Astăzi 20 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 12:11
Abonamente

Actualitate 5 Octombrie 2018, ora 11:45    Din editia print

Ce spun oncologii moldoveni despre cazul lui Viorel Mardare

Marime Font

Diagnosticat cu cancer în Germania, regizorul a fost tratat la Chișinău de pneumonie

Viorel Mardare a trebuit să ajungă tocmai la o clinică din Munchen pentru a afla cu certitudine că suferă de adenocarcinom - un tip de cancer care i-a afectat plămânii, ficatul și rinichii. Totodată, specialiștii Institutului Oncologic din R. Moldova afirmă că i-au stabilit diagnosticul de tumoare la plămâni. Deocamdată apropiații tânărului nu au vorbit despre traseul pe care l-a avut acesta în instituțiile medicale de la noi.

În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune „Vocea Basarabiei”, Angela Mardare, sora regizorului, a menţionat că Viorel a făcut tot felul de investigații medicale încă din luna ianuarie a acestui an. Astfel, au trecut luni întregi, în care starea de sănătate a lui Viorel s-a înrăutățit, iar cancerul s-a extins și la alte organe. „Nu vreau să blamez sistemul nostru medical. Avem medici buni, dar fiecare în domeniul lui. Viorel a făcut foarte multe investigații. Îl tratau de pneumonie, de rinichi, dar nimeni nu și-a pus întrebarea de ce a apărut pata și acolo, și acolo, și acolo. Au trecut mai multe luni în care se putea acționa. Din păcate, între timp au apărut metastazele, pentru că în luna iunie, la o sonografie, nu erau afectați rinichii și nici ficatul”, spunea Angela Mardare.

Medicii Institutului Oncologic afirmă că au stabilit diagnosticul

Sora lui Viorel a adăugat ulterior într-o postare pe Facebook: „Da, sistemul nostru de diagnosticare este imperfect, deși, să recunoaștem, medici buni avem în toate domeniile și am avut noroc să cunoaștem foarte mulți specialiști de excepție - plecăciuni domniilor voastre pentru ajutor și implicare! Însă nu avem o școală de „puzzle-iști", așa aș numi eu un atare doctor din cei întâlniți, spre exemplu, la Viena. Un „puzzle-ist" poate din rezultatele analizelor, investigațiilor și testelor să unească puzzle-ul și să zică ce boală are omul. Și asociază astfel de simptome cum ar fi: culoarea pielii, cearcăne, poziția corpului, vocea...”.

Familia regizorului susţine că întreaga istorie despre cum și cât a umblat Viorel pe la specialiștii din țară, în căutarea diagnosticului corect, o vom auzi mai târziu. TIMPUL însă a încercat să afle de la medici care au fost opiniile lor despre starea de sănătate a lui Viorel Mardare. Astfel, am aflat că regizorul a fost internat o perioadă de timp la Spitalul nr. 3 din Chișinău și i s-a administrat un tratament împotriva pneumoniei. În urma unor tomografii computerizate, radiograme și alte investigații, a fost direcționat la Institutul Oncologic. Medicii de acolo spun că au stabilit diagnosticul de tumoare la plămâni. Potrivit acestora, a urmat o procedură de bronhoscopie, pentru a determina geneza tumorii. Rezultatul analizei nu a fost însă concludent și, din acest motiv, procedura trebuia să fie repetată. Între timp, regizorul a ajuns la clinica din Germania.

„Un borcănaș de medicamente costă cât o mașină!”

În cadrul unei intervenții telefonice la acelaşi post de televiziune, Viorel Mardare a subliniat că medicii din R. Moldova „nu sunt mai răi” sau mai puțin profesioniști decât cei din Europa. Cu toate acestea, regizorul a spus că a plecat la tratament în Austria, pentru că „noi nu suntem echipați și integrați în medicina europeană contemporană, suntem la periferie”. Printre altele, Viorel a glumit în stilul lui caracteristic, zicând că „20 de miligrame de medicament costă cât un artefact adus de pe Lună sau de pe Marte”. „Trăim într-o lume în care medicamentele sunt foarte scumpe și, sincer vorbind, acest lucru mă depășește. De ce în secolul nostru ar exista medicamente scumpe? Un borcănaș de medicamente costă cât o mașină!”, a menționat Viorel Mardare.

Pacientul trebuie abordat multidisciplinar

Adenocarcinomul, maladia cu care a fost diagnosticat Viorel Mardare de către medicii din Munchen, este o formă de cancer depistată frecvent. Totuși, formele în care se manifestă boala sunt diferite. „Pentru stabilirea exactă a diagnosticului și aprecierea unui tablou clinic veridic, dosarul medical al pacientului este abordat multidisciplinar, privind atât accesul la servicii medicale, cât și tratamentul acestuia”, afirmă Veronica Ciobanu, vicedirectoarea Centrului Consultativ Diagnostic din cadrul Institutului Oncologic.


Specialista mai spune că unii pacienți aleg să părăsească hotarele R. Moldova și să accepte tratamente costisitoare, propuse de alte instituții medicale din domeniu. „Odată reveniți, acești pacienți sunt luați la evidență medicală de către instituția de profil, unde realizează cu stupoare că același tratament putea fi administrat și de către noi, Institutul Oncologic, în baza poliței medicale. Cu toate acestea, e dreptul pacientului de a alege țara, instituția medicală, investigațiile, diagnosticul, precum și tratamentul de cancer”, susţine Veronica Ciobanu.

La rândul său, Nicolae Ghidirim, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar la Catedra Oncologie a USMF „Nicolae Testemițanu”, spune că cel mai dificil de diagnosticat este cancerul organelor interne, în special a tractului digestiv. „Același cancer pulmonar, manifestându-se clinico-radiologic, de multe ori este doar o mască a altor patologii bronho-pulmonare. Sunt cazuri când chirurgul, în timpul operației, macroscopic (vizual), determină că este vorba de un cancer, în special pancreatic, și prelevă material tumoral pentru examinarea microscopică. Cu toate că macroscopic nu sunt dubii că este vorba despre un cancer pancreatic, microscopic nu-l putem confirma”, precizează Nicolae Ghidirim, care este şi conducător științific al Departamentului Chirurgie gastrică și toracică din cadrul Institutului Oncologic.

Cancerul se ascunde în spatele altor maladii

„Nu este vina nimănui, așa evoluează și se manifestă acest tip de cancer. Chiar și histopatologia poate să nu ofere un rezultat concludent și să nu confirme diagnosticul. Aceste cazuri trebuie discutate. Nu putem spune că a fost incompetent un specialist sau altul”, consideră profesorul universitar. „Trebuie să spun că singurul lucru de care nu dispunem în Institutul Oncologic din republică este o secție chirurgicală de transplant al măduvei osoase. În rest, avem absolut tot arsenalul. Nu avem caz unde să nu știm sau să nu avem cu ce trata, cu excepția cazurilor când este necesar transplantul medular”, menționează Nicolae Ghidirim.

Medicii noştri spun că stabilirea unui diagnostic reprezintă uneori un proces mai îndelungat, întrucât modul în care se manifestă un cancer este diferit și câteodată se poate ascunde în spatele altor simptome decât cele tipice. Oricum, la clinica din Munchen, unde Viorel Mardare s-a adresat în cele din urmă, diagnosticul i-a fost stabilit în numai două zile. Apropiații săi au mai anunţat că, la clinica din Viena, unde regizorul se tratează în prezent, acesta face chimioterapie și imunoterapie.

„Onomastica lui Viorel”

Duminică, 7 octombrie, Viorel Mardare va împlini 37 de ani. În acest context, prietenii și familia sa invită toată lumea la „Onomastica lui Viorel”, un eveniment la care se vor întâmpla lucruri frumoase și, cel mai important, utile pentru prietenul nostru.

Astfel, pe 10 octombrie, la ora 19:00, în sala Imaginarium de la Tekwill (str. Studenților 9/11, UTM) se va desfășura un eveniment de caritate. În cadrul evenimentului, vor putea fi licitate textele lui Viorel, scrise de-a lungul anilor, cu semnătura lui (la propriu și la figurat). Vor fi scoase la licitație și cinci vinuri rare din colecțiile unor producători autohtoni sau colecții personale ale unor amatori de vin. Vizitatorii vor putea să-și cumpere hanorace cu expresiile regizorului inscripționate pe ele. Totodată, vor fi proiectate operele semnate de Viorel care s-au bucurat de mare succes în țară și peste hotare. Vor putea fi făcute și donații la fața locului. Oamenii vor lăsa mesaje de susținere, care vor ajunge cu siguranță la Viorel. Evenimentul va fi însuflețit de muzica trupei „Snails”.

Amintim că, după prima fază a campaniei de strângere de fonduri pentru însănătoșirea lui Viorel Mardare, s-au adunat 129.000 de euro. Recent, familia regizorului a anunțat că medicii de la Viena au fost nevoiți să modifice tratamentul. Astfel, mai este nevoie de o sumă de aproximativ 60.000 de euro. Donațiile online pot fi făcute pe platforma gofundme.com, iar pentru transferuri bancare în R. Moldova, puteți utiliza următoarele date:

În MDL:
BC „MOLDOVA AGROINDBANK” SA
Bank Code: AGRNMD2X
Beneficiary fiscal code: 0981106021176
Beneficiary: Mardari Viorel
IBAN: MD25AG000000022593453241
Fiscal Code: 1002600003778
În EUR:
BC „MOLDOVA AGROINDBANK” SA
BRANCH CODE: AGRNMD2X
SWIFT: AGRNMD2X
Telex: 163263 AGRO MD
BENEFICIARY: Mardari Viorel
IBAN: MD89AG000000022593453253

În USD:
BC „MOLDOVA AGROINDBANK” SA
BRANCH CODE: AGRNMD2X
SWIFT: AGRNMD2X
Telex: 163263 AGRO MD
BENEFICIARY: Mardari Viorel
IBAN: MD94AG000000022593453260Un articol de: Doina Stimpovschii Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 09:40 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Oamenii de știință sunt fascinați de mult timp de efectul băuturilor alcoolice asupra organismului uman și, mai ales, asupra personalității. Cât de mult te schimbădouă pahare de vin sau trei pahare de whiskey. Mulți oameni beau un pahar ca să prindă curaj, înainte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Potrivit meteorologilor se prevede cer variabil, fara precipitatii. Presiunea atmosferica va fi inalta. In cursul noptii, in nord se asteapta -6 grade, ziua termometrele vor indica 3 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:10

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

Corpurile celor 11 cetățeni ucraineni, 9 membri ai echipajului și 2 pasageri, care au murit în momentul în care un avion de pasageri a fost doborât de două rachete în Iran, ,,s-au întors acasă”. Sute de oameni, inclusiv angajați ai aeroportului din Kiev,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:55

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

Candidații pentru a primi permisul de conducere semnalează noi probleme la programarea online pentru examenul practic la șoferie. Chiar și la programarea urgentă, costul căreia este, potrivit site-ului ASP, 300 de lei, candidații întâlnesc probleme, unii primesc eroare atunci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:43

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, în Indonezia.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Ianuarie 2020, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:38

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Au apărut noi detalii despre odioasa crimă care a avut loc ieri, 18 ianuarie, la Orhei, unde un minor l-a asasinat pe altul. Oamenii legii au stabilit identitatea victimei. Acesta s-a dovedit un copil în vârstă de 12 ani. Suspectul, un alt copil de 14 ani, inițial le-a spus...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Ianuarie 2020, ora: 05:53

Simona Halep a revenit pe locul 3 WTA, luni, în chiar prima zi a turneului de Mare Şlem din Australia. Constănţeanca a făcut din nou rocadă cu Naomi Osaka, japoneza coborând pe poziţia a patra.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Ianuarie 2020, ora: 01:52

Scriem și vorbim corect românește!

Scriem și vorbim corect românește!

Dicționar al greșelilor de limbă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:59

SpaceX a simulat cu succes revenirea de urgenţă pe Pământ a unei capsule pentru astronauţi

SpaceX a simulat cu succes revenirea de urgenţă pe Pământ a unei capsule pentru astronauţi

 SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, a simulat cu succes o aterizare de urgenţă, într-un test dramatic al sistemului de anulare a misiunii unei capsule pentru astronauţi, realizat fără echipaj. Succesul testului pune bazele misiunii SpaceX de a transporta pentru prima oară...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:54

Administraţia Trump propune relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse la iniţiativa lui Michelle Obama

Administraţia Trump propune relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse la iniţiativa lui Michelle Obama

 Administraţia Trump a propus, zilele trecute, relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse de fosta primă doamnă Michelle Obama, astfel încât elevii să fie mai dornici să mănânce produsele care li se oferă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:37

Radu Muntean a regizat un film documentar despre Simona Halep. Vedeți primele imagini / VIDEO

Radu Muntean a regizat un film documentar despre Simona Halep. Vedeți primele imagini / VIDEO

Primul extras din film a fost făcut public azi de Simona Halep și arată câteva secvențe din antrenamentele sale pentru primul grand slam al anului – Australian Open, alături de antrenorul său, australianul Darren Cahill.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 19:28

Harry și Meghan vor pierde titlurile regale și nu vor primi bani publici. Ce spune regina Elisabeta a II-a

Harry și Meghan vor pierde titlurile regale și nu vor primi bani publici. Ce spune regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta, reacție după acord: Sunt în mod special mândră de Meghan Ducii de Sussex, prințul Harry și Meghan Markle, își vor pierde titlurile regale și nu vor primi fonduri publice pentru îndatoririle regale, relatează BBC. De asemenea, potrivit unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 19:21

„BLUE MONDAY” - 20 ianuarie este cea mai deprimantă zi a anului 2020

„BLUE MONDAY”  - 20 ianuarie este cea mai deprimantă zi a anului 2020

Cea de-a treia zi de luni a anului, care în 2020, corespunde datei de 20 ianuarie, este considerată a fi cea mai deprimantă, la această concluzie ajungând un psiholog britanic care a creat o formulă matematică pentru a identifica cele mai dificile momente dintr-un an. Pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 19:11

Caz șocant, la Orhei! Un minor de 14 ani și-a ucis prietenul

Caz șocant, la Orhei! Un minor de 14 ani și-a ucis prietenul

Trupul neînsuflețit al unui copil a fost descoperit în această dimineață, în jurul orei 09:00, într-o construcție nefinisată din municipiul Orhei. Polițiștii din Orhei îl suspectează de crimă pe un alt copil în vârstă de 14 ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 19:06

Bărbat MORT, într-un accident rutier, la Glodeni

Bărbat MORT, într-un accident rutier, la Glodeni

Un bărbat a murit, după ce a fost lovit de un automobil. Tragedia a avut loc ieri-seara, în jurul orei 17:56, în localitatea Tomeștii Noi, din raionul Glodeni.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)