CSI / Rusia

Ce regiuni ar putea ocupa Rusia dacă va invada Ucraina? Un scenariu implică atingerea hotarului cu R. Moldova

Hans Binnendijk şi Barry Pavel, membri ai Atlantic Council, cred că aşa cum în 2014 Putin nu a fost descurajat de sancţiunile economice ale SUA, dacă acum această descurajare va eşua din nou, răspunsul Statelor Unite şi al aliaţilor la acţiunile Rusiei va depinde de locul şi de mărimea teritoriului ocupat de Putin, scrie Defense News.

Potrivit primului scenariu, Rusia ar ocupa toată Ucraina. Acest scenariu pare, însă, puţin probabil, întrucât va duce la multe consecinţe diplomatice şi cheltuieli militare enorme pentru Moscova. În acest context, SUA şi aliaţii ar ajuta Ucraina cu sprijin aerian, iar conflictul ar fi unul de amploare.

A doua alternativă a lui Putin este ocuparea întregii linii de coastă a Ucrainei, de la Doneţk la Moldova, inclusiv Odesa. Astfel, Ucraina nu ar mai avea ieşire la mare, ar pierde jumătate din teritoriul său, iar Putin ar controla teritoriul în care se află vorbitorii de limbă rusă din Ucraina. Răspunsul statelor occidentale ar fi, de asemenea, unul puternic.

Al treilea scenariu ar fi ocuparea liniei de coastă de la Doneţk la Crimeea, de-a lungul Mării Azov, prin Mariupol, acesta fiind în mare parte un teritoriu bilingv, în care se vorbeşte şi rusă. Controlarea Mării Azov ar avea o importanţă strategică pentru Rusia. În acest caz, cei doi analişti nu cred că Occidentul va trimite ajutor în Ucraina, fiind vorba despre teritorii în care se vorbeşte rusă şi nefiind în apropiere de graniţele NATO.

Ultimul şi cel mai probabil scenariu este ocuparea regiunii Donbas, în curent ocupată de forţele ruse. Acest teritoriu poate fi ocupat cu sau fără dislocarea de trupe ruseşti adiţionale în Ucraina. În acest context, răspunsul SUA şi al aliaţilor ar fi unul diplomatic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *