în care mirosurile au modelat comunitățile și tradițiile noastre”, se explică într-un comunicat al Universității Anglia Ruskin, una dintre cele șase structuri europene implicate în proiectul Odeuropa.

De asemenea, utilizatorii vor putea să plaseze în contextul lor istoric mirosuri care există și în prezent, precum cel de rozmarin, foarte popular în secolele al XVI-lea și al XVII-lea deoarece i s-a atribuit puterea de a ține la distanță ciuma, relatează Agerpres.

Pe baza indiciilor regăsite cu ajutorul inteligenței artificiale în texte istorice sau în picturi, chimiștii și parfumierii implicați în acest proiect vor fi, de asemenea, responsabili de redarea mirosurilor specifice din anumite epoci – cum ar fi cel de tutun sau al unor parfumuri istorice – dar și din unele spații, precum miasmele din zonele urbane provocate de revoluția industrială.

Probele de mirosuri reconstituite de cercetători vor fi prezentate începând de anul viitor la diferite muzee europene, vizitatorii având ocazia să plonjeze olfactiv în trecut. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *