Astăzi 3 Iunie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 12:54
Abonamente

Actualitate 5 Octombrie 2018, ora 11:45    Din editia print

Ce spun oncologii moldoveni despre cazul lui Viorel Mardare

Marime Font

Diagnosticat cu cancer în Germania, regizorul a fost tratat la Chișinău de pneumonie

Viorel Mardare a trebuit să ajungă tocmai la o clinică din Munchen pentru a afla cu certitudine că suferă de adenocarcinom - un tip de cancer care i-a afectat plămânii, ficatul și rinichii. Totodată, specialiștii Institutului Oncologic din R. Moldova afirmă că i-au stabilit diagnosticul de tumoare la plămâni. Deocamdată apropiații tânărului nu au vorbit despre traseul pe care l-a avut acesta în instituțiile medicale de la noi.

În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune „Vocea Basarabiei”, Angela Mardare, sora regizorului, a menţionat că Viorel a făcut tot felul de investigații medicale încă din luna ianuarie a acestui an. Astfel, au trecut luni întregi, în care starea de sănătate a lui Viorel s-a înrăutățit, iar cancerul s-a extins și la alte organe. „Nu vreau să blamez sistemul nostru medical. Avem medici buni, dar fiecare în domeniul lui. Viorel a făcut foarte multe investigații. Îl tratau de pneumonie, de rinichi, dar nimeni nu și-a pus întrebarea de ce a apărut pata și acolo, și acolo, și acolo. Au trecut mai multe luni în care se putea acționa. Din păcate, între timp au apărut metastazele, pentru că în luna iunie, la o sonografie, nu erau afectați rinichii și nici ficatul”, spunea Angela Mardare.

Medicii Institutului Oncologic afirmă că au stabilit diagnosticul

Sora lui Viorel a adăugat ulterior într-o postare pe Facebook: „Da, sistemul nostru de diagnosticare este imperfect, deși, să recunoaștem, medici buni avem în toate domeniile și am avut noroc să cunoaștem foarte mulți specialiști de excepție - plecăciuni domniilor voastre pentru ajutor și implicare! Însă nu avem o școală de „puzzle-iști", așa aș numi eu un atare doctor din cei întâlniți, spre exemplu, la Viena. Un „puzzle-ist" poate din rezultatele analizelor, investigațiilor și testelor să unească puzzle-ul și să zică ce boală are omul. Și asociază astfel de simptome cum ar fi: culoarea pielii, cearcăne, poziția corpului, vocea...”.

Familia regizorului susţine că întreaga istorie despre cum și cât a umblat Viorel pe la specialiștii din țară, în căutarea diagnosticului corect, o vom auzi mai târziu. TIMPUL însă a încercat să afle de la medici care au fost opiniile lor despre starea de sănătate a lui Viorel Mardare. Astfel, am aflat că regizorul a fost internat o perioadă de timp la Spitalul nr. 3 din Chișinău și i s-a administrat un tratament împotriva pneumoniei. În urma unor tomografii computerizate, radiograme și alte investigații, a fost direcționat la Institutul Oncologic. Medicii de acolo spun că au stabilit diagnosticul de tumoare la plămâni. Potrivit acestora, a urmat o procedură de bronhoscopie, pentru a determina geneza tumorii. Rezultatul analizei nu a fost însă concludent și, din acest motiv, procedura trebuia să fie repetată. Între timp, regizorul a ajuns la clinica din Germania.

„Un borcănaș de medicamente costă cât o mașină!”

În cadrul unei intervenții telefonice la acelaşi post de televiziune, Viorel Mardare a subliniat că medicii din R. Moldova „nu sunt mai răi” sau mai puțin profesioniști decât cei din Europa. Cu toate acestea, regizorul a spus că a plecat la tratament în Austria, pentru că „noi nu suntem echipați și integrați în medicina europeană contemporană, suntem la periferie”. Printre altele, Viorel a glumit în stilul lui caracteristic, zicând că „20 de miligrame de medicament costă cât un artefact adus de pe Lună sau de pe Marte”. „Trăim într-o lume în care medicamentele sunt foarte scumpe și, sincer vorbind, acest lucru mă depășește. De ce în secolul nostru ar exista medicamente scumpe? Un borcănaș de medicamente costă cât o mașină!”, a menționat Viorel Mardare.

Pacientul trebuie abordat multidisciplinar

Adenocarcinomul, maladia cu care a fost diagnosticat Viorel Mardare de către medicii din Munchen, este o formă de cancer depistată frecvent. Totuși, formele în care se manifestă boala sunt diferite. „Pentru stabilirea exactă a diagnosticului și aprecierea unui tablou clinic veridic, dosarul medical al pacientului este abordat multidisciplinar, privind atât accesul la servicii medicale, cât și tratamentul acestuia”, afirmă Veronica Ciobanu, vicedirectoarea Centrului Consultativ Diagnostic din cadrul Institutului Oncologic.

Loading...


Specialista mai spune că unii pacienți aleg să părăsească hotarele R. Moldova și să accepte tratamente costisitoare, propuse de alte instituții medicale din domeniu. „Odată reveniți, acești pacienți sunt luați la evidență medicală de către instituția de profil, unde realizează cu stupoare că același tratament putea fi administrat și de către noi, Institutul Oncologic, în baza poliței medicale. Cu toate acestea, e dreptul pacientului de a alege țara, instituția medicală, investigațiile, diagnosticul, precum și tratamentul de cancer”, susţine Veronica Ciobanu.

La rândul său, Nicolae Ghidirim, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar la Catedra Oncologie a USMF „Nicolae Testemițanu”, spune că cel mai dificil de diagnosticat este cancerul organelor interne, în special a tractului digestiv. „Același cancer pulmonar, manifestându-se clinico-radiologic, de multe ori este doar o mască a altor patologii bronho-pulmonare. Sunt cazuri când chirurgul, în timpul operației, macroscopic (vizual), determină că este vorba de un cancer, în special pancreatic, și prelevă material tumoral pentru examinarea microscopică. Cu toate că macroscopic nu sunt dubii că este vorba despre un cancer pancreatic, microscopic nu-l putem confirma”, precizează Nicolae Ghidirim, care este şi conducător științific al Departamentului Chirurgie gastrică și toracică din cadrul Institutului Oncologic.

Cancerul se ascunde în spatele altor maladii

„Nu este vina nimănui, așa evoluează și se manifestă acest tip de cancer. Chiar și histopatologia poate să nu ofere un rezultat concludent și să nu confirme diagnosticul. Aceste cazuri trebuie discutate. Nu putem spune că a fost incompetent un specialist sau altul”, consideră profesorul universitar. „Trebuie să spun că singurul lucru de care nu dispunem în Institutul Oncologic din republică este o secție chirurgicală de transplant al măduvei osoase. În rest, avem absolut tot arsenalul. Nu avem caz unde să nu știm sau să nu avem cu ce trata, cu excepția cazurilor când este necesar transplantul medular”, menționează Nicolae Ghidirim.

Medicii noştri spun că stabilirea unui diagnostic reprezintă uneori un proces mai îndelungat, întrucât modul în care se manifestă un cancer este diferit și câteodată se poate ascunde în spatele altor simptome decât cele tipice. Oricum, la clinica din Munchen, unde Viorel Mardare s-a adresat în cele din urmă, diagnosticul i-a fost stabilit în numai două zile. Apropiații săi au mai anunţat că, la clinica din Viena, unde regizorul se tratează în prezent, acesta face chimioterapie și imunoterapie.

„Onomastica lui Viorel”

Duminică, 7 octombrie, Viorel Mardare va împlini 37 de ani. În acest context, prietenii și familia sa invită toată lumea la „Onomastica lui Viorel”, un eveniment la care se vor întâmpla lucruri frumoase și, cel mai important, utile pentru prietenul nostru.

Astfel, pe 10 octombrie, la ora 19:00, în sala Imaginarium de la Tekwill (str. Studenților 9/11, UTM) se va desfășura un eveniment de caritate. În cadrul evenimentului, vor putea fi licitate textele lui Viorel, scrise de-a lungul anilor, cu semnătura lui (la propriu și la figurat). Vor fi scoase la licitație și cinci vinuri rare din colecțiile unor producători autohtoni sau colecții personale ale unor amatori de vin. Vizitatorii vor putea să-și cumpere hanorace cu expresiile regizorului inscripționate pe ele. Totodată, vor fi proiectate operele semnate de Viorel care s-au bucurat de mare succes în țară și peste hotare. Vor putea fi făcute și donații la fața locului. Oamenii vor lăsa mesaje de susținere, care vor ajunge cu siguranță la Viorel. Evenimentul va fi însuflețit de muzica trupei „Snails”.

Amintim că, după prima fază a campaniei de strângere de fonduri pentru însănătoșirea lui Viorel Mardare, s-au adunat 129.000 de euro. Recent, familia regizorului a anunțat că medicii de la Viena au fost nevoiți să modifice tratamentul. Astfel, mai este nevoie de o sumă de aproximativ 60.000 de euro. Donațiile online pot fi făcute pe platforma gofundme.com, iar pentru transferuri bancare în R. Moldova, puteți utiliza următoarele date:

În MDL:
BC „MOLDOVA AGROINDBANK” SA
Bank Code: AGRNMD2X
Beneficiary fiscal code: 0981106021176
Beneficiary: Mardari Viorel
IBAN: MD25AG000000022593453241
Fiscal Code: 1002600003778
În EUR:
BC „MOLDOVA AGROINDBANK” SA
BRANCH CODE: AGRNMD2X
SWIFT: AGRNMD2X
Telex: 163263 AGRO MD
BENEFICIARY: Mardari Viorel
IBAN: MD89AG000000022593453253

În USD:
BC „MOLDOVA AGROINDBANK” SA
BRANCH CODE: AGRNMD2X
SWIFT: AGRNMD2X
Telex: 163263 AGRO MD
BENEFICIARY: Mardari Viorel
IBAN: MD94AG000000022593453260Un articol de: Doina Stimpovschii Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 12:54

Octavian Țîcu propune deputaților un PACT ANTI-DODON

Octavian Țîcu propune deputaților un PACT ANTI-DODON

Apel către forțele anti-Dodon din Parlament:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 12:45

ÎNCOTRO? O explozie „controlată” a avut loc în FAȚA clădirii MAI din Chișinău / VIDEO. În pachetul care a fost detonat era un ceas și un buchet de flori

ÎNCOTRO? O explozie „controlată” a avut loc în FAȚA clădirii MAI din Chișinău / VIDEO. În pachetul care a fost detonat era un ceas și un buchet de flori

O explozie a avut loc în fața Ministerului de Interne. Se pare că a fost una controlată, întrucât geniștii au atenționat momentul.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 3 Iunie 2020, ora: 12:35

Finalistul din a doua ediție a jocului „Bani la greu” a câștigat 118 000 de lei în 10 minute

Finalistul din a doua ediție a jocului „Bani la greu” a câștigat 118 000 de lei în 10 minute

Să deveniți mai bogați cu 118 000 de lei în doar câteva minute e posibil cu Loteria Națională. Pentru aceasta trebuie să vă mobilizați norocul și să înregistrați bilete cu ”Participare la tragere la sorți pentru Jocurile TV”! De acest lucru s-a convins...

( ) Citeşte tot articolul

Criza 3 Iunie 2020, ora: 12:28

OMS: Industria tutunului cheltuiește anual 8 miliarde de dolari pentru marketing și publicitate. Produsele din tutun ucid în fiecare an peste 8 milioane de oameni

OMS: Industria tutunului cheltuiește anual 8 miliarde de dolari pentru marketing și publicitate. Produsele din tutun ucid în fiecare an peste 8 milioane de oameni

​Produsele din tutun ucid peste 8 milioane de oameni în fiecare an, iar peste un milion dintre aceștia mor din cauza expunerii la fumatul pasiv, arată Organizația Mondială a Sănătății. "Industria tutunului și cele asociate acesteia trebuie să găsească în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 Iunie 2020, ora: 12:23

Zodia care trece prin foc și sabie. Necazurile se țin scai

Zodia care trece prin foc și sabie. Necazurile se țin scai

 Berbec Careul dintre Soare și Marte te va provoca să pierzi energie într-un mod neproductiv.  Taur Partenerul este foarte melancolic și insistă să îți spună regretele sale. Tu ai nevoie să fii prezent.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 3 Iunie 2020, ora: 12:17

Așa faci cel mai bun peşte la cuptor. Ingredientul care face diferenţa

Așa faci cel mai bun peşte la cuptor. Ingredientul care face diferenţa

 Gătit în folie de aluminiu, peştele îşi intensifică aroma. Vinul alb şi roşiile cherry, cărnoase şi suculente, înnobilează carnea. O reţetă Jamie Oliver, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 11:48

Tânăr de 30 ani lovit MORTAL de tren. Cum s-a petrecut tragedia

Tânăr de 30 ani lovit MORTAL de tren. Cum s-a petrecut tragedia

Tragedia a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 02:20, în proximitatea stației de tren din localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 11:43

FOTO / Explozie într-o casă din Orhei. O femei de 56 de ani a MURIT

FOTO / Explozie într-o casă din Orhei. O femei de 56 de ani a MURIT

În dimineața zilei de 3 iunie angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI au fost solicitați pentru a interveni în urma unei deflagrații care a avut loc într-o gospodărie din localitatea Pohrebeni, raionul Orhei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 11:40

Din 15 iunie am putea merge în România FĂRĂ SĂ STĂM 14 zile în carantină

Din 15 iunie am putea merge în România FĂRĂ SĂ STĂM 14 zile în carantină Foto: București

Veste bună pentru românii care şi-au făcut planuri de vacanţă în Grecia sau Bulgaria anul acesta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 09:49

Un fost ziarist de la Sputnik Moldova denunță cenzura practicată de oficiosul propagandei ruse

Un fost ziarist de la Sputnik Moldova denunță cenzura practicată de oficiosul propagandei ruse

Sputnik Moldova, finanțată de guvernul rus și devenită un instrument al propagandei mediatice oficiale, ar avea o listă cu persoane „indezirabile” pentru apariția în textele publicate pe site sau în emisiunile difuzate de postul lor de radio, acuză un ziarist...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 08:54

Prognoza METEO pentru 7 zile / FOTO

Prognoza METEO pentru 7 zile / FOTO

 Meteorologii anunță pentru astăzi ploi calme doar în regiunea de nord. În centru și sud vremea va fi însorită, cu cer parțial acoperit de nori.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 08:34

Un tren pe ruta Bălți-Ocnița a luat foc din mers / VIDEO

Un tren pe ruta Bălți-Ocnița a luat foc din mers / VIDEO

 Un nou incendiu pe calea ferată. Trenul Ocniţa-Bălţi a luat foc, ieri, pe sectorul Tîrnova-Dondușeni. Potrivit unui comunicat al CFM, ajutorul mașinistului a observat fum în cabina din spate a trenului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 3 Iunie 2020, ora: 08:28

Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19

Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19

 Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Ceban, pe 3 iunie. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, edilul a precizat că pretura sectorului Buiucani a intrat în carantină.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 08:27

Cutremur fără precedent în Europa! Anunțul făcut de Franța, a doua mare economie de pe continent

Cutremur fără precedent în Europa! Anunțul făcut de Franța, a doua mare economie de pe continent

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor a anunţat luni că Guvernul de la Paris mizează în prezent pe o contracţie de 11% a Produsului Intern Brut în acest an, faţă de un recul de 8% cât estima anterior.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 Iunie 2020, ora: 08:18

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 3 IUNIE 2020. Gândește bine ce vrei!

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 3 IUNIE 2020. Gândește bine ce vrei!

 Soarele in Gemeni si Venus retrograd fac o conjunctie de zile mari. Intereseaza-te de ceva nou: poate un nou look, un nou stil, o noua conceptie. Simti nevoia de ceva proaspat. Chiar daca Mercur incepe sa incetineasca si sa se pregatesca de retrogradarea din 18 iunie, Marte vrea mai multa...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 Iunie 2020, ora: 07:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 07:25

ULTIMA ORĂ /// 60 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 60 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că în total 60 persoane s-au infectat, 0 cazuri suspecte, 15 se află în carantină, 113 sunt monitorizate la domiciliu și 39 sunt tratate!

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 3 Iunie 2020, ora: 01:13

Vatra Dornei - comoara turistică a Bucovinei

Vatra Dornei - comoara turistică a Bucovinei

Statiunea Vatra Dornei se afla la 89 de kilometri de Bistrita Nasaud si 112 kilometri de Suceava, si este recunoscuta si apreciata in intreaga lume pentru frumusetea ei. Numita si Perla Bucovinei, Vatra Dornei nu inceteaza sa impresioneze turistii de peste tot prin clima placuta, peisaje...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 3 Iunie 2020, ora: 00:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)