Diagnosticat cu cancer în Germania, regizorul a fost tratat la Chișinău de pneumonie
Viorel Mardare a trebuit să ajungă tocmai la o clinică din Munchen pentru a afla cu certitudine că suferă de adenocarcinom - un tip de cancer care i-a afectat plămânii, ficatul și rinichii. Totodată, specialiștii Institutului Oncologic din R. Moldova afirmă că i-au stabilit diagnosticul de tumoare la plămâni. Deocamdată apropiații tânărului nu au vorbit despre traseul pe care l-a avut acesta în instituțiile medicale de la noi.
În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune „Vocea Basarabiei”, Angela Mardare, sora regizorului, a menţionat că Viorel a făcut tot felul de investigații medicale încă din luna ianuarie a acestui an. Astfel, au trecut luni întregi, în care starea de sănătate a lui Viorel s-a înrăutățit, iar cancerul s-a extins și la alte organe. „Nu vreau să blamez sistemul nostru medical. Avem medici buni, dar fiecare în domeniul lui. Viorel a făcut foarte multe investigații. Îl tratau de pneumonie, de rinichi, dar nimeni nu și-a pus întrebarea de ce a apărut pata și acolo, și acolo, și acolo. Au trecut mai multe luni în care se putea acționa. Din păcate, între timp au apărut metastazele, pentru că în luna iunie, la o sonografie, nu erau afectați rinichii și nici ficatul”, spunea Angela Mardare.
Familia regizorului susţine că întreaga istorie despre cum și cât a umblat Viorel pe la specialiștii din țară, în căutarea diagnosticului corect, o vom auzi mai târziu. TIMPUL însă a încercat să afle de la medici care au fost opiniile lor despre starea de sănătate a lui Viorel Mardare. Astfel, am aflat că regizorul a fost internat o perioadă de timp la Spitalul nr. 3 din Chișinău și i s-a administrat un tratament împotriva pneumoniei. În urma unor tomografii computerizate, radiograme și alte investigații, a fost direcționat la Institutul Oncologic. Medicii de acolo spun că au stabilit diagnosticul de tumoare la plămâni. Potrivit acestora, a urmat o procedură de bronhoscopie, pentru a determina geneza tumorii. Rezultatul analizei nu a fost însă concludent și, din acest motiv, procedura trebuia să fie repetată. Între timp, regizorul a ajuns la clinica din Germania.
Specialista mai spune că unii pacienți aleg să părăsească hotarele R. Moldova și să accepte tratamente costisitoare, propuse de alte instituții medicale din domeniu. „Odată reveniți, acești pacienți sunt luați la evidență medicală de către instituția de profil, unde realizează cu stupoare că același tratament putea fi administrat și de către noi, Institutul Oncologic, în baza poliței medicale. Cu toate acestea, e dreptul pacientului de a alege țara, instituția medicală, investigațiile, diagnosticul, precum și tratamentul de cancer”, susţine Veronica Ciobanu.
La rândul său, Nicolae Ghidirim, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar la Catedra Oncologie a USMF „Nicolae Testemițanu”, spune că cel mai dificil de diagnosticat este cancerul organelor interne, în special a tractului digestiv. „Același cancer pulmonar, manifestându-se clinico-radiologic, de multe ori este doar o mască a altor patologii bronho-pulmonare. Sunt cazuri când chirurgul, în timpul operației, macroscopic (vizual), determină că este vorba de un cancer, în special pancreatic, și prelevă material tumoral pentru examinarea microscopică. Cu toate că macroscopic nu sunt dubii că este vorba despre un cancer pancreatic, microscopic nu-l putem confirma”, precizează Nicolae Ghidirim, care este şi conducător științific al Departamentului Chirurgie gastrică și toracică din cadrul Institutului Oncologic.
Medicii noştri spun că stabilirea unui diagnostic reprezintă uneori un proces mai îndelungat, întrucât modul în care se manifestă un cancer este diferit și câteodată se poate ascunde în spatele altor simptome decât cele tipice. Oricum, la clinica din Munchen, unde Viorel Mardare s-a adresat în cele din urmă, diagnosticul i-a fost stabilit în numai două zile. Apropiații săi au mai anunţat că, la clinica din Viena, unde regizorul se tratează în prezent, acesta face chimioterapie și imunoterapie.
Astfel, pe 10 octombrie, la ora 19:00, în sala Imaginarium de la Tekwill (str. Studenților 9/11, UTM) se va desfășura un eveniment de caritate. În cadrul evenimentului, vor putea fi licitate textele lui Viorel, scrise de-a lungul anilor, cu semnătura lui (la propriu și la figurat). Vor fi scoase la licitație și cinci vinuri rare din colecțiile unor producători autohtoni sau colecții personale ale unor amatori de vin. Vizitatorii vor putea să-și cumpere hanorace cu expresiile regizorului inscripționate pe ele. Totodată, vor fi proiectate operele semnate de Viorel care s-au bucurat de mare succes în țară și peste hotare. Vor putea fi făcute și donații la fața locului. Oamenii vor lăsa mesaje de susținere, care vor ajunge cu siguranță la Viorel. Evenimentul va fi însuflețit de muzica trupei „Snails”.
În MDL:
BC „MOLDOVA AGROINDBANK” SA
Bank Code: AGRNMD2X
Beneficiary fiscal code: 0981106021176
Beneficiary: Mardari Viorel
IBAN: MD25AG000000022593453241
Fiscal Code: 1002600003778
În EUR:
BC „MOLDOVA AGROINDBANK” SA
BRANCH CODE: AGRNMD2X
SWIFT: AGRNMD2X
Telex: 163263 AGRO MD
BENEFICIARY: Mardari Viorel
IBAN: MD89AG000000022593453253
În USD:
BC „MOLDOVA AGROINDBANK” SA
BRANCH CODE: AGRNMD2X
SWIFT: AGRNMD2X
Telex: 163263 AGRO MD
BENEFICIARY: Mardari Viorel
IBAN: MD94AG000000022593453260
|
Felicitari de 8 martie pentru mame. In fiecare an, de 8 martie, se serbeaza Ziua internationala a femeii. In Romania, insa, sarbatoarea are o conotatie si mai speciala, pentru ca la aceasta data se serbeaza MAMA.
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulÎn majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulLiderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolul